ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

De mooiste nationale parken Tanzania

Adriënne 20 maart 2022 Tanzania Reistips

De Big-5 spotten, dat is de droom van iedere wildlife liefhebber. In Tanzania ben je op de uitgelezen plek voor een groots safari avontuur en kun je alle dieren van de Big 5 in het echt tegenkomen.

Turend met je verrekijker over de Afrikaanse savanne houd je je adem in. Tot opeens de manen van een leeuw of de oren van een olifant in je vizier komen. Dat willen we toch allemaal. Maar wat zijn nu de mooiste nationale parken van Tanzania om wilde dieren te zien? Wij zetten enkele van onze favoriete parken op een rij:

Serengeti national park

De meeste mensen zullen Serengeti noemen als ze aan Tanzania denken. Niet gek, want dit park is het filmdecor van vele natuurdocumentaires. Op de uitgestrekte grasvlaktes grazen antilope, zebra’s en ander game, terwijl de leeuwen in het hoge gras liggen te wachten om toe te slaan. Tijdens een gamedrive heb je in Serengeti kans om de Afrikaanse Big 5 (leeuw, olifant, buffel, luipaard en neushoorn) te spotten.

Het park is ook geroemd vanwege een ander natuurfenomeen: the Great Trek. De ruggen van honderdduizenden gnoes laten het landschap in de zomer grijs kleuren. Met z’n allen staan ze aan de oevers van de kolkende Mara rivier te twijfelen voor hun grote oversteek. In de droge zomermaanden waant het wild zich een weg over de flanken van de Serengeti naar de groene vlaktes van Masai Mara park in Kenia. Een unieke trekking die jaarlijks veel bekijks trekt en als echte natuurliefhebber wil je dit natuurlijk een keer gezien hebben.

Mikumi national park

Op zoek naar het kleine zusje van Serengeti park, dan tippen wij je Mikumi national park. Het is het vierde grootste park van Tanzania en desondanks nog relatief onontdekt. Voor ons toeristen dan, het wildlife weet dit park wel te vinden. Over de geelgekleurde savanne, ook wel de golden light savanna genoemd, lopen kuddes gazellen, olifanten, buffels en nijlpaarden. Rond je 4x4 safari jeep huppen de vrolijke yellow baboons (apen) met hun kleintjes. Je komt haast ogen te kort. 

Wil je je bezoek aan Mikumi echt bijzonder maken, boek dan een overnachting in een tented logde in het park. Onze favoriet, Stanley’s Kopje: een kleinschalige lodge met 8 luxe tenten. Terwijl je op de veranda bij je tent plaatsneemt, komt een olifanten familie naar de waterplaats op het terrein van de lodge. Jij doet een biertje, zij een watertje.

Enduimet Conservancy

Tegen de grens met Kenia, ten westen van de Kilimanjaro, vind je het Enduiment Conservancy. De plek waar wilde dieren en Maasai hand in hand leven. De Maasai leeft al jaar en dag volgens hun eigen nomadische gebruiken en tradities. Ook in de moderne wereld weten ze hun eigen manier van leven vast te houden.

Het is een vrolijk gezicht te midden van het groene Tanzaniaanse landschap, de rode stoffen en kleurrijke sierraden waarin de Maasai zich traditiegetrouw hullen. Tijdens je verblijf in Kambi ya Tempo Camp komen cultuur en natuur samen. In je knus ingerichte rietenhutje, met uitzicht over de steppe, leer je meer over het traditionele leven van de Maasai. Terwijl er voor je hutje ook allerlei wildlife graast, Tanzaniaanser dan dit krijg je het niet.

Selous game reserve

Een diversiteit aan landschappen vind je in Selous game reserve. Van dorre grasvlaktes, struiken en woestijn tot groene moerassen, meren en palmbomen. Het is net een continent in één. Door de vruchtbare gronden en meren leven hier in het reservaat veel dieren. Ga op jeep safari en zie hoe giraffe, olifanten en nijlpaarden samenkomen rondom het meer. Op de veranda van je lodge bekijk, na een dag safari en terwijl de zon het park langzaam goud kleurt, de foto's van je gamedrive nog eens terug.

Aanrader: in Selous kun je ook op wildlife safari per rivierboot. Vanaf het water ervaar je het dierenrijk toch net weer anders en kom je soms zelfs nog iets dichterbij. Wil je de spanning nog meer opvoeren? Ga dan te voet samen met een wildlife park ranger het park in.

Geïnspireerd of op Tanzania reis?

Laat je verder inspireren door onze voorbeeld Tanzania rondreizen of neem contact op met onze local Hero Marion voor het samenstellen van je eigen Tanzania rondreis. Onze local Hero Marion woont met haar gezin in Tanzania en deelt graag haar insider tips voor je Tanzania rondreis.

Terug naar overzicht