ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

reisduur:
20 dagen / 19 nachten
route:
Kathmandu - Syange- Chamje - Dharapani - Chame - Pisang - Manang - Thorong Phedi - Thorong La pas - Muktinath - Jomsom - Tatopani - Ghorepani - Nayapul -Pokhara - Kathmandu
reissom:
va. € 909,- (p.p. bij 2 volw.)

Een échte wandelaar en niet bang voor wat afzien? Dan is deze pittige trekking rond het Annapurna massief een aanrader. Omdat je langzaam op grotere hoogte komt, is er voldoende tijd om te acclimatiseren. Je loopt vooral tot 3500 meter, met één echte uitdaging in de route: de 5416 meter hoge Thorong Pas.

Gelukkig doet het fantastisch uitzicht je forse inspanning (je loopt ca. 5-7 uur per dag) snel vergeten. Onderweg verblijf je in 2 pers. kamer in eenvoudige lodges bij de lokale bevolking. Daarom is het fijn te starten en te eindigen met een comforthotel in Kathmandu en Pokhara. Wil je extra rustdagen inbouwen, dan is dat mogelijk.

Inclusief:
- alle transfers;
- lijnbusticket Pokhara
- Kathmandu;
- overnachtingen in goede middenklas hotels met ontbijt;
- 12 nachten trekking in eenvoudige teahouses  in 2 pers. kamers op basis van logies;
- 13 dagen trekking met gids, drager en permits;  
- assistentie van je local Hero;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- internationale vluchten;
- overige maaltijden (reken op ca. € 5,- per maaltijd);
- upgrades of extra excursies;
- warme slaapzak (tot -20°);
- dagrugzak (overige bagage tot max. 15 kg  p.p. wordt gedragen);
- fooien (ca. € 2,50 per persoon per dag voor gids en drager).

Beste reistijd Nepal
Nepal heeft diverse klimaatzones: van subtropisch laagland tot koud alpine berg klimaat. Nepal bezoek je het best in de maanden maart t/m mei en vanaf half september t/m november. De details per seizoen:

Maart t/m mei 
De lente in Nepal: je zit precies tussen de koude winter en de natte zomer in. Het zijn prima maanden voor trekkings, het is aangenaam weer en de prijzen zijn relatief laag. Goed alternatief als je niet tussen half september en half november wilt gaan.

Juni t/m september 
De zomer en de natte moesson tijd in Nepal. Het regent veel, wel vooral ’s nachts maar het is bewolkt, waardoor je weinig zicht hebt op de bergtoppen. Veel wegen en bergpaden zijn lastig begaanbaar door overstromingen en modderlawines. Wel zijn de valleien groen, de prijzen in deze periode op zijn laagst en kom je minder reizigers tegen.

Oktober t/m november 
De herfst, hét hiking seizoen van Nepal. Warme dagen en heldere luchten (veel stof en vuil is door de regen uit de lucht gespoeld) dus ideaal weer voor een trekking door Nepal. Het betekent ook dat de prijzen hoger zijn en dat hotels en trekking accommodatie snel vol zitten. Wil je in deze periode door Nepal reizen, boek dan ver vooruit. 

December t/m februari 
De winter in Nepal is koud tot zeer koud en er valt veel sneeuw. Een reis naar Nepal in deze periode is echt voor de diehards.

Visum & paspoort / permits

Voor de reizen naar Nepal is een visum nodig. Regel dit: 

1. bij het consulaat Herengracht 562 te Amsterdam (ma-vr 10.30-13.00 uur) Meenemen: paspoort (strikt: nog min. 6 maanden geldig na vertrek uit Nepal), ingevuld aanvraagformulier (mail naar consulate@nepal.nl voor het juiste formulier) en pasfoto. 

2. Op de luchthaven van Kathmandu. Dit wel eerst op  http://www.nepalimmigration.gov.np  min. 2 weken voor vertrek aanvragen en een pasfoto uploaden. De bevestiging die je per mail gelijk krijgt print je uit, onderteken je en neem je mee naar Nepal, samen met een kopie van je paspoort en (als van toepassing) van je laatste visumpagina in je paspoort.

