ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

reisduur:
17 dagen / 16 nachten
route:
Jerevan - Goris - Dilijan - Tbilisi - Kazbegi - Borjomi - Kutaisi - Tbilisi - Telavi - Tbilisi (verlenging Azerbeidzjan 3 dagen: Sheki - Baku)
reissom:
va. € 1945,- (p.p. bij 2 volw.)

Vergeet Barcelona. Sla het gepolijste Oostenrijk over, laat de drukte van Istanbul links liggen. Doe het anders en ontdek de ongerepte natuur van de Kaukasus. Maak een sportieve bergtrekking in Kazbegi en ga wijnproeven in de wijngaarden rond Telavi. Georgië is een verrassend modern ‘Alpenland’ aan de rand van Europa waar de bergen hoger zijn en de prijzen lager.

Op deze reis door Armenië en Georgië zie je zowel de oeroude christelijke kant van beide landen als ook de moderne, multiculturele hoofdsteden Nog meer zien? Verleng je reis met Baku in Azerbeidzjan, een Dubai in de Kaukasus waar de olierijkdom tegen de kade klotst. Alle vervoer (auto met chauffeur), een gids waar nodig en comfortabele 3 en 4 sterren hotels zijn inbegrepen. Je lokale reisspecialist, local Hero Lela, regelt het voor je. 

Inclusief:
- luchthaventransfers;
- 16 (of bij Azerbeidzjan 19) overnachtingen in 3- en 4-sterren hotels met ontbijt, een familiehotel in Kazbegi en guesthouse in Dilijan;
- eenmaal diner;
- alle vervoer (beh. dag 2, 9, alles loopafstand);
- diensten chauffeur (doorgaans Engelstalig);  
- Wijn degustatie in Georgië
- assistentie van je local Hero.

Exclusief:
- internationale vlucht;
- overige maaltijden;
- upgrades of extra excursies;
- entreegelden (ca. € 80,- totaal);
- evt. extra lokale gids

Bij verlenging:
- visum Azerbeidzjan (ca. € 30,-)

Beste reistijd Georgie en Armenie

Georgië en Armenië liggen in de Kaukasus. Naast het landklimaat hier (koude winters, warme zomers) is ook de hoogte van belang. West Georgië heeft een meer subtropisch klimaat, iets vochtiger dan Zuid-Frankrijk. Een groot deel van deze landen ligt echter in de bergen en uiteraard is het op 1000 m. hoogte (Armenië ligt voor 90% al hoger) al een stuk koeler en boven de 2000 meter kan het ’s nachts vriezen. In Bakoe heerst een landklimaat met warme zomers. De beste reistijd ligt tussen april en oktober. Voor hiking en wandelingen zou je iets later moeten reizen, zo vanaf juni t/m september, daarvoor en daarna is het nog behoorlijk koud op hoogte. De wijngebieden zijn op zijn best tijdens de oogst in september / begin oktober. ’s Winters kun je Georgië en Armenië uiteraard ook bezoeken maar dan is, tenzij je er wilt wintersporten, het aantal outdoor activiteiten beperkt. 

Visum & paspoort

Voor reizen naar Georgië en Armenië is geen visum nodig. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort dat recht geeft op een verblijf van maximaal 90 dagen. Je paspoort (dus geen ID kaart) moet bij vertrek nog 6 maanden geldig zijn en je moet een geldig retourticket hebben. Verleng je met Azerbeidzjan, vraag dan tevoren een e-visum aan op www.evisa.gov.az  voor US$ 25,- p.p. Aan de grens kan het in theorie ook maar dat kan soms uren duren. Belgische reizigers kunnen in Georgië ook alleen met hun ID terecht. Check dit tevoren nog eens.

Vaccinaties & gezondheid

Voor Georgië en Armenië zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt wel een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Voor Azerbeidzjan geldt hetzelfde. Het leidingwater (meestal uit de bergen) is overal goed drinkbaar.

Tijdsverschil

In Georgië en Armenië is het gedurende onze zomertijd 2 uur later als in Nederland. In de winter is het 3 uur later.

Veiligheid

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl. Laat verder papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Kleding en gewoontes

Op een rondreis door Georgië en Armenië reis je op verschillende hoogten. Het land en bergklimaat zorgt voor grote temperatuur verschillen tussen dag en nacht. Zorg dus voor gelaagde kleding ook in de zomer. Een goede winddichte jas, sjaal, handschoenen en trui zijn nodig in het voor- en najaar. Kn het zomerseizoen zijn handschoenen muts en sjaal niet nodig, wel een regenjas en regenbroek/winddichte broek). Een dunne trui extra komt van pas bij loeiende airco. Ook een goede bescherming tegen de felle zon is nodig: zonder zonnebril en zonnecrème kun je niet. Goed ingelopen (wandel)schoenen zijn een must.

In Georgië en Armenië is het niet toegestaan kerken en kloosters te bezoeken in shorts of minirok. Vrouwen moeten daarbij hun hoofd bedekken (in Armenië is dat optioneel). Meestal zijn er wel omslagdoeken voorradig. In Azerbeidzjan geldt voor moskee bezoek hetzelfde, je doet dan ook je schoenen uit. Fotograferen in kerken en klooster wordt, zeker met flits, niet op prijs gesteld, als het wel mag is dat vaak tegen betaling. Uiteraard fotografeer je geen militaire objecten, politie of grensbewaking.

Geld & pinnen

In Georgië betaal je met de Lari (GEL), in Armenië met de Dram (AMD) en in Azerbeidzjan met de New Manat (AZN). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor als OANDA alvast de koers bekijken. In de steden en op de luchthavens kun je pinnen bij de automaten met cirruslogo. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw en wees op je hoede voor zakkenrollers. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Vergeet tenslotte niet je bankpas van tevoren uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. In de kleine dorpen in de bergen zijn uiteraard geen pinautomaten. In grotere hotels, winkels en restaurants worden creditcards geaccepteerd, Visa en Mastercard worden aanbevolen. Het is altijd aan te raden daarnaast genoeg cash bij je te hebben. Kleingeld is handig in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. Euro’s kun je overal wisselen, dus geen US$ nodig.

Fooien & entrees

Chauffeurs en lokale gidsen verwachten elk tenminste ca.€ 5,- per dag. Ook in restaurants, bars enz. doet een kleine fooi goed. De salarissen liggen laag, men moet van 1 salaris vaak een hele familie onderhouden, dus ga hier wat makkelijk mee om. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Bij bezienswaardigheden en in parken moet meestal entree worden betaald. Dit is exclusief. Reken totaal op ca. € 100,- p.p. als je alle entrees en optionals wilt.

Elektriciteit/ internet

De stopcontacten in Georgië, Armenië en Azerbeidzjan werken op 220 volt, gewone Europese stopkontakten. Straten op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is handig. Wifi in alle grotere plaatsen, op het platteland moet je het soms zonder stellen (ook wel relaxt..).

Getting around

Veel reizigers combineren Georgië, Armenië en Azerbeidzjan onderling. Meestal vlieg je dan naar de ene luchthaven en terug vanaf de andere in het andere land. De afstanden zijn niet enorm groot, maar doordat je door de bergen reist is de gemiddelde snelheid laag en zit je dus toch nog aardig wat in de auto.

Een combi met actieve en sportieve afwisseling is daarom aan te raden. Zo zie je deze landen vanuit een cultureel historisch perspectief, maar ben je ook in de natuur en is er tijd voor contact met de locals. Hier en daar een extra dag inplannen is aan te raden, achteraf blijken dit vaak de leukste dagen te zijn geweest.

Vluchtinformatie Georgië-Armenië

Zelf boeken
Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op:  
-vliegwinkel.nl   
-vliegtickets.nl  
-cheaptickets.nl  
-tix.nl  
-fairtickets.nl  
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende:  
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.  
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.  
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.  
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.  
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Vanuit Amsterdam vlieg je rechtstreeks op de hoofdstad Tbilisi. Je vliegt met KLM en bent er in +- 4 uur. Voor Armenië geldt hetzelfde. 

Maatschappijen  
KLM vliegt vanaf Amsterdam maar wel met tussenstop. Ook kun je met Air France, via Parijs. Wil je de landen combineren dan is de combi Austrian / Lufthansa vaak voordelig, je maakt dan wel een korte stop in Oostenrijk / Duitsland.

Kosten  
Reken op ca. € 200,- tot € 300,- voor een retour. 

Tijden 
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips  
* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, zeker voor vertrek in juli / augustus.  
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. 
* Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken. 

Binnenlandse vluchten 
Er zijn regelmatige vluchten van Batumi naar Tbilisi, en van Mestia naar Tbilisi. Goedkoop, veilig en steeds populairder. Het meeste vervoer echter gaat over land. Ook rijdt er een ultramoderne hogesnelheidstrein tussen Tbilisi en de badplaats Batoemi aan de Zwarte Zee.

reisduur:
17 dagen / 16 nachten
route:
Jerevan - Goris - Dilijan - Tbilisi - Kazbegi - Borjomi - Kutaisi - Tbilisi - Telavi - Tbilisi (verlenging Azerbeidzjan 3 dagen: Sheki - Baku)
reissom:
va. € 1945,- (p.p. bij 2 volw.)
Vergeet Barcelona. Sla het gepolijste Oostenrijk over, laat de drukte van Istanbul links liggen. Doe het anders en ontdek de …
︿

Inclusief:
- luchthaventransfers;
- 16 (of bij Azerbeidzjan 19) overnachtingen in 3- en 4-sterren hotels met ontbijt, een familiehotel in Kazbegi en guesthouse in Dilijan;
- eenmaal diner;
- alle vervoer (beh. dag 2, 9, alles loopafstand);
- diensten chauffeur (doorgaans Engelstalig);  
- Wijn degustatie in Georgië
- assistentie van je local Hero.

Exclusief:
- internationale vlucht;
- overige maaltijden;
- upgrades of extra excursies;
- entreegelden (ca. € 80,- totaal);
- evt. extra lokale gids

Bij verlenging:
- visum Azerbeidzjan (ca. € 30,-)

Beste reistijd Georgie en Armenie Georgië en Armenië liggen in de Kaukasus. Naast het landklimaat hier (koude winters, warme zomers) is …
︿
Vluchtinformatie Georgië-Armenië Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Armenië, verblijf Jerevan

Na je vlucht staat de chauffeur je op te wachten in de aankomsthal. Korte transfer naar je kleinschalige hotel in het centrum. De dag erop tijd om centraal Yerevan te verkennen. Dat gaan prima te voet en zo hier en daar een taxi nemen is geen probleem. Begin je rondreis op het centrale Plein van de Republiek (mooie fonteinen), loop langs de 19e -eeuwse opera en bezoek het Cascade complex.

Bibliofielen gaan naar het Matendaran, een museum vol unieke, kleurig versierde Armeense manuscripten. Het wat stoffige historisch museum echter vonden we voor diehards, wij slenterden liever over de overdekte kruiden bazaar en door de mooie binnentuin van de Blauwe moskee en dronken thee met een Lahmajun (soort Turkse pizza, maar dat mag je hier niet zeggen…).

local Hero

In het weekend (za en zo) wordt er in de stad de zogenaamde Vernissage gehouden, een ‘antiek’, rommel-, kunst- en souvenirmarkt. Leuk om overheen te struinen en in de cafeetjes eromheen wat te drinken. Kom wel voor 14.00 uur.

Dag 1 - 2: Aankomst Armenië, verblijf Jerevan

Na je vlucht staat de chauffeur je op te wachten in de aankomsthal. Korte transfer naar je kleinschalige hotel in het centrum. De dag erop tijd om centraal Yerevan te …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Luxe verblijven in 4-sterren hotel. Reken op ca. € 20,- p.p.p.n.

 • Luxe verblijven in 4-sterren hotel. Reken op ca. € 20,- p.p.p.n.

Dag 3: Jerevan, excursie Echmiadzin en Zwartnots

Na het ontbijt korte transfer naar het een half uur buiten Jerevan gelegen Echmiadzin. Dit is het ‘Vaticaan’ van Armenië. De donkere, oeroude kathedraal is de zetel van de Armeens Apostolische paus. Bezoek de schatkamer en slenter door de omliggende parken waar devote gelovigen picknicken. Ben je er op zondag, dan kun je een deel van de mis met het koor meemaken.

Op de weg terug stop je bij Zwartnots, waar de ruïnes van een 7e -eeuwse tempel te bewonderen zijn, en bij het memorial park met zijn 44 meter hoge monument met eeuwige vlam. Het herinnert aan de door de Turken nog steeds betwiste Armeense genocide in 1915. Zonder meer indrukwekkend.

local Hero

Pak een taxi naar de Ararat cognac fabriek op een heuvel aan de rand van de stad. Armeense cognac is wereldberoemd en volgens kenners als Churchill beter dan de Franse variant. Proeverij, museum en uiteraard enorme kelders. Reken op ca. 2 uur en pas op, wij kwamen wat beneveld beneden.

Dag 3: Jerevan, excursie Echmiadzin en Zwartnots

Na het ontbijt korte transfer naar het een half uur buiten Jerevan gelegen Echmiadzin. Dit is het ‘Vaticaan’ van Armenië. De donkere, oeroude kathedraal is de zetel van de Armeens …

︿

Dag 4: Jerevan, excursie Aragats en Amberd

Vandaag ga je de bergen in. Buiten Jerevan wordt het landschap al snel ruig en wild. Bergbronnen, alpenweiden, herders die hun schapen hoeden, wilde bloemen, je komt hoger en hoger want hier ligt met zijn ca. 4100 m. de hoogste berg van het land, de Aragats. Op de hellingen ligt de ruïne van het middeleeuwse Amberd kasteel.

Je zit gelukkig niet alleen maar in de auto, rond Amberd is er genoeg tijd om de frisse berglucht op te snuiven en het schilderachtige landschap te voet te verkennen. Trek wel goed ingelopen schoenen aan en neem genoeg warme kleding mee.

local Hero

Ga ‘s avonds bijvoorbeeld naar de Liberty pub, een populaire, gezellige mix van locals, toeristen en met bovendien fijne muziek. Een alternatief is Hemingway, muziek en prima maaltijden.

Dag 4: Jerevan, excursie Aragats en Amberd

Vandaag ga je de bergen in. Buiten Jerevan wordt het landschap al snel ruig en wild. Bergbronnen, alpenweiden, herders die hun schapen hoeden, wilde bloemen, je komt hoger en hoger …

︿

Dag 5: Rondreis Armenië en Georgië, excursie Geghard en Garni

Ook vandaag is het strategisch gelegen Jerevan nog je uitvalsbasis. ‘s Ochtends bezoek je het in de rotsen uitgehouwen 4e -eeuwse kloostercomplex van Geghard, een UNESCO-erfgoed. Daarna door heuvelachtige landschap naar het dorpje Garni. Stop onderweg even bij de lokale stalletjes waar arme dorpelingen zelfgemaakte jam, gepekelde groenten, fruit en lekkernijen verkopen.

Garni is een heidense zonnetempel uit de 1e eeuw, prachtig gelegen in het berglandschap. Natuurlijk een wonder van architectuur en heel sfeervol, het maakte zeker net zoveel indruk als de Romeinse tempels in Griekenland of Italië. Daarna gooi je je spieren weer wat los bij een wandeling van ca. 1 uur door de omliggende natuur naar de kloof van Garni bij de Azat rivier.

local Hero

Je kunt lunchen bij een lokale familie, waar de vrouwen in ovens in de grond de traditionele Lavash, het Armeens plat brood, bakken.

Dag 5: Rondreis Armenië en Georgië, excursie Geghard en Garni

Ook vandaag is het strategisch gelegen Jerevan nog je uitvalsbasis. ‘s Ochtends bezoek je het in de rotsen uitgehouwen 4e -eeuwse kloostercomplex van Geghard, een UNESCO-erfgoed. Daarna door heuvelachtige landschap …

︿

Dag 6: Jerevan - Goris via Khor Virap en Areni

Op weg naar Zuid-Armenië. De weg voert over de Ararat vlakte, waar je, inderdaad, een mooi uitzicht hebt op de besneeuwde top van Ararat (5137 m). Aan de voet van de Armeense kant van de berg ligt, heel fotogeniek, het klooster Khor Virap, een van de highlights van Armenië.

Na Khor Virap verder naar het wijndorpje Areni en de rode kliffen van het Novarank klooster, een middeleeuws meesterwerk. De hoofdkerk is versierd met mooie bas-reliëfs. Je vervolgt je route naar het prehistorische Karahunj (soort Stonehenge) en over smalle kronkelige bergwegen tot aan Goris. Totale afstand vandaag ca. 260 km, reistijd ca. 4,5 uur.

Dag 6: Jerevan - Goris via Khor Virap en Areni

Op weg naar Zuid-Armenië. De weg voert over de Ararat vlakte, waar je, inderdaad, een mooi uitzicht hebt op de besneeuwde top van Ararat (5137 m). Aan de voet van …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 20,- p.p.

 • Reken op ca. € 20,- p.p.

Dag 7: Via Tatev en het meer van Sevan naar Dilijan

Goris ligt in een ruig berglandschap aan de Iraans/ Azerbeidzjaanse grens. Het plaatsje met zijn typische stenen huizen en beboomde lanen geeft je een indruk van het harde maar trage leven in de Kaukasus. Wandel door het dorp en proef de zelfgestookte moerbei-wodka. In Tatev pak je de spectaculaire kabelbaan (ca. 6 km, ca. € 15,-) over het ravijn van de Vorotan rivier.

Hier staat het 9e-eeuwse Tatev klooster, dé universiteit van middeleeuws Armenië. Na een bezoek over de Selim pas naar een Karavanserai uit de 14e eeuw en de khachkars (gedenkstenen) van Noratus. Je komt langs Sevan, op 1900 m, een van de grootste zoetwatermeren ter wereld en overnacht in een kleinschalige guesthouse in Dilijan. Totale reistijd vandaag ca. 6 uur.

Dag 7: Via Tatev en het meer van Sevan naar Dilijan

Goris ligt in een ruig berglandschap aan de Iraans/ Azerbeidzjaanse grens. Het plaatsje met zijn typische stenen huizen en beboomde lanen geeft je een indruk van het harde maar trage …

︿

Dag 8: Rondreis Armenië en Georgië, naar Tbilisi

Dilijan, midden in de bossen van het gelijknamige Nationaal Park, was vanwege de ongerepte natuur en zuivere lucht een populair kuuroord bij belangrijke Sovjets. Het gebied wordt ook wel het Klein Zwitserland van Armenië genoemd. Vandaag wandel je door de 19e -eeuwse ambachtsstraat van Dilijan en gaat op weg naar Goshavank en Haghbat, twee andere bijzondere kloosters.

Wellicht ben je, net als wij, langzamerhand toch wat ‘kloostermoe’. Regel dan met de gids meer tijd in de natuur en rijd vandaag direct door naar Georgische grens bij Sadakhlo waar je van auto, chauffeur en gids wisselt voor de rit naar Tbilisi. Totale reisduur vandaag is ca. 5 uur.

Dag 8: Rondreis Armenië en Georgië, naar Tbilisi

Dilijan, midden in de bossen van het gelijknamige Nationaal Park, was vanwege de ongerepte natuur en zuivere lucht een populair kuuroord bij belangrijke Sovjets. Het gebied wordt ook wel het …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Bezoek aan kruissteen houwer, een oude traditie. Ca. € 10,-. p.p.

 • Bezoek aan kruissteen houwer, een oude traditie. Ca. € 10,-. p.p.

 • Wandeling ca. € 5,- p.p.

 • Wandeling ca. € 5,- p.p.

Dag 9: Rondreis Georgië - Tbilisi, pak de kabelbaan naar de heuvels

Negentiende -eeuwse herenhuizen met hun houten balkons in de smalle straatjes van oud Tbilisi. Maar óók grootse boulevards met prachtige neoklassieke gebouwen. Verscholen 18e -eeuwse zwavelbaden én ultramoderne architectuur die in Rotterdam niet zou misstaan. In het Nationaal Museum (dicht op maandag) kun je een bijzondere goudschat bewonderen.

Pak in ieder geval de kabelbaan naar de heuvels voor een blik over de vallei: een mix van religieuze gebouwen, coole bars, restaurants en hippe hotelketens. Op de heuvels rond de stad staan het standbeeld van Moeder Georgië en Narikala, een kasteel uit de 4e eeuw.

Dag 9: Rondreis Georgië - Tbilisi, pak de kabelbaan naar de heuvels

Negentiende -eeuwse herenhuizen met hun houten balkons in de smalle straatjes van oud Tbilisi. Maar óók grootse boulevards met prachtige neoklassieke gebouwen. Verscholen 18e -eeuwse zwavelbaden én ultramoderne architectuur die …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Bezoek badhuis. Ca. € 20,-. p.p.

 • Bezoek badhuis. Ca. € 20,-. p.p.

 • Met gids ca. € 85,- totaal

 • Met gids ca. € 85,- totaal

Dag 10: Reis Georgië, Tbilisi - Kazbegi

Na Tbilisi de bergen van Georgië in. Eerst naar Mtskheta, de oude hoofdstad en sinds 300 na Chr. een belangrijk religieus centrum. Vanuit het oeroude, intiem aanvoelende Jvari klooster (5e eeuw) heb je uitzicht op de eveneens onder UNESCO-bescherming staande Svetitskhoveli kathedraal, een 11e-eeuws gebouw vol Georgische religieuze pracht en praal.

Via het Ananuri fort bereik je het stadje Kazbegi en het gelijknamige National Park. Erboven zie je de 5054 meter hoge top van de berg Kazbek. De 14e eeuwse Gergeti kerk op een van de flanken zien? Dat betekent een sportieve wandeling van ca. 2 uur en 400 meter hoger. Je overnacht vandaag in een lokaal, kleinschalig familiehotel.

Dag 10: Reis Georgië, Tbilisi - Kazbegi

Na Tbilisi de bergen van Georgië in. Eerst naar Mtskheta, de oude hoofdstad en sinds 300 na Chr. een belangrijk religieus centrum. Vanuit het oeroude, intiem aanvoelende Jvari klooster (5e …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • 4-sterren hotel. Reken op ca. € 50,- p.p.

 • 4-sterren hotel. Reken op ca. € 50,- p.p.

Dag 11 - 12: Via Gori naar Borjomi, excursie Vardzia

Gori zou een onbetekenend stadje zijn, ware het niet dat Stalin er geboren werd. Naast zijn ouderlijk huis en zijn privé treinwagon staat zijn museum dat de dictator op gepaste wijze de hemel in prijst. Al dan niet overtuigd van zijn goede daden reis je daarna de bronstijd in naar de 3 millennia oude ruïnes van de grottenstad Uplistsikhe. Je bent vandaag ca. 5 uur aan het reizen.

De dag erop naar Vardzia, de overtreffende trap van zo’n stad: een uitgestrekt gangenstelsel verbindt 139 grotten, 409 kamers, 25 wijnkelders (jazeker) en 12 kapellen. De kerk heeft mooie muurschilderingen. In Akhaltsikhe ligt nog een Georgische must-see: het voor veel geld opgeknapte Rabati fort.

Dag 11 - 12: Via Gori naar Borjomi, excursie Vardzia

Gori zou een onbetekenend stadje zijn, ware het niet dat Stalin er geboren werd. Naast zijn ouderlijk huis en zijn privé treinwagon staat zijn museum dat de dictator op gepaste …

︿

Dag 13: Borjomi – Tskaltubo - Kutaisi

Na het ontbijt proef je in het stadspark het tweede exportproduct van Georgië: Kaukasisch mineraalwater. Dat vind je een paar uur later ook ondergronds in de grotten van Prometheus. Een wandeling langs kleurig uitgelichte stalactieten en stalagmieten voert naar watervallen, rivieren en een onderaards meer waar je het bootje naar de uitgang neemt.

Dan komt Kutaisi, de tweede stad van Georgië in zicht. Een fijne plek in de subtropische heuvels om de benen te strekken en de stad en levendige markt op eigen houtje te verkennen. Stap in ieder geval de Bagrati kathedraal binnen om een kaarsje op te steken, wij zochten daarna een gezellig lokaal café op om even los te komen van alle religieuze historie.

local Hero

Kutaisi is een leuke stad in Georgië om ’s avonds te verkennen, op de pleinen slenteren veel jongeren, er hangt een gezellige sfeer.

Dag 13: Borjomi – Tskaltubo - Kutaisi

Na het ontbijt proef je in het stadspark het tweede exportproduct van Georgië: Kaukasisch mineraalwater. Dat vind je een paar uur later ook ondergronds in de grotten van Prometheus. Een …

︿

Dag 14 - 15: Rondreis Georgië, naar Tbilisi en Telavi

Vanochtend via het Gelati klooster naar Tbilisi, waar je de middag vrij hebt. 19e -eeuwse herenhuizen worden afgewisseld door boulevards met neoklassieke gebouwen en ultramoderne architectuur.

De dag erop naar het landgoed en eerste moderne wijnmakerij van Georgië, o.a. bezocht door Alexandre Dumas (die van de 3 musketiers). Strek de benen in de 18 ha. tuinen en parken voor het serieus wijngebeuren begint: in een wijnkelder verderop kun je gaan wijnproeven. Een bijzondere overnachting in de stad Telavi midden in het Kakheti wijngebied.  

Dag 14 - 15: Rondreis Georgië, naar Tbilisi en Telavi

Vanochtend via het Gelati klooster naar Tbilisi, waar je de middag vrij hebt. 19e -eeuwse herenhuizen worden afgewisseld door boulevards met neoklassieke gebouwen en ultramoderne architectuur.

De dag erop naar …

︿

Dag 16: Rondreis Georgië, Telavi naar Tbilisi

Wie de reis in Tbilisi beëindigt, reist terug naar deze Georgische hoofdstad. Je hebt dan 2 opties: de sightseeing en de wandel optie. Je kunt vanochtend via het Italiaans aandoende en geheel ommuurde vestingstadje Sighnaghi met zijn klinkerstraatjes en terracotta daken en het Bodbe klooster terugrijden naar Tbilisi. De middag is dan nog vrij voor de laatste shopping.

Wil je na alle autokilometers liever de benen strekken, kies dan voor de route via de halfwoestijn en de grotten van David Gareja, op de grens met Azerbeidzjan. Je bezoekt het Lavra klooster en het voormalige Udabno klooster: een flinke klim beloont met een panoramisch uitzicht. Boven je hoofd hier vliegen de zeldzame Egyptische gier en de keizerarend.

Dag 16: Rondreis Georgië, Telavi naar Tbilisi

Wie de reis in Tbilisi beëindigt, reist terug naar deze Georgische hoofdstad. Je hebt dan 2 opties: de sightseeing en de wandel optie. Je kunt vanochtend via het Italiaans aandoende …

︿

Dag 17: Vertrek Georgië of verlenging Azerbeidzjan

Alweer de laatste dag van je rondreis door de Kaukasus. Per transfer reis je naar de luchthaven van Tbilisi en pak je je terugvlucht naar Amsterdam. Je rondreis Armenië & Georgië zit erop. Wie ook Azerbeidzjan in de route wil opnemen kan de reis met een aantal dagen verlengen.

Reken voor de verlenging op drie dagen extra. Wat je gaat doen? Onder andere naar Sheki en Bakoe. Hier kun je paleizen, moskeeën en boulevards bezichtigen. Wil je hier meer over weten? Vraag je lokale Georgië reisexpert.

Dag 17: Vertrek Georgië of verlenging Azerbeidzjan

Alweer de laatste dag van je rondreis door de Kaukasus. Per transfer reis je naar de luchthaven van Tbilisi en pak je je terugvlucht naar Amsterdam. Je rondreis Armenië & …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Lela

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Georgië: