Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Namibië rondreis betaalbaar

reisduur:
15 dagen / 14 nachten
route:
Windhoek - Sossusvlei - Swakopmund - Damaraland - Etosha - Okonjima - Windhoek
reissom:
va. € 1780,- p.p. bij 2 personen in het hoogseizoen. (Boek zelf je retourvlucht)

Een budget reis Namibië reis is niet zomaar een vakantie. Het land is leeg, ruig en ongepolijst, de afstanden zijn enorm en de natuur is overweldigend. Nog niet weggeklikt? Dan is een selfdrive rondreis Namibië iets voor jou.

Want wie er is geweest is enthousiast. Terecht, nergens zijn de duinen zo magisch als die van Sossusvlei bij zonsopgang en nergens heb je zo'n uieke safari experience als in het Etosha National Park. En dan kun je in Swakopmund ook nog gaan peddelen tussen de zeehonden.

Je moet er wel wat voor doen: een kleine 2300 km per eigen 4WD huurauto en slapen in het tentje op het dak. De campsites zijn wel van alle gemakken voorzien. Meer comfort? Dat kan ook, je slaapt dan in kleinschalige lodges. Wie niet zelf wil sturen boekt deze budget reis in een kleine internationale groep.

Inclusief:
- transfer bij aankomst;
- 4x4 autohuur met daktent, incl. full cover verzekering zonder eigen risico (zie ook 4WD tabblad);
- alle campsites verblijven;
- 4 nachten hotel met ontbijt;
- toerist tax;  
- assistentie van je local Hero

Exclusief:
- internationale vlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- evt. airport tax;
- extra’s auto/4wd huur (zie 4WD tabblad);
- overige maaltijden;
- facultatieve excursies
- alle entreegelden, evt. parkgidsen, fooien etc.;
- visum, zie ook praktisch.

Niet kamperen maar comfort lodges:
Reissom va. €2585,- inclusief 4x4 huurauto en ontbijt (in Sossusvlei, Damaraland en Okonjima ook met diner). 

Niet zelf rijden door Namibië maar een eigen privé safari met gids? Zelfs dat kan, vraag je local Hero naar de details.

Je slaapt in onderstaande hotels/lodges of vergelijkbaar: Windhoek: Galton House, Sossusvlei: Dune Lodge, Swakopmund: Sands hotel, Damaraland: Camp Kipwe en Grootberg Lodge, Etosha: Okaukuejo en Namutoni restcamps, Okonjima: Plains Camp.

Boek vroeg, liefst 6 maanden tevoren: de lodges zijn kleinschalig en de vraag is groot.

Wat is de beste reistijd voor Namibië?
Namibië heeft een droog, semi woestijnklimaat. Overdag is het warm tot zeer warm (midden zomer kan het tot 40˚ C poplopen), ’s nachts koelt het altijd sterk af. ’s Winters is het overdag nog warm maar ’s nachts kan het bijna vriezen. Het regenseizoen van Namibië loopt van oktober t/m april, de rest van het jaar is het droog en wolkeloos, gemiddeld heeft Namibië 300 dagen zon per jaar.

* Zomer in Namibië
Die loopt van oktober t/m mei. Het is warm en zonnig, ’s ochtends ca. 15˚ C, overdag tot 35˚ C. Dit is ook de regentijd maar regen valt in korte periodes. Na een paar onweersbuien kleurt het droge landschap groen, het is de favoriete tijd van de locals.
* Herfst in Namibië
Niet zo lang als bij ons, zomer en winter volgen elkaar hier snel op. Juni is de herfstmaand, reken op ongeveer 20˚ C. met wat koudere dagen.
* Winter in Namibië
Juli en augustus. Veel zon, ’s ochtends en ’s avonds zak de temperatuur onder de 10˚ C, overdag is het ca. 15 tot 22 ˚C.
* Voorjaar in Namibië
Ook dat is kort, vooral de maand september. Af en toe een koude dag, goed reisweer, het wordt zelden warmer dan 30˚ C.

Heb ik een visum nodig voor Namibië? 
Voor de reizen naar Namibië is een paspoort nodig, dat bij vertrek uit Namibië minimaal nog zes maanden geldig is. Verder moet je beschikken over een geldig retourticket of bewijs dat je Namibië weer uit reist. Je mag als bonafide toerist max. 90 dagen blijven. Ga je de grens over met Botswana, dan hoef je ook daar tevoren geen visum voor te hebben. Je visum bij de grens is maximaal 90 dagen geldig. Voor Zimbabwe en Zambia is een zgn. Kaza Univisa beschikbaar, te koop voor ca. US$ 50,- bij de grens. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het  of de ambassades nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Reizen met kinderen onder de 18: 
Je bent zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste reisdocumenten. We benadrukken de regels voor het reizen met kinderen. Voor Namibië en Botswana gelden strenge regels, wat inhoudt dat je verplicht bent om in het bezit te zijn van een originele geboorteakte van je kind(eren) (internationaal en Engelstalig), voor: reizende ouders met minderjarige kind(eren), alleenreizende ouder met minderjarige kind(eren), voogd reizende met minderjarige kind(eren). Wanneer je niet over deze originele geboorteakte met originele stempel beschikt, word je niet toegelaten op de vlucht.

Heb ik vaccinaties nodig voor Namibië?
Voor Namibië zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt wel een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Ga goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. Ook op de website van GGD Reisvaccinaties vind je actuele informatie. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis naar Namibië. Maak je op weg naar Namibië een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet je bij binnenkomst een vaccinatie (stempel) hebben. Namibië heeft een beperkt malaria risico, meer in het noorden (Etosha) dan in het zuiden en dan vooral in de regenmaanden van december t/m mei. Draag zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe.

Hoeveel tijdverschil is er met Namibië? 
Tijdens onze zomertijd is het in Namibië 1 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het in Namibië 1 uur later. Een uitzondering hierop: tussen de laatste zondag van maart en de eerste zondag van april en tussen de eerste zondag van september en de laatste zondag van oktober is er geen tijdsverschil. Bezoek je ook Botswana, Zambia of Zimbabwe dan is er tijdens onze zomertijd geen tijdsverschil, tijdens onze wintertijd is het 1 uur later.

Is het veilig in Namibië? 
Namibië is een veilig land. Met net 2 miljoen mensen op een oppervlakte van 4x Verenigd Koninkrijk, is het alleen rond Windhoek echt druk. Net als in andere Afrikaanse steden komt kleine criminaliteit voor. Neem ’s avonds een taxi of gebruik je huurauto en ga niet zonder begeleiding naar de buitenwijken. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

De veiligheid van jou als reiziger in Namibië staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, reisexpert van Namibië, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele informatie over reizen naar Namibië.

Welke taal heeft Namibië?
De officiële taal in Namibië is Engels, ook voor verkeersborden. Daarnaast worden Afrikaans en Duits veel gebruikt. De verschillende bevolkingsgroepen van Namibië hebben hun eigen Afrikaanse talen. De belangrijkste groepen daarvan zijn de Bantu en Khoisan talen.

Wat neem ik mee naar Namibië? 
Hieronder een lijst met bagage items die zeker van pas komen:
- lichte vrijetijdskleding overdag, warme trui of jas voor ’s ochtends /’s avonds.
- warme fleece, sjaal, handschoenen en muts in koude wintermaanden
- goed zittende wandelschoenen en slippers (handig als je doucht op safari)
- badkleding, veel hotels en lodges hebben zwembaden.
- Zonnebrandmiddel, zonnebril en hoed/pet, lipbalm (sterke zon, erg droog)
- Op safari: slaapzak (evt. ook te huur) een klein reiskussen is handig.
- Waterfles, 2 liter of 2 losse. Je moet veel blijven drinken vooral in de zomer.
- Zaklantaarn, hoofdlamp en evt. verrekijker.

Welke valuta heeft Namibië? 
In Namibië betaal je met de Namibian Dollar (NAD). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. De koers is altijd gelijk aan de Zuid-Afrikaanse rand. Daarmee (biljetten én munten) kun je ook betalen in Namibië. Pinnen met je bankpas kan in Windhoek, wel met je creditcard (alleen Visa) maar dat is niet altijd mogelijk en ook duur. Creditcards worden alleen in de luxe hotels en lodges in Namibië geaccepteerd. Zorg dus voor US$ of Euro cash, geen beschadigde biljetten en 50 Euro biljetten of kleiner. Zorg verder, als je gewisseld hebt voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. Fooien & entrees. Ga je op safari in Namibië dan verwachten je chauffeur/gids bij goede service verwacht ca. N$ 20,- tot 40,- p.p. per dag. In restaurants, bars enz. is 10% fooi gebruikelijk. Wat kleingeld voor andere kleine services is handig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Entrees: voor de meeste parken moet worden betaald: per persoon per dag N$ 80,- en N$ 10,- per auto., kleinere parken zijn half geld, autoprijzen blijven gelijk. Ga je mee op een georganiseerde safari in Namibië, dan zijn de entrees doorgaans al inbegrepen.

Wat eten in Namibië? 
Namibië heeft een gevarieerde keuken, niet veel anders als die in Zuid-Afrika. Hamburgers, pizza, steak, pasta, braai, salades. Maar ook, vooral in Swakopmund, vis, kreeft en oesters. Voor vegetariërs zijn er linzen/couscous salades, rijst met kikkererwten, groente kebabs enz. Ga je op georganiseerde safari, geeft dan even door dat je vegetarisch wilt eten. Frisdrank en mineraal water zijn overal verkrijgbaar. Windhoek lager is populair, wijn komt vooral uit Zuid Afrika. Het prijsniveau ligt lager als in Nederland.

Welke stekker heeft Namibië? 
De stopcontacten in Namibië werken op 220-240 volt en hebben 3 dikke ronde polen. Dat zit meestal niet in een wereldstekker dus koop er een in Windhoek. Op veel, maar niet alle, campings in Namibië kun je batterijen opladen. Buiten Windhoek is er nauwelijks verlichting, ook bij je hotel kan de stroom wel eens uitvallen. Neem een (hoofd) zaklamp mee, ook handig op safari. Kraanwater in Namibië wordt goed gezuiverd en is veilig drinkbaar. Uitzondering zijn de afgelegen kampplaatsen. Uiteraard is ook mineraal water in flessen te koop.Verblijf Gezien het beperkte aantal hotels en lodges in Namibië en hun eveneens beperkte capaciteit (meestal niet meer dan 20-25 kamers), en de grote vraag is echt vroeg boeken nodig (liefst 6 maanden of meer vooruit).

Ook kan het voorkomen dat op sommige plaatsen een gepland hotel (nog) niet te reserveren valt. Vaak omdat groepen hier tot ca. een maand tevoren nog een claim op hebben. Er wordt dan altijd direct een alternatief hotel geboekt en daarnaast, als het echt een fijn hotel is dat de moeite van het wachten waard is, wordt er een zgn. wachtlijst boeking aangehouden. Je local Hero van Namibië heeft meer informatie. 

4wd Double Cab camper Ook al vanwege bovenstaande en de kosten zijn autoreizen met een 4x4 auto met een of twee tentjes op het dak populair. De beschikbaarheid van campsites en deze auto’s is groter en vaak ook nog tot vlak voor vertrek te boeken. Daarbij houd niemand je tegen als je onderweg toch een nachtje of meer in een hotel of lodge slaapt als ze plek hebben. Geen verkeerde combinatie! Voor info over de uitrusting en de auto kijk op de autohuur pagina.

Georganiseerd: Op georganiseerde kampeersafari’s in Namibië slaap je in 2 pers. koepeltentjes met ingenaaid grondzeil en insecten werend gaas voor de ramen. Je slaapt op matrassen van ca. 5 cm dik, comfortabel genoeg. Een slaapzak is nodig, evt. te huur (ca. N$ 50,-) en een kussen neem je zelf mee. In de tent kun je staan en ze zijn makkelijk op te zetten. Verder hoef je niet mee te helpen, de crew doet de rest. Alle materialen, bord bestek etc zijn inclusief. Maaltijden worden boven open vuur klaargemaakt. Ben je vegetarisch, geef dit dan bij boeking door.

 Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende:
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. * bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Je vliegt naar de hoofdstad Windhoek. Er zijn geen rechtstreekse vluchten, je moet altijd overstappen, veelal in Frankfurt (Lufthansa) of Johannesburg (South African Airways), soms op beide luchthavens.

Binnenlandse vluchten

Doorgaans bezoek je Namibië overland, dus reis je per auto. In het hele land zijn op veel plaatsen airstrips aangelegd vooral bij de parken. Je kunt ze dus ook door de lucht bereiken. De kosten van van een zgn. fly-in safari zijn wel flink veel hoger.  

Combi met Botswana / Zimbabwe of Zambia

Combineren met de omringende landen gaat vaak met South African Airways, je kunt zgn. open jaw vliegen, heen op de ene, terug op de andere luchthaven. Bijvoorbeeld heen naar Windhoek, terug vanaf Victoria Falls (Zimbabwe), Livingstone (Zambia) of Maun (Botswana)

Kosten

Reken voor een internationale retourvlucht op tenminste € 900,-. Reken in de drukke tijden toch al snel € 1000/€ 1100,-. Aanbiedingen zitten op ca. € 800,-. Je moet dan wel vaak overstappen en de aansluitingen zijn niet al te best. Qatar Airways, via Doha en Johannesburg heeft vaak scherpe prijzen.

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen vanaf Schiphol eerst naar Frankfurt. Lufthansa vliegt vanaf Frankfurt, net als South African, naar Windhoek. Ook via London kun je naar Windhoek, doorgaans via Johannesburg of Kaapstad. Kijk verder op Skyscanner.

Tijden

* De meeste maatschappijen komen, ook al vanwege de overstap een dag later aan (nachtvluchten). Ook de terugvlucht is doorgaans een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning.
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM Wereld Deal Weken.

Met zo’n 2 miljoen inwoners en een oppervlakte van 27 x België of 4 x Engeland is Namibië een leeg land. En daarbij woont een groot deel van de inwoners rond Windhoek. Of je nu wel of niet zelf rijdt, je zit veel in de auto, camper of busje.

Namibië: 4WD (met daktent) of niet?

Meestal de eerste vraag. Je kunt met een gewone auto het land zien, we raden het niet aan. Een auto die hoog op zijn wielen staat is echt beter. Bijna alle wegen zijn maximaal twee-baans. Op asfalt haal je gemiddeld over de dag wel 80 km, maar op gravelwegen moet je echt langzamer rijden, gemiddeld per dag ca. 50 km uur. En dan ben je best lang onderweg.

Welk vervoermiddel? 

 • Georganiseerd: Je reist in kleine internationale groepen. Bij min. 2-4 personen: Toyota Quantum Landcruiser met aanhanger. Bij 5-14 personen: Toyota Dyna truck (aangepast safari voertuig).
 • Meest gehuurd, 4WD met daktent (en): Nissan 4x4 Double Cab (of vergelijkbaar) met óf zonder kampeeruitrusting en met ruimte voor 2 of 4 personen (of 2 volwassenen en 3 kinderen). Er is ook een Nissan 4x4 Single Cab met of zonder kampeerspullen, geschikt voor 2 personen. Deze is wat goedkoper maar de ervaring leert dat een dubbele cabine met extra ruimte lekker is. 
 • Huur 4WD: Suzuki Grand Vitara. Geschikt voor asfalt en gravelwegen. Dit is wel een 4WD, maar niet voor het échte off road werk. Geschikt voor 2 personen of 4 personen met weinig bagage.
 • Huur gewone auto: Dit kan uiteraard ook. We geven je dan tips over waar je wel of niet kunt rijden en passen je route hierop aan. Houd dan wel rekening met de relatief lage gemiddelde snelheid, meer uren op de weg en een flinke kans op extra kosten vanwege schade door opspringende steenslag etc. (geen grapje, dat gebeurt echt al snel). 

Waarom via Local Hero?

In Namibië werken we met Namibia Car Rental. Bij schade of problemen is het prettig een lokaal aanspreekpunt te hebben. Let op dat je bij pech of problemen toch snel extra kosten maakt. Alle verhuurders zijn hier strikt mee, niet gek gezien het soort wegen in Namibië. Check de auto bij het ophalen goed (dat zijn ze hier gewend) en wees voorzichtig. Bij onze voorbeeldreizen is een volledige verzekering zonder eigen risico (en de toeslag ca. N$ 220 p.d.) al inbegrepen. 

4x4 Namibië: wat is inbegrepen? 

 • Een onbeperkt aantal km; 
 • Full insurance with zero excess voor de 4wd (exclusief kampeeruitrusting), dat wil zeggen: Volledige diefstal en aansprakelijkheidsverzekering ZONDER een eigen risico (de normale toeslag daarvoor is ca. N$ 220,- per dag) Ook ruitschade en bandenschade (alleen niet de zijkant van banden) is gedekt.
 • De standaard uitrusting: Radio/CD/Airco/sleeptouw/reserveband/krik/startkabels.

Wat is exclusief?

 • Toeslag voor maximaal 1 extra chauffeur (min. 25 jaar oud) of jonge chauffeur (23-25)
 • Brengen of ophalen bij een hotel ipv. verhuurlocatie;
 • Extra uitrusting die niet standaard is, zoals een 2e reserveband; GPS huur ca N$ 85,- p.d.
 • Administratiekosten bij boetes en bij evt. schade of als je de grens over wilt (kan alleen met permit en toestemming van te voren) Je kunt dan rijden in Botswana, Zuid Afrika, Zuid Zambia en in Zimbabwe alleen in Victoria Falls. Kost ca. N$ 550,-.
 • Deposit (N$ 2000,-) die van je creditcard limiet af gaat. Daarnaast evt. een even hoog deposit voor de kampeeruitrusting.
 • Pechhulp: is inbegrepen MAAR net als bij andere verhuurders gebruikelijk: alle  hiermee verbonden te maken kosten (ook sleepkosten enz.) worden aan je doorberekend.
 • Als je geen full cover hebt (zoals inbegrepen bij onze voorbeeldreizen)  is voor eigen rekening: ALLE schade aan de onderkant (en dat is inclusief de wielkasten) die niet is veroorzaakt door een aanrijding, zandstorm en waterschade. Bij extreem vuile 4WD kan een extra toeslag van N$ 550,- worden gerekend.

Waar moet je verder nog op letten?  

 • een dag is 24 uur, vanaf het moment dat je de auto ophaalt MAAR: dat geldt niet voor auto’s met (kampeer) uitrusting of camper achtigen: vertrek en aankomst dag tellen mee, dit in verband met de extra tijd die nodig is voor inspectie en schoonmaak.
 • de vertrekdatum is bepalend voor het seizoen tarief, net voor het hoogseizoen huren is dus goedkoper, aan het eind van het hoogseizoen huren relatief duur; 
 • een creditcard op naam van bestuurder is nodig, deze dus ook meenemen;  
 • een gewoon Nederlands rijbewijs (min 1 jaar in bezit), een internationaal rijbewijs is niet nodig; 
 • min. leeftijd 25 jaar min. 1 jaar in bezit van rijbewijs, er geldt geen maximum leeftijd
 • pech, ongelukken of andere problemen moet je binnen 24 uur melden aan de verhuurder anders vervalt de verzekeringsdekking.

Overige tips:

 • In Namibië worden vooral 4wd verhuurd. Ook bij de grotere is de bagageruimte beperkt. Neem niet te veel mee en geen koffers maar zachte tassen. 
 • Het ophalen en checken kost al snel 2 uur, het is handig om die dag nog dichtbij te overnachten. Is er wat met de auto dan ben je zo weer bij het verhuurstation., Doe het de eerste dag rustig aan, zelfs een ervaren bestuurder moet in een andere auto en in een ander land even wennen. Je hebt geen haast, het is vakantie.
 • Rijd niet bij donker, ga ’s ochtends op tijd weg zodat je ruim voor de schemering weer op je volgende overnachtingsplaats bent. Ook aan het links rijden moet je even wennen.
 • Afstanden groot, zorg altijd voor voldoende drinkwater en iets te eten voor onderweg maar ook voor noodgevallen.
 • Flitspalen hebben we (nog) niet gezien. Maar de leegte is verraderlijk, je ben snel geneigd het gas in te trappen. Let op, door de heuvels in de weg kan een achter of tegenligger onverwacht opduiken. We wilden keren in ‘the middle of nowhere’ en net op tijd zagen we in de achteruitkijkspiegel een enorme truck!
 • Benzine kost net als diesel ca. NS$ 11,- per liter, zorg voor een volle tank en genoeg cash geld. Niet overal zijn benzinestations en sommige accepteren alleen cash. Je huurt de auto met een volle tank en zo lever je hem ook weer in. 4Wd hebben soms een dubbele gekoppelde tank, let er bij het tanken op dat die dan ook allebei vol zitten.
 • Niet overal heb je bereik met je telefoon, een satelliet telefoon is evt. te huur.
 • Alle informatie over tarieven, drop-off en voorwaarden kan onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd, vaak zonder voorafgaande kennisgeving. Details staan op de huurovereenkomst die je krijgt bij het ophalen van je 4WD auto.
reisduur:
15 dagen / 14 nachten
route:
Windhoek - Sossusvlei - Swakopmund - Damaraland - Etosha - Okonjima - Windhoek
reissom:
va. € 1780,- p.p. bij 2 personen in het hoogseizoen.
Een budget reis Namibië reis is niet zomaar een vakantie. Het land is leeg, ruig en ongepolijst, de afstanden zijn …
︿

Inclusief:
- transfer bij aankomst;
- 4x4 autohuur met daktent, incl. full cover verzekering zonder eigen risico (zie ook 4WD tabblad);
- alle campsites verblijven;
- 4 nachten hotel met ontbijt;
- toerist tax;  
- assistentie van je local Hero

Exclusief:
- internationale vlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- evt. airport tax;
- extra’s auto/4wd huur (zie 4WD tabblad);
- overige maaltijden;
- facultatieve excursies
- alle entreegelden, evt. parkgidsen, fooien etc.;
- visum, zie ook praktisch.

Niet kamperen maar comfort lodges:
Reissom va. €2585,- inclusief 4x4 huurauto en ontbijt (in Sossusvlei, Damaraland en Okonjima ook met diner). 

Niet zelf rijden door Namibië maar een eigen privé safari met gids? Zelfs dat kan, vraag je local Hero naar de details.

Je slaapt in onderstaande hotels/lodges of vergelijkbaar: Windhoek: Galton House, Sossusvlei: Dune Lodge, Swakopmund: Sands hotel, Damaraland: Camp Kipwe en Grootberg Lodge, Etosha: Okaukuejo en Namutoni restcamps, Okonjima: Plains Camp.

Boek vroeg, liefst 6 maanden tevoren: de lodges zijn kleinschalig en de vraag is groot.

Wat is de beste reistijd voor Namibië?Namibië heeft een droog, semi woestijnklimaat. Overdag is het warm tot zeer warm (midden …
︿
 Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Met zo’n 2 miljoen inwoners en een oppervlakte van 27 x België of 4 x Engeland is Namibië een leeg land. En daarbij woont een groot deel van de inwoners rond Windhoek. Of je nu wel of niet zelf rijdt, je zit veel in de auto, camper of busje.

Namibië: 4WD (met daktent) of niet?

Meestal de eerste vraag. Je kunt met een gewone auto het land zien, we raden het niet aan. Een auto die hoog op zijn wielen staat is echt beter. Bijna alle wegen zijn maximaal twee-baans. Op asfalt haal je gemiddeld over de dag wel 80 km, maar op gravelwegen moet je echt langzamer rijden, gemiddeld per dag ca. 50 km uur. En dan ben je best lang onderweg.

Welk vervoermiddel? 

 • Georganiseerd: Je reist in kleine internationale groepen. Bij min. 2-4 personen: Toyota Quantum Landcruiser met aanhanger. Bij 5-14 personen: Toyota Dyna truck (aangepast safari voertuig).
 • Meest gehuurd, 4WD met daktent (en): Nissan 4x4 Double Cab (of vergelijkbaar) met óf zonder kampeeruitrusting en met ruimte voor 2 of 4 personen (of 2 volwassenen en 3 kinderen). Er is ook een Nissan 4x4 Single Cab met of zonder kampeerspullen, geschikt voor 2 personen. Deze is wat goedkoper maar de ervaring leert dat een dubbele cabine met extra ruimte lekker is. 
 • Huur 4WD: Suzuki Grand Vitara. Geschikt voor asfalt en gravelwegen. Dit is wel een 4WD, maar niet voor het échte off road werk. Geschikt voor 2 personen of 4 personen met weinig bagage.
 • Huur gewone auto: Dit kan uiteraard ook. We geven je dan tips over waar je wel of niet kunt rijden en passen je route hierop aan. Houd dan wel rekening met de relatief lage gemiddelde snelheid, meer uren op de weg en een flinke kans op extra kosten vanwege schade door opspringende steenslag etc. (geen grapje, dat gebeurt echt al snel). 

Waarom via Local Hero?

In Namibië werken we met Namibia Car Rental. Bij schade of problemen is het prettig een lokaal aanspreekpunt te hebben. Let op dat je bij pech of problemen toch snel extra kosten maakt. Alle verhuurders zijn hier strikt mee, niet gek gezien het soort wegen in Namibië. Check de auto bij het ophalen goed (dat zijn ze hier gewend) en wees voorzichtig. Bij onze voorbeeldreizen is een volledige verzekering zonder eigen risico (en de toeslag ca. N$ 220 p.d.) al inbegrepen. 

4x4 Namibië: wat is inbegrepen? 

 • Een onbeperkt aantal km; 
 • Full insurance with zero excess voor de 4wd (exclusief kampeeruitrusting), dat wil zeggen: Volledige diefstal en aansprakelijkheidsverzekering ZONDER een eigen risico (de normale toeslag daarvoor is ca. N$ 220,- per dag) Ook ruitschade en bandenschade (alleen niet de zijkant van banden) is gedekt.
 • De standaard uitrusting: Radio/CD/Airco/sleeptouw/reserveband/krik/startkabels.

Wat is exclusief?

 • Toeslag voor maximaal 1 extra chauffeur (min. 25 jaar oud) of jonge chauffeur (23-25)
 • Brengen of ophalen bij een hotel ipv. verhuurlocatie;
 • Extra uitrusting die niet standaard is, zoals een 2e reserveband; GPS huur ca N$ 85,- p.d.
 • Administratiekosten bij boetes en bij evt. schade of als je de grens over wilt (kan alleen met permit en toestemming van te voren) Je kunt dan rijden in Botswana, Zuid Afrika, Zuid Zambia en in Zimbabwe alleen in Victoria Falls. Kost ca. N$ 550,-.
 • Deposit (N$ 2000,-) die van je creditcard limiet af gaat. Daarnaast evt. een even hoog deposit voor de kampeeruitrusting.
 • Pechhulp: is inbegrepen MAAR net als bij andere verhuurders gebruikelijk: alle  hiermee verbonden te maken kosten (ook sleepkosten enz.) worden aan je doorberekend.
 • Als je geen full cover hebt (zoals inbegrepen bij onze voorbeeldreizen)  is voor eigen rekening: ALLE schade aan de onderkant (en dat is inclusief de wielkasten) die niet is veroorzaakt door een aanrijding, zandstorm en waterschade. Bij extreem vuile 4WD kan een extra toeslag van N$ 550,- worden gerekend.

Waar moet je verder nog op letten?  

 • een dag is 24 uur, vanaf het moment dat je de auto ophaalt MAAR: dat geldt niet voor auto’s met (kampeer) uitrusting of camper achtigen: vertrek en aankomst dag tellen mee, dit in verband met de extra tijd die nodig is voor inspectie en schoonmaak.
 • de vertrekdatum is bepalend voor het seizoen tarief, net voor het hoogseizoen huren is dus goedkoper, aan het eind van het hoogseizoen huren relatief duur; 
 • een creditcard op naam van bestuurder is nodig, deze dus ook meenemen;  
 • een gewoon Nederlands rijbewijs (min 1 jaar in bezit), een internationaal rijbewijs is niet nodig; 
 • min. leeftijd 25 jaar min. 1 jaar in bezit van rijbewijs, er geldt geen maximum leeftijd
 • pech, ongelukken of andere problemen moet je binnen 24 uur melden aan de verhuurder anders vervalt de verzekeringsdekking.

Overige tips:

 • In Namibië worden vooral 4wd verhuurd. Ook bij de grotere is de bagageruimte beperkt. Neem niet te veel mee en geen koffers maar zachte tassen. 
 • Het ophalen en checken kost al snel 2 uur, het is handig om die dag nog dichtbij te overnachten. Is er wat met de auto dan ben je zo weer bij het verhuurstation., Doe het de eerste dag rustig aan, zelfs een ervaren bestuurder moet in een andere auto en in een ander land even wennen. Je hebt geen haast, het is vakantie.
 • Rijd niet bij donker, ga ’s ochtends op tijd weg zodat je ruim voor de schemering weer op je volgende overnachtingsplaats bent. Ook aan het links rijden moet je even wennen.
 • Afstanden groot, zorg altijd voor voldoende drinkwater en iets te eten voor onderweg maar ook voor noodgevallen.
 • Flitspalen hebben we (nog) niet gezien. Maar de leegte is verraderlijk, je ben snel geneigd het gas in te trappen. Let op, door de heuvels in de weg kan een achter of tegenligger onverwacht opduiken. We wilden keren in ‘the middle of nowhere’ en net op tijd zagen we in de achteruitkijkspiegel een enorme truck!
 • Benzine kost net als diesel ca. NS$ 11,- per liter, zorg voor een volle tank en genoeg cash geld. Niet overal zijn benzinestations en sommige accepteren alleen cash. Je huurt de auto met een volle tank en zo lever je hem ook weer in. 4Wd hebben soms een dubbele gekoppelde tank, let er bij het tanken op dat die dan ook allebei vol zitten.
 • Niet overal heb je bereik met je telefoon, een satelliet telefoon is evt. te huur.
 • Alle informatie over tarieven, drop-off en voorwaarden kan onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd, vaak zonder voorafgaande kennisgeving. Details staan op de huurovereenkomst die je krijgt bij het ophalen van je 4WD auto.

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Start budget reis Namibië, aankomst in Windhoek

Na je vlucht met overstap is het fijn om je benen weer te strekken. Haal op de luchthaven meteen wat Rand uit de muur, voordat je in de transfer naar je hotel stapt. Vanaf de luchthaven is het een klein uurtje rijden tot je kleinschalige hotel met zwembad. Nauwelijks tijdsverschil, wij gingen na een verfrissende duik nog even het centrum in voor een vroeg diner.

Windhoek oogt als een ruim opgezet dorp met vooral koloniale huizen in Duitse en Afrikaanse pioniersstijl. Verder zijn er enkele shopping centra, gezellige bars en restaurantjes waar je met de locals aan de Windhoek lager en de braai gaat. Wil je rustig beginnen? Kies voor een extra nachtje, zo zie je meer van Windhoek en ga je uitgerust de weg op.

local Hero

Blijf je een extra nachtje, dan kun je fietsen door Katutura township en met local community aan de ‘kapana’,  gegrild vlees van de straatrestaurantjes. Grappig: in Windhoek kun je ’s ochtends ‘fruhshoppen’, ontbijten in Namib (of Duitse) stijl, met een biertje of een glas wijn. (of koffie voor als je zelf rijdt)

meet the locals

Dag 1 - 2: Start budget reis Namibië, aankomst in Windhoek

Na je vlucht met overstap is het fijn om je benen weer te strekken. Haal op de luchthaven meteen wat Rand uit de muur, voordat je in de transfer naar …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 15,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. € 15,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. € 42,- p.p.p.n. extra.

 • Reken op ca. € 42,- p.p.p.n. extra.

Dag 3: Van Windhoek naar de duinen van de Sossusvlei

Na het ontbijt wordt je huurauto gebracht. Even wennen is het wel met het stuur aan de andere kant. Gelukkig niet meteen het echte werk: de weg zuidwaarts door de Namib woestijn naar Sossusvlei (350 km) begint geasfalteerd. Stop onderweg zeker bij Solitaire, iconisch vanwege de geïsoleerde ligging en het meest gefoto-grafeerde benzinestation van Namibië. Vul je tank bij, koop wat snacks en vervolg de C19.

Langs het Namib Naukluft park en de bergrug (let op de gemsbok en oryx hier) naar Sesriem, toegangspoort voor de ‘wandelende duinen’ van Sossusvlei: een waar paradijs voor landschaps-fotografen en dé highlight van je selfdrive door Namibië. Je eerste campsite doet al meteen dromerig aan tussen de heuvels van de Namib.

local Hero

De entrees van de Nationale Parken betaal je ter plekke. Reken op ca. € 6,- p.p.p.d. en € 1,- per auto per dag.

Dag 3: Van Windhoek naar de duinen van de Sossusvlei

Na het ontbijt wordt je huurauto gebracht. Even wennen is het wel met het stuur aan de andere kant. Gelukkig niet meteen het echte werk: de weg zuidwaarts door de …

︿

Dag 4: Ontdek Namib Naukluft park en de Sossusvlei

Langzaam wordt het licht, de eerste zonne-stralen kleuren de honderden meters hoge duinen goudachtig oranje. Je campsite is handig gekozen, niet alleen voor het uitzicht. Het ligt ook dichtbij de toegangspoort, zodat je al vroeg het park in kunt (per 4WD of te voet). Bij het ochtendgloren is de Sossusvlei op z'n mooist. 

Ploegend door het rulle zand, beklim je spectaculaire duintoppen zoals Big Daddy of Duin 45. Je hebt er een prachtig uitzicht over de hele ‘vlei’. Niet voor niets noemden wij dit al één van de highlights van onze autorondreis door Namibië. Ook bezoek je Sesriem Canyon en ‘Deadvlei’, een surrealistisch landschap van een gortdroge kalkvlakte met grillige boomskeletten van 900 jaar oud.

Dag 4: Ontdek Namib Naukluft park en de Sossusvlei

Langzaam wordt het licht, de eerste zonne-stralen kleuren de honderden meters hoge duinen goudachtig oranje. Je campsite is handig gekozen, niet alleen voor het uitzicht. Het ligt ook dichtbij de …

︿

Dag 5: Van zand in Sossusvlei naar palmen in Swakopmund

Weinig asfalt vandaag: eerst terug naar Solitaire, waar je de C14 route langs het Namib Naukluft park weer oppakt. Over deserttracks en uitgestrekte gravelvlaktes met nauwelijks een tegenligger in zicht, dwars door de Namib woestijn, de Gaub en Kuiseb canyons naar de haven van Walvisbaai. Al ver voor je er bent, ruik je het zout van de oceaan in de droge woestijnlucht. Afstand zo'n 350 km.

Swakopmund is een soort verduitst Zandvoort in de woestijn met een Afrikaans sausje. Tegelijk het enige echte toeristendorp van Namibië. Dankzij de vochtige zeemist is het er opvallend groen met zelfs palmbomen. Je slaapt in een kleinschalig guesthouse in het centrum. Naar de gezellige bars en (vis)restaurantjes kun je lopen.

local Hero

In Namibië is het aan zee nooit echt koud, maar op één dag zijn er soms wel 4 seizoenen: koude mist in de ochtend, felle zon in een blauwe lucht overdag, een woestijnwind in de middag en een frisse tot koele avond. Neem zowel een warme trui als voldoende bescherming tegen de zon mee.

Dag 5: Van zand in Sossusvlei naar palmen in Swakopmund

Weinig asfalt vandaag: eerst terug naar Solitaire, waar je de C14 route langs het Namib Naukluft park weer oppakt. Over deserttracks en uitgestrekte gravelvlaktes met nauwelijks een tegenligger in zicht, …

︿

Dag 6: Budget reis Namibië, optionele activiteiten Swakopmund

Een dagje in en rond Swakopmund, even lekker de auto uit. Er is strand voor een duik in zee (meestal wel fris!). De meeste reizigers doen wat anders. Ze gaan ’s ochtends vroeg mee op de catamaran boottocht. Via Walvisbaai vaar je naar Bird Island en de kolonie Cap Fur zeehonden en dolfijnen. Ook zie je in de lagune van Walvisbaai een kolonie grijs/roze flamingo’s.

Vanuit Swakopmund kun je ook per zeekajak naar de zeehonden kolonie. Ben je meer een landrot, surf dan over de duintoppen of ga quad rijden door 35 km wilde Namib woestijn. Spoel daarna het zand in je mond met Zuid-Afrikaanse wijn en verse oesters. Nog relaxter? Boek een scenic flight over dit gebied, vanuit de lucht is Namibië minstens zo spectaculair.

Dag 6: Budget reis Namibië, optionele activiteiten Swakopmund

Een dagje in en rond Swakopmund, even lekker de auto uit. Er is strand voor een duik in zee (meestal wel fris!). De meeste reizigers doen wat anders. Ze gaan …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 48,- p.p.

 • Reken op ca. € 48,- p.p.

 • Reken op ca. € 48,- p.p.

 • Reken op ca. € 48,- p.p.

 • Reken op ca. € 30,- p.p.

 • Reken op ca. € 30,- p.p.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.

Dag 7: Van Swakopmund naar Damaraland, bijzonder overnachten

Vandaag weer de weg op, nu naar het noorden richting Henties Bay. Het is de plek waar in 1486 de eerste Europeaan, de Portugees Diaog Ciao voet aan wal zette. Over gravelwegen verder naar het verlaten mijnstadje Uis en via de hoogste bergrug van het land, Khorixas, naar Damaraland.

Na zo’n 330 km gereden te hebben vandaag bereik je Madisa, centraal in Damaraland. Madisa is een prachtig plekje: kampeerplaatsen met schaduw van de mopani bomen, uitzicht op de Gauntegab rivier, een kampvuur en braai (die tevens zorgen voor extra warm water voor de openlucht douches) en een zwembad waar je ’s avonds kunt badderen onder de sterrenhemel. 

Dag 7: Van Swakopmund naar Damaraland, bijzonder overnachten

Vandaag weer de weg op, nu naar het noorden richting Henties Bay. Het is de plek waar in 1486 de eerste Europeaan, de Portugees Diaog Ciao voet aan wal zette. …

︿

Dag 8: Budget reis Namibië, verken Damaraland en de rotstekeningen

Vandaag rijd je ca 130 km. door Damaraland, een uitgestrekt, bijna onberoerd gebied tussen de Ugab en Huab rivieren vol bijzondere woestijnflora en fauna. Je volgt de oude olifantenroute, waarbij je deze grijze woestijnreuzen ook echt kunt spotten, en komt langs spectaculaire rotsformaties. Meestal zijn ze voorzien van oude bushman rotstekeningen en archeologische vindplaatsen.

Sights als: Twijfelfontein (17 sites met totaal 2500 rotstekeningen, het is echt verbazingwekkend), Brandberg en het Petrified forest zijn gemakkelijk bereikbaar. Je overnacht midden tussen de granieten heuvels op Palmwag campsite. Ook deze camping is weer van alle gemakken voorzien.

local Hero

Als je wilt kun je hier Rhino trekking invoegen. Zie ook de Namibië Top 5.

Dag 8: Budget reis Namibië, verken Damaraland en de rotstekeningen

Vandaag rijd je ca 130 km. door Damaraland, een uitgestrekt, bijna onberoerd gebied tussen de Ugab en Huab rivieren vol bijzondere woestijnflora en fauna. Je volgt de oude olifantenroute, waarbij …

︿

Dag 9 - 11: Naar Etosha National Park, wildlife safari's

Na alle woestijn kom je bij Kamanjab weer op het asfalt, op naar Etosha National Park (ca. 300 km). Na de formaliteiten rijd je het park in naar het hoofdkamp Okaukuejo Resort en Restcamp, je thuis voor de komende twee nachten. Hier ligt de beroemde waterdrinkplaats, waar je veel wild ziet. Daarna nog een nachtje in het Namutoni Camp. Je bent niet de enige hier, maar op wildlife safari in Etosha is één van de hoogtepunten van je Namibië rondreis.

Bij het ochtendgloren spot je de meeste dieren. De grootste kans voor ontmoetingen met zwarte neushoorns, cheetah's, impala's en zebra's. Ook de zogenaamde Etosha Pan, een enorme schotelvormige vlakte van wit opgedroogde modder en zout, wil je niet missen. De hete lucht weerkaatst er als een fata morgana. 

local Hero

Het lijkt toeristisch maar het is voor een goed doel: een bezoek aan een traditioneel Himba dorp. De opbrengsten gaan in hun voedselfonds. Alleen zo kan de community op haar eigen manier overleven en blijven hun trots, cultuur, tradities en leefstijl behouden. Doen dus.

Dag 9 - 11: Naar Etosha National Park, wildlife safari's

Na alle woestijn kom je bij Kamanjab weer op het asfalt, op naar Etosha National Park (ca. 300 km). Na de formaliteiten rijd je het park in naar het hoofdkamp …

︿

Dag 12: Van Etosha National Park naar Okonjima Reserve

Na een rustig ontbijt rijd je Etosha national park uit. Eerst kom je bij Lake Otjikoto, een zogenaamde sinkhole. Daarna door naar het welvarende mijnstadje Tsumeb met mooie koloniale gebouwen en straten vol palmbomen. Daarna nog een stukje verder zuidwaarts richting Otjiwarongo. Deze stad, groot geworden door de veehandel, ligt midden tussen Etosha en Windhoek.

Je eindigt de dag tussen de Omboroko bergen in Okonjima, een game reserve van 55.000 acre. Hier overnacht je op een comfortabele camping met zwembad. Het is vandaag totaal ca. 360 km rijden, waardoor je bij aankomst in Okonjima tijd hebt voor een kort bezoek aan de AfriCat foundation. Een non-profit organisatie in Namibië die cheetah, luipaarden en andere zeldzame wilde dieren beschermt. 

local Hero

Okonjima is dé plek voor georganiseerde cheetah en luipaard safari’s. Ben je op tijd, ga dan mee op de safari eind van de middag of bewaar dit voor de vroege ochtend erop. Een dag verlengen kan natuurlijk ook. Vraag je local Hero.

Dag 12: Van Etosha National Park naar Okonjima Reserve

Na een rustig ontbijt rijd je Etosha national park uit. Eerst kom je bij Lake Otjikoto, een zogenaamde sinkhole. Daarna door naar het welvarende mijnstadje Tsumeb met mooie koloniale gebouwen …

︿

Dag 13 - 15: Budget reis Namibië, nachtje Windhoek en terugvlucht

Alweer het laatste traject, ca. 270 km. van Okonjima terug naar Windhoek. Je rijdt via Okahandja, één van de oudste steden van Namibië en centrum voor houtsnijwerk. Bij aankomst in Windhoek check je weer in bij het voor jouw inmiddels bekende hotel.

De volgende dag lever je je 4WD huurauto in op de luchthaven (heb je dat gisteren al gedaan in het stadsdepot, krijg je een transfer naar de luchthaven). Daar check je in op je vlucht naar Amsterdam, waar je de volgende ochtend aankomt. Heb je een middagvlucht dan kun je er ook voor kiezen om op dag 13 direct door te rijden naar de luchthaven en de nacht in Windhoek over te slaan. In alle gevallen in je budget Namibië reis hierbij op zijn einde.

Dag 13 - 15: Budget reis Namibië, nachtje Windhoek en terugvlucht

Alweer het laatste traject, ca. 270 km. van Okonjima terug naar Windhoek. Je rijdt via Okahandja, één van de oudste steden van Namibië en centrum voor houtsnijwerk. Bij aankomst in …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Carol-Jean

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Namibië: