ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Marlou & Godfried's favoriete reis

reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Tbilisi - David Gareja - Sighnaghi - Kakheti - Telavi - Kazbegi - Juta - Uplistsikhe - Borjomi - Vardzia - Kutaisi - Mestia - Ushguli - Kutaisi - Tskaltubo - Tbilisi
reissom:
va. € 1690,- (p.p. bij 2 volw.) (Boek zelf je retourvlucht)

Mooie reizen hoor, die voorbeeldreizen van jullie. Maar misschien wil je een inspirerend verhaal lezen van iemand die zélf zijn of haar eigen reis in elkaar heeft gezet. We hebben daarom Godfried en Marlou, reisgids makers en Georgië liefhebbers, uitgenodigd te vertellen over hun belevenissen en favoriete reisroute in Georgië.

Godfried en Marlou: dit reisduo startte in 2017 hun reisplatform REiSREPORT. Naast dat zij reisgidsen maken van bijzondere bestemmingen vind je op hun website ook tal van unieke documentaires. Deze reisroute door Georgië is perfect voor de avontuurlijke en geïnteresseerde reiziger. Met bijzondere en kleinschalige overnachtingsplekken. Wil je een voorstel voor een vergelijkbare route, neem dan contact op met local Hero Lela, je lokale reisspecialist in Georgië.

Inclusief: 
- luchthaventransfers;
- 13 dagen 4WD autohuur incl. verzekeringen (vanaf dag 3);
- 15 overnachtingen incl. ontbijt;
- 10 diners (exclusief in Tbilisi, Juta en Borjomi);
- assistentie van je local Hero;

Exclusief: 
- internationale vlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht); 
- brandstof huurauto;
- overige maaltijden; 
- wijnproeverijen;
- gids in Tbilisi;
- upgrades of extra excursies; 
- fooien;
- entreegelden.

Wat is de beste reistijd voor Georgië en Armenië? 

Georgië en Armenië liggen in de Kaukasus. Naast het landklimaat hier (koude winters, warme zomers) is ook de hoogte van belang. West Georgië heeft een meer subtropisch klimaat, iets vochtiger dan Zuid-Frankrijk. Een groot deel van deze landen ligt echter in de bergen en uiteraard is het op 1000 m. hoogte (Armenië ligt voor 90% al hoger) al een stuk koeler en boven de 2000 meter kan het ’s nachts vriezen. In Bakoe heerst een landklimaat met warme zomers. De beste reistijd ligt tussen april en oktober. Voor hiking en wandelingen zou je iets later moeten reizen, zo vanaf juni t/m september, daarvoor en daarna is het nog behoorlijk koud op hoogte. De wijngebieden zijn op zijn best tijdens de oogst in september / begin oktober. ’s Winters kun je Georgië en Armenië uiteraard ook bezoeken maar dan is, tenzij je er wilt wintersporten, het aantal outdoor activiteiten beperkt. 

Heb ik een visum nodig voor Georgië en Armenië? 

Voor reizen naar Georgië en Armenië is geen visum nodig. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort dat recht geeft op een verblijf van maximaal 90 dagen. Je paspoort (dus geen ID kaart) moet bij vertrek nog 6 maanden geldig zijn en je moet een geldig retourticket hebben. Verleng je met Azerbeidzjan, vraag dan tevoren een e-visum aan op www.evisa.gov.az  voor US$ 25,- p.p. Aan de grens kan het in theorie ook maar dat kan soms uren duren. Belgische reizigers kunnen in Georgië ook alleen met hun ID terecht. Check dit tevoren nog eens.

Heb ik vaccinaties nodig voor Georgië en Armenië? 

Voor Georgië en Armenië zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt wel een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Voor Azerbeidzjan geldt hetzelfde. Het leidingwater (meestal uit de bergen) is overal goed drinkbaar.

Hoeveel tijdverschil is er met Georgië en Armenië? 

In Georgië en Armenië is het gedurende onze zomertijd 2 uur later als in Nederland. In de winter is het 3 uur later.

Is het veilig in Georgië en Armenië? 

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl. Laat verder papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Welke kleding heb ik nodig in Georgië en Armenië? 

Op een rondreis door Georgië en Armenië reis je op verschillende hoogten. Het land en bergklimaat zorgt voor grote temperatuur verschillen tussen dag en nacht. Zorg dus voor gelaagde kleding ook in de zomer. Een goede winddichte jas, sjaal, handschoenen en trui zijn nodig in het voor- en najaar. Kn het zomerseizoen zijn handschoenen muts en sjaal niet nodig, wel een regenjas en regenbroek/winddichte broek). Een dunne trui extra komt van pas bij loeiende airco. Ook een goede bescherming tegen de felle zon is nodig: zonder zonnebril en zonnecrème kun je niet. Goed ingelopen (wandel)schoenen zijn een must.

In Georgië en Armenië is het niet toegestaan kerken en kloosters te bezoeken in shorts of minirok. Vrouwen moeten daarbij hun hoofd bedekken (in Armenië is dat optioneel). Meestal zijn er wel omslagdoeken voorradig. In Azerbeidzjan geldt voor moskee bezoek hetzelfde, je doet dan ook je schoenen uit. Fotograferen in kerken en klooster wordt, zeker met flits, niet op prijs gesteld, als het wel mag is dat vaak tegen betaling. Uiteraard fotografeer je geen militaire objecten, politie of grensbewaking.

Hoe betaal ik in Georgië en Armenië? 

In Georgië betaal je met de Lari (GEL), in Armenië met de Dram (AMD) en in Azerbeidzjan met de New Manat (AZN). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor als OANDA alvast de koers bekijken. In de steden en op de luchthavens kun je pinnen bij de automaten met cirruslogo. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw en wees op je hoede voor zakkenrollers. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Vergeet tenslotte niet je bankpas van tevoren uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. In de kleine dorpen in de bergen zijn uiteraard geen pinautomaten. In grotere hotels, winkels en restaurants worden creditcards geaccepteerd, Visa en Mastercard worden aanbevolen. Het is altijd aan te raden daarnaast genoeg cash bij je te hebben. Kleingeld is handig in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. Euro’s kun je overal wisselen, dus geen US$ nodig.

Moet ik fooi betalen in Georgië en Armenië? 

Chauffeurs en lokale gidsen verwachten elk tenminste ca.€ 5,- per dag. Ook in restaurants, bars enz. doet een kleine fooi goed. De salarissen liggen laag, men moet van 1 salaris vaak een hele familie onderhouden, dus ga hier wat makkelijk mee om. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Bij bezienswaardigheden en in parken moet meestal entree worden betaald. Dit is exclusief. Reken totaal op ca. € 100,- p.p. als je alle entrees en optionals wilt.

Welke stekker heb ik nodig in Georgië en Armenië? 

De stopcontacten in Georgië, Armenië en Azerbeidzjan werken op 220 volt, gewone Europese stopkontakten. Straten op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is handig. Wifi in alle grotere plaatsen, op het platteland moet je het soms zonder stellen (ook wel relaxt..).

Hoe reis ik door Georgië en Armenië? 

Veel reizigers combineren Georgië, Armenië en Azerbeidzjan onderling. Meestal vlieg je dan naar de ene luchthaven en terug vanaf de andere in het andere land. De afstanden zijn niet enorm groot, maar doordat je door de bergen reist is de gemiddelde snelheid laag en zit je dus toch nog aardig wat in de auto.

Een combi met actieve en sportieve afwisseling is daarom aan te raden. Zo zie je deze landen vanuit een cultureel historisch perspectief, maar ben je ook in de natuur en is er tijd voor contact met de locals. Hier en daar een extra dag inplannen is aan te raden, achteraf blijken dit vaak de leukste dagen te zijn geweest.

Vluchtinformatie Georgië-Armenië

Zelf boeken
Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op:  
-vliegwinkel.nl   
-cheaptickets.nl  
-tix.nl  
-fairtickets.nl  
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende:  

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.  
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.  
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.  
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.  
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Vanuit Amsterdam vlieg je rechtstreeks op de hoofdstad Tbilisi. Je vliegt met KLM en bent er in +- 4 uur. Voor Armenië geldt hetzelfde. 

Maatschappijen  
KLM vliegt vanaf Amsterdam maar wel met tussenstop. Ook kun je met Air France, via Parijs. Wil je de landen combineren dan is de combi Austrian / Lufthansa vaak voordelig, je maakt dan wel een korte stop in Oostenrijk / Duitsland.

Kosten  
Reken op ca. € 200,- tot € 300,- voor een retour. 

Tijden 
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips  
* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, zeker voor vertrek in juli / augustus.  
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. 
* Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken. 

Binnenlandse vluchten 
Er zijn regelmatige vluchten van Batumi naar Tbilisi, en van Mestia naar Tbilisi. Goedkoop, veilig en steeds populairder. Het meeste vervoer echter gaat over land. Ook rijdt er een ultramoderne hogesnelheidstrein tussen Tbilisi en de badplaats Batoemi aan de Zwarte Zee.

Wie boekt de auto voor mijn reis?

Uiteraard kun je via mij je huurauto boeken. Op veel bestemmingen is het geen gek idee om hier in Nederland al te boeken, bijvoorbeeld via Sunny Cars. Voor Georgië echter kun je dit beter via onze local Hero regelen: met de lokale verhuurder hebben wij namelijk deze speciale afspraken:

  • Kosteloze hotelaflevering auto in Tbilisi. De laatste dag laat je de auto bij je hotel achter en wordt je naar de luchthaven gebracht per transfer. Zo hoef je niet door de drukte van de stad;
  • Geen borg via creditcard. Via Local Hero Travel betaal je geen borg, ook niet via creditcard;
  • Tweede chauffeur is gratis;
  • 24 uurs noodnummer en assistentie van je local Hero als dat nodig is.


Welke auto boek je in Georgië?
Er zijn verschillende categorieën huurauto’s. Passend bij het aantal personen waarmee je reist, adviseert je local Hero een huurauto. Meestal is dat een 4x4 huurauto / een 4WD. Denk aan een Toyota 4 Runner, Toyota Rav4, Toyota Land Cruiser of een Lexus. Kleinere geschikte auto’s zijn de Toyota Camry en de Audi Allroad.

Wat is verder inbegrepen? 

* onbeperkt aantal km; 
* LDW (loss damage waiver) oftewel diefstal verzekering 100%. Evt. uitzonderingen zal je local Hero melden;
* SLC (aansprakelijkheid derden). Evt. uitzonderingen zal je local Hero melden.

Wat is exclusief?  

* toeslag 3e extra bestuurder; 
* evt. kinderzitje.

Waar moet je op letten?  

* een dag is 24 uur, vanaf het moment dat je de auto ophaalt;  
* de vertrekdatum is bepalend voor het seizoen tarief; 
* neem een gewoon Nederlands rijbewijs mee, een internationaal rijbewijs is niet nodig; 
* min. leeftijd 18 jaar, er geldt geen maximum leeftijd.

Onze 10 tips:

  • Reis je per huurauto, neem dan niet te veel bagage mee. Reis het liefst met één kleine koffer en handbagagetas per persoon. Heb je reistassen, dan is dat vaak makkelijker dan een harde koffer. Reistassen zijn immers flexibeler en makkelijker in de kofferbak te passen;
  • Een auto die hoger op de wielen staat is sterk aan te raden (meestal een 4WD). Vooral omdat de wegen deels onverhard, soms met flinke kuilen en bij regen nog wel eens modderig zijn, is dit fijn;
  • Bijt je niet vast op een merk, dat wordt nooit gegarandeerd want men wil ook wel eens een deal sluiten met een autoleverancier van een ander merk. Je boekt voor een auto categorie (je local Hero informeert je over de geboekte categorie);
  • Doe het de eerste dag rustig aan, zelfs een ervaren bestuurder moet in een andere auto en in een ander land even wennen. Je hebt geen haast, het is vakantie. De weg kwijt of iets anders? De ervaring leert dat men in Georgië heel behulpzaam is.
  • De bewegwijzering in Georgië is vrijwel overal in ons alfabet en daardoor geen obstakel.
  • Schaf een lokaal simkaartje aan met internet en je hebt zo ook de mogelijkheid om je te laten navigeren met Google Maps.
  • Rijd niet in het donker: in plaats van 60 tot 80 km/uur ga je nog maar 30 km/uur gemiddeld. Verder zijn wegen/afslagen etc. niet altijd verlicht en loopt/rijdt er ook onverlicht verkeer/dieren.
  • Afstanden zijn beperkt, meestal maximaal 5 uur tussen de verschillende toeristische plaatsen, dat is goed te doen, en zo hoef je geen haast te hebben.
  • Benzine: kost ca. €0,60 per liter, zorg voor een volle tank en genoeg cash geld. Niet overal zijn benzinestations en sommige accepteren alleen cash. Je huurt de auto met een volle tank en zo lever je hem ook weer in.
  • Alle informatie over tarieven, drop-off en voorwaarden kan onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd, vaak zonder voorafgaande kennisgeving. Details staan op de huurovereenkomst die je krijgt bij het ophalen van je auto.

 

reisduur:
16 dagen / 15 nachten
route:
Tbilisi - David Gareja - Sighnaghi - Kakheti - Telavi - Kazbegi - Juta - Uplistsikhe - Borjomi - Vardzia - Kutaisi - Mestia - Ushguli - Kutaisi - Tskaltubo - Tbilisi
reissom:
va. € 1690,- (p.p. bij 2 volw.)
Mooie reizen hoor, die voorbeeldreizen van jullie. Maar misschien wil je een inspirerend verhaal lezen van iemand die zélf zijn …
︿

Inclusief: 
- luchthaventransfers;
- 13 dagen 4WD autohuur incl. verzekeringen (vanaf dag 3);
- 15 overnachtingen incl. ontbijt;
- 10 diners (exclusief in Tbilisi, Juta en Borjomi);
- assistentie van je local Hero;

Exclusief: 
- internationale vlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht); 
- brandstof huurauto;
- overige maaltijden; 
- wijnproeverijen;
- gids in Tbilisi;
- upgrades of extra excursies; 
- fooien;
- entreegelden.

Wat is de beste reistijd voor Georgië en Armenië?  Georgië en Armenië liggen in de Kaukasus. Naast het landklimaat hier (koude winters, …
︿
Vluchtinformatie Georgië-Armenië Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de …
︿

Wie boekt de auto voor mijn reis?

Uiteraard kun je via mij je huurauto boeken. Op veel bestemmingen is het geen gek idee om hier in Nederland al te boeken, bijvoorbeeld via Sunny Cars. Voor Georgië echter kun je dit beter via onze local Hero regelen: met de lokale verhuurder hebben wij namelijk deze speciale afspraken:

  • Kosteloze hotelaflevering auto in Tbilisi. De laatste dag laat je de auto bij je hotel achter en wordt je naar de luchthaven gebracht per transfer. Zo hoef je niet door de drukte van de stad;
  • Geen borg via creditcard. Via Local Hero Travel betaal je geen borg, ook niet via creditcard;
  • Tweede chauffeur is gratis;
  • 24 uurs noodnummer en assistentie van je local Hero als dat nodig is.


Welke auto boek je in Georgië?
Er zijn verschillende categorieën huurauto’s. Passend bij het aantal personen waarmee je reist, adviseert je local Hero een huurauto. Meestal is dat een 4x4 huurauto / een 4WD. Denk aan een Toyota 4 Runner, Toyota Rav4, Toyota Land Cruiser of een Lexus. Kleinere geschikte auto’s zijn de Toyota Camry en de Audi Allroad.

Wat is verder inbegrepen? 

* onbeperkt aantal km; 
* LDW (loss damage waiver) oftewel diefstal verzekering 100%. Evt. uitzonderingen zal je local Hero melden;
* SLC (aansprakelijkheid derden). Evt. uitzonderingen zal je local Hero melden.

Wat is exclusief?  

* toeslag 3e extra bestuurder; 
* evt. kinderzitje.

Waar moet je op letten?  

* een dag is 24 uur, vanaf het moment dat je de auto ophaalt;  
* de vertrekdatum is bepalend voor het seizoen tarief; 
* neem een gewoon Nederlands rijbewijs mee, een internationaal rijbewijs is niet nodig; 
* min. leeftijd 18 jaar, er geldt geen maximum leeftijd.

Onze 10 tips:

  • Reis je per huurauto, neem dan niet te veel bagage mee. Reis het liefst met één kleine koffer en handbagagetas per persoon. Heb je reistassen, dan is dat vaak makkelijker dan een harde koffer. Reistassen zijn immers flexibeler en makkelijker in de kofferbak te passen;
  • Een auto die hoger op de wielen staat is sterk aan te raden (meestal een 4WD). Vooral omdat de wegen deels onverhard, soms met flinke kuilen en bij regen nog wel eens modderig zijn, is dit fijn;
  • Bijt je niet vast op een merk, dat wordt nooit gegarandeerd want men wil ook wel eens een deal sluiten met een autoleverancier van een ander merk. Je boekt voor een auto categorie (je local Hero informeert je over de geboekte categorie);
  • Doe het de eerste dag rustig aan, zelfs een ervaren bestuurder moet in een andere auto en in een ander land even wennen. Je hebt geen haast, het is vakantie. De weg kwijt of iets anders? De ervaring leert dat men in Georgië heel behulpzaam is.
  • De bewegwijzering in Georgië is vrijwel overal in ons alfabet en daardoor geen obstakel.
  • Schaf een lokaal simkaartje aan met internet en je hebt zo ook de mogelijkheid om je te laten navigeren met Google Maps.
  • Rijd niet in het donker: in plaats van 60 tot 80 km/uur ga je nog maar 30 km/uur gemiddeld. Verder zijn wegen/afslagen etc. niet altijd verlicht en loopt/rijdt er ook onverlicht verkeer/dieren.
  • Afstanden zijn beperkt, meestal maximaal 5 uur tussen de verschillende toeristische plaatsen, dat is goed te doen, en zo hoef je geen haast te hebben.
  • Benzine: kost ca. €0,60 per liter, zorg voor een volle tank en genoeg cash geld. Niet overal zijn benzinestations en sommige accepteren alleen cash. Je huurt de auto met een volle tank en zo lever je hem ook weer in.
  • Alle informatie over tarieven, drop-off en voorwaarden kan onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd, vaak zonder voorafgaande kennisgeving. Details staan op de huurovereenkomst die je krijgt bij het ophalen van je auto.

 

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst in de bruisende hoofdstad Tbilisi

Na een vlucht van slechts 4,5 uur komen we aan in Tbilisi. Wat achteraf blijkt, een van de leukste hoofdsteden die we hebben bezocht. Het is mogelijk om in Georgië zelf te rijden, enige rijervaring is wel gewenst. Wij kozen voor een 4x4, wat ons betreft een must aangezien de bergen en plattelandswegen soms een (leuke) uitdaging blijken te zijn. Uiteraard is de reis ook mogelijk met privé-chauffeur.

We verblijven in een leuk, kleinschalig hotelletje in het centrum en gaan er meteen op uit. Tbilisi zit vol restaurants en cafés. Wij kiezen voor Fabrika, een oude fabriek met restaurants en pop-up winkels. Op dag 2 maken we een stadswandeling, langs het oude centrum met de badhuizen en we pakken de kabelbaan voor een weids uitzicht over de stad.

Dag 1 - 2: Aankomst in de bruisende hoofdstad Tbilisi

Na een vlucht van slechts 4,5 uur komen we aan in Tbilisi. Wat achteraf blijkt, een van de leukste hoofdsteden die we hebben bezocht. Het is mogelijk om in Georgië …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. €30,- p.p.p.n.

  • Reken op ca. €30,- p.p.p.n.

  • Badhuis bezoek. Reken op ca. €20,- p.p.

  • Badhuis bezoek. Reken op ca. €20,- p.p.

Dag 3: David Gareja - Sighnaghi

Na een goede eerste indruk van Georgië, rijden we de stad uit en beginnen we aan onze rondreis. De eerste stop is het Georgisch-orthodox klooster David Gareja, uitgehouwen in een rots. Het lijkt alsof we door niemandsland rijden, wanneer we plots bij de parkeerplaats van het klooster aankomen. Prachtig hoe geïsoleerd het hier ligt. We laten de weidse omgeving goed op ons laten. We zien zelfs regenboog gekleurde bergen aan de overkant.

Na het klooster rijden we naar Sighnaghi, een schilderachtig plaatsje op een heuvel, in een populaire wijnregio. We sluiten hier de dag af met een heerlijke wijnproeverij bij Pheasant's Tears Winery, een van de leukste wijnmakerijen van het land.

Dag 3: David Gareja - Sighnaghi

Na een goede eerste indruk van Georgië, rijden we de stad uit en beginnen we aan onze rondreis. De eerste stop is het Georgisch-orthodox klooster David Gareja, uitgehouwen in een …

︿

Dag 4: Kakheti regio - Telavi

Vandaag bezoeken we het Bobde klooster in Sighnaghi, een van de belangrijkste pelgrimsoorden van Georgië. Na dit bezoek gaat onze rondreis verder, waarbij we ons nog steeds begeven in de populaire wijnregio Kakheti. We bezoeken een qvevri maker. Een qvevri is een groot aardewerk vat dat wordt gebruikt voor de rijping van de traditionele wijnen van Georgië. Ongelofelijk groot zijn ze! Uiteraard krijgen we ook hier weer een proeverijtje, in Georgië is het op ieder moment van de dag tijd voor wijn.

We houden het op één glas (nemen uiteraard een fles mee voor thuis) en rijden door naar twee andere kloosters op de route, Gremi en het Alaverdi klooster. We slapen in Telavi.

Dag 4: Kakheti regio - Telavi

Vandaag bezoeken we het Bobde klooster in Sighnaghi, een van de belangrijkste pelgrimsoorden van Georgië. Na dit bezoek gaat onze rondreis verder, waarbij we ons nog steeds begeven in de …

︿

Dag 5 - 6: Kazbegi regio

We rijden door naar één van de mooiste plekken van het land: Kazbegi. Met als einddoel voor deze dag - waar we enorm naar uitkijken - de iconische Drievuldigheidskerk van Gergeti. Deze kerk is het letterlijke hoogtepunt, want hij ligt op het topje van de berg.

Vanuit Telavi stoppen we onderweg meerdere malen vanwege de vele prachtige uitzichten. Het houdt maar niet op. Omdat we nogal vaak onze camera erbij pakken en het al wat later wordt, besluiten we met de auto naar de kerk te rijden. 

Dag 5 - 6: Kazbegi regio

We rijden door naar één van de mooiste plekken van het land: Kazbegi. Met als einddoel voor deze dag - waar we enorm naar uitkijken - de iconische Drievuldigheidskerk van …

︿

Drievuldigheidskerk van Gergeti

Ook een wandeling/klim vanaf het dorpje naar de Drievuldigheidskerk van Gergeti, van ongeveer 2 uur, is erg aan te raden. We blijven uiteindelijk veel langer dan verwacht op deze plek, simpelweg omdat je niet uitgekeken raakt op de kerk met het waanzinnige decor eromheen. En in ons geval omdat we niet kunnen stoppen met foto’s maken. Het is dan ook de cover geworden van onze reisgids van Georgië! 

We overnachten in het dorpje Kazbegi en maken op dag 6 een wandeling in een andere vallei dicht in de buurt, de Truso vallei. De Kazbegi regio is bij uitstek dé plek voor wandelliefhebbers.

local Hero

Op REiSREPORT.nl kun je ons Georgië & Armenië reismagazine online inkijken en bestellen. Greetz, Godfried & Marlou.

Drievuldigheidskerk van Gergeti

Ook een wandeling/klim vanaf het dorpje naar de Drievuldigheidskerk van Gergeti, van ongeveer 2 uur, is erg aan te raden. We blijven uiteindelijk veel langer dan verwacht op deze plek, …

︿

Dag 7: Georgië rondreis, van Kazbegi naar Juta

Op slechts een half uurtje rijden van Kazbegi ligt het bergdorpje Juta. Vandaag draait het allemaal om de bijzondere overnachting in het Fifth Season hotel. We parkeren de auto beneden in het dorp en wandelen een half uur richting het hotel, welke niet bereikbaar is per auto.

De hotelkamer is simpel, maar het uitzicht is vijf sterren waard. En dat maakt deze plek uniek. We ploffen neer op zitzakken voor het hotel en genieten van een ijskoud biertje. Niets meer aan doen.

Dag 7: Georgië rondreis, van Kazbegi naar Juta

Op slechts een half uurtje rijden van Kazbegi ligt het bergdorpje Juta. Vandaag draait het allemaal om de bijzondere overnachting in het Fifth Season hotel. We parkeren de auto beneden …

︿

Dag 8: Uplistsikhe - Borjomi of Gori

Na zo’n heerlijk rustig dagje in Juta gaat onze reis verder, richting Uplistsikhe. Een flinke rit van 4 uur. Dat komt uitstekend uit, want we hadden nog wat training nodig om Uplistsikhe zonder stotteren uit te kunnen spreken. Maar oefening baart kunst! Uplistsikhe is een oud grottencomplex, zeker een bezoek waard.

We rijden door voor een overnachting in het dorpje Borjomi, waar het een tikje Zwitsers aanvoelt. Er hangt een knusse sfeer. We wandelen door het gemoedelijke dorpje en sluiten de dag af in een restaurant met heerlijk Georgisch eten. Je kunt in Georgië voor hele schappelijke prijzen fantastisch lekker eten. Uiteraard met fles wijn erbij, die staat deze reis tijdens elk diner standaard op tafel.

Dag 8: Uplistsikhe - Borjomi of Gori

Na zo’n heerlijk rustig dagje in Juta gaat onze reis verder, richting Uplistsikhe. Een flinke rit van 4 uur. Dat komt uitstekend uit, want we hadden nog wat training nodig …

︿

Dag 9: Vardzia - Kutaisi

Vandaag staat er weer een hoogtepunt op het programma, namelijk een bezoek aan een andere bekende grottenstad: Vardzia. We kennen de beelden nog van het tv-programma Wie is de Mol?, waar Vardzia het decor was tijdens één van de afleveringen (2018).

Vardzia is een enorm complex waar we met gemak drie uur rondlopen. In ons geval betekent het ook een heel sd-kaartje vol foto’s. Nog even de laatste stretchoefeningen voor we de auto instappen, want we rijden vervolgens door naar de grote stad Kutaisi, een rit van ongeveer 4 uur. Bij aankomst in het hotel bestellen we een khachapuri (brood gevuld met kaas) met salade en duiken snel ons bed in.

Dag 9: Vardzia - Kutaisi

Vandaag staat er weer een hoogtepunt op het programma, namelijk een bezoek aan een andere bekende grottenstad: Vardzia. We kennen de beelden nog van het tv-programma Wie is de Mol?, …

︿

Dag 10 - 11: Van Kutaisi naar Mestia

Niet voor niets zijn we vroeg gaan slapen, er wacht ons een bijzondere autorit. Op naar Mestia, een van de mooiste wandelplekken van Georgië in de Svaneti regio. Onderweg stoppen we bij de Martvili Canyon en maken we in een rubberbootje een kort tochtje door de kloof. Kort maar krachtig, want het is er zeker mooi!

De rit duurt 5 uur, maar verveelt geen seconde. Mestia is een populair dorp, waar we heel wat wandelaars met wandelstokken zien. Allemaal een flinke hike achter de rug. Wij besluiten de avond af te sluiten met een wandeling in het dorp, waar de koeien ons op straat begroeten, kiezen uit een van de vele restaurants en plannen onze wandeling voor morgen. Het wordt een daghike naar Koruldi Lakes.

Dag 10 - 11: Van Kutaisi naar Mestia

Niet voor niets zijn we vroeg gaan slapen, er wacht ons een bijzondere autorit. Op naar Mestia, een van de mooiste wandelplekken van Georgië in de Svaneti regio. Onderweg stoppen …

︿

Dag 12: Ushguli

Na twee nachten in Mestia gaan we naar Ushguli, een van de meest afgelegen bergdorpjes ter wereld. Onderweg wordt het ons meteen duidelijk waarom een 4x4 voor deze route een must is. De weg is een avontuur op zich, echt off the beaten track. De kleine slapende dorpjes die we voorbij rijden geven ons het gevoel dat we terug in de tijd reizen. Totdat we uiteindelijk aankomen in Ushguli.

De kleding en grote fotocamera’s van toeristen die ons passeren tijdens onze wandeling verklappen dat we niet in een tijdmachine zijn gesprongen. We overnachten in een traditioneel guesthouse en sluiten af in de plaatselijke bioscoop, met maar liefst plek voor 10(!) personen. Een top afsluiter van de dag.

Dag 12: Ushguli

Na twee nachten in Mestia gaan we naar Ushguli, een van de meest afgelegen bergdorpjes ter wereld. Onderweg wordt het ons meteen duidelijk waarom een 4x4 voor deze route een …

︿

Dag 13 - 14: Kutaisi regio

Tijd om terug naar de bewoonde wereld te gaan. We rijden weer terug naar Kutaisi, wat wederom een flinke autorit is. In Kutaisi maken we een wandeling door de stad en slapen we in een fijn hotel. Op dag 14 beginnen we ‘s ochtends vroeg met een tour door Tskaltubo. Tskaltubo ligt op een kwartiertje rijden van Kutaisi en was ooit het belangrijkste kuuroord van de Sovjet-Unie. Hier bezoeken we de oude en inmiddels verlaten sanatoria. Wederom een geliefde plek voor fotografen. 

De rit van Ushguli naar Kutaisi is flink. Mocht je geen volle dag in de auto willen zitten, dan kun je hier een dagje extra invoegen. Vraag local Hero Lela naar de mogeijkheden.

Dag 13 - 14: Kutaisi regio

Tijd om terug naar de bewoonde wereld te gaan. We rijden weer terug naar Kutaisi, wat wederom een flinke autorit is. In Kutaisi maken we een wandeling door de stad …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 28,- p.p.p.n.

  • Reken op ca. € 28,- p.p.p.n.

Een kopje koffie bij Nora

Onderweg komen we heel wat nieuwsgierige Georgiërs tegen die graag een praatje met ons maken. Zeker ook met onze gids erbij als vertaler is het leuk om met ze in contact te komen.

We worden we spontaan uitgenodigd om bij mevrouw Nora thuis een kopje koffie te drinken. Dat aanbod kunnen we natuurlijk niet afslaan. Na deze tour rijden we door naar Kutaisi en bezoeken we de kloosters Motsameta en Gelati.

Een kopje koffie bij Nora

Onderweg komen we heel wat nieuwsgierige Georgiërs tegen die graag een praatje met ons maken. Zeker ook met onze gids erbij als vertaler is het leuk om met ze in …

︿

Dag 15 - 16: Tbilisi en terug naar huis

Het einde van onze rondreis is nu echt in zicht. We besluiten op dag 15 op ons gemak terug te rijden naar de hoofdstad Tbilisi. Een rit van 3,5 uur.

In Tbilisi blijven we nog een nachtje extra, omdat we het zo’n leuke stad vinden, zo kunnen we ons bezoek aan Georgië optimaal en in alle rust afsluiten. De volgende dag kopen we nog wat flessen wijn als souvenir voor thuis en vliegen we terug naar huis. 

Dag 15 - 16: Tbilisi en terug naar huis

Het einde van onze rondreis is nu echt in zicht. We besluiten op dag 15 op ons gemak terug te rijden naar de hoofdstad Tbilisi. Een rit van 3,5 uur. …

︿

Einde Georgië rondreis

Onze rondreis door Georgië, een waanzinnige reis waarbij we het land echt goed hebben leren kennen. De mensen, het eten, de cultuur, de bezienswaardigheden… het is de combinatie wat Georgië zo leuk maakt. Een ideale mix voor de geïnteresseerde reiziger. 

Wil jij dezelfde reis door Georgië maken als wij hebben gedaan?

Vraag deze reis dan bij Georgië reis-expert Lela aan. Uiteraard kun je de reis aanpassen als je nog iets anders wilt toevoegen, of wat extra nachten in wilt plannen om meer rust te hebben tussendoor.

 

Einde Georgië rondreis

Onze rondreis door Georgië, een waanzinnige reis waarbij we het land echt goed hebben leren kennen. De mensen, het eten, de cultuur, de bezienswaardigheden… het is de combinatie wat Georgië …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Lela

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Georgië: