Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Duurzaam reizen per bus en trein

Lotte 25 januari 2021 Duurzaam, Reistips

Reizen per trein en bus, niet alleen leuk, relaxt en praktisch, het is ook nog eens duurzaam. Want dat reizen zo z’n effecten heeft op de wereld, dat weet je. Reis je per lokaal openbaar vervoer, dan maak je jouw persoonlijke ‘voetafdruk’ een beetje kleiner.

Dus pak die trein of bus, boemel door de natuur en tuf door kleine dorpjes. Onderweg een praatje met de meereizende locals en staren naar uitzichten die je anders had gemist. Kortom, je reis wordt er ook nog eens een stuk bijzonderder van.

Treinreis Sri Lanka

Reis je naar Sri Lanka, dan is een treinreis eigenlijk een must. Het is relaxed, betrouwbaar, makkelijk en goedkoop. De locomotief hobbelt je door heuvelachtige, groene landschappen en langs kleine dorpjes. Je maakt letterlijk even deel uit van het lokale leven.  

Een bekende treinroute in Sri Lanka, die door zowel locals als reizigers wordt afgelegd, is de reis van de bergen in Ella naar de theeplantages van Nuwara Eliya. Onderdeel van het traject Kandy – Badulla. Theeheuvels en pluksters, zo ver je kan kijken. Wil je van de gebaande paden in Sri Lanka, leg dan de hele route af, of kies voor minder bekende trein trajecten vanuit Colombo naar Jaffna en Trincomalee. Vraag local Hero naar de mogelijkheden.

Boemel door Georgië

De Kukushka trein, Wie is de Mol liefhebbers zullen ‘m wellicht nog herkennen. De uit de Sovjet stammende trein railt 37 km van Borjomi door bergen en bossen naar eindpunt Bakuriani. Onderweg een landschap dat lijkt op de kleine Kaukasus. Reis je in de winter, dan veranderen de dennenbomen langzaam in bevroren takken met een witte deken van sneeuw. Onderweg weinig andere reizigers, wel locals die van dorp naar dorp reizen.

Wil je een groter traject afleggen per trein? Vanuit Tbilisi heb je verschillende mogelijkheden, Georgië reisexpert helpt je graag op weg. Wil je van je Georgië reis een echte treinreis maken, pak dan niet het vliegtuig er naar toe, maar reis per trein naar Georgië vanuit Europa. Je bent minimaal één week onderweg, liever twee om er een echte vakantie van te maken. Boek zelf losse tickets of via handige sites als Interrail en Trainline.

Treinen door Vietnam

Tijdens een rondreis door Vietnam vinden wij de trein een van de fijnste vervoersmiddelen. Onderweg zie je vanuit je raam de groene rijstvelden, schattige dorpjes, de bergen en de zee aan je voorbijtrekken.

Natuurlijk hangt het af van de tijd die je hebt. Reis je twee weken door Vietnam, dan win je tijd door soms voor een binnenlandse vlucht te kiezen. Heb je drie weken, pak dan geen binnenlandse vluchten, maar kies voor slow-travel. Treinen door Vietnam is namelijk relaxed en heel betaalbaar. Bovendien liggen de rails letterlijk van noord naar zuid (en andersom), dus kun je in Vietnam overal komen per trein.

Madagaskar per trein: Fianarantsoa-Manakara

Madagaskar, niet het eerste land waarbij je aan een treinreis denkt. Doe het anders en ruil je auto met chauffeur tijdelijk in voor een oude locomotief. Je hobbelt dwars door de Madagassische savanne, watervallen en rijstvelden. Onderweg kleine stations die aanvoelen als kleurrijke markten. De lokale bevolking verkoopt er fruit, rijstpakketjes en sieraden. De locals in deze regio hebben het niet breed, waardoor je ook de andere kant van Madagaskar leert kennen. Vraag local Hero. Madagaskar reisspecialist, naar haar tips en suggesties hoe je deze bijzondere treinrit het beste in je route kunt passen.

Met de bus door Mexico

Mexico is de perfecte bestemming om per bus doorheen te reizen. De bussen rijden volgens een vast schema, zijn vooraf te boeken door je local Hero en komen in vrijwel alle steden. Het is betaalbaar en je hoeft zelf niet meer de route uit te stippelen. Oftewel, instappen, stoel achterover en relaxen. Onderweg airco en films, al vonden wij het leuker om naar buiten te kijken.

We hebben alvast een leuke Mexico route per bus voor je uitgestippeld: Mexico rondreis betaalbaar. Een ideale Yucatan combi langs highlights en een fijn strand als afsluiter.

Cuba per pus

Net als Mexico is ook Cuba ideaal om per bus te ontdekken. Wel met je bustickets van tevoren geboekt, want op de bonnefooi reizen wordt steeds moeilijker in Cuba. Wees niet verbaasd als je een Nederlandse bus instapt met het opschrift Leeuwarden. Onze oude bussen worden namelijk nog altijd gebruikt in Cuba. Dat is pas duurzaam.

Het busnetwerk in Cuba is uitgebreid genoeg om een complete rondreis af te leggen. Er is airco aan boord, er zijn toiletten en ze rijden netjes op tijd. Onderweg slaap je kleinschalig in zogenoemde ‘’casas particulares’’: voordeliger en sfeervoller dan staatshotels of all-inclusives. Laat je inspireren door onze voorbeeldroute: Rondreis Cuba per bus

Andere bestemming?

In bijna alle landen kun je kiezen voor reizen per bus of trein. We hadden een veel uitgebreider lijstje kunnen schrijven. Want, wat dacht je van per trein dwars door de jungle in Panama, over de Panama Canal Railroad. Of per trein langs de koningssteden van Marokko en per lijnbus door Colombia? Duurzaam vervoer op reis is overal mogelijk. Vraag de local Hero van jouw reisbestemming naar de mogelijkheden. Veel reisplezier!

Terug naar overzicht