ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

reisduur:
22 dagen / 21 nachten
route:
Kathmandu – Phakding – Namche Bazaar – Dingboche – Lobuche – Gorak Shep – Pheriche - Namche Bazaar – Lukla – Kathmandu – Patlekhet – Barauli (Chitwan) – Kathmandu
reissom:
va. € 1205,- (p.p. bij 2 volw.)

Mooie reizen hoor, die voorbeeldreizen van jullie. Maar misschien wil je een inspirerend verhaal lezen van iemand die zélf zijn of haar eigen reis in elkaar heeft gezet.  We hebben daarom Brian en Sandra, bekende reisbloggers, uitgenodigd te vertellen over hun belevenissen en favoriete reisroute in Nepal.

Brian en Sandra: twee fervente wereldreizigers die in 2018 startten met hun blog over hun belevenissen in de verste uithoeken van onze planeet: ‘dewereldreizigers.nl’. De leuke, maar ook de minder leuke dingen, want reizen is genieten maar soms ook afzien. Wil je een voorstel voor een vergelijkbare route, neem dan contact op met Arzoo, je local Hero in Nepal.

Inclusief
- alle transfers; 
- 5 nachten hotel Kathmandu inclusief ontbijt;  
- 10 nachten in teahouses; 
- 4 nachten community stays volpension;
- safari's Chitwan;
- 11 daagse trekking met Engelstalige gids, drager en permits;  
- genoemde excursies en entrees; 
- assistentie van je local hero; 
- CO2 compensatie reis. 

Exclusief
- internationale retourvlucht;  
- overige maaltijden;  
- extra upgrades of excursies;  
- warme slaapzak (tot -20°);  
- dag rugzak (overige bagage tot max. 15 kg  p.p. wordt gedragen);  
- fooien (ca. € 2,50 per persoon per dag voor gids en drager);
- evt. toeslagen bij reizen op feestdagen en in het hoogseizoen (je local hero heeft de laatste informatie).

Beste reistijd Nepal
Nepal heeft diverse klimaatzones: van subtropisch laagland tot koud alpine berg klimaat. Nepal bezoek je het best in de maanden maart t/m mei en vanaf half september t/m november. De details per seizoen:

Maart t/m mei 
De lente in Nepal: je zit precies tussen de koude winter en de natte zomer in. Het zijn prima maanden voor trekkings, het is aangenaam weer en de prijzen zijn relatief laag. Goed alternatief als je niet tussen half september en half november wilt gaan.

Juni t/m september 
De zomer en de natte moesson tijd in Nepal. Het regent veel, wel vooral ’s nachts maar het is bewolkt, waardoor je weinig zicht hebt op de bergtoppen. Veel wegen en bergpaden zijn lastig begaanbaar door overstromingen en modderlawines. Wel zijn de valleien groen, de prijzen in deze periode op zijn laagst en kom je minder reizigers tegen.

Oktober t/m november 
De herfst, hét hiking seizoen van Nepal. Warme dagen en heldere luchten (veel stof en vuil is door de regen uit de lucht gespoeld) dus ideaal weer voor een trekking door Nepal. Het betekent ook dat de prijzen hoger zijn en dat hotels en trekking accommodatie snel vol zitten. Wil je in deze periode door Nepal reizen, boek dan ver vooruit. 

December t/m februari 
De winter in Nepal is koud tot zeer koud en er valt veel sneeuw. Een reis naar Nepal in deze periode is echt voor de diehards.

Visum & paspoort / permits

Voor de reizen naar Nepal is een visum nodig. Regel dit: 

1. bij het consulaat Herengracht 562 te Amsterdam (ma-vr 10.30-13.00 uur) Meenemen: paspoort (strikt: nog min. 6 maanden geldig na vertrek uit Nepal), ingevuld aanvraagformulier (mail naar consulate@nepal.nl voor het juiste formulier) en pasfoto. 

2. Op de luchthaven van Kathmandu. Dit wel eerst op http://www.nepalimmigration.gov.np  min. 2 weken voor vertrek aanvragen en een pasfoto uploaden. De bevestiging die je per mail gelijk krijgt print je uit, onderteken je en neem je mee naar Nepal, samen met een kopie van je paspoort en (als van toepassing) van je laatste visumpagina in je paspoort.

3. Idem, op bij de grenspost Birganj, tussen India en Nepal (overigens ook andere grensovergangen mogelijk).

4. of gemakkelijk en snel, via e-visums.nl. Een online Nederlands visumbureau dat na het invullen van de juiste gegevens deze per post naar je verstuurd. Regel dit wel op tijd. De kosten van een visum voor Nepal zijn afhankelijk van het aantal reisdagen. Maar zal over het algemeen rond de € 88,- liggen.

Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reis documenten voor Nepal. Het is handig voor vertrek de informatie van het consulaat of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt voor Nepal, ook voor evt. tussenstops.

Tijdens wandeltochten in Nepal moet je in het bezit zijn van een zogenaamd ‘Trekking Permit’. Zo is het voor de autoriteiten duidelijk hoeveel mensen er wanneer in het betreffende gebied zijn. Voor een trekking in het Annapurna gebied heb je bovendien een pasfoto nodig, dus neem er enkele mee. Je lokale begeleider zorgt verder voor de permits. De kosten hiervan zijn bij je reis inbegrepen.

Vaccinaties Nepal
Vaccinaties voor Nepal zijn niet verplicht. Aangeraden worden dtp en hepatitis A. In het tropisch laagland van Nepal is er een beperkt malaria risico. Draag hier zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe.

Ga in ieder geval goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op je reis naar Nepal. 

Hoogteziekte Nepal
In gebieden boven de 2500 meter bestaat de kans op hoogteziekte. Ook als je in goede conditie bent en nooit eerder last hebt gehad van hoogte ziekte kan het je treffen. Doordat het zuurstof gehalte in de lucht veel lager is dan op zeeniveau adem je veel sneller en verliest daardoor ook meer vocht. Drink daarom echt veel meer: zo’n 3 liter per dag. 

Symptomen van hoogteziekte zijn o.a. hoofdpijn, misselijk zijn, slecht slapen, algehele vermoeidheid. Meestal verdwijnt dit binnen enkele dagen, zo niet dan is afdalen de enige remedie. Belangrijk is voldoende acclimatiseren en het die eerste dagen echt rustig aan te doen. Boek anders hier een daar nog een extra nachtje, veel routes zijn zo kort mogelijk en een extra dag geeft je meer rust. Voor meer info klik hier

Tijdsverschil
In Nepal is het gedurende onze zomertijd 3,45 uur later als in Nederland. In de wintertijd is het 4,45 uur later (inderdaad, geen hele uren)

Veiligheid in Nepal
Nepal is een veilig land, waar je zonder problemen kunt rondreizen. Zorg er wel voor ’s avonds niet door afgelegen straten en wijken te lopen, neem anders een taxi. Kleine criminaliteit komt vooral voor in de grotere steden dus wees daar voorzichtig. Maak kopieën van je reisdocumenten en mail die naar jezelf. Gebruik de kluisjes als ze er zijn (vergeet niet die tijdig te legen) Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Nepal, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie van Nepal en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf voor je reis ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl

Kleding en bagage 
Zorg voor luchtige katoenen kleding in laagjes, slippers en goede, ingelopen, waterafstotende of waterdichte schoenen. Daarnaast heb je warme winddichte kleding nodig. In de meeste hotels in Nepal kun je kleding laten wassen. Dit gebeurt vaak vrij hardhandig, dus geef liever niet je beste spullen mee. Pak je bagage in een rugzak, niet in een harde koffer en probeer het zoveel mogelijk te beperken.

Trekking: 
Bij een trekking in Nepal heb je een dag rugzakje nodig voor je waterfles, snacks, camera en persoonlijke medicijnen en spullen. Verder zorgt een drager voor je bagage: dat is per persoon ca. 7 kg (15 kg per drager) inclusief slaapzak (ook te huur maar neem die liefst zelf mee, inclusief lakenzak). De rest blijft achter in je hotel in Kathmandu of Pokhara tot na je trekking.

De belangrijkste bagage items zijn verder: 
- voldoende goede wandelsokken. 
- lang /thermisch ondergoed 
- lange/korte broek en warme fleece 
- wind regendicht jack 
- pet, hoed of muts, sjaal en warme handschoenen 
- zonnebril, zonnecrème, vaseline om je gezicht in te smeren 
- water/veldfles 
- afbreekbare zeep/shampoo 
- wandelstok / hangslotje / kleine EHBO kit. 

Gewoontes 
Zoals wij elkaar begroeten met een hallo of handdruk, zo begroeten Nepalezen elkaar door de handen bij elkaar te vouwen en ‘Namaste’ of (bij een belangrijk persoon) ‘Namaskar’ te zeggen. Als je daarbij je hoofd nog iets buigt dan is dat extra respectvol. Het hoofd is het hoogste en daarmee het heiligste lichaamsdeel. Je raakt dat bij voorkeur dus niet aan en bedekt dat bij het bezoek van tempels niet. Bedekkende kleding is gewenst, ook in de kleine dorpen op het platteland, (bikini) topjes en korte rokjes worden niet op prijs gesteld. 

Net als in andere Aziatische landen geef je in Nepal iemand nooit (iets aan met) de linkerhand, die bij gebrek aan WC papier als onrein wordt beschouwd. Ook de voeten, het laagste lichaamsdelen, zijn dat. Wijs dus nooit met je voeten, stap niet over iemand heen of leg je sokken bij iemands hoofd. Bij tempels trek je je schoenen uit.

Geld & pinnen
In Nepal betaal je met de Nepalese Rupia (NPR). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Pinnen is in de grote steden geen probleem, je kunt overal terecht waar er een Cirrus/Maestro sticker op de automaat staat. (zorg dat je pas geschikt is gemaakt voor Azie) Neem verder wat extra cash US$ mee, voor als de automaten het niet doen. Verder is dit vooral handig als reserve. Neem je ook een creditcard mee naar Nepal dan worden Visa en Mastercard aanbevolen. Maak je een trekking in Nepal, besef dan dat je niet kunt wisselen en zorg voor voldoende cash, ook in kleine biljetten, wisselen is vaak een probleem. 

Fooien
Fooien zijn in Nepal, behalve in de bergen en bij kleine restaurantjes en eethuisjes, gebruikelijk. Reken op 5-10%. In duurdere restaurants in Nepal betaal je naast BTW ook een service charge. Ook voor kleine diensten wordt een bedragje verwacht. Op trektochten in Nepal moet je voor een drager en gids ca. € 2,- per dag rekenen, chauffeurs verwachten ca. 100 rp. per dag. Wees hier relaxt mee, de lonen liggen laag en men is sterk afhankelijk van het toerisme.

Elektriciteit / telefoneren / internet 
De stopcontacten in Nepal werken op 220 volt. Neem een adapter / wereldstekker mee. De stroom kan regelmatig uitvallen dus een zak/hoofdlamp (naast je mobiel) is wel zo praktisch. Heb je dure apparatuur die je wilt opladen, dan is een kleine spanningsbeveiliger een goed idee. Ook te krijgen bij lokale winkels.

Voor een paar euro koop je voor een paar euro bij belwinkels, in supermarkten en internetcafés een prepaid simkaart voor je sim-lock vrije mobiel. Dit kan ook op de luchthaven van Kathmandu (formulier, kopie paspoort en 1 pasfoto in kleur) Zo kun je Whats-app bellen en internetten. Zelfs in de bergen rond Everest en Annapurna is er tegenwoordig vaak wifi, alleen niet kosteloos.

Waar slaap je? 
Op je rondreis slaap je in diverse soorten hotels. In de steden zijn er goede budget en middenklas hotels, soms ook luxere, 4-5 sterren hotels. Kies in de steden voor comfortabele accommodatie, fijn want in de bergen van Nepal is alles vrij simpel. 

Tijdens de trekkings overnacht je in goede, schone lodges (‘tea houses’) gerund door lokale families die ook de hygiënische maaltijden verzorgen. De trekking hutten, lodges en b&b s beschikken over eenvoudige slaapgelegenheid, bed, matras, kussen, veelal met gedeeld sanitair. Tijdens de boutique reis regelen we teahouses met eigen sanitair waar mogelijk. Je hebt je eigen slaapzak/lakenzak nodig. Luxere accommodatie is op aanvraag beperkt beschikbaar rond Annapurna en in Khumbu. De trekkings worden altijd begeleid door gecertificeerde lokale gidsen met EHBO training. 

Eten en drinken 
In het algemeen is Nepalees eten eenvoudig, gezond en voedzaam. Je bent niet in Nepal geweest als je niet Bhat Arkari hebt gegeten. Dit nationale gerecht bestaat uit rijst met linzensoep en groente in curry vorm, soms met kip of buffel vlees. Ook zijn er Indiase eethuisjes en Tibetaanse restaurantjes, waar de momo’s op het menu staan: een soort gestoomde oliebollen met gebakken groenten of vlees. Op de drukkere toeristen routes zijn er internationale restaurants met westerse gerechten als pizza, steaks etc. Op trekkings ontbijt en dineer je in de lodges waar je verblijft. Je gids regelt dan de lunch voor onderweg.

De nationale drank is sterke thee (chai) met melk en suiker. Als je thee zonder suiker wilt vraag je om ‘chini na rageko chai’ en zonder melk ‘dudh na rageko chai’. Maar espresso of cappuccino is in de grotere steden en op drukkere routes ook te krijgen. Kraanwater is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans op je hotelkamer.

Vluchtinformatie Nepal

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op:  
-vliegwinkel.nl   
-vliegtickets.nl  
-cheaptickets.nl  
-tix.nl  
-fairtickets.nl  
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende:  

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.  
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.  
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze ook direct op fouten.  
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en verdere essentiële informatie.  
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Elke Nepal reiziger vliegt eerst naar Kathmandu. Ook als je combineert met andere landen in de regio is Kathmandu de luchthaven van aankomst.

Kosten

Reken voor een internationale retourvlucht in het laagseizoen op tenminste € 900,-. Reken in de drukke tijden toch al snel op hogere kosten. 

Maatschappijen  

Het handigst is vliegen via het Midden Oosten. Qatar Airways vliegt naar Kathmandu via Doha. Een alternatief is Turkish Airways die vliegt via Istanbul, zowel vanaf Amsterdam als vanaf Brussel. Zoals je ziet altijd met een overstap, direct vliegen kan helaas niet.

Tijden  

* Doorgaans kom je in de loop van de volgende dag aan. 
* Je Local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips  

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.  
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. 
* Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig. Check tevoren of een (transit) visum noodzakelijk is.

Binnenlandse vluchten  

Je local Hero regelt binnenlandse vlucht (en) als die nodig zijn op je route, houdt alles bij en verwerkt eventuele wijzigingen direct in je reisschema. Op de binnenlandse vlucht van Kathmandu naar Lukla geldt een bagage beperking van 10 kg. pp. plus max. 5 kg handbagage in de cabine. 
Vanuit Kathmandu kun je dagelijks rondvluchten maken rond de top van de Mount Everest, zo kom je toch heel dichtbij zonder al die inspanning!

Live with locals, het is dé specialiteit van onze lokale partner. Als enige reisorganisatie ter plaatse is men nauw betrokken bij het ontwikkelen van projecten in de verschillende dorpen in Nepal. Plan een of meer nachten homestay in je reis. Misschien even een drempel, maar neem het aan: het wordt een van de beste herinneringen van je reis. 

Bovendien, als elke Nepal reiziger een nachtje homestay zou boeken, zou dat een enorm positief effect hebben op de lokale families en communities. Er zijn inmiddels al zo’n 13 netwerken: in Panauti, Ilam, Patan, Bardia, Nagarkot, Nuwakot, Patlekhet, Palpa, Barauli, Tharu in Chitwan en langs de Annapurna community route (zie de budgetreis) en zelfs in Mustang.

Een paar homestay voorbeelden:

Chitwan: Tharu community homestay 
Broodnodige werkgelegenheid, contact met de westerse wereld en tóch de eigen tradities en gewoontes bewaren. Dat waren de uitgangspunten bij het opzetten van het homestay project van de Tharu, een arme community van boeren en vissers bij het Chitwan National Park. Nu, enkele jaren later, is het een groot succes. Wie hier verblijft, komt terug met een enthousiast verhaal. Bij aankomst is er een glas sap van de mangobomen. De dorpsvrouwen brengen je naar je kamer in in Tharu stijl gebouwde huisjes. Weg van de drukte kabbelt het dorpsleven rustig voort. Wil je helpen koken of vissen? Dat kan. Een praatje maken, een lokaal feest voorbereiden, wat kunstnijverheid kopen: het dorpsleven gaat door maar nu met kans voor iedereen.

Nuwakot: community homes 
Op twee uur rijden vanuit Kathmandu tussen de stille groene heuvels. Middelpunt, dankzij het homestay en schoolproject, is de opgeknapte highschool.  Ook hier spelen de dorpsvrouwen de hoofdrol. De homestays in het plaatsje worden door hun tip-top gehouden, alle inkomsten gelijk weer geïnvesteerd in verbeteringen voor de lokale gemeenschap. 
Alle huizen zijn verschillend, de gastvrijheid is overal gelijk. Wat je miste, zelfs in het meest vriendelijke hotel, het gevoel dat men blij en trots is gasten te kunnen ontvangen. Wandel doorhet dorp, bezoek het project en ben je er tijdens het rijstplant seizoen wellicht help je dan kniediep in de modder een poosje mee. 

Meer info over de homestay projecten op de speciale website: www.communityhomestay.com. Alle aanbod op deze site is te boeken via je Local Hero en in te passen in je eigen rondreis.

reisduur:
22 dagen / 21 nachten
route:
Kathmandu – Phakding – Namche Bazaar – Dingboche – Lobuche – Gorak Shep – Pheriche - Namche Bazaar – Lukla – Kathmandu – Patlekhet – Barauli (Chitwan) – Kathmandu
reissom:
va. € 1205,- (p.p. bij 2 volw.)
Mooie reizen hoor, die voorbeeldreizen van jullie. Maar misschien wil je een inspirerend verhaal lezen van iemand die zélf zijn …
︿

Inclusief
- alle transfers; 
- 5 nachten hotel Kathmandu inclusief ontbijt;  
- 10 nachten in teahouses; 
- 4 nachten community stays volpension;
- safari's Chitwan;
- 11 daagse trekking met Engelstalige gids, drager en permits;  
- genoemde excursies en entrees; 
- assistentie van je local hero; 
- CO2 compensatie reis. 

Exclusief
- internationale retourvlucht;  
- overige maaltijden;  
- extra upgrades of excursies;  
- warme slaapzak (tot -20°);  
- dag rugzak (overige bagage tot max. 15 kg  p.p. wordt gedragen);  
- fooien (ca. € 2,50 per persoon per dag voor gids en drager);
- evt. toeslagen bij reizen op feestdagen en in het hoogseizoen (je local hero heeft de laatste informatie).

Beste reistijd NepalNepal heeft diverse klimaatzones: van subtropisch laagland tot koud alpine berg klimaat. Nepal bezoek je het best in …
︿
Vluchtinformatie Nepal Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de …
︿

Live with locals, het is dé specialiteit van onze lokale partner. Als enige reisorganisatie ter plaatse is men nauw betrokken bij het ontwikkelen van projecten in de verschillende dorpen in Nepal. Plan een of meer nachten homestay in je reis. Misschien even een drempel, maar neem het aan: het wordt een van de beste herinneringen van je reis. 

Bovendien, als elke Nepal reiziger een nachtje homestay zou boeken, zou dat een enorm positief effect hebben op de lokale families en communities. Er zijn inmiddels al zo’n 13 netwerken: in Panauti, Ilam, Patan, Bardia, Nagarkot, Nuwakot, Patlekhet, Palpa, Barauli, Tharu in Chitwan en langs de Annapurna community route (zie de budgetreis) en zelfs in Mustang.

Een paar homestay voorbeelden:

Chitwan: Tharu community homestay 
Broodnodige werkgelegenheid, contact met de westerse wereld en tóch de eigen tradities en gewoontes bewaren. Dat waren de uitgangspunten bij het opzetten van het homestay project van de Tharu, een arme community van boeren en vissers bij het Chitwan National Park. Nu, enkele jaren later, is het een groot succes. Wie hier verblijft, komt terug met een enthousiast verhaal. Bij aankomst is er een glas sap van de mangobomen. De dorpsvrouwen brengen je naar je kamer in in Tharu stijl gebouwde huisjes. Weg van de drukte kabbelt het dorpsleven rustig voort. Wil je helpen koken of vissen? Dat kan. Een praatje maken, een lokaal feest voorbereiden, wat kunstnijverheid kopen: het dorpsleven gaat door maar nu met kans voor iedereen.

Nuwakot: community homes 
Op twee uur rijden vanuit Kathmandu tussen de stille groene heuvels. Middelpunt, dankzij het homestay en schoolproject, is de opgeknapte highschool.  Ook hier spelen de dorpsvrouwen de hoofdrol. De homestays in het plaatsje worden door hun tip-top gehouden, alle inkomsten gelijk weer geïnvesteerd in verbeteringen voor de lokale gemeenschap. 
Alle huizen zijn verschillend, de gastvrijheid is overal gelijk. Wat je miste, zelfs in het meest vriendelijke hotel, het gevoel dat men blij en trots is gasten te kunnen ontvangen. Wandel doorhet dorp, bezoek het project en ben je er tijdens het rijstplant seizoen wellicht help je dan kniediep in de modder een poosje mee. 

Meer info over de homestay projecten op de speciale website: www.communityhomestay.com. Alle aanbod op deze site is te boeken via je Local Hero en in te passen in je eigen rondreis.

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Kathmandu

Na een lange vlucht komen we aan in Kathmandu. Na één stap buiten het vliegveld begint de chaos. Iedereen wil ons een rit aanbieden, gelukkig hebben we vooraf al iemand gereserveerd. We vertrekken richting ons hotel. We zien enorm veel verkeer, links en rechts worden we ingehaald, verkeerslichten staan niet aan, heftige geuren en veel smog. 

Na een klein uurtje rijden (vooral stilstaan in de file) komen we aan in ons hotel, even bij komen in de oase van rust. We starten onze reis door Nepal met een lokale kookworkshop, dit doen we meestal. Niet alleen omdat het enorm leuk is, ook leer je ontzettend veel over het land middels ingrediënten, gebruik van kruiden en bereidingswijze. 

local Hero

Tijdens de kookworkshop maken we Dal Baht, het nationale gerecht van Nepal. Dit bestaat uit rijst, linzensoep en een curry met of zonder vlees. Leuk detail, overal waar je Dal Baht besteld krijg je unlimited refills. Verder maken we verschillende momo’s en samosas’s.

Dag 1 - 2: Aankomst Kathmandu

Na een lange vlucht komen we aan in Kathmandu. Na één stap buiten het vliegveld begint de chaos. Iedereen wil ons een rit aanbieden, gelukkig hebben we vooraf al iemand …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 28 p.p.p.n.

  • Reken op ca. € 28 p.p.p.n.

  • De eerste nachten regel ik liever zelf

  • De eerste nachten regel ik liever zelf

Dag 3: Verblijf in Kathmandu, tempeltour Pashupatinath en Patan

De volgende dag een culturele dag. We bezoeken een boeddhistisch bouwwerk, een hindoetempel en eindigen de dag op het Durbar plein van Patan net buiten Kathmandu. We starten bij Boudhanath, in de chaos zien we bijna een heilige koe over het hoofd en kan ik deze maar net ontwijken. We lopen door een smal straatje en ineens zien we de gigantische stoepa (de grootste van Azië). De stoepa is versierd met gebedsvlaggen, erg bijzonder.

We vervolgen onze reis naar Pashupatinath, een hindoe tempel. Direct bij binnenkomst worden we begroet door enorm veel aapjes en een oude man met een wit gemaakt gezicht, het blijkt een sadhoe te zijn. We vervolgen onze route en komen veel dieren tegen, dit maakt direct duidelijk dat we ons in een hindoe tempel bevinden. 

local Hero

Het complex is enorm en echt prachtig, een paar minuten later zien we een enorme menigte, we kijken wat er te doen is en krijgen een enorme cultuurshock. Het is een openbare crematie, ja ook dit hoort bij de hindoe cultuur..

meet the locals

Dag 3: Verblijf in Kathmandu, tempeltour Pashupatinath en Patan

De volgende dag een culturele dag. We bezoeken een boeddhistisch bouwwerk, een hindoetempel en eindigen de dag op het Durbar plein van Patan net buiten Kathmandu. We starten bij Boudhanath, …

︿

Dag 4: De vlucht van ons leven en de start van de EBC trekking

Vandaag gaat het echt gebeuren, de start van de trek naar het basiskamp van de hoogste berg ter wereld: Everest Base Camp. Samen met onze guide vertrekken we naar het vliegveld. Sandra is zenuwachtig, we vliegen immers naar het “gevaarlijkste vliegveld” ter wereld. Volgens onze guide valt het allemaal wel mee. Een klein vliegtuig staat op ons te wachten, er passen zo’n 15 mensen in.

Het is wederom chaotisch, het vliegtuig wordt volgestampt met goederen voor locals horen we later. We vertrekken, het vliegtuig maakt veel lawaai, gelukkig is het maar 30 minuten vliegen. We kunnen meekijken met de pilot. Het uitzicht is grandioos, we vliegen recht op de witte bergtoppen van de Himalaya af.

local Hero

Je gids tijdens de EBC trek ontmoet je al in Kathmandu, de dag voordat je naar Lukla vliegt. Zo krijg je tijdig alle info over de do’s & dont’s. Samen neem je de benodigdheden door, zodat je veilig en met de goede uitrusting op pad gaat. Mis je iets? Dan kun je het in Kathmandu nog kopen.

Dag 4: De vlucht van ons leven en de start van de EBC trekking

Vandaag gaat het echt gebeuren, de start van de trek naar het basiskamp van de hoogste berg ter wereld: Everest Base Camp. Samen met onze guide vertrekken we naar het …

︿

We arriveren op 2800 m hoogte

Even later zien we in de verte een dorpje tegen de bergwand aan, dit is Lukla horen we van onze guide. We dalen en de landingsbaan wordt zichtbaar, we gaan landen! De landing is wat hobbelig maar het valt mee, gelukkig stond er weinig wind. We zijn gearriveerd op 2800 meter hoogte, en 10 graden koeler.

Na een korte briefing onder het genot van gember/citroen thee (vaste prik de komende 2 weken) vertrekken we richting Phakding, onze eerste overnachting. We komen door verschillende sherpa dorpen, het is net zoals alle films en documentaires die ik gezien heb, magisch. We dalen en klimmen wat en komen langs iconische bruggen met gebedsvlaggen. 

local Hero

De trekking naar Everest Base Camp is pittig, maar goed te doen voor de sportieve wandelaar met bergervaring. Onderweg zijn overal lodges (teahouses) waar je kunt rusten of overnachten. Je kunt de trekking uitbreiden met extra nachten zodat je vaker rust hebt en kunt wennen aan de hoogte. Net als een gids is ook een drager inbegrepen tijdens deze reis, zodat je zelf met een lichtere rugzak loopt.

We arriveren op 2800 m hoogte

Even later zien we in de verte een dorpje tegen de bergwand aan, dit is Lukla horen we van onze guide. We dalen en de landingsbaan wordt zichtbaar, we gaan …

︿

Dag 5: Trek van Phakding (2610 m) naar Namche Bazaar (3440 m)

Een dag waar ik al weken naar uit keek: Namche Bazaar. Naast de tenten in base camp is dit wat mij betreft het meest iconische aan de trekking, het laatste “grote” dorp gebouwd tegen een bergwand. Onze guide geeft bij het ontbijt aan dat het belangrijk is rustig aan te doen. We gaan vandaag van 2610m naar 3440m, een stijging van ruim 800 meter.

De wandelstokken helpen bij het temporiseren, gelukkig hebben we ervaring in het hiken (op hoogte) en vinden we snel een tempo wat we redelijk constant vol kunnen houden. In de verte zie ik een dubbele hangbrug met gebedsvlaggen. De laatste brug voor de steile klim naar Namche herinner ik me uit andere blogs. We eten nog wat en drinken goed, daar gaan we. 

Dag 5: Trek van Phakding (2610 m) naar Namche Bazaar (3440 m)

Een dag waar ik al weken naar uit keek: Namche Bazaar. Naast de tenten in base camp is dit wat mij betreft het meest iconische aan de trekking, het laatste …

︿

We komen aan in Namche Bazaar

Opnieuw gaan we in een constant tempo het steile pad richting Namche op. Onze guide wijst een berg aan. Het blijkt Chomolungma te zijn, oftewel Everest. We vervolgen onze route en na een uur vlakt het pad af en zien we wat gebouwen. We draaien de bocht om, wauw! Namche Bazaar in volle glorie, tegen de bergwand met de zon erop, magisch.

We lopen langs vrouwen die de was doen in een riviertje en lopen een trap op. Ineens schiet mij het fragment uit Everest te binnen waarin ze ook op deze trap lopen, en net als mij was het voor hun maar moeilijk om genoeg zuurstof binnen te krijgen, man wat is dit zwaar. Uiteindelijk komen we aan bij het teahouse voor de komende 2 nachten. 

local Hero

We gaan acclimatiseren in Namche. Gelukkig is het lekker zonnig en kunnen we in onze korte broek en shirt genieten van de ideale condities.

We komen aan in Namche Bazaar

Opnieuw gaan we in een constant tempo het steile pad richting Namche op. Onze guide wijst een berg aan. Het blijkt Chomolungma te zijn, oftewel Everest. We vervolgen onze route en …

︿

Dag 6: Acclimatiseren in Namche Bazaar

Vandaag staat in het teken van acclimatiseren. Dit betekent concreet een hike naar hoogte (3900 meter), lunchen en weer naar beneden om opnieuw te overnachten in Namche. De trappen kosten opnieuw enorm veel kracht, je merkt dat het lichaam nog niet gewend is aan de hoogte, gelukkig blijven we nog een nacht.

Langzaam stijgen we met de zon in onze rug wederom enorm snel. We gaan naar Hotel Everest View, het hoogste hotel ter wereld (3800). Door het klimmen vergeet je soms de surrealistische omgeving waarin je wandelt. Op deze hoogte en omringt zijn door enorme bergen, dat zie je alleen in de Himalaya. 

Dag 6: Acclimatiseren in Namche Bazaar

Vandaag staat in het teken van acclimatiseren. Dit betekent concreet een hike naar hoogte (3900 meter), lunchen en weer naar beneden om opnieuw te overnachten in Namche. De trappen kosten …

︿

Een wandeling naar Hotel Everest View

Na een steile klim van zo’n uur lopen we de ridge richting Everest met aan de rechterkant wat ons betreft de mooiste berg van deze regio, de Ama Dablam, het heeft iets weg van de Matterhorn maar dan veel hoger en nog mooier.

Er komen veel helikopters over gevlogen, we vragen onze guide of dit mensen met hoogteziekte zijn? Hij zegt wacht maar, je zult het zo zien. We komen aan bij het hotel en gaan lunchen en al snel zien we wat die helikopters hier doen. Het zijn mensen uit Lukla, ze komen lunchen, van het uitzicht genieten en vliegen vervolgens weer terug. Tja, zo kan het ook, niet echt onze stijl :) 

local Hero

Na enorm veel foto’s en een lunch dalen we weer af richting Namche om de rest van de middag te acclimatiseren (= chillen). Dit is de laatste dag van de trek dat we kunnen douchen, hierna is het te koud en te hoog om te douchen en kost dat te veel kracht waardoor je minder goed acclimatiseert en eerder ziek wordt.

Een wandeling naar Hotel Everest View

Na een steile klim van zo’n uur lopen we de ridge richting Everest met aan de rechterkant wat ons betreft de mooiste berg van deze regio, de Ama Dablam, het …

︿

Dag 7 - 8: Op naar Dingboche (4410 m) en acclimatiseren

Vandaag staat wederom een zware route op de planning, we gaan bijna 1000 meter stijgen, de grootste stijging tijdens de trek. We lopen langs de bergwand over een redelijk smal pad en komen langs verschillende stoepa’s met daarachter Everest en Ama Dablam, heel mooi. Om de 15 minuten stoppen we, genieten we van het uitzicht en maken we foto’s, dat moeten we uiteraard niet vergeten!

Na een uur of 2 dalen we, een tegenvaller, dat betekent dat we nog meer gaan stijgen. Ondertussen komen we andere Nederlanders tegen, zij zijn op pad richting Gokyo en niet Everest, onze wegen gaan spoedig splitsen. Onderweg komen we relatief veel Nederlanders tegen, zo’n klein land en zo plat maar o zo avontuurlijk ingesteld.

Dag 7 - 8: Op naar Dingboche (4410 m) en acclimatiseren

Vandaag staat wederom een zware route op de planning, we gaan bijna 1000 meter stijgen, de grootste stijging tijdens de trek. We lopen langs de bergwand over een redelijk smal …

︿

Tengboche Monastery en aankomst Dingboche

Na een relatief steile daling eten we wat en bereid onze guide ons voor op wat er komen gaat: een enorme klim van zo’n 2,5 uur, we moeten goed eten en drinken. Het begin gaat goed, we pakken weer een constant tempo en het eerste uur vliegt voorbij, daarna wordt het zwaarder, we merken dat we hoger zitten dan voorheen en proberen het tempo vast te houden.

Eindelijk arriveren we bovenaan en komen we langs het hoogste boeddhistische klooster ter wereld, Tengboche Monastery en kijken even binnen. Vanaf hier lopen we nog zo’n uur redelijk vlak naar Dingboche en gaan we uitgeteld slapen.  

local Hero

Wat zo bijzonder is dat iedere kamer in de teahouses waar we verblijven er praktisch exact hetzelfde uitziet. Op zich is het iedere keer basic maar prima, je bent toch moe. Wat wel veranderd is de temperatuur, de muren zijn erg dun en omdat we steeds hoger komen neemt de temperatuur af. ’s Nachts wordt het dus echt al koud, we zijn een beetje bang voor de temperaturen dichter bij base camp, maar we zien het wel denken we.

Tip! Koop echt een kwalitatief goede slaapzak, we zijn hikers tegen gekomen die het in Dingboche al ijskoud hadden ’s nachts omdat ze er een in Thamel (Kathmandu) hadden gekocht.

Tengboche Monastery en aankomst Dingboche

Na een relatief steile daling eten we wat en bereid onze guide ons voor op wat er komen gaat: een enorme klim van zo’n 2,5 uur, we moeten goed eten …

︿

Dag 9: Van Dingboche (4410 m) naar Lobuche (4940 m)

Vandaag een relatief makkelijke dag volgens onze guide, nou dat gaan we nog wel zien denken we. We lopen over een vlakte en blijven ons verbazen over de leegte en de enorme bergen om ons heen. Na een aantal uur zien we in de verte een rivier die we moeten oversteken, zonder brug, dat wordt interessant.

We gaan kijken hoe goed onze balans is, we moeten over stenen heen manoeuvreren naar de overkant. Gelukkig gaat het goed, het water is afkomstig van de gletsjers op Everest, erg koud dus. We klimmen wederom en krijgen voor het eerst te maken met sneeuw, wederom zijn we blij dat we kwalitatief goede kleding hebben, je wil hier niet lopen met namaak Goretex gekocht in Thamel.

Dag 9: Van Dingboche (4410 m) naar Lobuche (4940 m)

Vandaag een relatief makkelijke dag volgens onze guide, nou dat gaan we nog wel zien denken we. We lopen over een vlakte en blijven ons verbazen over de leegte en …

︿

Met lichte hoofdpijn door naar Lobuche

Bovenaan komen we aan bij wat lijkt een herdenkingsplaats met enorm veel gedenkstenen. We schatten meer dan 300. Het blijkt Chukpi Lhara te zijn, een memorial geweid aan iedereen die is overleden op Everest. We zien bekende namen als Rob Hall, Scott Fischer en Yasuko Namba. Erg confronterend lijkt het ons dat iedere klimmer hierlangs moet.

We lopen verder en voelen ons allebei niet zo goed, waar het aan het begin alleen nog moeite bij klimmen was hebben we allebei lichte hoofdpijn en voelen we ons niet top. Op aanraden van onze guide eten we wederom goed en drinken we veel gember/citroen thee. De guide heeft vertrouwen dat het goed komt, fingers crossed.

local Hero

Ga altijd met een guide de trekking doen. Hij kan dingen voor je regelen. Het voordeel is dat je teahouses dan geregeld zijn zodat je zeker weet dat er plek is (bij de betere accomodaties). Daarnaast support je hiermee de lokale economie

Met lichte hoofdpijn door naar Lobuche

Bovenaan komen we aan bij wat lijkt een herdenkingsplaats met enorm veel gedenkstenen. We schatten meer dan 300. Het blijkt Chukpi Lhara te zijn, een memorial geweid aan iedereen die …

︿

Dag 10: Van Lebouche naar Everest Base Camp via Gorakhshep (5100 m)

We hebben een redelijke nacht gehad, slapen op hoogte is zwaar. Liggend krijg je minder zuurstof binnen, gecombineerd met de kou zorgt het in ons geval voor een slechte nachtrust. We spreken meer mensen die last hebben van de hoogte en twijfelen door te gaan. Sandra heeft ook twijfel, na overleg met onze guide besluiten we ervoor te gaan. We zijn zo dichtbij!

We komen de teahouse uit, alles is wit van de koude nacht. Gelukkig schijnt de zon en moeten we echt even in onze armen knijpen om zeker te zijn dat we niet dromen. Vanaf hier is het nog maar 200 m. stijgen naar Gorakshep. De route is ruig, veel stijgen, dalen en klauteren over stenen en langs beladen ezels en yak’s.

local Hero

Het beste weer voor trekkings door Nepal, met heldere, blauwe luchten, heb je doorgaans in het najaar (oktober-december). In het voorjaar (maart-mei) is het iets rustiger qua trekkers maar ontmoet je meer bergbeklimmers die op pad zijn naar het EBC. Tussen juni en september raden we je af een trekking te doen. Er is dan veel regen en mistig weer. Het weer in deze regio is echter veranderlijk: in elk jaargetijde moet je rekening houden met zowel dagen vol warme zon als koude dagen met sneeuwval.

Dag 10: Van Lebouche naar Everest Base Camp via Gorakhshep (5100 m)

We hebben een redelijke nacht gehad, slapen op hoogte is zwaar. Liggend krijg je minder zuurstof binnen, gecombineerd met de kou zorgt het in ons geval voor een slechte nachtrust. …

︿

Aankomst Everest Base Camp

Het is een relatief korte afstand naar Gorakshep, maar door de ruigheid en hoogte kost het ons veel kracht. Gorakshep is gebouwd op een bevroren meer. Hier wonen geen mensen omdat het te hoog ligt, het dient alleen als overnachtingsplek tijdens de trekkingsperiode.

We laten onze spullen hier en eten wat. We beslissen direct door te gaan naar Everest Base Camp, we voelen ons niet top maar vandaag moet het gebeuren. Het is wederom een uur of 2 klauteren en dan EINDELIJK komen we aan bij het base camp. De gletsjer, de bergen, de ijsschotten, het is zo bijzonder om hier na al die dagen hard werken aan te komen. We lopen wat rond, maken foto’s en laten het op ons inwerken.

local Hero

Deze plek heeft op iedereen een ander effect, we hebben alle emoties voorbij zien komen. Ga het vooral zelf ontdekken!

Na Base Camp lopen we terug naar Gorak Shep en voelen ons slecht, we zijn wat te ver gegaan vandaag. We besluiten om vroeg naar bed te gaan, maar goed ook want gelukkig pakken we nog wat slaap voor het echt koud wordt. Tip: Blijf hier niet langer dan 1 nacht, het is er veel te koud voor.

Aankomst Everest Base Camp

Het is een relatief korte afstand naar Gorakshep, maar door de ruigheid en hoogte kost het ons veel kracht. Gorakshep is gebouwd op een bevroren meer. Hier wonen geen mensen …

︿

Dag 11 - 12: Van Gorakshep via Pheriche (4250 m) naar Namche Bazaar

Nog bijkomend van alle emoties en inspanningen, keren we terug richting Lukla. Het nadeel van deze trekking is dat je deels dezelfde route terugloopt (dat is dan ook meteen het enige nadeel). Hier doe je meestal 3 a 4 dagen over, afhankelijk van hoe gek je het wilt maken.

We doen het rustig aan en genieten van de uitzichten en stijgende temperatuur. Vroeg in de ochtend is het genieten van de zonsopgang over de Everest en de andere Himalaya bergketens. Het is zo’n 7 uur lopen naar Pheriche. Vanuit Pheriche de volgende dag 6 uur naar Namche. Eenmaal aangekomen in Namche is het fijn weer in de bewoonde wereld terug te zijn. 

Dag 11 - 12: Van Gorakshep via Pheriche (4250 m) naar Namche Bazaar

Nog bijkomend van alle emoties en inspanningen, keren we terug richting Lukla. Het nadeel van deze trekking is dat je deels dezelfde route terugloopt (dat is dan ook meteen het …

︿

Dag 13 - 14: Van Namche naar Lukla, vlucht naar Kathmandu

De route van Namche Bazaar naar Lukla gaat opnieuw grotendeels bergafwaarts tot we bij het vlakke gedeelte aankomen. Opnieuw zo’n 8 uur lopen. We verlaten het Sagarmatha National Park en komen aan in Lukla. Na al deze dagen samen nemen we afscheid van onze gids en drager.

In Lukla stappen we weer in het kleine vliegtuigje. Vanaf de bergwand waarop Lukla ligt, lijkt het einde van de vertrekbaan een afgrond. Bij het opstijgen moet dus in één keer goed gaan. Gelukkig lukt dat en zijn we weer snel in Kathmandu. Na onze trekking een fijn hotel in Kathmandu: we hebben enorm behoefte aan zachte bedden en een lekker warme douche!

Dag 13 - 14: Van Namche naar Lukla, vlucht naar Kathmandu

De route van Namche Bazaar naar Lukla gaat opnieuw grotendeels bergafwaarts tot we bij het vlakke gedeelte aankomen. Opnieuw zo’n 8 uur lopen. We verlaten het Sagarmatha National Park en …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 28 p.p.p.n.

  • Reken op ca. € 28 p.p.p.n.

Dag 15 - 16: Van Kathmandu naar community homestay Patlekhett

Uitgerust van het fijne hotel in Kathmandu reizen we in zo'n 2 uur naar Patlekhet. We worden heel hartelijk ontvangen in dit traditionele hindoeïstische dorp. Onder het motto ‘ver van je huis, maar dichtbij je hart’ hebben ze in deze community 16 huisjes waar reizigers kunnen slapen. Puur en niet toeristisch.

Na een kop massala thee maken we kennis met ons gastgezin en verkennen we het dorp. De bewoners laten ons trots de dieren en landbouwgrondjes zien. Wij hebben nog nooit zo’n breed assortiment exotische groenten en fruit gezien. Het heeft ook veel meer smaak. We helpen een handje met het voeren van de dieren, mogen zelf melken en koken Dal Bath met de gastvrouw.

Dag 15 - 16: Van Kathmandu naar community homestay Patlekhett

Uitgerust van het fijne hotel in Kathmandu reizen we in zo'n 2 uur naar Patlekhet. We worden heel hartelijk ontvangen in dit traditionele hindoeïstische dorp. Onder het motto ‘ver van …

︿

Dag 17 - 18: Van Patlekhett naar Chitwan, verblijf Barauli

Na afscheid te hebben genomen van het gastgezin in Patlekhett rijden we naar Chitwan. Dit park stond enorm hoog op ons lijstje. Na een trip in Zuid-Afrika hebben we 4 van de 5 big-five dieren gespot, niet de neushoorn. Aangezien er in Chitwan enorm veel neushoorns leven moet het gaan lukken.. 

Aan het einde van de middag maken we een wandeling langs de rand van Chitwan NP. Onze guide krijgt van een vriend te horen dat er een neushoorn in de buurt van het dorp is. Het zal toch niet dat we twee uur na aankomst al de eerste neushoorn spotten? We lopen via een voetbalveld met spelende kinderen het bos in. De guide pakt me vast en wijst iets aan, en dan zie ik het, een wilde neushoorn!

local Hero

Veel reizigers komen alleen naar Chitwan voor wildlife. Combineer het met een nachtje homestay bij de Barauli community en maak kennis met de mensen die rondom het park wonen. Je ziet letterlijk hoe de Tharu’s, zoals de inheemse bevolking hier heet, hand in hand leven met de natuur.

Dag 17 - 18: Van Patlekhett naar Chitwan, verblijf Barauli

Na afscheid te hebben genomen van het gastgezin in Patlekhett rijden we naar Chitwan. Dit park stond enorm hoog op ons lijstje. Na een trip in Zuid-Afrika hebben we 4 …

︿

Dag 19 - 20: Van Chitwan naar Kathmandu

Na de dagen in Chitwan rijden we met een transfer terug naar Kathmandu. Wij brachten vanuit Kathmandu een bezoek aan de mooie stad Bhaktapur. Deze koningsstad in de Kathmanduvallei ligt op 20 kilometer afstand van Kathmandu en is goed per bus te bereiken.

In Bhaktapur vind je in tegenstelling tot Kathmandu bijna geen verkeer in het stadscentrum, waardoor je hier prima kunt rondlopen. Wil je liever niet per bus naar deze stad, dan kan local hero Arzoo een transfer voor je regelen met gids. In Kathmandu blijven en relaxen in je hotel om alle indrukken van de reis op je in te laten werken, kan natuurlijk ook.

local Hero

Benieuwd naar de leukste restaurants in Thamel, de restaurantwijk van Nepal? Wij schreven er op een blog over op dewereldreizigers.nl "6x onze favoriete plekken om te eten in Thamel, Kathmandu". 

Dag 19 - 20: Van Chitwan naar Kathmandu

Na de dagen in Chitwan rijden we met een transfer terug naar Kathmandu. Wij brachten vanuit Kathmandu een bezoek aan de mooie stad Bhaktapur. Deze koningsstad in de Kathmanduvallei ligt …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • De laatste nachten regel ik liever zelf.

  • De laatste nachten regel ik liever zelf.

Dag 21 - 22: Vertrek Nepal, terugvlucht vanaf Kathmandu

Na het ontbijt pakken we onze spullen en worden we naar de luchthaven gebracht voor onze vlucht terug naar huis. We vonden Nepal fantastisch en zijn verliefd geworden op de lieve mensen, de prachtige Himalaya, de cultuur en het heerlijke lokale eten.  

Wil jij dezelfde reis door Nepal maken als wij hebben gedaan?

Vraag deze reis dan bij Arzoo aan. Uiteraard kun je de reis aanpassen als je nog iets anders wilt toevoegen, of wat extra nachten in wilt plannen om meer rust te hebben tussendoor. 

Dag 21 - 22: Vertrek Nepal, terugvlucht vanaf Kathmandu

Na het ontbijt pakken we onze spullen en worden we naar de luchthaven gebracht voor onze vlucht terug naar huis. We vonden Nepal fantastisch en zijn verliefd geworden op de …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Yashodha

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Nepal: