ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Alles wat je wilt weten over je reis naar China

Adriënne 12 januari 2020 China

China, een gigantisch land vol geschiedenis en tegelijktijdig ultra-modern. Een mix die je blijft verrassen. Om het land te snappen moet je er toch eens geweest zijn.

Is het zo ver en ga jij een rondreis maken door China? Dan wil je goed voorbereid op pad. Je hebt vast vragen als: Heb ik vaccinaties nodig? In welke tijd kan ik het beste afreizen naar China? Of, hoe is het om te reizen door China met kinderen? En waar moet ik mij op voorbereiden wanneer mijn reis naar China samenvalt met een nationale feestdag, zoals bijvoorbeeld het Chinees Nieuwjaar? In dit blog geven wij je antwoord op deze meest gestelde vragen.

Beste reistijd China

Het liefst plan je je rondreis naar China natuurlijk tijdens de beste reistijd. Alleen wat is nu precies de beste reistijd voor China? Door de grootte van het land is het lastig om helemaal geen regenbui tegen te komen tijdens je rondreis. Toch kun je in de maanden april, mei, september en oktober in de meeste gevallen heldere luchten verwachten. Deze maanden worden dan ook vaak aangeduid als de beste reistijd voor China. Ook de temperatuur is in deze maanden aangenaam met overdag gemiddeld tussen de 20 en 30 °C. Het kan wel afkoelen, dus pak ook zeker een trui in.

Zit je vast aan onze zomervakantie? Een rondreis door China in juli of augustus is ook goed te doen. De temperatuur is meestal heel  aangenaam, alleen is er ook kans op regen: een groot deel van China kent natte zomers en milde winters. De regionale verschillen zijn door het jaar heen genomen groot, waarbij de noordelijke hoogvlakte zonnige koude winters kent en hete zomers. De bergen in het westen zijn ook in de zomers koud, er waait vaak een gure wind. Het zuidoosten van China kent het meest gematigde klimaat met over het algemeen genomen prettige temperaturen, maar ook korte heftige regenbuien die soms kunnen leiden tot overstromingen tijdens de moesson.

Regelen voor je reis: vaccinaties en visum China

Voor je rondreis door China heb je een visum nodig. Dit visum is 30 dagen geldig en je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij je vertrek uit China. Macau en Hongkong horen wat betreft het visum niet bij China. Een visum voor China kun je op verschillende (online) manieren aanvragen. Bijvoorbeeld via een bemiddelingsbureau zoals e-visum.nl. Of je kunt een visum aanvragen bij het China Visa Application Service Center in Den Haag.

En hoe zit het met vaccinaties? Er zijn geen verplichte vaccinaties voor China. Wel worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP en Hepatitis A. Daarnaast kan het nodig zijn om je te beschermen tegen malaria, wanneer je door de malariagebieden van China reist (met name de laagvlaktes in de zuidelijke provincies). En dan heb je natuurlijk ook nog altijd de persoonsgebonden vaccinaties. Voor het meest actuele en een persoonlijk advies kun je het beste contact opnemen met de GGD.

Als laatste is het goed om te weten dat het kraanwater in China niet drinkbaar is. Flessen met drinkwater zijn door het hele land makkelijk verkrijgbaar en doorgaans ook te vinden op je hotelkamer.

China met kinderen

China lijkt, vanwege zijn grote steden, misschien op het eerste oog niet het meest geschikte land om met kinderen doorheen te reizen. Toch beloven wij je, je zult verbaasd staan over hoe leuk China met kinderen eigenlijk wel niet is! Vooral door de afwisseling, veel historie, oude tradities, natuur en leuke (sportieve) activiteiten. Klauter met het gezin over de Chinese muur, fiets over de stadsmuur van Xian of door het Chinese platteland en sta oog in oog met een panda in het Panda Base Chengdu.

Reizen door China is van alle gemakken voorzien: goede transfers die precies op tijd voor je klaar staan, de snelle nachttreinen (een ervaring op zich) en comfortabele hotels voorzien van een zwembad daar waar het kan. Kortom, China is écht leuk voor jong en oud.

Feestdagen China

Natuurlijk kent China ook veel feestdagen, waaronder het meeste bekende feest van het land: het Chinese Nieuwjaar. Ook wel het lentefestival genoemd. Dit feest duurt wel 15 dagen en kent elk jaar weer andere data. Dat komt door de Chinese kalender die niet gelijk loopt aan onze kalender. Elk jaar staat één van de twaalf dieren uit de Chinese dierenriem centraal. Je kent ze misschien wel van de Chinese astrologie.

Hoe vieren de Chinezen het Chinees Nieuwjaar? Vooral met eten. De voorbereidingen voor dit festival beginnen al 7 dagen van tevoren. Verschillende soorten fruit, groenten, snoep en andere snacks worden bereid voor en door familie en vrienden. Op oudjaarsavond komen ze allemaal samen en genieten ze van een groot feestmaal, natuurlijk met een potje Mahjong erbij. De winnaar van dit gezelschapsspel krijgt veel geluk op zijn pad in het nieuwe jaar.

Het Chinese Nieuwjaar mag dan wel het bekendste feest zijn van het land, China zit vol tradities en festivals. Zoals het Mid-herfstfestival, oftewel het maanfeest. Oorspronkelijk was het maanfeest een oogstfeest, waarbij mensen de oogst en het harde werken vierden. Nu is het een feest door heel het land, voor jong en oud. Tijdens het festival eten mensen de mooi versierde maancake, vergelijkbaar qua smaak aan een gevulde koek of banketstaaf. Ook worden er in de straten drakendansen opgevoerd, dragen mensen maskers en lopen vooral kinderen rond met lampionnen. Een heel kleurrijk gebeuren. In 2020 is het maanfeest op 1 oktober.

China als jouw volgende bestemming?

Kan jij ook niet wachten om een China rondreis te maken? Vraag local hero Stella om je te helpen bij het samenstellen van jouw ideale rondreis. Stella is zelf geboren en getogen in China, waardoor zij het land als geen ander kent. Ze deelt graag haar leukste insider tips met jou. Wil je eerst nog wat meer inspiratie op doen, bekijk dan onze voorbeeldreizen: China rondreis betaalbaar, China rondreis de leukste en China familieavontuur.

Terug naar overzicht