ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Georgië best local experiences

reisduur:
17 dagen / 16 nachten
route:
Tbilisi – Signaghi – Napareuli – Kazbegi – Ateni – Vardzia – Borjomi – Kutaisi – Mestia – Martvili – Tbilisi
reissom:
va. € 2730,- (p.p. bij 2 volw.) (Boek zelf je retourvlucht)

Georgië 'the local way' ontdekken en schuw je wat avontuur niet? Dan is deze Georgië local experience trip echt iets voor jou. Je slaapt in kleinschalige guesthouses en homestays. Help de gastvrije eigenaar een handje bij het koken en schuif daarna aan met een Georgisch wijntje.

Je reist door Georgië per auto met chauffeur, het is dé manier om het land te zien. Vrijheid om te stoppen waar je wilt en wat je wilt zien onderweg, zo reis je snel en flexibel. De meeste maaltijden zijn al inbegrepen. Net als een actieve, meerdaagse trekking door de Kaukasus, een rit per legendarische Kukushka trein door typisch Georgische landschappen en een kajaktocht door de Martvili Canyon.

Kortom, geen uitgesproken luxe, wel een actieve rondreis in het teken van natuur en lokale ontmoetingen. Je Georgië reisspecialist, local Hero Lela, regelt het voor je.

Inclusief:
- luchthaventransfers; 
- alle overnachtingen in kleinschalige guesthouses en homestays met ontbijt; 
- 11x diner; 
- wijnproeverij
- alle vervoer per auto met chauffeur; 
- Tbilisi stadswandeling met gids 
- Engelstalige gids Kaukasus trekking;
- assistentie van je local Hero;

Exclusief: 
- internationale vlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht); 
- overige maaltijden; 
- upgrades of extra excursies;
- fooien; 
- entreegelden.

Wat is de beste reistijd voor Georgië en Armenië?

Georgië en Armenië liggen in de Kaukasus. Naast het landklimaat hier (koude winters, warme zomers) is ook de hoogte van belang. West Georgië heeft een meer subtropisch klimaat, iets vochtiger dan Zuid-Frankrijk. Een groot deel van deze landen ligt echter in de bergen en uiteraard is het op 1000 m. hoogte (Armenië ligt voor 90% al hoger) al een stuk koeler en boven de 2000 meter kan het ’s nachts vriezen. In Bakoe heerst een landklimaat met warme zomers. De beste reistijd ligt tussen april en oktober. Voor hiking en wandelingen zou je iets later moeten reizen, zo vanaf juni t/m september, daarvoor en daarna is het nog behoorlijk koud op hoogte. De wijngebieden zijn op zijn best tijdens de oogst in september / begin oktober. ’s Winters kun je Georgië en Armenië uiteraard ook bezoeken maar dan is, tenzij je er wilt wintersporten, het aantal outdoor activiteiten beperkt. 

Heb ik een visum nodig voor Georgië en Armenië? 

Voor reizen naar Georgië en Armenië is geen visum nodig. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort dat recht geeft op een verblijf van maximaal 90 dagen. Je paspoort (dus geen ID kaart) moet bij vertrek nog 6 maanden geldig zijn en je moet een geldig retourticket hebben. Verleng je met Azerbeidzjan, vraag dan tevoren een e-visum aan op www.evisa.gov.az  voor US$ 25,- p.p. Aan de grens kan het in theorie ook maar dat kan soms uren duren. Belgische reizigers kunnen in Georgië ook alleen met hun ID terecht. Check dit tevoren nog eens.

Heb ik vaccinaties nodig voor Georgië en Armenië? 

Voor Georgië en Armenië zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt wel een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Voor Azerbeidzjan geldt hetzelfde. Het leidingwater (meestal uit de bergen) is overal goed drinkbaar.

Hoeveel tijdverschil is er met Georgië en Armenië?

In Georgië en Armenië is het gedurende onze zomertijd 2 uur later als in Nederland. In de winter is het 3 uur later.

Is het veilig in Georgië en Armenië?

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl. Laat verder papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Welke kleding neem ik mee naar Georgië en Armenië? 

Op een rondreis door Georgië en Armenië reis je op verschillende hoogten. Het land en bergklimaat zorgt voor grote temperatuur verschillen tussen dag en nacht. Zorg dus voor gelaagde kleding ook in de zomer. Een goede winddichte jas, sjaal, handschoenen en trui zijn nodig in het voor- en najaar. Kn het zomerseizoen zijn handschoenen muts en sjaal niet nodig, wel een regenjas en regenbroek/winddichte broek). Een dunne trui extra komt van pas bij loeiende airco. Ook een goede bescherming tegen de felle zon is nodig: zonder zonnebril en zonnecrème kun je niet. Goed ingelopen (wandel)schoenen zijn een must.

In Georgië en Armenië is het niet toegestaan kerken en kloosters te bezoeken in shorts of minirok. Vrouwen moeten daarbij hun hoofd bedekken (in Armenië is dat optioneel). Meestal zijn er wel omslagdoeken voorradig. In Azerbeidzjan geldt voor moskee bezoek hetzelfde, je doet dan ook je schoenen uit. Fotograferen in kerken en klooster wordt, zeker met flits, niet op prijs gesteld, als het wel mag is dat vaak tegen betaling. Uiteraard fotografeer je geen militaire objecten, politie of grensbewaking.

Hoe betaal ik in Georgië en Armenië? 

In Georgië betaal je met de Lari (GEL), in Armenië met de Dram (AMD) en in Azerbeidzjan met de New Manat (AZN). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor als OANDA alvast de koers bekijken. In de steden en op de luchthavens kun je pinnen bij de automaten met cirruslogo. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw en wees op je hoede voor zakkenrollers. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Vergeet tenslotte niet je bankpas van tevoren uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. In de kleine dorpen in de bergen zijn uiteraard geen pinautomaten. In grotere hotels, winkels en restaurants worden creditcards geaccepteerd, Visa en Mastercard worden aanbevolen. Het is altijd aan te raden daarnaast genoeg cash bij je te hebben. Kleingeld is handig in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. Euro’s kun je overal wisselen, dus geen US$ nodig.

Is fooi gebruikelijk in Georgië en Armenië?

Chauffeurs en lokale gidsen verwachten elk tenminste ca.€ 5,- per dag. Ook in restaurants, bars enz. doet een kleine fooi goed. De salarissen liggen laag, men moet van 1 salaris vaak een hele familie onderhouden, dus ga hier wat makkelijk mee om. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Bij bezienswaardigheden en in parken moet meestal entree worden betaald. Dit is exclusief. Reken totaal op ca. € 100,- p.p. als je alle entrees en optionals wilt.

Welke stekker heb ik nodig in Georgië en Armenië? 

De stopcontacten in Georgië, Armenië en Azerbeidzjan werken op 220 volt, gewone Europese stopkontakten. Straten op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is handig. Wifi in alle grotere plaatsen, op het platteland moet je het soms zonder stellen (ook wel relaxt..).

Hoe reis ik door Georgië en Armenië? 

Veel reizigers combineren Georgië, Armenië en Azerbeidzjan onderling. Meestal vlieg je dan naar de ene luchthaven en terug vanaf de andere in het andere land. De afstanden zijn niet enorm groot, maar doordat je door de bergen reist is de gemiddelde snelheid laag en zit je dus toch nog aardig wat in de auto.

Een combi met actieve en sportieve afwisseling is daarom aan te raden. Zo zie je deze landen vanuit een cultureel historisch perspectief, maar ben je ook in de natuur en is er tijd voor contact met de locals. Hier en daar een extra dag inplannen is aan te raden, achteraf blijken dit vaak de leukste dagen te zijn geweest.

Vluchtinformatie Georgië-Armenië

Zelf boeken
Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op:  
-vliegwinkel.nl   
-cheaptickets.nl  
-tix.nl  
-fairtickets.nl  
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende:  

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.  
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.  
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.  
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.  
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Vanuit Amsterdam vlieg je rechtstreeks op de hoofdstad Tbilisi. Je vliegt met KLM en bent er in +- 4 uur. Voor Armenië geldt hetzelfde. 

Maatschappijen  
KLM vliegt vanaf Amsterdam maar wel met tussenstop. Ook kun je met Air France, via Parijs. Wil je de landen combineren dan is de combi Austrian / Lufthansa vaak voordelig, je maakt dan wel een korte stop in Oostenrijk / Duitsland.

Kosten  
Reken op ca. € 200,- tot € 300,- voor een retour. 

Tijden 
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips  
* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, zeker voor vertrek in juli / augustus.  
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. 
* Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken. 

Binnenlandse vluchten 
Er zijn regelmatige vluchten van Batumi naar Tbilisi, en van Mestia naar Tbilisi. Goedkoop, veilig en steeds populairder. Het meeste vervoer echter gaat over land. Ook rijdt er een ultramoderne hogesnelheidstrein tussen Tbilisi en de badplaats Batoemi aan de Zwarte Zee.

reisduur:
17 dagen / 16 nachten
route:
Tbilisi – Signaghi – Napareuli – Kazbegi – Ateni – Vardzia – Borjomi – Kutaisi – Mestia – Martvili – Tbilisi
reissom:
va. € 2730,- (p.p. bij 2 volw.)
Georgië 'the local way' ontdekken en schuw je wat avontuur niet? Dan is deze Georgië local experience trip echt iets …
︿

Inclusief:
- luchthaventransfers; 
- alle overnachtingen in kleinschalige guesthouses en homestays met ontbijt; 
- 11x diner; 
- wijnproeverij
- alle vervoer per auto met chauffeur; 
- Tbilisi stadswandeling met gids 
- Engelstalige gids Kaukasus trekking;
- assistentie van je local Hero;

Exclusief: 
- internationale vlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht); 
- overige maaltijden; 
- upgrades of extra excursies;
- fooien; 
- entreegelden.

Wat is de beste reistijd voor Georgië en Armenië? Georgië en Armenië liggen in de Kaukasus. Naast het landklimaat hier (koude …
︿
Vluchtinformatie Georgië-Armenië Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Georgië, verblijf Tbilisi

Na je aankomst in Georgië word je per transfer naar je kleinschalige hotel in Tbilisi gebracht. Het historische centrum staat vol statige 19e -eeuwse herenhuizen. Slenter wat over de boulevards met neoklassieke gebouwen, maak een praatje met de locals, neem een bad in een 18e eeuws zwavelbadhuis én bewonder de ultramoderne architectuur die Tbilisi óók kent.

De volgende ochtend maak je kennis met je gids. Samen ontdek je hip & historisch Tbilisi en ga je met de kabelbaan naar de heuvels voor een blik over de vallei: een mix van religieuze gebouwen, coole bars, restaurants, terrassen en hippe hotelketens. Op de heuvels staan het standbeeld van Moeder Georgië en fort Narikala, een kasteel uit de 4e eeuw welke je ook kunt beklimmen. 

local Hero

Een thermaal zwavelbad is dé plek om op een relaxte manier locals te ontmoeten. De historie van de koepelvormige baden gaat ver terug, ook de karavaan reizigers op de voormalige zijderoute maakten er gebruik van. Het water (47° C) borrelt op uit een bron diep in de grond. 

Wie wil kan een eigen zwavelbad (ja, met een eierlucht) afhuren, er zijn diverse baden, o.a. het Royal Bath. Ook massages en scrubs, niet heel verfijnd maar wel effectief. Meestal blijf je er een uurtje, je komt er zeker appeltje fris weer uit.

meet the locals

Dag 1 - 2: Aankomst Georgië, verblijf Tbilisi

Na je aankomst in Georgië word je per transfer naar je kleinschalige hotel in Tbilisi gebracht. Het historische centrum staat vol statige 19e -eeuwse herenhuizen. Slenter wat over de boulevards …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Bezoek badhuis. Ca. € 20,- p.p.

  • Bezoek badhuis. Ca. € 20,- p.p.

  • Reken op ca. € 30,- p.p.p.n.

  • Reken op ca. € 30,- p.p.p.n.

Dag 3: Naar Sighnaghi, via grottencomplex David Gareja

Na het ontbijt rijdt je chauffeur je naar de afgelegen grotten van David Gareja op de grens met Azerbeidzjan. Onderweg verandert het landschap in een droge halfwoestijn. Je bezoekt het Lavra klooster, grotwoningen en kerken met oude fresco’s. Zin in een flinke klim? Wandel omhoog naar het Udabno klooster. Je beloning: een panoramisch uitzicht en met geluk spot je de zeldzame Egyptische gier en keizerarend.

Je slaapt in Sighnaghi, een Italiaans aandoend en ommuurd vestingstadje met klinkerstraatjes en terracotta daken. Het uitzicht op de Kaukasus verraadt dat je in Georgië bent. Je kleinschalige guesthouse heeft slechts een paar kamers. Gek op koken? Help gerust je gastvrouw een handje.

Dag 3: Naar Sighnaghi, via grottencomplex David Gareja

Na het ontbijt rijdt je chauffeur je naar de afgelegen grotten van David Gareja op de grens met Azerbeidzjan. Onderweg verandert het landschap in een droge halfwoestijn. Je bezoekt het …

︿

Dag 4: Van Signanghi naar Kakheti, wijnproeverij en kookworkshop

Wandel vanmorgen nog door het sfeervolle stadje voor je naar het landgoed en eerste moderne wijnmakerij van Georgië vertrekt, onder andere bezocht door Alexandre Dumas (die van de 3 musketiers). Voor het wijnproeven in de wijnkelder begint, kun je de benen strekken in de 18 ha. wijntuin.

Georgische wijn wordt hier nog geproduceerd in traditionele kleipotten, ‘qvevri’s’. Leer meer over het productieproces en proef van de wijnen. Samen kook je traditionele Georgische gerechten: Khinkali, een soort ravioli met vlees en saus, Khachapuri, hartige kaastaart en Churchkhela, een lokale lekkernij van deeg, druivensap en walnoten. Met volle buik door naar je kleinschalige guesthouse in Napareuli.

local Hero

Reis je in september of oktober, dan ben je op tijd voor de wijn oogst. Help een handje mee en pluk de eerste druiven. Local Hero Lela kan het voor je regelen.  

Dag 4: Van Signanghi naar Kakheti, wijnproeverij en kookworkshop

Wandel vanmorgen nog door het sfeervolle stadje voor je naar het landgoed en eerste moderne wijnmakerij van Georgië vertrekt, onder andere bezocht door Alexandre Dumas (die van de 3 musketiers). …

︿

Dag 5 - 6: Rondreis Georgië, van Napareuli naar Kazbegi

Vandaag naar Kazbegi en het gelijknamige National Park. Met wat mazzel zie je tussen de wolken de 5054m hoge top van de Kazbek. Voor veel reizigers is de Drievuldigheidskerk van Gergeti dé reden om naar Kazbegi te komen. Dat betekent een sportieve, steile (400m) wandeling van ca. 2-3 uur. Geen zin om je in het zweet te werken? Huur dan ter plaatse een 4x4 jeep.

Kazbegi wordt geroemd als een van de mooiste wandelgebieden in Georgië. Overal om je heen spectaculaire vergezichten. Kies de volgende dag voor een korte maar steile (300m) wandeling van de Gveleti waterval naar de Devdoraki Glacier, op de grens met Rusland. Of, vraag je chauffeur voor een rit door de Sno vallei naar Juta en wandel naar de voet van de Chaukhebi berg.

Dag 5 - 6: Rondreis Georgië, van Napareuli naar Kazbegi

Vandaag naar Kazbegi en het gelijknamige National Park. Met wat mazzel zie je tussen de wolken de 5054m hoge top van de Kazbek. Voor veel reizigers is de Drievuldigheidskerk van …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. €20 per jeep.

  • Reken op ca. €20 per jeep.

Dag 7: Via Gori en Uplistsikhe naar Ateni

Op naar Gori, de geboortestad van Joseph Stalin. Naast zijn ouderlijk huis en privé treinwagon staat hier zijn museum dat de dictator op gepaste wijze de hemel in prijst. Door alle propaganda en verheerlijking voelt het alsof je in de Sovjetunie bent. Een bijzonder bezoek. Al dan niet overtuigd van zijn goede daden, reis je daarna de bronstijd in naar de 3 millennia oude ruïnes van grottenstad Uplistsikhe.

Na een wandeling door één van de oudste nederzettingen in de Kaukasus stap je weer de auto in op weg naar de kloof van Ateni. Midden in de natuur ligt je gezellige guesthouse met wijnkelder. Het is aanschuiven bij het diner van organische streekproducten, met glas wijn.

Dag 7: Via Gori en Uplistsikhe naar Ateni

Op naar Gori, de geboortestad van Joseph Stalin. Naast zijn ouderlijk huis en privé treinwagon staat hier zijn museum dat de dictator op gepaste wijze de hemel in prijst. Door …

︿

Dag 8 - 9: Naar Vardzia en Borjomi, via het Rabati fort

Het 9e eeuwse Rabati fort in Akhaltsikhe is je volgende highlight. Wie is de Mol liefhebbers zullen het herkennen. Door de multiculturele geschiedenis vind je hier verschillende religieuze gebouwen. Allen voor veel geld opgeknapt. 

De volgende dag ervaar je de overtreffende trap van een grottenstad. Het gigantische complex van Vardzia heeft een gangenstelsel dat 139 grotten verbindt, 409 kamers, 25 wijnkelders en 12 kapellen. Ooit woonden hier 2000 monniken, enkele grotwoningen zijn nog steeds bewoond. Daarna door naar Borjomi, in het stadspark proef je het tweede exportproduct van Georgië: Kaukasisch mineraalwater. Beroemd om z’n helende werking, maar na al dat traplopen in de grottenstad vooral een fijne dorstlesser.

Dag 8 - 9: Naar Vardzia en Borjomi, via het Rabati fort

Het 9e eeuwse Rabati fort in Akhaltsikhe is je volgende highlight. Wie is de Mol liefhebbers zullen het herkennen. Door de multiculturele geschiedenis vind je hier verschillende religieuze gebouwen. Allen …

︿

Dag 10: Van Borjomi naar Kutaisi, Kukushka trein

Vanmorgen alle tijd voor je ontbijt, want je volgende vervoer vertrekt pas om 11 uur: je stapt aan boord van de legendarische Kukushka trein. Het traject uit 1902 is 37km lang en voert langs groene bossen, hoge bergen en over de beroemde brug ontworpen door Gustav Eiffel (van de Eiffel toren). Onderweg weinig andere reizigers, wel locals die van dorp naar dorp reizen. Na 2,5 uur bereik je eindpunt Bakuriani en reis je per auto naar Kutaisi.

Kutaisi ligt in de subtropische heuvels. Struin over de levendige markt en stap de Bagrati kathedraal binnen om een kaarsje op te steken. Wij zochten daarna een gezellig lokaal café op, even los komen van alle religieuze historie.

local Hero

De Kukushka trein maakt meerdere stops, in: Tsaghveri, Tsemi, Libani, Sakochavi en Bakuriani. Stap onderweg gerust uit om de benen te strekken maar zorg dat je op tijd weer instapt, vaak duurt de stop maximaal 10 minuten. Toch liever al vroeg in de ochtend vertrekken? Om 7:55 uur gaat er ook een trein. Een paar haltes eerder uitstappen om de rit in te korten kan natuurlijk ook. 

Dag 10: Van Borjomi naar Kutaisi, Kukushka trein

Vanmorgen alle tijd voor je ontbijt, want je volgende vervoer vertrekt pas om 11 uur: je stapt aan boord van de legendarische Kukushka trein. Het traject uit 1902 is 37km …

︿

Dag 11: Van Kutaisi naar Mestia

Vanmorgen bezoek je het Gelati klooster met zijn muurschilderingen. In de ochtend is deze serene plek op de heuvel op zijn mooist. Daarna ga je ondergronds: in de grotten van Prometheus maak je een wandeling langs kleurig uitgelichte stalactieten en stalagmieten. Via watervallen, rivieren en een onderaards meer pak je daarna het bootje terug naar de uitgang.

Je trekt dieper de Kaukasus in, naar Mestia. Op je route liggen eeuwenoude wachttorens, besneeuwde bergtoppen, spectaculaire vergezichten en imposante gletsjers. Je komt langs oude dorpjes waar het leven lijkt te hebben stil gestaan, echt off-the-beaten track. Je maakt kennis met het Svaneti bergvolk met hun eigen taal en tradities.

Dag 11: Van Kutaisi naar Mestia

Vanmorgen bezoek je het Gelati klooster met zijn muurschilderingen. In de ochtend is deze serene plek op de heuvel op zijn mooist. Daarna ga je ondergronds: in de grotten van …

︿

Dag 12 - 13: Svaneti trekking, Zhabeshi via Adishi naar Iprali

Een korte rit langs oude wachttorens brengt je naar het dorpje Zhabeshi, waar je je Engelstalige gids ontmoet. Vandaag start je 3-daagse trekking door de Kaukasus. In zo’n 6 uur loop je samen naar je homestay in Adishi. Wij vielen onderweg regelmatig even stil. Dorpjes alsof je in een tijdmachine bent gestapt, karakteristiek en eeuwenoud. Weidse uitzichten zover het oog reikt. Steeds weer de Kaukasus toppen en gletsjers op de achtergrond.

Na een stevig ontbijt trek je vanmorgen je wandelschoenen weer aan en loop je naar het dorp Iprali in de Kala gemeenschap. Per paard steek je de rivier over en na 8-9 uur hiken bereik je je homestay. Onderweg zie je de gletsjers steeds dichterbij komen. Net als gisteren is je diner ook vanavond weer inbegrepen.

local Hero

Tijdens de 3-daagse Svaneti trek slaap je in eenvoudige homestays en draag je een dagrugzak. Het minimum aantal deelnemers is 2 personen, de max is 12. Vind je de hike te intensief, dan kun je ervoor kiezen je Georgië reis twee dagen in te korten en vandaag al door te reizen naar Martvili. Ontdek je de Svaneti regio liever rijdend met je chauffeur, dan kan dat ook. Vraag me naar de mogelijkheden.

Dag 12 - 13: Svaneti trekking, Zhabeshi via Adishi naar Iprali

Een korte rit langs oude wachttorens brengt je naar het dorpje Zhabeshi, waar je je Engelstalige gids ontmoet. Vandaag start je 3-daagse trekking door de Kaukasus. In zo’n 6 uur …

︿

Dag 14: Svaneti trekking, Iprali naar Ushguli

De derde en laatste dag van je trekking door de Kaukasus. Je klimt nog wat verder, naar het hart van Upper-Svaneti. Na zo’n 4 uur bereik je Ushguli op 2200m hoogte. Ushguli bestaat uit 4 sub-dorpen en er wonen ca. 70 gezinnen. Het is het hoogste permanent bewoonde dorp van Europa en alleen in de zomer sneeuwvrij.

De op één na hoogste Kaukasus top, Shkhara (5068 meter) pronkt op de achtergrond. In de Lamaria kerk bewonder je 12e -eeuwse muurschilderingen, erachter schitteren de gletsjers. Wie nog fut heeft klimt verder naar de oude koningin Tamar toren. Je trekking sluit je af met een rit terug naar Mestia, waar je weer een nachtje in het kleinschalige guesthouse slaapt. 

local Hero

De wandelingen zijn bij een goede conditie over het algemeen goed te doen, al is wandelervaring prettig. Net als goed ingelopen wandelschoenen en warme- / regenkleding. De beste reistijd om te hiken in Georgië is de zomer, van juni tot en met september. In de wintermaanden (tussen november en maart) zijn Ushguli en andere kleine dorpen lastig bereikbaar vanwege de vele sneeuw. 

Dag 14: Svaneti trekking, Iprali naar Ushguli

De derde en laatste dag van je trekking door de Kaukasus. Je klimt nog wat verder, naar het hart van Upper-Svaneti. Na zo’n 4 uur bereik je Ushguli op 2200m …

︿

Dag 15: Rondreis Georgië, van Mestia naar Martvili

Na het ontbijt ontdek je weer een heel andere kant van Georgië: met opblaaskajak vaar je door de 2400 meter lange Martvili Canyon. Al peddelend over het diepgroene water, voel je je als mens even heel klein. Sommige delen van de kloof zijn maar 5 meter breed en dat voelt krap tussen de steile, hoge rotswanden. Daarna de benen strekken tijdens een korte wandeling naar de watervallen hier.

Je reist door naar je guesthouse in Martvili. Vanuit de auto tuur je naar inmiddels bekende Georgische taferelen: dorpjes met sierlijke houten huizen en de overstekende koeien, varkens, kippen en honden. Onderweg zijn in Georgië verveelt niet snel.

Dag 15: Rondreis Georgië, van Mestia naar Martvili

Na het ontbijt ontdek je weer een heel andere kant van Georgië: met opblaaskajak vaar je door de 2400 meter lange Martvili Canyon. Al peddelend over het diepgroene water, voel …

︿

Dag 16: Van Martvili naar Tbilisi, via Mtskheta

Vanmorgen ontbijt en afscheid van de vriendelijke guesthouse eigenaar. Op naar Mtskheta, de oude hoofdstad van Georgië en sinds 300 na Chr. een belangrijk religieus centrum. Vanuit het 16 eeuwen oeroude, intiem aanvoelende Jvari klooster heb je uitzicht op de eveneens onder UNESCO-bescherming staande Svetitskhoveli kathedraal, een 11e-eeuws gebouw vol Georgische religieuze pracht en praal.

Na het bezoek aan Mtskheta brengt je chauffeur je naar je beginpunt van je Georgië rondreis: Tbilisi. Ga voor nog wat sightseeing op eigen houtje in de Georgische hoofdstad en gebruik de middag voor de laatste souvenir shopping.

Dag 16: Van Martvili naar Tbilisi, via Mtskheta

Vanmorgen ontbijt en afscheid van de vriendelijke guesthouse eigenaar. Op naar Mtskheta, de oude hoofdstad van Georgië en sinds 300 na Chr. een belangrijk religieus centrum. Vanuit het 16 eeuwen …

︿

Dag 17: Vertrek Georgië of verlenging Azerbeidzjan

Alweer de laatste dag van je rondreis door de Kaukasus. Per transfer reis je naar de luchthaven van Tbilisi en pak je de terugvlucht naar huis. Je rondreis door Georgië zit erop.

Wie ook Azerbeidzjan of Armenië in de route wil opnemen kan de reis met een aantal dagen verlengen of de route aanpassen. Verleng je met Baku in Azerbeidzjan, dan ontdek je een soort Dubai in de Kaukasus waar de olierijkdom tegen de kade klotst. Combineer je Georgië met Armenië, dan ontdek je ook in dit land een oeroude Christelijke én verrassend moderne kant. Meer weten? Vraag reisexpert Lela.

Dag 17: Vertrek Georgië of verlenging Azerbeidzjan

Alweer de laatste dag van je rondreis door de Kaukasus. Per transfer reis je naar de luchthaven van Tbilisi en pak je de terugvlucht naar huis. Je rondreis door Georgië …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Lela

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Georgië: