Costa Rica 60 jaar

Miriam, eigenaresse van Miriam’s Quetzals

Pura Vida! Ik ben Miriam en samen met mijn familie run ik restaurant Miriam’s Quetzals. Miriam’s Quetzals ligt in de San Gerardo de Dota-vallei, beroemd om zijn sprookjesachtige landschappen en de zeldzame en kleurrijke Quetzal vogel.

Vanaf ons restaurant heb je een geweldig uitzicht op de vallei en is het voor vogelliefhebbers en natuurfotografen een paradijs. Kolibries, tanagers, spechten en en dus de quetzals zijn hier te spotten. Verder kun je bij mij cabins huren en traditionele Costa Ricaanse gerechten proeven in mijn restaurant.

‘Comidas Tipicas Miriam’ is de lokale naam van mijn restaurant. Wij gebruiken 100% Costa Ricaanse ingrediënten in onze gerechten om gegarandeerd verse maaltijden te kunnen bieden. Wij maken met liefde ontbijt (o.a. Gallo Pinto), lunch en diner voor onze gasten. Onze specialiteit is ‘Casado met forel’ en is dan ook zéér de moeite waard om te proeven. Al zeg ik het zelf :)

Op de foto zie je mij met reizigster Mirte. Zij had het geluk een Quetzal te spotten toen ze bij mij kwam eten!

Costa Rica 40 jaar

Alvaro, lokale gids uit El Roble

Hoi, ik ben Alvaro Sanchez en woon in het mooie El Roble in Costa Rica. Ik vind het belangrijk dat reizigers het beste van Costa Rica krijgen te zien. Ik deel met veel passie mijn kennis over het land.

Een aantal jaar geleden ben ik mijn eigen bedrijfje begonnen als tour-guide door heel Costa Rica. Ik heb veel kennis over de jungle en de dieren. Ik vind het daarnaast leuk om reizigers te helpen aan lokale tips over waar je bijvoorbeeld het beste kunt eten of welke activiteiten je echt moet doen tijdens een reis door Costa Rica.

Het mooiste aan Costa Rica vind ik toch wel haar jungle vol met planten en dieren. Ik zou hier uren in kunnen ronddwalen. Een van mijn motto’s tijdens een jungle verkenning is: “the less you walk, the more you see”. Dit vertel ik de reizigers die met mij op pad gaan ook altijd. En geloof me, het werkt echt!

Borneo 28 jaar

Prem, chauffeur in Maleisië

Ik ben Prem, 28 jaar oud en sinds een paar jaar chauffeur voor een tourorganisatie die transfers regelt voor de oostkust van West-Maleisie. Ik woon in de tweede stad van Maleisie: Johor Baru, vlakbij de grens met Singapore.

Mijn vader is net met pensioen en werkte in de ijzerfabriek in Singapore en ging elke dag met de brommer over de grens. Ik breng vooral veel mensen vanuit Singapore naar Legoland in Maleisië.

Veel Singaporezen doen inkopen in het veel goedkopere Maleisië. Met name benzine en merkkleding wordt gekocht. Bij de grens van Maleisië naar Singapore worden alle auto’s goed gecheckt op ‘smokkelwaar’. Als ze iets vinden dan moet je hierover veel belasting betalen

+jouw local story hier?
Sri Lanka 40 jaar

Sanjeewa Manathunga, farmer Colombo

Wildlife fotografie, en dan vooral vogels, daar ligt mijn passie. Iets wat ik goed kan combineren met mijn werk als farmer in de omgeving van Colombo.

Op deze foto zie je mij met reizigster Nele. Ze is net als ik dol op fotografie. Ik heb haar kunnen helpen met tips & tricks, en informatie over de lokale dieren, de vegetatie hier in Sri Lanka en het leven als farmer.

Ecuador 26 jaar

Paúl, Tigua schilder, Hacienda la Cienega

Mijn naam is Paúl en ik hou er van om schilderijen te maken. Ik werk bij een van de oudste hacienda’s van Ecuador genaamd: La Cienega, in de buurt van de indrukwekkende Cotopaxi vulkaan en bijbehorende nationale park. In deze eeuwenoude hacienda wordt Tigua kunst, een Indiase schilderkunst op schapenleer, beoefent. Tigua is een klein dorp waar veel mensen (waaronder ik) deze schilderkunst gebruiken om het landschap van de Andes te schilderen.

Ik heb na het overlijden van mijn vader de kunst van mijn familie doorgezet en verspreidt door middel van kleine schilderlessen aan toeristen. Ik schilder met oliën en acrylverf op leer en op canva. Ik heb mezelf de schilderkunst aangeleerd door te kijken hoe mijn grootvader het altijd deed.

Nog steeds vind ik het leuk om dingen te leren en kan ik zelf ook nog steeds veel leren van de toeristen die een schilderijtje bij mij komen maken!

Costa Rica 67 jaar

Don Jorge, shuttlebuschauffeur in San José

Ik ben geboren en getogen in de hooglanden van Heredia, ook wel 'Costa Rica's tuin' genoemd door de locals. Ik werk al mijn hele leven met veel plezier in de toerisme en heb, samen met mijn vrouw en drie kinderen, een klein huisje voor mijn vrouw gebouwd tussen de zonnebloemvelden en aardbeiplantages. Ik word ieder ochtend met een glimlach wakker. Ik houd er van reizigers te verwelkomen in Costa Rica, van het vliegveld tot hun hotel in San José of andersom. Het ontmoeten van reizigers al die jaren is een echte eer voor mij. Ze leren mijn over hun culturen en ik vind het geweldig om hen mijn land te laten zien. 

Vorig jaar is mijn droom waar gekomen, en heb ik met mijn spaargeld en hulp van mijn dochters Nederland bezocht! Wanneer je zo veel reizigers ontmoet, krijg je zelf ook de kriebels om op avontuur te gaan en zelf nieuwe culturen te leren kennen. Toen was ik ineens juist de passegier van een shuttlebus in Amsterdam, dat voelde goed. Bezoek Costa Rica en misschien ontmoeten we elkaar nog!

Panama 59 jaar

Luis, kapitein in Bocas del Toro

Ik ben geboren en getogen in Bocas del Toro, Panama, voor mij de mooiste plek op de wereld. Mijn vader is bootkapitein en ik ben opgegroeid op de Caraïbische wateren,wanneer ik kon, ging ik mee. Hij leerde mij alles wat ik moest weten over de archipel. Ik heb veel geluk gehad om altijd dolfijnen te spotten tijdens mijn jeugd.

Alle indrukwekkende mangroves, de sterren en de zon op zee. Ik geniet ervan om reizigers de schoonheid van het archipel te laten ervaren. Ook geniet ik ervan om samen met mijn kleinzoon een tour te maken om hem alles te laten zien. Misschien ontmoeten we elkaar eens in Bocas.

Zuid-Afrika 45 jaar

Neli, Boboti-lover en kok in Moremela

Ruik je dat? In het oventje achter mij staat mijn favoriete gerecht: de échte Boboti. Lekker met gehakt, veel kruiden en gele rijst. Ik doe er altijd verse groenten en een grote schep vruchtenchutney bij. Het verveelt nooit. Elke dag sta ik hier aan de Panoramaroute te koken. Locals komen hier eten, maar ook steeds meer toeristen, ook al ligt dit plekje langs de rivier goed verstopt. Via een weg vol met kuilen en stenen komen de mensen toch hierheen. Dat vind ik leuk! Ik denk speciaal voor de typisch Zuid-Afrikaanse gerechten. Soms is het druk, soms niet. Maar ik werk altijd, want ik heb twee zonen en een dochtertje te voeden.

Met welke beroemdheid ik wel eens Boboti zou willen eten? Haha dat is niet zo moeilijk. Met actrice Charlize Theron. Zij komt oorspronkelijk namelijk uit Johannesburg. Dat weten veel mensen niet. Ik vind haar een hele goede actrice en met haar kan ik ook Afrikaans praten. Het lijkt me wel leuk om een bordje Boboti met haar te delen.

+jouw local story hier?

Real life...

De mensen die je ontmoet op je reis in de wereld. Hun families en relaties. De hoogte- en dieptepunten, hun zorgen, blijdschap en levenswijsheid.

 

Real stories...

Reizen is meer dan hotelkamers boeken, de highlights afvinken en kant-en-klaar avontuur. Kom dichterbij en ontdek de echte wereld door de ogen van de locals.