3. Idem, op bij de grenspost Birganj, tussen India en Nepal. (overigens ook andere grensovergangen mogelijk)

4. of gemakkelijk en snel, via e-visums.nl. Een online Nederlands visumbureau dat na het invullen van de juiste gegevens deze per post naar je verstuurd. Regel dit wel op tijd! De kosten van een visum voor Nepal is afhankelijk van het aantal reisdagen. Maar zal over het algemeen rond de € 88,- liggen.

Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reis documenten voor Nepal. Het is handig voor vertrek de informatie van het consulaat of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt voor Nepal, ook voor evt. tussenstops.

Tijdens wandeltochten in Nepal moet je in het bezit zijn van een zogenaamd ‘Trekking Permit’. Zo is het voor de autoriteiten duidelijk hoeveel mensen er wanneer in het betreffende gebied zijn. Voor een trekking in het Annapurna gebied heb je bovendien een pasfoto nodig, dus neem er enkele mee. Je lokale begeleider zorgt verder voor de permits. De kosten hiervan zijn bij je reis inbegrepen.

Vaccinaties Nepal
Vaccinaties voor Nepal zijn niet verplicht. Aangeraden worden dtp en hepatitis A. In het tropisch laagland van Nepal is er een beperkt malaria risico. Draag hier zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe.

Ga in ieder geval goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op je reis naar Nepal. 

Hoogteziekte Nepal
In gebieden boven de 2500 meter bestaat de kans op hoogteziekte. Ook als je in goede conditie bent en nooit eerder last hebt gehad van hoogte ziekte kan het je treffen. Doordat het zuurstof gehalte in de lucht veel lager is dan op zeeniveau adem je veel sneller en verliest daardoor ook meer vocht. Drink daarom echt veel meer: zo’n 3 liter per dag. 

Symptomen van hoogteziekte zijn o.a. hoofdpijn, misselijk zijn, slecht slapen, algehele vermoeidheid. Meestal verdwijnt dit binnen enkele dagen, zo niet dan is afdalen de enige remedie. Belangrijk is voldoende acclimatiseren en het die eerste dagen echt rustig aan te doen. Boek anders hier een daar nog een extra nachtje, veel routes zijn zo kort mogelijk en een extra dag geeft je meer rust. Voor meer info klik hier

Tijdsverschil
In Nepal is het gedurende onze zomertijd 3,45 uur later als in Nederland. In de wintertijd is het 4,45 uur later (inderdaad, geen hele uren)

Veiligheid in Nepal
Nepal is een veilig land, waar je zonder problemen kunt rondreizen. Zorg er wel voor ’s avonds niet door afgelegen straten en wijken te lopen, neem anders een taxi. Kleine criminaliteit komt vooral voor in de grotere steden dus wees daar voorzichtig. Maak kopieën van je reisdocumenten en mail die naar jezelf. Gebruik de kluisjes als ze er zijn (vergeet niet die tijdig te legen) Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Nepal, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie van Nepal en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf voor je reis ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl

Kleding en bagage 
Zorg voor luchtige katoenen kleding in laagjes, slippers en goede, ingelopen, waterafstotende of waterdichte schoenen. Daarnaast heb je warme winddichte kleding nodig. In de meeste hotels in Nepal kun je kleding laten wassen. Dit gebeurt vaak vrij hardhandig, dus geef liever niet je beste spullen mee. Pak je bagage in een rugzak, niet in een harde koffer en probeer het zoveel mogelijk te beperken.

Trekking: 
Bij een trekking in Nepal heb je een dag rugzakje nodig voor je waterfles, snacks, camera en persoonlijke medicijnen en spullen. Verder zorgt een drager voor je bagage: dat is per persoon ca. 7 kg (15 kg per drager) inclusief slaapzak (ook te huur maar neem die liefst zelf mee, inclusief lakenzak). De rest blijft achter in je hotel in Kathmandu of Pokhara tot na je trekking.

De belangrijkste bagage items zijn verder: 
- voldoende goede wandelsokken. 
- lang /thermisch ondergoed 
- lange/korte broek en warme fleece 
- wind regendicht jack 
- pet, hoed of muts, sjaal en warme handschoenen 
- zonnebril, zonnecrème, vaseline om je gezicht in te smeren 
- water/veldfles 
- afbreekbare zeep/shampoo 
- wandelstok / hangslotje / kleine EHBO kit. 

Gewoontes 
Zoals wij elkaar begroeten met een hallo of handdruk, zo begroeten Nepalezen elkaar door de handen bij elkaar te vouwen en ‘Namaste’ of (bij een belangrijk persoon) ‘Namaskar’ te zeggen. Als je daarbij je hoofd nog iets buigt dan is dat extra respectvol. Het hoofd is het hoogste en daarmee het heiligste lichaamsdeel. Je raakt dat bij voorkeur dus niet aan en bedekt dat bij het bezoek van tempels niet. Bedekkende kleding is gewenst, ook in de kleine dorpen op het platteland, (bikini) topjes en korte rokjes worden niet op prijs gesteld. 

Net als in andere Aziatische landen geef je in Nepal iemand nooit (iets aan met) de linkerhand, die bij gebrek aan WC papier als onrein wordt beschouwd. Ook de voeten, het laagste lichaamsdelen, zijn dat. Wijs dus nooit met je voeten, stap niet over iemand heen of leg je sokken bij iemands hoofd. Bij tempels trek je je schoenen uit.

Geld & pinnen
In Nepal betaal je met de Nepalese Rupia (NPR). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Pinnen is in de grote steden geen probleem, je kunt overal terecht waar er een Cirrus/Maestro sticker op de automaat staat. (zorg dat je pas geschikt is gemaakt voor Azie) Neem verder wat extra cash US$ mee, voor als de automaten het niet doen. Verder is dit vooral handig als reserve. Neem je ook een creditcard mee naar Nepal dan worden Visa en Mastercard aanbevolen. Maak je een trekking in Nepal, besef dan dat je niet kunt wisselen en zorg voor voldoende cash, ook in kleine biljetten, wisselen is vaak een probleem. 

Fooien
Fooien zijn in Nepal, behalve in de bergen en bij kleine restaurantjes en eethuisjes, gebruikelijk. Reken op 5-10%. In duurdere restaurants in Nepal betaal je naast BTW ook een service charge. Ook voor kleine diensten wordt een bedragje verwacht. Op trektochten in Nepal moet je voor een drager en gids ca. € 2,- per dag rekenen, chauffeurs verwachten ca. 100 rp. per dag. Wees hier relaxt mee, de lonen liggen laag en men is sterk afhankelijk van het toerisme.

Elektriciteit / telefoneren / internet 
De stopcontacten in Nepal werken op 220 volt. Neem een adapter / wereldstekker mee. De stroom kan regelmatig uitvallen dus een zak/hoofdlamp (naast je mobiel) is wel zo praktisch. Heb je dure apparatuur die je wilt opladen, dan is een kleine spanningsbeveiliger een goed idee. Ook te krijgen bij lokale winkels.

Voor een paar euro koop je voor een paar euro bij belwinkels, in supermarkten en internetcafés een prepaid simkaart voor je sim-lock vrije mobiel. Dit kan ook op de luchthaven van Kathmandu (formulier, kopie paspoort en 1 pasfoto in kleur) Zo kun je Whats-app bellen en internetten. Zelfs in de bergen rond Everest en Annapurna is er tegenwoordig vaak wifi, alleen niet kosteloos.

Waar slaap je? 
Op je rondreis slaap je in diverse soorten hotels. In de steden zijn er goede budget en middenklas hotels, soms ook luxere, 4-5 sterren hotels. Kies in de steden voor comfortabele accommodatie, fijn want in de bergen van Nepal is alles vrij simpel. 

Tijdens de trekkings overnacht je in goede, schone lodges (‘tea houses’) gerund door lokale families die ook de hygiënische maaltijden verzorgen. De trekking hutten, lodges en b&b s beschikken over eenvoudige slaapgelegenheid, bed, matras, kussen, veelal met gedeeld sanitair. Je hebt je eigen slaapzak/lakenzak nodig. Luxere accommodatie is op aanvraag beperkt beschikbaar rond Annapurna en in Khumbu. De trekkings worden altijd begeleid door gecertificeerde lokale gidsen met EHBO training. 

Eten en drinken 
In het algemeen is Nepalees eten eenvoudig, gezond en voedzaam. Je bent niet in Nepal geweest als je niet Bhat Arkari hebt gegeten. Dit nationale gerecht bestaat uit rijst met linzensoep en groente in curry vorm, soms met kip of buffel vlees. Ook zijn er Indiase eethuisjes en Tibetaanse restaurantjes, waar de momo’s op het menu staan: een soort gestoomde oliebollen met gebakken groenten of vlees. Op de drukkere toeristen routes zijn er internationale restaurants met westerse gerechten als pizza, steaks etc. Op trekkings ontbijt en dineer je in de lodges waar je verblijft. Je gids regelt dan de lunch voor onderweg.

De nationale drank is sterke thee (chai) met melk en suiker. Als je thee zonder suiker wilt vraag je om ‘chini na rageko chai’ en zonder melk ‘dudh na rageko chai’. Maar espresso of cappuccino is in de grotere steden en op drukkere routes ook te krijgen. Kraanwater is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans op je hotelkamer.

Vluchtinformatie Nepal

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op:  
-vliegwinkel.nl   
-vliegtickets.nl  
-cheaptickets.nl  
-tix.nl  
-fairtickets.nl  
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende:  

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.  
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.  
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze ook direct op fouten.  
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en verdere essentiële informatie.  
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Elke Nepal reiziger vliegt eerst naar Kathmandu. Ook als je combineert met andere landen in de regio is Kathmandu de luchthaven van aankomst.

Kosten

Reken voor een internationale retourvlucht in het laagseizoen op tenminste € 900,-. Reken in de drukke tijden toch al snel op hogere kosten. 

Maatschappijen  

Het handigst is vliegen via het Midden Oosten. Qatar Airways vliegt naar Kathmandu via Doha. Een alternatief is Turkish Airways die vliegt via Istanbul, zowel vanaf Amsterdam als vanaf Brussel. Zoals je ziet altijd met een overstap, direct vliegen kan helaas niet.

Tijden  

* Doorgaans kom je in de loop van de volgende dag aan. 
* Je Local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips  

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.  
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. 
* Stap je over in een ander land? Dan heb je vaak toch een visum nodig. Check tevoren of een (transit) visum noodzakelijk is.

Binnenlandse vluchten  

Je local Hero regelt binnenlandse vlucht (en) als die nodig zijn op je route, houdt alles bij en verwerkt eventuele wijzigingen direct in je reisschema. Op de binnenlandse vlucht van Kathmandu naar Lukla geldt een bagage beperking van 10 kg. pp. plus max. 5 kg handbagage in de cabine. 
Vanuit Kathmandu kun je dagelijks rondvluchten maken rond de top van de Mount Everest, zo kom je toch heel dichtbij zonder al die inspanning!

reisduur:
20 dagen / 19 nachten
route:
Kathmandu - Syange- Chamje - Dharapani - Chame - Pisang - Manang - Thorong Phedi - Thorong La pas - Muktinath - Jomsom - Tatopani - Ghorepani - Nayapul -Pokhara - Kathmandu
reissom:
va. € 909,- (p.p. bij 2 volw.)
Een échte wandelaar en niet bang voor wat afzien? Dan is deze pittige trekking rond het Annapurna massief een aanrader. …
︿

Inclusief:
- alle transfers;
- lijnbusticket Pokhara
- Kathmandu;
- overnachtingen in goede middenklas hotels met ontbijt;
- 12 nachten trekking in eenvoudige teahouses  in 2 pers. kamers op basis van logies;
- 13 dagen trekking met gids, drager en permits;  
- assistentie van je local Hero;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- internationale vluchten;
- overige maaltijden (reken op ca. € 5,- per maaltijd);
- upgrades of extra excursies;
- warme slaapzak (tot -20°);
- dagrugzak (overige bagage tot max. 15 kg  p.p. wordt gedragen);
- fooien (ca. € 2,50 per persoon per dag voor gids en drager).

Beste reistijd NepalNepal heeft diverse klimaatzones: van subtropisch laagland tot koud alpine berg klimaat. Nepal bezoek je het best in …
︿
Vluchtinformatie Nepal Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Nepal, verblijf Kathmandu

Na je intercontinentale vlucht sta je aan het eind van de dag op de luchthaven van Kathmandu. Je chauffeur staat in de aankomsthal op je te wachten en nadat je de bagage hebt ingeladen ben je in een klein uurtje in je hotel in of vlakbij de hotel- en restaurantwijk Thamel.

Laat je niet afschrikken door de aanslag op je zintuigen en de gezellige chaos: auto’s, fietsers, riksja’s vechten om een plekje. Gouden tempeldaken en witte stoepa’s zijn versierd met kleurige gebedsvlaggen. Uit de restaurantjes dwarrelen exotische geuren en heilige koeien versperren je pad. Een andere wereld waar je je snel thuis zult voelen.

Dag 1 - 2: Aankomst Nepal, verblijf Kathmandu

Na je intercontinentale vlucht sta je aan het eind van de dag op de luchthaven van Kathmandu. Je chauffeur staat in de aankomsthal op je te wachten en nadat je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nachten regel ik liever zelf.

 • De eerste nachten regel ik liever zelf.

Dag 3: Kathmandu en omgeving

De must see’s buiten de stad zijn de beroemde stoepa van Swayambunath met zijn aapjes en het boeddhistische Bodnath waar je vooral Tibetaanse pelgrims tegen zult komen. In Pashupatinath aan de Bagmati, een heilige rivier, nemen Hindoes een bad en zie je saddhu’s, heilige mannen.  Ook bezoek je de tempels van Patan.

Je kunt Kathmandu helemaal op eigen gelegenheid doen. Maar vind je het wat te druk, dan kan ik een tempeltoer regelen in de stad en/of een dagje auto met chauffeur voor de bezienswaardigheden in de groene Kathmandu vallei. Een handige manier om vóór je trekking een stukje Nepalese cultuur te doen. En dagje extra boeken is dan wel handig.

local Hero

Vanuit Kathmandu per turboprop Twin Otter (15- 25 personen, grote ramen) vlieg je ’s ochtends vroeg (doorgaans heldere luchten) rond de Himalayapieken. Boven de wolken doemt een hele horizon met 7 en 8 duizenders op. Je komt écht dichtbij de top van de Everest. Foto’s maken mag zelfs over de schouder van de piloot (die hangt nog steeds boven mijn bureau). Afhankelijk van weer en belangstelling vlieg je met een van de 5 maatschappijtjes die deze route vliegen.

meet the locals

Dag 3: Kathmandu en omgeving

De must see’s buiten de stad zijn de beroemde stoepa van Swayambunath met zijn aapjes en het boeddhistische Bodnath waar je vooral Tibetaanse pelgrims tegen zult komen. In Pashupatinath aan …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op €26,- p.p.p.n.

 • Reken op €26,- p.p.p.n.

 • Reken op €17,- p.p. bij 2 personen exclusief eventuele entree gelden.

 • Reken op €17,- p.p. bij 2 personen exclusief eventuele entree gelden.

 • Reken op €33,- p.p. bij 2 personen.

 • Reken op €33,- p.p. bij 2 personen.

 • Reken op ca. € 190,- p.p.

 • Reken op ca. € 190,- p.p.

Dag 4: Kathmandu - Besi Shahar - Syange

Vanuit Kathmandu vertrek je naar het stadje Besi Shahar. Je gids haalt je op na het ontbijt en samen rijden jullie vandaag naar het beginpunt van je trekking. Op deze rit van ca. 6 uur doemen de eerste Himalaya pieken al op en is er voldoende tijd voor een relaxte lunch en om de benen te strekken.

In Besi Shahar laat je je registreren en doe je de laatste inkopen. Syange is een  dorpje op ca. 1100 m. waar de weg ophoudt. Je overnacht in een lokale lodge. Weest gerust, het is niet alleen lopen: onderweg tijd om aan de hoogte te wennen in de gezellige theehuisjes (bhatties) waar je tussen de locals thee drinkt uit grote potten.

local Hero

Trekkers lodges of teahouses zijn eenvoudige houten hutten met enkele kamers met 2 losse bedden. Je gebruikt je eigen slaapzak (neem ook een lakenzak mee) en er zijn extra dekens voor de koude nachten. Er is stromend water, niet altijd warm. Is dat er wel, dan wordt je geacht iets te betalen, het verwarmen is voor de locals in verhouding extreem duur. Maaltijden kosten niet meer dan ca. € 5,- Op het menu oa. dahl bhat (rijst met linzen), gestoomde momo’s (soort bapao) en brood. Soms ook westers zoals tomatensoep, pizza of zelfs pannenkoeken.

Dag 4: Kathmandu - Besi Shahar - Syange

Vanuit Kathmandu vertrek je naar het stadje Besi Shahar. Je gids haalt je op na het ontbijt en samen rijden jullie vandaag naar het beginpunt van je trekking. Op deze …

︿

Dag 5 - 6: trekking Marsyangdi vallei

Je trekking vanochtend begint rustig en de omgeving is nog groen. Over smalle, hobbelige paden tussen de pijnbomen en rododendrons wandel je door de Marsyangdi vallei. Je route loopt langs de rijstterrassen op de berghellingen aan de Marsyangdi Khola, de rivier die je helemaal tot aan de Thorong La-pas zult volgen.

Via Chamje (1430 m) en Dharapani (ca. 1900 m) klim je omhoog door het woud. Onderweg zie je boeren druk aan het werk met het verbouwen van gerst, boekweit en tarwe. Bij Bagarchhap ligt Diki Gompa, het eerste boeddhistische klooster van je reis. Verderop heb je uitzicht op de Annapurna 2 met zijn 7937 m. al bijna een achtduizender.

local Hero

Opvallend zijn de religieuze invloeden overal zie je de Tibetaanse variant van de stoepa (chörten) en kom je kleurige gebedsvlaggen en gebedsstenen (mani’s) tegen.

Dag 5 - 6: trekking Marsyangdi vallei

Je trekking vanochtend begint rustig en de omgeving is nog groen. Over smalle, hobbelige paden tussen de pijnbomen en rododendrons wandel je door de Marsyangdi vallei. Je route loopt langs …

︿

Dag 7 - 10: trekking naar Manang, verblijf

Een slingerpad over wiebelende hangbruggen en langs watervalletjes brengt je door het subtropisch bos naar Chame op 2670 m. Dit stadje met wat stenen huizen en winkels is het centrum van het Manang District, dat met zijn hoog gelegen kale vlakten opeens een heel andere aanblik biedt. Je loopt er  immers in de ‘regenschaduw’ van het Annapurna massief.

Subtropisch bos wordt naaldwoud, hier en daar graast een verdwaalde yak. Je bereikt de voet van de Pisang Peak, nu op 3200 meter hoogte. De dag erop kun je kiezen uit een hoge route met mooie uitzichten of een eenvoudiger, lage route. Bij het dorpje Ongre komen ze samen. Via Braga bereik je Manang zelf (3519 m) voor een welverdiende rustdag.

local Hero

De vallei van Manang ligt op een oude handelsroute naar Tibet. Zout en juwelen uit Tibet werden er geruild tegen zijde en graan uit zuidelijker streken. Ook nu doet die handelsgeest zich nog gelden, maar dan in de vorm van wat eenvoudige toeristenwinkeltjes met trekking spullen.

Dag 7 - 10: trekking naar Manang, verblijf

Een slingerpad over wiebelende hangbruggen en langs watervalletjes brengt je door het subtropisch bos naar Chame op 2670 m. Dit stadje met wat stenen huizen en winkels is het centrum …

︿

Dag 11 - 12: Manang naar Thorong La pas (5416 m)

Nu begint het tweede deel van je trekking: de tocht naar Thorong Phedi, niet meer dan enkele lodges aan de voet van het massief en het pad dat omhoog naar de pas leidt. Kleed je goed aan, vooral als de zon niet schijnt kan het op de kale rots vlakte echt koud worden.

De dag erop op weg voordat de koude dalwinden gaan waaien. Het is zo’n 4-5 uur flink klimmen maar dan komen de gebedsvlaggen en chörtens op de top in zicht. Even voor wat foto’s en dan ga je snel naar beneden, een deels steile afdaling van 1600 meter naar het dorpje Mukthinath op 3800 m, waar je bij komt van deze toch niet geringe wandelprestatie.

local Hero

Muktinath is een bedevaartoord zowel voor hindoes, die geloven dat Brahma hier water liet branden als voor boeddhisten want een van hun bekendste leermeesters zou hier hebben gemediteerd. Je ziet er zowel een hindoepagode als een boeddhistische gompa.

Dag 11 - 12: Manang naar Thorong La pas (5416 m)

Nu begint het tweede deel van je trekking: de tocht naar Thorong Phedi, niet meer dan enkele lodges aan de voet van het massief en het pad dat omhoog naar …

︿

Dag 13 - 14: Afdaling Jomsom, jeep naar Tatopani (1190 m)

Je tocht gaat verder bergafwaarts. Een helblauwe lucht, besneeuwde Himalaya toppen, snel stromende riviertjes en een bruine rotsbodem, de kleuren van het landschap doen denken aan de Tibetaanse hoogvlaktes. Langzaam wordt het bewoonbaar, de eerste fruitbomen doemen op, je ziet akkertjes en kleine dorpen verschijnen.

Na een overnachting in Jomson (2740 m) in ca. 6 uur nu per jeep naar Ghasa en Tatopani op ca. 1190 m. Het plaatsje in de Kali Gandaki vallei is bekend van de populaire Jomsom trek. Met zijn geurige jasmijn- en fruitbomen heeft het warme bronnen dichtbij de rivier: dé plek om badderend in het warme water helemaal bij te komen.

Dag 13 - 14: Afdaling Jomsom, jeep naar Tatopani (1190 m)

Je tocht gaat verder bergafwaarts. Een helblauwe lucht, besneeuwde Himalaya toppen, snel stromende riviertjes en een bruine rotsbodem, de kleuren van het landschap doen denken aan de Tibetaanse hoogvlaktes. Langzaam …

︿

Dag 15: Annapurna trekking, Tatopani naar Ghorepani (2793 m)

Nee, niet alleen maar naar beneden, vandaag loopt je route omhoog: een steile klim naar Ghara (1768m). Toch is het hier niet koud want het wordt steeds subtropischer: overal staan bananen- en citrusbomen, je dikke kleding kan echt wel uit. Na Sikha stijgt de weg weer en loopt door een dicht begroeid rododendron woud naar Ghorepani.

Vanuit Ghorepani kun je morgenochtend vroeg een korte wandeling maken naar de top van Poon Hill (3193 m). Een flinke klim wel weer maar dan wacht een geweldige zonsopgang die de toppen van het Annapurna gebergte in een rood/oranje gloed zet. Het is een waardige afsluiting van je trekking.

local Hero

Dit gedeelte van ‘het Annapurna circuit’ is een van de meest gelopen routes in Nepal, de Jomsom trek, dus je komt ook meer reizigers tegen. De meesten lopen de route echter in tegenovergestelde richting. Voordeel: de lokale lodges en teahouses hier hebben vaker warm water.

Dag 15: Annapurna trekking, Tatopani naar Ghorepani (2793 m)

Nee, niet alleen maar naar beneden, vandaag loopt je route omhoog: een steile klim naar Ghara (1768m). Toch is het hier niet koud want het wordt steeds subtropischer: overal staan …

︿

Dag 16: Ghorepani naar Nayapul en Pokhara

Na het ontbijt gaat de afdaling verder over een van de langste trappen van de wereld. Na Ulleri heb je nog 3280 stenen treden te gaan naar Tirkedungha. Het wordt drukker, de smalle vallei en bergrichel met kleine dorpen maken plaats voor grotere plaatsen met souvenir verkopers. Bij het plaatsje Nayapul brengt je chauffeur je in ca. 2 uur naar Pokhara.

Pokhara is een bergstadje aan het Phewa meer en heeft een ontspannen sfeertje, precies wat je na je trekking wilt. Je kunt naar de Varahi tempel met zijn gouden piek, gaan varen op het meer (zwemmen is wel koud) of gewoon bijkomen van je trip. Vanuit de vallei heb je in ieder geval nog zicht op de nu bekende Himalaya toppen.

local Hero

Trekkings maken doe je in maart, april, mei, oktober en november. In het regenseizoen (jun-sep) zijn de paden te modderig, zijn er aardverschuivingen en treks worden vaak afgelast.

meet the locals

Dag 16: Ghorepani naar Nayapul en Pokhara

Na het ontbijt gaat de afdaling verder over een van de langste trappen van de wereld. Na Ulleri heb je nog 3280 stenen treden te gaan naar Tirkedungha. Het wordt …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Nog meer comfort. Reken op ca. €13,- p.p.p.n. extra.

 • Nog meer comfort. Reken op ca. €13,- p.p.p.n. extra.

Dag 17 - 18: Pokhara, verblijf, naar Kathmandu

Veel reizigers blijven nog een of meer extra nachten. Na je trekking is het lekker om te genieten van de faciliteiten van de stad, je hotel en de westerse maaltijden in de restaurantjes als je die erg gemist hebt. De dag erop per lokale bus met gereserveerde zitplaatsen terug naar Kathmandu.

Heb je behoefte aan nog wat meer adrenaline, blijf dan nog een dagje langer en ga raften op de Trisuli rivier. Een tocht over deze snelstromende rivier vereist geen ervaring, wel moet je uiteraard kunnen zwemmen en niet al te bang zijn. Professionele gidsen zorgen voor de begeleiding.

Dag 17 - 18: Pokhara, verblijf, naar Kathmandu

Veel reizigers blijven nog een of meer extra nachten. Na je trekking is het lekker om te genieten van de faciliteiten van de stad, je hotel en de westerse maaltijden …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De laatste nacht regel ik liever zelf.

 • De laatste nacht regel ik liever zelf.

 • Reken op ca. € 28,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. € 28,- p.p.p.n. extra.

 • Luxe hotel. Reken op ca. €16,- p.p.p.n. extra.

 • Luxe hotel. Reken op ca. €16,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. € 29,- p.p. extra.

 • Reken op ca. € 29,- p.p. extra.

Dag 19 - 20: Nepal vertrek, aankomst Amsterdam

Na je ontbijt in de loop van de dag transfer naar de internationale luchthaven voor de vlucht terug naar Europa. Je komt de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam. Je Nepal Annapurna trekking zit erop.

Dag 19 - 20: Nepal vertrek, aankomst Amsterdam

Na je ontbijt in de loop van de dag transfer naar de internationale luchthaven voor de vlucht terug naar Europa. Je komt de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam. Je …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Yashodha

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Nepal: