ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Tanzania: meest gestelde vragen

Julia 3 februari 2022 Tanzania Reiservaring, Reistips, Gezin

Misschien is het wel de eerste keer dat je op safari gaat in Afrika, misschien ook niet. Wel is het fijn om te weten wat je nodig hebt tijdens je safari rondreis.

In Tanzania vindt je een uniek aanbod aan allerlei verschillende soorten wildlife, tropische eilanden maar ook cultuur zoals: de Maasai stam. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden tijdens je Tanzania rondreis? Wij vertellen het je in deze blog.

Tanzania voor beginners

Op safari, wat neem je mee?

Zeker als het je eerste safari is dan is het goed om even na te denken wat je denkt nodig te hebben tijdens een safari. Denk bijvoorbeeld aan een verrekijker. Je wilt natuurlijk voorbereid zijn als de gids in de verte een leeuw ziet liggen. Maar ook een zaklamp en fotocamera mogen niet ontbreken tijdens de safari. Neem een kijkje op onze paklijst welke items niet mogen ontbreken in je reiskoffer.

Reisdocumenten

We hoeven je niet te vertellen dat het belangrijk is om je reisdocumenten op orde te hebben en deze mee te nemen op reis. Het is wel goed om te weten dat je een visum nodig hebt. Je kunt deze gewoon online aanvragen.

Welke stekker heb je nodig?

Met je normale kabels en stekkers kan je helaas het stopcontact in Tanzania niet gebruiken. Je kunt daarom het beste een reisstekker meenemen. De netspanning is 230 Volt.

Hoe betaal je in Tanzania?

Je kunt in de grote steden van Tanzania geld pinnen, dat is in: Dar es Salaam, in Arusha, het vliegveld van Kilimanjaro en op het eiland Zanzibar. Betalen doe je met de Tanzaniaanse Shilling (TSH). Alleen luxe hotels en restaurants die accepteren een creditcard. Je zult alleen merken dat het een lastig betaalmiddel is en ook relatief duur. Houd daarom altijd cash achter de hand.

Je kunt er ook voor kiezen om Amerikaanse dollars (USD) mee te nemen, let wel op dat de munten/biljetten niet ouder zijn dan 2006. Dan kan het zijn dat de lokale bevolking deze niet meer accepteert. Houd ook rekening met het geven van fooien. Het is niet verplicht maar wel zeer gebruikelijk omdat de lonen in Tanzania erg laag liggen.

Tanzania met kind, kan dat?

Samen met je kinderen op safari door Tanzania, een mooie herinnering die jullie samen kunnen delen. Op safari is leuk voor jong én oud. Is je kind jonger dan 6 jaar? Geen probleem! In Tanzania is er geen leeftijdslimiet voor kinderen die mee mogen op safari. In andere Afrikaanse landen kunnen er wel regels gebonden zijn aan de leeftijd van kinderen in verband met de veiligheid.

Wanneer je op safari gaat met jonge kinderen, is het handig om jezelf een aantal vragen te stellen zoals: hoe enthousiast wordt mijn kind van dieren? Is het erg als je kind soms wat minder dieren ziet dan verwacht? Kan je kind goed luisteren wanneer het stil moet zijn? En het is natuurlijk fijn als je kind niet vaak naar de wc moet. Het wordt eenmaal lastig om even snel in een nationaal park langs de weg te stoppen… Het is misschien gek om over deze vragen na te denken. Maar als je kind nog erg jong is, is het wel handig om in je achterhoofd te houden.

Met oudere kinderen zal het geen probleem zijn om op safari te gaan. Het is juist een mooie manier om tijd met je gezin samen door te brengen. Het is wel erg belangrijk om te beseffen dat je in Tanzania niet malariavrij op safari kan. Je zult daarom voorzorgsmaatregelen moeten regelen en vóór je reis kan je het beste even langsgaan bij je lokale GGD. Zij kijken met je mee naar de voorbereidingen voor je Tanzania rondreis.  

Zelf rijden of met gids?

Als je zelf al online onderzoek hebt gedaan, dan zal je voorbij hebben zien komen dat je gemakkelijk zelf je safari rondreis door Tanzania kan regelen. Met name zélf rijden door Tanzania zou geen probleem moeten zijn. Wij merken dat dit een beetje misleidend is. Daarom zit er bij onze individuele Tanzania rondreizen altijd een chauffeur en tevens een gids.

Local Hero Marion, je Tanzania reisspecialist, woont zelf met haar gezin al een aantal jaren in Tanzania en weet zelf hoe het is om daar te rijden. Marion: rijden door Tanzania raad ik alleen aan voor zeer ervaren reizigers die vaker op safari zijn geweest in Tanzania. De wegen zijn onvoorspelbaar en er zijn ook parken die het simpelweg niet toestaan om zonder gids het park te bezoeken.

Je merkt ook dat de huur van de 4WD jeep hoog is terwijl de verzekeringsdekking erg laag is. Gaten in de weg, een hoop stof en andere omstandigheden die je niet gewend bent, zorgen ervoor dat er snel wat met je huurauto kan gebeuren.

Op rondreis met een gids brengt veel kennis over het gebied, hetgeen wat jij mist tijdens je eerste rondreis door Tanzania. Je hebt het voordeel met een gids dat je zelf niet op de weg hoeft te letten en alleen maar wildlife hoeft te spotten. Verstand op nul maar tegelijkertijd avontuur en off-the-road gevoel? Dan is het onze tip om samen met een gids op pad te gaan. Je kunt meer lezen over zelfgidsen door Tanzania in onze blog: ‘Wat kost een safari rondreis Tanzania?

Wat kost een safari rondreis?

Een safari rondreis door Tanzania is simpelweg niet goedkoop. Maar waarom is het zo duur? Uiteraard merk je wel het verschil in prijs als je ervoor kiest om met een groepsreis mee te gaan of kiest voor een individuele privé safari rondreis. Je kunt er van uit gaan dat je gemiddeld €400 per dag zal besteden. Dit budget is afhankelijk van allerlei verschillende soorten factoren. Je leest meer over de prijzen in onze blog.

Is er een regenseizoen in Tanzania?

Niet alleen in Azië zijn er regenseizoenen, je vindt ze ook in Afrika. Wanneer is het regenseizoen?

Eerst een stapje terug: Tanzania kent zelfs twee regenseizoenen in het jaar. Deze regenseizoenen zijn bepalend voor de beste reistijd in Tanzania. Er is een korte- en een lange regenperiode. De korte duurt van half november t/m december en de lange regenperiode van maart t/m mei. Je kunt het beste van juni tot en met oktober op safari door Tanzania. Dan is het de droge periode met lekker weer.

Tanzania naar Zanzibar

Niks is fijner dan je safari rondreis in Tanzania af te sluiten met een tropisch toetje: Zanzibar. Een waar vakantieparadijs waar je kunt genieten van zon, zee en strand. Een groot pluspunt: Zanzibar is het hele jaar door te bezoeken. Net zoals Tanzania kent het twee regenseizoenen. Als je wilt genieten van het beste weer, dan raden we je aan om in juli en augustus op reis te gaan of van december t/m februari.

Wat handig is om te weten voor je vertrek naar Zanzibar: is dat ruim 95% van de bevolking islamitisch is. Ook de Ramadan komt hier dus voor. Reis je tijdens de Ramadan? Dan is het aan te raden om hier tijdens je verblijf bij een kleinschalig hotel rekening mee te houden.

Zanzibar kent een geschiedenis aan verschillende culturen die hun sporen hebben achtergelaten op het eiland. Waar je ook kijkt, een breed scala aan indrukken: van Indiase balkons tot Arabische deuren. Ga je het groen opzoeken? Wie weet kom je dan de Zanzibarfranjeaap tegen. Een van de bedreigde diersoorten die je alleen op Zanzibar tegen kan komen.

Kortom, waarom moet je naar Tanzania?

Het is gewoon een uniek safari land met veel bijzonderheden. Ga slapen in een Maasai lodge, spot de Great Trek of dobber rond in het helderblauwe water met de palmbomen op de achtergrond in Zanzibar. Als je het eenmaal geproefd hebt, dan wil je meer.

Je Tanzania reis-expert, local Hero Marion, geeft je graag advies en stelt samen met jou de ideale Tanzania safari rondreis samen. Neem een kijkje bij onze familiereis met kinderen of de leukste Tanzania rondreis en laat je inspireren. Vraag hier je reisvoorstel op maat aan.

Terug naar overzicht