ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Wat je moet weten voor je rondreis Namibië

Adriënne 13 december 2022 Namibië Reistips, Beste reistijd, Maatwerk reis

Namibië, het is één van de minst dichtbevolkte landen ter wereld, waardoor de natuur overweldigend, ongerept en kolossaal is. Wanneer je het land doorkruist kom je allerlei verschillende natuurfenomenen tegen. Van de droge Kalahari woestijn, tot de eindeloze duinvlaktes van de Sossusvlei en de bush van Etosha National Park. Als natuurliefhebber kun je tijdens je reis in Namibië je geluk niet op en zie je plaatjes die je voor altijd bij zullen blijven. 

Voor je voet gaat zetten op dit ‘stukje’ Afrikaanse bodem wil je er natuurlijk zoveel mogelijk over weten. In dit blog beantwoorden wij daarom de meest gestelde vragen over een rondreis door Namibië. Zo kun jij goed geïnformeerd op reis.

De highlights van Namibië

Wanneer je door Namibië reist lijkt het landschap per kilometer te veranderen. Het land kent dan ook veel trekpleisters. Wat moet je nou echt gezien hebben tijdens je rondreis Namibië?

Bezoek zeker de Fish River Canyon, één van de grootste kloven ter wereld. De Fish River Canyon wordt ook wel de Grand Canyon van Afrika genoemd. Je kunt wandelen of paardrijden langs verschillende uitkijkpunten om deze indrukwekkend grootte kloof te aanschouwen.

Met recht één van de highlights van het land, de Sossusvlei. Een overweldigend landschap met droge vlaktes, verdorde bomen en oranje getinte duinen. En dat wel honderden kilometers lang. De Sossusvlei is onderdeel van de Namibië dessert en miljoenen jaren oud. Een echte aanrader is om de zon boven de Sossusvlei vanuit een luchtballon te zien opkomen. Dit mag je tijdens je reis Namibië zeker niet missen!

Ook al heeft Etosha National Park door het ontbreken van de buffel niet de mogelijkheid om de Big 5 te spotten, een bezoekje aan dit park is het meer dan waard. Je vindt hier grote kuddes dieren, waaronder olifanten, de oryx, leeuwen en zebra’s, die allen verkoeling zoeken langs de waterpoelen die het park rijk is. Je kunt het park in met een eigen huurauto of kies voor een gids om nog meer over de flora en fauna te weten te komen.   

Het Duits-Namibische Swakopmund is een echte aanrader voor actieve reiziger. Je kunt hier sandboarden, parachutespringen en helikoptertours maken. Ook kun je Skeleton Coast bezoeken, waar je aangespoelde scheepwrakken vindt. En uiteraard mag een boottocht naar Cape Cross niet ontbreken. Hier vind je de grootste zeehonden kolonie ter wereld.

Self-drive Namibië

Het is even oefenen, want je rijdt met je 4x4 in Namibië aan de linkerkant van de weg. Gelukkig went dat snel en voel je je al snel heer en meester. Namibië kent een goede infrastructuur, waardoor de verkeersveiligheid prima is. Hoewel de grote steden verbonden zijn via asfaltwegen, rijd je zo’n 80% van je reis over onverharde wegen. Dit maakt het rijden meteen een stuk avontuurlijker, maar met een 4x4 zeker goed te doen. Alleen tijdens het regenseizoen tussen januari en maart moet je er rekening mee houden dat niet alle routes begaanbaar zijn. 

Tijdens je rondreis Namibië ervaar je al snel hoe immens groot het land is. Het geeft een enorm gevoel van vrijheid en je nietig voelen. In sommige delen van Namibië kom je nauwelijks tegenliggers tegen. Daarom is het, wanneer je zelf rijdt, voor noodgevallen aan te raden een satelliettelefoon te huren. In veel gevallen zit dit bij de standaard uitrusting van de autohuur, maar het is altijd goed om er even extra naar te vragen.

Beste reistijd Namibië

Het liefst plan je natuurlijk je rondreis Namibië gedurende de beste reistijd. Maar wat is nou de meeste ideale periode om een reis door Namibië te maken? Namibië kent een droog semi woestijnklimaat. Overdag is het warm, zomers zelfs heet (temperaturen tot wel 40˚ C) en in de avond en nacht koelt het sterk af. Ook in de winter blijft het overdag aangenaam, maar kan het kwik in de nacht dalen tot het vriespunt. Ook kent Namibië een regenseizoen dat loopt van eind december tot en met maart. Reis je buiten het regenseizoen, dan heb je met zo’n 300 zondagen per jaar veel kans op blauwe luchten en zon op je bol.

De zomer in Namibië loopt van oktober tot en met mei. In deze periode is het zonnig en (zeer) warm met minimum temperaturen van 15˚ C en maximaal 40˚ C. De zomer valt samen met het regenseizoen. Voor de locals de favoriete tijd van het jaar, want na de onweersbuien kleurt het landschap mooi groen. Zomer en winter volgen elkaar snel op, waardoor de herfst in Namibië van korte duur is. In herfstmaand juni wordt het langzaam wat kouder met overdag gemiddeld nog zo’n ongeveer 20˚ C. In juli en augustus volgt de Namibische winter. Het kwik zakt dan nog verder tot gemiddeld zo’n 15˚C overdag en in de avond/nacht koelt het soms af tot slechts een paar graden boven nul. Wel staat overdag de zon volop aan de horizon. Dit zorgt ervoor dat in september de lente begint, een goede periode voor je rondreis Namibië met maximale temperaturen van zo’n 30˚ C. 

Veiligheid Namibië

Namibië is een veilig land om door heen te reizen. De bevolking is erg vriendelijk en behulpzaam. Hierdoor voelt het land fijn en prettig aan. Ook qua criminaliteit is het land relatief veilig, zeker in vergelijk met andere Afrikaanse landen. Toch moet je, net als in alle andere landen, tijdens je rondreis Namibië je gezonde verstand gebruiken en de ongeschreven reisregels hanteren: probeer alle kilometers af te leggen voor het donker wordt, ben bedachtzamer in steden en laat je spullen niet zomaar slingeren. Als je dat doet, zal je merken dat Namibië een heel fijn land is om door heen te reizen.

Gezondheid Namibië

Wanneer je voet op Namibische bodem zet, merk je meteen hoe schoon het land is en ervaar je in veel gevallen westerse comfort. Vooral het drinken uit de kraan, iets wat op veel plekken in Namibië veilig kan, voelt als een echte luxe. Helemaal in vergelijking met andere Afrikaanse landen. Toch is het aan te raden om op te letten en je voorafgaand aan je reis te laten adviseren over vaccinaties. In de regel zijn er geen verplichte vaccinaties, maar worden DTP en Hepatitis aangeraden. Daarnaast komt in het uiterste noorden van Namibië, tegen de grens van Angola, de malariamug voor. In andere gebieden is de malariamug alleen gedurende bepaalde seizoenen actief. Afhankelijk van je reisperiode en route kan het zijn dat je je hier dus tegen moet beschermen.

Maatwerk reis Namibië boeken?

Ben jij helemaal overtuigd en wil jij binnenkort ook zelf door het overweldigende landschap van Namibië rijden? Laat local Hero Carol-Jean je helpen bij het samenstellen van jouw ideale rondreis door Namibië. Carol-Jean is geboren en getogen in Namibië en kent daardoor de mooiste plekken en overnachtingen. Uiteraard deelt ze deze graag met jou. Doe alvast wat inspiratie op en bekijk onze voorbeeldreizen: betaalbaar Namibië, de leukste rondreis door Namibië, en Namibië familie avontuur.

Terug naar overzicht