5 tips - De Grote Trek Tanzania

Stef 23 augustus 2018 Tanzania Reistips, Beste reistijd

Honderden, nee duizenden dieren steken de rivier over, de aarde trilt van het gestamp van hoeven, de lucht is zwanger van stof en dierlijk (angst) zweet: de vele families met jonkies worden belaagd door hongerige leeuwen, krokodillen, jachtluipaarden en andere roofdieren. Een aflevering van National Geografic maar dan ‘live’. En vlak voor je ogen, een verrekijker heb je niet nodig..

De Great Trek, Great Migration, Grote Migratie, Grote Trek.. Hoe je het ook noemt, het is een van de absolute TOP belevingen van heel Afrika. Tijdens dit jaarlijks werkelijk adembenemend spektakel trekken zo’n 1,5 miljoen gnoes en zebra’s door het Serengeti ecosysteem (Serengeti, het Ngorongoro Conservation Area en de Masai Mara in Kenia). Hoe is het om dit wereldwonder zelf mee te maken? Martha, de lokale reisspecialist van Local Hero Travel, die zelf in Tanzania woont, vertelt:

1. Wat is de Great Trek van Tanzania naar Kenia?

Martha: ‘’De Grote Trek is eigenlijk een jaarlijks ‘’rondje –zonder- eind’’ dat begint in januari in het zuidelijk deel van Serengeti waar jonge gnoes worden geboren en zij in het, nog lage gras, veiliger zijn voor roofdieren. Als het droger wordt, trekken de onafzienbare kuddes naar Noord Serengeti en in de zomer bereiken ze Kenia. In de late herfst, november, begint de reis terug naar Serengeti waar het regenseizoen inmiddels weer is begonnen en het gras op zijn sappigst is.”  

2. Beste reistijd Grote Trek

Martha: “Zo halverwege juni begint de Grote Trek vanuit Zuid Serengeti, half juli beginnen de dieren de oversteek van de rivieren in Noord Serengeti. Daarna ontmoeten ze hun Keniaanse soortgenoten, in Loita Plains, noordoost Masai Mara en lonkt het groene gras. De piek van de grote oversteek is al een paar jaar rond eind juli/begin augustus wanneer ze de Sand rivier oversteken, de (meestal droge) zijarm van de Mara rivier. De beste reistijd voor de Grote Trek? Ruwweg november t/m juli in Tanzania (Serengeti) en in Kenia (Mara) augustus en september. De oversteek is het beste te zien van half juli tot half augustus. Een ander mooi moment is februari, als ze zich op de vlakten bevinden en rond Lake Ndutu op de grens van het Ngorongoro Conservation gebied en de Serengeti. Rond die tijd worden er in een periode van drie weken duizenden kleine gnoes geboren.

3. Waar moet je slapen / zijn voor de beste views?

Martha: De meeste films worden gedraaid bij de spectaculaire, enkele weken durende, oversteek over de Mara rivier in Noord-Serengeti. Meer en meer lodges hebben hun plekje gevonden in de buurt van de ‘’hotspots’’ voor de oversteek. Daarnaast zijn er tal van (betaalbare) tented camps waar je kunt verblijven. De gidsen communiceren met elkaar, dus het is altijd bekend wanneer er een grote groep klaar is voor de oversteek of net bezig is over te steken.

Tip: De Great Trek vanuit de lucht zien is uniek! Vlieg je per bushvliegtuigje naar Kogatende Airstrip dan heb je een goede kans op een heel mooi plaatje. Ook heel bijzonder is vanuit een hete luchtballon.. Reken op ca. US$ 600,- p.p. Uiteraard (ver) tevoren boeken.

4. Wat vind je zelf?

Martha: “Ik voel me als mens bevoorrecht, als Tanzaniaanse trots, en ook wel een beetje nederig dat ik dit meemaakte. Ik heb nu meer ontzag en respect voor de macht van de natuur en de dieren die er leven. En de plicht er goed voor te zorgen. Een plastic zak of fles weggooien in de natuur, dat zal je mij echt niet zien doen”.

5. De kosten en wanneer boeken?

Een safari in Oost Afrika is niet goedkoop. De parkfees zijn (terecht) hoog, de transportkosten idem. En ook al kampeer je of is je camp eenvoudig, alles moet worden ingevlogen of meenomen. En daarbij ook nog op een verantwoorde manier worden gebruikt. Heb je voldoende gespaard, boek dan zo snel mogelijk. Veel populaire camps zitten snel vol maar vaak weten wij nog wel iets te regelen. Laat je inspireren op onze Tanzania rondreizen pagina en neem contact op met Martha bij het samenstellen van je eigen Tanzania reis. 

Terug naar overzicht