Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Namibië best local experiences

reisduur:
21 dagen / 20 nachten
route:
Windhoek - Kalahari - Sesriem - Swakopmund - Damaraland - Khowarib - Opuwo - Epupa Falls - Ruacana - Ovamboland - Onguma - Etosha - Okonjima - Windhoek
reissom:
va. € 2215,- p.p. bij 2 personen in laagseizoen. Va. €2910,- p.p. bij 2 personen in hoogseizoen. (Boek zelf je retourvlucht)

Wie droomt er niet van? Met een stoere 4WD Toyota Highlux pickup met 2 daktenten dwars door Namibië tijdens je kleinschalige rondreis. Niet afzien of vlug-vlug, maar echt op je gemak. Kamperen waar het kan en bijzonder gelegen lodges wanneer je wat luxer wilt. Zo is het net wat comfortabeler dan kamperen alleen, wij vinden het de beste combinatie. Een flink deel van de maaltijden is inbegrepen.

Geen standaard Namibië reis: je ziet de highlights én ook het ongerepte noorden, er is veel tijd voor wildlife parken en je ontmoet de lokale stammen. Zelf alles uitzoeken hoeft helemaal niet. Je local Hero, je Namibië specialist ter plaatse, zorgt voor je vervoersmiddel, voor de slim gekozen overnachtingplekken en is je 24/7 back-up. Precies wat je nodig hebt, de rest is aan jou.

Inclusief:
- luchthaven transfers;
- 18 dagen Toyota 4x4 double cab* (of vergelijkbaar) met kampeeruitrusting;
- alle km, belastingen, toeslag extra chauffeur;
- volledige verzekeringen (CDW, PAI, diefstal) inclusief evt. schade aan ramen, banden etc (prijzig maar, zoals we zelf ervaren hebben, echt nodig);
- alle campsites, lodges met ontbijt, en 8 diners;
- activiteiten tijdens trekking;
- diensten local Hero ter plaatse

Exclusief:
-
internationale vluchten (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- overige maaltijden;
- brandstof;
- deposit auto (N$ 2500,- per creditcard);
- overige kosten autohuur zoals evt. onderkant en waterschade auto (niet gedekt, meer info ter plaatse);
- entrees (nationale) parken;
- overige excursies en bezoeken ter plekke;
- visum, zie ook praktisch.

*Bij 4 pers. wel zeer beperkte bagageruimte. Overleg hierover met je Local Hero.

Wat is de beste reistijd voor Namibië?
Namibië heeft een droog, semi woestijnklimaat. Overdag is het warm tot zeer warm (midden zomer kan het tot 40˚ C poplopen), ’s nachts koelt het altijd sterk af. ’s Winters is het overdag nog warm maar ’s nachts kan het bijna vriezen. Het regenseizoen van Namibië loopt van oktober t/m april, de rest van het jaar is het droog en wolkeloos, gemiddeld heeft Namibië 300 dagen zon per jaar.

* Zomer in Namibië
Die loopt van oktober t/m mei. Het is warm en zonnig, ’s ochtends ca. 15˚ C, overdag tot 35˚ C. Dit is ook de regentijd maar regen valt in korte periodes. Na een paar onweersbuien kleurt het droge landschap groen, het is de favoriete tijd van de locals. 
* Herfst in Namibië
Niet zo lang als bij ons, zomer en winter volgen elkaar hier snel op. Juni is de herfstmaand, reken op ongeveer 20˚ C. met wat koudere dagen. 
* Winter in Namibië
Juli en augustus. Veel zon, ’s ochtends en ’s avonds zak de temperatuur onder de 10˚ C, overdag is het ca. 15 tot 22 ˚C. 
* Voorjaar in Namibië
Ook dat is kort, vooral de maand september. Af en toe een koude dag, goed reisweer, het wordt zelden warmer dan 30˚ C. 

Heb ik een visum nodig voor Namibië?
Voor de reizen naar Namibië is een paspoort nodig, dat bij vertrek uit Namibië minimaal nog zes maanden geldig is. Verder moet je beschikken over een geldig retourticket of bewijs dat je Namibië weer uit reist. Je mag als bonafide toerist max. 90 dagen blijven. Ga je de grens over met Botswana, dan hoef je ook daar tevoren geen visum voor te hebben. Je visum bij de grens is maximaal 90 dagen geldig. Voor Zimbabwe en Zambia is een zgn. Kaza Univisa beschikbaar, te koop voor ca. US$ 50,- bij de grens. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het  of de ambassades nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Reizen met kinderen onder de 18: 
Je bent zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste reisdocumenten. We benadrukken de regels voor het reizen met kinderen. Voor Namibië en Botswana gelden strenge regels, wat inhoudt dat je verplicht bent om in het bezit te zijn van een originele geboorteakte van je kind(eren) (internationaal en Engelstalig), voor: reizende ouders met minderjarige kind(eren), alleenreizende ouder met minderjarige kind(eren), voogd reizende met minderjarige kind(eren). Wanneer je niet over deze originele geboorteakte met originele stempel beschikt, word je niet toegelaten op de vlucht.

Heb ik vaccinaties nodig voor Namibië?
Voor Namibië zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt wel een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Ga goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers, advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. Ook op de website van GGD Reisvaccinaties vind je actuele informatie. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis naar Namibië. Maak je op weg naar Namibië een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet je bij binnenkomst een vaccinatie (stempel) hebben. Namibië heeft een beperkt malaria risico, meer in het noorden (Etosha) dan in het zuiden en dan vooral in de regenmaanden van december t/m mei. Draag zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe.

Hoeveel tijdverschil is er met Namibië?
Tijdens onze zomertijd is het in Namibië 1 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het in Namibië 1 uur later. Een uitzondering hierop: tussen de laatste zondag van maart en de eerste zondag van april en tussen de eerste zondag van september en de laatste zondag van oktober is er geen tijdsverschil. Bezoek je ook Botswana, Zambia of Zimbabwe dan is er tijdens onze zomertijd geen tijdsverschil, tijdens onze wintertijd is het 1 uur later.

Is het veilig in Namibië?
De veiligheid van jou als reiziger in Namibië staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, reisexpert van Namibië, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele informatie over reizen naar Namibië.

Namibië is een veilig land. Met net 2 miljoen mensen op een oppervlakte van 4x Verenigd Koninkrijk, is het alleen rond Windhoek echt druk. Net als in andere Afrikaanse steden komt kleine criminaliteit voor. Neem ’s avonds een taxi of gebruik je huurauto en ga niet zonder begeleiding naar de buitenwijken. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Welke taal wordt gesproken in Namibië?
De officiële taal in Namibië is Engels, ook voor verkeersborden. Daarnaast worden Afrikaans en Duits veel gebruikt. De verschillende bevolkingsgroepen van Namibië hebben hun eigen Afrikaanse talen. De belangrijkste groepen daarvan zijn de Bantu en Khoisan talen.

Wat neem ik mee naar Namibië?
Hieronder een lijst met bagage items die zeker van pas komen:
- lichte vrijetijdskleding overdag, warme trui of jas voor ’s ochtends /’s avonds. 
- warme fleece, sjaal, handschoenen en muts in koude wintermaanden 
- goed zittende wandelschoenen en slippers (handig als je doucht op safari) 
- badkleding, veel hotels en lodges hebben zwembaden. 
- Zonnebrandmiddel, zonnebril en hoed/pet, lipbalm (sterke zon, erg droog) 
- Op safari: slaapzak (evt. ook te huur) een klein reiskussen is handig. 
- Waterfles, 2 liter of 2 losse. Je moet veel blijven drinken vooral in de zomer. 
- Zaklantaarn, hoofdlamp en evt. verrekijker.

Hoe betaal ik in Namibië?
In Namibië betaal je met de Namibian Dollar (NAD). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. De koers is altijd gelijk aan de Zuid-Afrikaanse rand. Daarmee (biljetten én munten) kun je ook betalen in Namibië. Pinnen met je bankpas kan in Windhoek, wel met je creditcard (alleen Visa) maar dat is niet altijd mogelijk en ook duur. Creditcards worden alleen in de luxe hotels en lodges in Namibië geaccepteerd. Zorg dus voor US$ of Euro cash, geen beschadigde biljetten en 50 Euro biljetten of kleiner. Zorg verder, als je gewisseld hebt voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. Fooien & entrees. Ga je op safari in Namibië dan verwachten je chauffeur/gids bij goede service verwacht ca. N$ 20,- tot 40,- p.p. per dag. In restaurants, bars enz. is 10% fooi gebruikelijk. Wat kleingeld voor andere kleine services is handig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Entrees: voor de meeste parken moet worden betaald: per persoon per dag N$ 80,- en N$ 10,- per auto., kleinere parken zijn half geld, autoprijzen blijven gelijk. Ga je mee op een georganiseerde safari in Namibië, dan zijn de entrees doorgaans al inbegrepen.

Wat eten in Namibië?
Namibië heeft een gevarieerde keuken, niet veel anders als die in Zuid-Afrika. Hamburgers, pizza, steak, pasta, braai, salades. Maar ook, vooral in Swakopmund, vis, kreeft en oesters. Voor vegetariërs zijn er linzen/couscous salades, rijst met kikkererwten, groente kebabs enz. Ga je op georganiseerde safari, geeft dan even door dat je vegetarisch wilt eten. Frisdrank en mineraal water zijn overal verkrijgbaar. Windhoek lager is populair, wijn komt vooral uit Zuid Afrika. Het prijsniveau ligt lager als in Nederland.

Welke stekker in Namibië?
De stopcontacten in Namibië werken op 220-240 volt en hebben 3 dikke ronde polen. Dat zit meestal niet in een wereldstekker dus koop er een in Windhoek. Op veel, maar niet alle, campings in Namibië kun je batterijen opladen. Buiten Windhoek is er nauwelijks verlichting, ook bij je hotel kan de stroom wel eens uitvallen. Neem een (hoofd) zaklamp mee, ook handig op safari. Kraanwater in Namibië wordt goed gezuiverd en is veilig drinkbaar. Uitzondering zijn de afgelegen kampplaatsen. Uiteraard is ook mineraal water in flessen te koop.Verblijf Gezien het beperkte aantal hotels en lodges in Namibië en hun eveneens beperkte capaciteit (meestal niet meer dan 20-25 kamers), en de grote vraag is echt vroeg boeken nodig (liefst 6 maanden of meer vooruit).

Ook kan het voorkomen dat op sommige plaatsen een gepland hotel (nog) niet te reserveren valt. Vaak omdat groepen hier tot ca. een maand tevoren nog een claim op hebben. Er wordt dan altijd direct een alternatief hotel geboekt en daarnaast, als het echt een fijn hotel is dat de moeite van het wachten waard is, wordt er een zgn. wachtlijst boeking aangehouden. Je local Hero van Namibië heeft meer informatie. 

4wd Double Cab camper Ook al vanwege bovenstaande en de kosten zijn autoreizen met een 4x4 auto met een of twee tentjes op het dak populair. De beschikbaarheid van campsites en deze auto’s is groter en vaak ook nog tot vlak voor vertrek te boeken. Daarbij houd niemand je tegen als je onderweg toch een nachtje of meer in een hotel of lodge slaapt als ze plek hebben. Geen verkeerde combinatie! Voor info over de uitrusting en de auto kijk op de autohuur pagina.

Georganiseerd: Op georganiseerde kampeersafari’s in Namibië slaap je in 2 pers. koepeltentjes met ingenaaid grondzeil en insecten werend gaas voor de ramen. Je slaapt op matrassen van ca. 5 cm dik, comfortabel genoeg. Een slaapzak is nodig, evt. te huur (ca. N$ 50,-) en een kussen neem je zelf mee. In de tent kun je staan en ze zijn makkelijk op te zetten. Verder hoef je niet mee te helpen, de crew doet de rest. Alle materialen, bord bestek etc zijn inclusief. Maaltijden worden boven open vuur klaargemaakt. Ben je vegetarisch, geef dit dan bij boeking door.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende:
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. * bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Je vliegt naar de hoofdstad Windhoek. Er zijn geen rechtstreekse vluchten, je moet altijd overstappen, veelal in Frankfurt (Lufthansa) of Johannesburg (South African Airways), soms op beide luchthavens.

Binnenlandse vluchten

Doorgaans bezoek je Namibië overland, dus reis je per auto. In het hele land zijn op veel plaatsen airstrips aangelegd vooral bij de parken. Je kunt ze dus ook door de lucht bereiken. De kosten van van een zgn. fly-in safari zijn wel flink veel hoger.  

Combi met Botswana / Zimbabwe of Zambia

Combineren met de omringende landen gaat vaak met South African Airways, je kunt zgn. open jaw vliegen, heen op de ene, terug op de andere luchthaven. Bijvoorbeeld heen naar Windhoek, terug vanaf Victoria Falls (Zimbabwe), Livingstone (Zambia) of Maun (Botswana)

Kosten

Reken voor een internationale retourvlucht op tenminste € 900,-. Reken in de drukke tijden toch al snel € 1000/€ 1100,-. Aanbiedingen zitten op ca. € 800,-. Je moet dan wel vaak overstappen en de aansluitingen zijn niet al te best. Qatar Airways, via Doha en Johannesburg heeft vaak scherpe prijzen.

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen vanaf Schiphol eerst naar Frankfurt. Lufthansa vliegt vanaf Frankfurt, net als South African, naar Windhoek. Ook via London kun je naar Windhoek, doorgaans via Johannesburg of Kaapstad. Kijk verder op Skyscanner.

Tijden

* De meeste maatschappijen komen, ook al vanwege de overstap een dag later aan (nachtvluchten). Ook de terugvlucht is doorgaans een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning.
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM Wereld Deal Weken.

Met zo’n 2 miljoen inwoners en een oppervlakte van 27 x België of 4 x Engeland is Namibië een leeg land. En daarbij woont een groot deel van de inwoners rond Windhoek. Of je nu wel of niet zelf rijdt, je zit veel in de auto, camper of busje. 

Namibië: 4WD (met daktent) of niet? 

Meestal de eerste vraag. Je kunt met een gewone auto het land zien, we raden het niet aan. Een auto die hoog op zijn wielen staat is echt beter. Bijna alle wegen zijn maximaal twee-baans. Op asfalt haal je gemiddeld over de dag wel 80 km, maar op gravelwegen moet je echt langzamer rijden, gemiddeld per dag ca. 50 km uur. En dan ben je best lang onderweg.

Welk vervoermiddel? 

 • Georganiseerd: Je reist in kleine internationale groepen. Bij min. 2-4 personen: Toyota Quantum Landcruiser met aanhanger. Bij 5-14 personen: Toyota Dyna truck (aangepast safari voertuig).
 • Meest gehuurd, 4WD met daktent (en): Nissan 4x4 Double Cab (of vergelijkbaar) met óf zonder kampeeruitrusting en met ruimte voor 2 of 4 personen (of 2 volwassenen en 3 kinderen). Er is ook een Nissan 4x4 Single Cab met of zonder kampeerspullen, geschikt voor 2 personen. Deze is wat goedkoper maar de ervaring leert dat een dubbele cabine met extra ruimte lekker is. 
 • Huur 4WD: Suzuki Grand Vitara. Geschikt voor asfalt en gravelwegen. Dit is wel een 4WD, maar niet voor het échte off road werk. Geschikt voor 2 personen of 4 personen met weinig bagage.
 • Huur gewone auto: Dit kan uiteraard ook. We geven je dan tips over waar je wel of niet kunt rijden en passen je route hierop aan. Houd dan wel rekening met de relatief lage gemiddelde snelheid, meer uren op de weg en een flinke kans op extra kosten vanwege schade door opspringende steenslag etc. (geen grapje, dat gebeurt echt al snel). 

Waarom via Local Hero? 

In Namibië werken we met Namibia Car Rental. Bij schade of problemen is het prettig een lokaal aanspreekpunt te hebben. Let op dat je bij pech of problemen toch snel extra kosten maakt. Alle verhuurders zijn hier strikt mee, niet gek gezien het soort wegen in Namibië. Check de auto bij het ophalen goed (dat zijn ze hier gewend) en wees voorzichtig. Bij onze voorbeeldreizen is een volledige verzekering zonder eigen risico (en de toeslag ca. N$ 220 p.d.) al inbegrepen. 

4x4 Namibië: wat is inbegrepen?  

 • Een onbeperkt aantal km;  
 • Full insurance with zero excess voor de 4wd (exclusief kampeeruitrusting), dat wil zeggen: Volledige diefstal en aansprakelijkheidsverzekering ZONDER een eigen risico (de normale toeslag daarvoor is ca. N$ 220,- per dag) Ook ruitschade en bandenschade (alleen niet de zijkant van banden) is gedekt. 
 • De standaard uitrusting: Radio/CD/Airco/sleeptouw/reserveband/krik/startkabels. 

Wat is exclusief? 

 • Toeslag voor maximaal 1 extra chauffeur (min. 25 jaar oud) of jonge chauffeur (23-25) 
 • Brengen of ophalen bij een hotel ipv. verhuurlocatie; 
 • Extra uitrusting die niet standaard is, zoals een 2e reserveband; GPS huur ca N$ 85,- p.d. 
 • Administratiekosten bij boetes en bij evt. schade of als je de grens over wilt (kan alleen met permit en toestemming van te voren) Je kunt dan rijden in Botswana, Zuid Afrika, Zuid Zambia en in Zimbabwe alleen in Victoria Falls. Kost ca. N$ 550,-. 
 • Deposit (N$ 2000,-) die van je creditcard limiet af gaat. Daarnaast evt. een even hoog deposit voor de kampeeruitrusting. 
 • Pechhulp: is inbegrepen MAAR net als bij andere verhuurders gebruikelijk: alle  hiermee verbonden te maken kosten (ook sleepkosten enz.) worden aan je doorberekend. 
 • Als je geen full cover hebt (zoals inbegrepen bij onze voorbeeldreizen)  is voor eigen rekening: ALLE schade aan de onderkant (en dat is inclusief de wielkasten) die niet is veroorzaakt door een aanrijding, zandstorm en waterschade. Bij extreem vuile 4WD kan een extra toeslag van N$ 550,- worden gerekend. 

Waar moet je verder nog op letten?  

 • een dag is 24 uur, vanaf het moment dat je de auto ophaalt MAAR: dat geldt niet voor auto’s met (kampeer) uitrusting of camper achtigen: vertrek en aankomst dag tellen mee, dit in verband met de extra tijd die nodig is voor inspectie en schoonmaak.
 • de vertrekdatum is bepalend voor het seizoen tarief, net voor het hoogseizoen huren is dus goedkoper, aan het eind van het hoogseizoen huren relatief duur; 
 • een creditcard op naam van bestuurder is nodig, deze dus ook meenemen;  
 • een gewoon Nederlands rijbewijs (min 1 jaar in bezit), een internationaal rijbewijs is niet nodig; 
 • min. leeftijd 25 jaar min. 1 jaar in bezit van rijbewijs, er geldt geen maximum leeftijd
 • pech, ongelukken of andere problemen moet je binnen 24 uur melden aan de verhuurder anders vervalt de verzekeringsdekking.

Overige tips:

 • In Namibië worden vooral 4wd verhuurd. Ook bij de grotere is de bagageruimte beperkt. Neem niet te veel mee en geen koffers maar zachte tassen. 
 • Het ophalen en checken kost al snel 2 uur, het is handig om die dag nog dichtbij te overnachten. Is er wat met de auto dan ben je zo weer bij het verhuurstation., Doe het de eerste dag rustig aan, zelfs een ervaren bestuurder moet in een andere auto en in een ander land even wennen. Je hebt geen haast, het is vakantie.
 • Rijd niet bij donker, ga ’s ochtends op tijd weg zodat je ruim voor de schemering weer op je volgende overnachtingsplaats bent. Ook aan het links rijden moet je even wennen.
 • Afstanden groot, zorg altijd voor voldoende drinkwater en iets te eten voor onderweg maar ook voor noodgevallen.
 • Flitspalen hebben we (nog) niet gezien. Maar de leegte is verraderlijk, je ben snel geneigd het gas in te trappen. Let op, door de heuvels in de weg kan een achter of tegenligger onverwacht opduiken. We wilden keren in ‘the middle of nowhere’ en net op tijd zagen we in de achteruitkijkspiegel een enorme truck!
 • Benzine kost net als diesel ca. NS$ 11,- per liter, zorg voor een volle tank en genoeg cash geld. Niet overal zijn benzinestations en sommige accepteren alleen cash. Je huurt de auto met een volle tank en zo lever je hem ook weer in. 4Wd hebben soms een dubbele gekoppelde tank, let er bij het tanken op dat die dan ook allebei vol zitten.
 • Niet overal heb je bereik met je telefoon, een satelliet telefoon is evt. te huur.
 • Alle informatie over tarieven, drop-off en voorwaarden kan onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd, vaak zonder voorafgaande kennisgeving. Details staan op de huurovereenkomst die je krijgt bij het ophalen van je 4WD auto.
reisduur:
21 dagen / 20 nachten
route:
Windhoek - Kalahari - Sesriem - Swakopmund - Damaraland - Khowarib - Opuwo - Epupa Falls - Ruacana - Ovamboland - Onguma - Etosha - Okonjima - Windhoek
reissom:
va. € 2215,- p.p. bij 2 personen in laagseizoen. Va. €2910,- p.p. bij 2 personen in hoogseizoen.
Wie droomt er niet van? Met een stoere 4WD Toyota Highlux pickup met 2 daktenten dwars door Namibië tijdens je …
︿

Inclusief:
- luchthaven transfers;
- 18 dagen Toyota 4x4 double cab* (of vergelijkbaar) met kampeeruitrusting;
- alle km, belastingen, toeslag extra chauffeur;
- volledige verzekeringen (CDW, PAI, diefstal) inclusief evt. schade aan ramen, banden etc (prijzig maar, zoals we zelf ervaren hebben, echt nodig);
- alle campsites, lodges met ontbijt, en 8 diners;
- activiteiten tijdens trekking;
- diensten local Hero ter plaatse

Exclusief:
-
internationale vluchten (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- overige maaltijden;
- brandstof;
- deposit auto (N$ 2500,- per creditcard);
- overige kosten autohuur zoals evt. onderkant en waterschade auto (niet gedekt, meer info ter plaatse);
- entrees (nationale) parken;
- overige excursies en bezoeken ter plekke;
- visum, zie ook praktisch.

*Bij 4 pers. wel zeer beperkte bagageruimte. Overleg hierover met je Local Hero.

Wat is de beste reistijd voor Namibië?Namibië heeft een droog, semi woestijnklimaat. Overdag is het warm tot zeer warm (midden zomer …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Met zo’n 2 miljoen inwoners en een oppervlakte van 27 x België of 4 x Engeland is Namibië een leeg land. En daarbij woont een groot deel van de inwoners rond Windhoek. Of je nu wel of niet zelf rijdt, je zit veel in de auto, camper of busje. 

Namibië: 4WD (met daktent) of niet? 

Meestal de eerste vraag. Je kunt met een gewone auto het land zien, we raden het niet aan. Een auto die hoog op zijn wielen staat is echt beter. Bijna alle wegen zijn maximaal twee-baans. Op asfalt haal je gemiddeld over de dag wel 80 km, maar op gravelwegen moet je echt langzamer rijden, gemiddeld per dag ca. 50 km uur. En dan ben je best lang onderweg.

Welk vervoermiddel? 

 • Georganiseerd: Je reist in kleine internationale groepen. Bij min. 2-4 personen: Toyota Quantum Landcruiser met aanhanger. Bij 5-14 personen: Toyota Dyna truck (aangepast safari voertuig).
 • Meest gehuurd, 4WD met daktent (en): Nissan 4x4 Double Cab (of vergelijkbaar) met óf zonder kampeeruitrusting en met ruimte voor 2 of 4 personen (of 2 volwassenen en 3 kinderen). Er is ook een Nissan 4x4 Single Cab met of zonder kampeerspullen, geschikt voor 2 personen. Deze is wat goedkoper maar de ervaring leert dat een dubbele cabine met extra ruimte lekker is. 
 • Huur 4WD: Suzuki Grand Vitara. Geschikt voor asfalt en gravelwegen. Dit is wel een 4WD, maar niet voor het échte off road werk. Geschikt voor 2 personen of 4 personen met weinig bagage.
 • Huur gewone auto: Dit kan uiteraard ook. We geven je dan tips over waar je wel of niet kunt rijden en passen je route hierop aan. Houd dan wel rekening met de relatief lage gemiddelde snelheid, meer uren op de weg en een flinke kans op extra kosten vanwege schade door opspringende steenslag etc. (geen grapje, dat gebeurt echt al snel). 

Waarom via Local Hero? 

In Namibië werken we met Namibia Car Rental. Bij schade of problemen is het prettig een lokaal aanspreekpunt te hebben. Let op dat je bij pech of problemen toch snel extra kosten maakt. Alle verhuurders zijn hier strikt mee, niet gek gezien het soort wegen in Namibië. Check de auto bij het ophalen goed (dat zijn ze hier gewend) en wees voorzichtig. Bij onze voorbeeldreizen is een volledige verzekering zonder eigen risico (en de toeslag ca. N$ 220 p.d.) al inbegrepen. 

4x4 Namibië: wat is inbegrepen?  

 • Een onbeperkt aantal km;  
 • Full insurance with zero excess voor de 4wd (exclusief kampeeruitrusting), dat wil zeggen: Volledige diefstal en aansprakelijkheidsverzekering ZONDER een eigen risico (de normale toeslag daarvoor is ca. N$ 220,- per dag) Ook ruitschade en bandenschade (alleen niet de zijkant van banden) is gedekt. 
 • De standaard uitrusting: Radio/CD/Airco/sleeptouw/reserveband/krik/startkabels. 

Wat is exclusief? 

 • Toeslag voor maximaal 1 extra chauffeur (min. 25 jaar oud) of jonge chauffeur (23-25) 
 • Brengen of ophalen bij een hotel ipv. verhuurlocatie; 
 • Extra uitrusting die niet standaard is, zoals een 2e reserveband; GPS huur ca N$ 85,- p.d. 
 • Administratiekosten bij boetes en bij evt. schade of als je de grens over wilt (kan alleen met permit en toestemming van te voren) Je kunt dan rijden in Botswana, Zuid Afrika, Zuid Zambia en in Zimbabwe alleen in Victoria Falls. Kost ca. N$ 550,-. 
 • Deposit (N$ 2000,-) die van je creditcard limiet af gaat. Daarnaast evt. een even hoog deposit voor de kampeeruitrusting. 
 • Pechhulp: is inbegrepen MAAR net als bij andere verhuurders gebruikelijk: alle  hiermee verbonden te maken kosten (ook sleepkosten enz.) worden aan je doorberekend. 
 • Als je geen full cover hebt (zoals inbegrepen bij onze voorbeeldreizen)  is voor eigen rekening: ALLE schade aan de onderkant (en dat is inclusief de wielkasten) die niet is veroorzaakt door een aanrijding, zandstorm en waterschade. Bij extreem vuile 4WD kan een extra toeslag van N$ 550,- worden gerekend. 

Waar moet je verder nog op letten?  

 • een dag is 24 uur, vanaf het moment dat je de auto ophaalt MAAR: dat geldt niet voor auto’s met (kampeer) uitrusting of camper achtigen: vertrek en aankomst dag tellen mee, dit in verband met de extra tijd die nodig is voor inspectie en schoonmaak.
 • de vertrekdatum is bepalend voor het seizoen tarief, net voor het hoogseizoen huren is dus goedkoper, aan het eind van het hoogseizoen huren relatief duur; 
 • een creditcard op naam van bestuurder is nodig, deze dus ook meenemen;  
 • een gewoon Nederlands rijbewijs (min 1 jaar in bezit), een internationaal rijbewijs is niet nodig; 
 • min. leeftijd 25 jaar min. 1 jaar in bezit van rijbewijs, er geldt geen maximum leeftijd
 • pech, ongelukken of andere problemen moet je binnen 24 uur melden aan de verhuurder anders vervalt de verzekeringsdekking.

Overige tips:

 • In Namibië worden vooral 4wd verhuurd. Ook bij de grotere is de bagageruimte beperkt. Neem niet te veel mee en geen koffers maar zachte tassen. 
 • Het ophalen en checken kost al snel 2 uur, het is handig om die dag nog dichtbij te overnachten. Is er wat met de auto dan ben je zo weer bij het verhuurstation., Doe het de eerste dag rustig aan, zelfs een ervaren bestuurder moet in een andere auto en in een ander land even wennen. Je hebt geen haast, het is vakantie.
 • Rijd niet bij donker, ga ’s ochtends op tijd weg zodat je ruim voor de schemering weer op je volgende overnachtingsplaats bent. Ook aan het links rijden moet je even wennen.
 • Afstanden groot, zorg altijd voor voldoende drinkwater en iets te eten voor onderweg maar ook voor noodgevallen.
 • Flitspalen hebben we (nog) niet gezien. Maar de leegte is verraderlijk, je ben snel geneigd het gas in te trappen. Let op, door de heuvels in de weg kan een achter of tegenligger onverwacht opduiken. We wilden keren in ‘the middle of nowhere’ en net op tijd zagen we in de achteruitkijkspiegel een enorme truck!
 • Benzine kost net als diesel ca. NS$ 11,- per liter, zorg voor een volle tank en genoeg cash geld. Niet overal zijn benzinestations en sommige accepteren alleen cash. Je huurt de auto met een volle tank en zo lever je hem ook weer in. 4Wd hebben soms een dubbele gekoppelde tank, let er bij het tanken op dat die dan ook allebei vol zitten.
 • Niet overal heb je bereik met je telefoon, een satelliet telefoon is evt. te huur.
 • Alle informatie over tarieven, drop-off en voorwaarden kan onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd, vaak zonder voorafgaande kennisgeving. Details staan op de huurovereenkomst die je krijgt bij het ophalen van je 4WD auto.

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Start 4x4 selfdrive rondreis Namibië, kleinschalige B&B Windhoek

Na je internationale vlucht kom je aan op de luchthaven van Windhoek. De chauffeur staat al te wachten en dan is het nog maar een uurtje naar je guesthouse in hoofdstad Windhoek. Je overnacht in een kleinschalig B&B in een rustig gelegen wijk. Voor het diner ben je per taxi in een wip bij de restaurants en bars van Windhoek.

Afhankelijk van je aankomsttijd haal je vandaag ook je 4x4 pick-up op bij het autoverhuurbedrijf. Reken op ca 2 uur, ze laten je alle in's en outs zien van de auto, daktenten en alle (camping) materialen.

Dag 1 - 2: Start 4x4 selfdrive rondreis Namibië, kleinschalige B&B Windhoek

Na je internationale vlucht kom je aan op de luchthaven van Windhoek. De chauffeur staat al te wachten en dan is het nog maar een uurtje naar je guesthouse in …

︿

Dag 3: Van Windhoek naar het Kalahari Game Reserve, lodge met zwembad (ca. 260 km, ca. 3 uur)

Na het ontbijt tijd voor wat shopping (snacks en drinken) in het centrum van Windhoek. Daarna rijd je het eerste stuk zuidwaarts, gewoon over het asfalt. Via Rehoboth, een mooie koffiestop, en Tsumis naar het Intu Afrika Kalahari Game Reserve. Niet direct kamperen tijdens je Namibië rondreis, maar een verblijf in een tended lodge: een wijntje op de veranda en met de verrekijker bij de hand spot je het eerste wildlife.

Het Intu Africa reserve kent een grote populatie meerkatten: grappige stokstaartjes, die je op veel plaatjes van Namibië ziet. Boek vanmiddag facultatief een wandeltocht met een gids die zijn kennis van tracking en bushsurvival deelt.

Dag 3: Van Windhoek naar het Kalahari Game Reserve, lodge met zwembad (ca. 260 km, ca. 3 uur)

Na het ontbijt tijd voor wat shopping (snacks en drinken) in het centrum van Windhoek. Daarna rijd je het eerste stuk zuidwaarts, gewoon over het asfalt. Via Rehoboth, een mooie …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 50,- p.p.

 • Reken op ca. € 50,- p.p.

Dag 4 - 5: Van Kalahari naar Sesriem, alle tijd voor de Sossusvlei (ca. 4 uur, ca. 350 km)

Op tijd weg, zodat je in Sesriem bent voor de lunch. Omdat je nu je eigen maaltijden verzorgt, vonden we het prettig tijdig op de plek van bestemming te zijn. Bovendien heb je de middag voor de zandduinen van de Sossusvlei, een van de highlights van Namibië, die je dan zowel bij zonsondergang, als morgen bij zonsopgang ziet.

Op 5 km. van de camping ligt de 100 m. hoge Elim duin. Het is een klein uurtje naar de top, bij zonsondergang is het contrast tussen de rode duinen en de blauwpaarse Naukluft bergen het mooist en maak je de beste foto’s. Heb je het er voor over, dan is een ballon- of sightseeing vlucht over de zandduinen spectaculair. Tevoren te boeken, vraag je local Hero, je lokale Namibië reisspecialist.

local Hero

Duin 45, op 45 km van Sesriem, staat op veel reizigersfoto’s: met zijn 80 m en lichtere helling beter te beklimmen dan (de naam zegt het al) “Big Daddy”, met 325 m. de hoogste hier. Mooi uitzicht op Deadvlei. Dune 7 ligt ook in de Namib woestijn en is de hoogste: 388 meter. Ga je voor een van deze toppen, zorg dan voor voldoende water (2-3 liter p.p. minimum) en ook warme kleding en een zaklamp voor als de zon onder is gegaan.

Dag 4 - 5: Van Kalahari naar Sesriem, alle tijd voor de Sossusvlei (ca. 4 uur, ca. 350 km)

Op tijd weg, zodat je in Sesriem bent voor de lunch. Omdat je nu je eigen maaltijden verzorgt, vonden we het prettig tijdig op de plek van bestemming te zijn. …

︿

Dag 6: Woestijnrit naar Swakopmund (ca. 350 km, ca. 5,5 uur rijden)

Vandaag is een beetje uitslapen wel weer lekker. Daarna op weg naar het kustplaatsje Swakopmund. Zorg voor eten en drinken voor onderweg, want na Solitaire (de beroemde benzinepomp) rijd je dwars door het Namib Naukluft park naar Walvisbaai, waar de ‘bewoonde’ wereld weer begint.

Je bent in een soort verduitst, maar relaxt, Zandvoort in de woestijn met een Afrikaans sausje. Tegelijk is ook het enige echte toeristencentrum van Namibië: lokale snuisterijenwinkels, bars, excursiebureautjes en (vis)restaurantjes in alle prijsklassen. Dankzij de vochtige zee mist is het opvallend groen met palmbomen die hier hardnekkig proberen te overleven.

Dag 6: Woestijnrit naar Swakopmund (ca. 350 km, ca. 5,5 uur rijden)

Vandaag is een beetje uitslapen wel weer lekker. Daarna op weg naar het kustplaatsje Swakopmund. Zorg voor eten en drinken voor onderweg, want na Solitaire (de beroemde benzinepomp) rijd je …

︿

Dag 7: Namibië 4x4 selfdrive, sportieve activiteiten in Swakopmund

Een dagje in en rondom Swakopmund, dat is even de auto uit tijdens je 4x4 autorondreis Namibië. Er is strand voor een duik in zee (meestal wel fris!) of je kunt er echt op uit. De meeste reizigers gaan ’s ochtends vroeg mee op de catamaran boottocht. Via Walvisbaai vaar je naar Bird Island en de kolonie Cap Fur zeehonden.

Zin in wat actie, zelf peddelen kan ook: vanuit Swakopmund kun je ook per zeekajak naar de zeehonden kolonie. Ben je meer een landrot, dan kun je surfen op de duintoppen of quad rijden door 35 km. wilde Namib woestijn. Spoel daarna het zand uit je mond met Zuid-Afrikaanse wijn en verse oesters.

Dag 7: Namibië 4x4 selfdrive, sportieve activiteiten in Swakopmund

Een dagje in en rondom Swakopmund, dat is even de auto uit tijdens je 4x4 autorondreis Namibië. Er is strand voor een duik in zee (meestal wel fris!) of je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 35,- p.p.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.

Dag 8: Swakopmund naar Damaraland, wild spotten (ca. 280 km, ca 3,5 uur)

Vandaag weer vroeg op voor de rit naar het noorden van Namibië. Halverwege tussen Swakopmund en het Etosha National Park ligt Damaraland. Een bijzondere regio met oude San rotsschilderingen en een met palmbomen begroeide zijarm van de Uniab rivier. Het is een droog gebied, waardoor veel wild, zoals kuddes olifanten en zwarte neushoorns, naar deze rivier komen om te drinken. 

Een uniek stuk natuur, want je zou het hier niet verwachten maar je spot hier veel groot wild als cheetahs, leeuwen, bergzebra’s, Angolese giraffen, kudu's en springbokken. Zo bijzonder kan Namibië zijn en je slaapt er vannacht letterlijk middenin: het zwembad van je campsite dient soms ook als drinkplaats voor de olifanten.

local Hero

Wil je liever meer tijd voor de spectaculaire zeehondenkolonie bij Cape Cross en de dag erop een bijzondere rit maken langs de kust door het afgelegen Skeleton Coast National Park?  Boek dan een extra dag en plan een extra overnachting in Cape Cross. Vraag je local Hero naar de details.

Dag 8: Swakopmund naar Damaraland, wild spotten (ca. 280 km, ca 3,5 uur)

Vandaag weer vroeg op voor de rit naar het noorden van Namibië. Halverwege tussen Swakopmund en het Etosha National Park ligt Damaraland. Een bijzondere regio met oude San rotsschilderingen en …

︿

Dag 9: Namibië 4x4 selfdrive met daktent, naar de Khowarib kloof (ca. 225 km, ca. 3,5 uur)

Vandaag maak je kennis met de inheemse bevolking van Namibië. In de ochtend rijd je naar Khowarib, een klein dorpje tussen Kaokoland en Damaraland, op slechts een paar minuten van de Hoanib rivier. Deze vrije stromende rivier, uniek voor dit landschap, is gelegen in de indrukwekkende Khowarib kloof. 

Vanaf je campsite ga je samen met een gids de omgeving verkennen, dit kan zowel te voet als met de auto. Trek langs de rivier op omhoog dwars door de kloof en zie roofvogels langs de rand van de kloof zweven. Voor wie wilt kun je ook vandaag al een bezoek brengen aan een inheems Himba dorp, waar de stam nog op een traditionele wijze leeft.

Dag 9: Namibië 4x4 selfdrive met daktent, naar de Khowarib kloof (ca. 225 km, ca. 3,5 uur)

Vandaag maak je kennis met de inheemse bevolking van Namibië. In de ochtend rijd je naar Khowarib, een klein dorpje tussen Kaokoland en Damaraland, op slechts een paar minuten van de …

︿

Dag 10: Kleinschalig Namibië - van Khowarib naar Opuwo, ontmoet de Himba (ca. 165 km, ca. 3 uur)

Vandaag verder noordwaarts op weg naar het einde. Niet letterlijk, maar Opuwo -het einde in Herero taal- ligt in Kunene, het uiterste noordwesten van Namibië en centrum van de Himba cultuur. Het plaatsje vormt de uitvalsbasis voor Kaokoland en de omliggende Himba dorpen. Het laatste stukje wildernis in zuidelijk Afrika. Je kampeert op de family owned Kaoko Mopane campsite.

Onvergetelijk vonden we onderweg een ontmoeting midden in de woestijn. Kilometers rijden over gloeiend hete zandvlakten zonder een levende ziel te zien. Dan opeens een groepje Himba, te voet, zonder ook maar een andere manier van vervoer. Wat een mensen, vriendelijk, waardig, zo zichzelf en één met het landschap.

Dag 10: Kleinschalig Namibië - van Khowarib naar Opuwo, ontmoet de Himba (ca. 165 km, ca. 3 uur)

Vandaag verder noordwaarts op weg naar het einde. Niet letterlijk, maar Opuwo -het einde in Herero taal- ligt in Kunene, het uiterste noordwesten van Namibië en centrum van de Himba …

︿

Dag 11 - 12: Naar Epupa falls, luxe kamperen aan de oever (ca. 185 km, ca. 3 uur)

In ca. 3 uur rijd je richting de grens met Angola. Epupa (vallend water) is een serie watervallen van de Kunene rivier die water aanvoert voor honderden natuurlijke waterpoelen. Machtige baobabs en vijgenbomen contrasteren er met het droge landschap en de bergen op de achtergrond. Vooral voor vogelliefhebbers is het hier een walhalla en een mooi alternatief voor de Victoria Falls in Botswana.

Kleurrijke regenbogen, verscholen in de mist van het 37 meter naar beneden vallende water. Je kampeert direct aan de oever van de rivier op een luxe camping met zwembad. Op eigen gelegenheid of georganiseerd maak je een ochtend wildlife fotoshoot, krokodillenwandeling of Himba visit.

Dag 11 - 12: Naar Epupa falls, luxe kamperen aan de oever (ca. 185 km, ca. 3 uur)

In ca. 3 uur rijd je richting de grens met Angola. Epupa (vallend water) is een serie watervallen van de Kunene rivier die water aanvoert voor honderden natuurlijke waterpoelen. Machtige …

︿

Dag 13: Namibië 4x4 rondreis met daktent, naar de Ruacana watervallen (ca. 325 km, 4,5 uur)

Je blijft nog even in de buurt van de grens met Angola en de oevers van de Kunene rivier. In ca. 4,5 uur rijd je naar je nieuwe campsite in de buurt van de Ruacana watervallen, die in het regenseizoen niet onder doen voor de Victoria Falls. De watervallen liggen net over de grens in Angela, voor een bezoek aan de Ruacana falls registreer je je in het immigration register van Angola (bij de grens).

Naast een bezoek aan de watervallen kun je op het terrein van je campsite een hengel uitgooien in de rivier, wandelen of mountainbiken. Koop zeker wat vers fruit bij een lokale boer, de grond staat hier vol met watermeloenen, bananen en andere vruchten.

Dag 13: Namibië 4x4 rondreis met daktent, naar de Ruacana watervallen (ca. 325 km, 4,5 uur)

Je blijft nog even in de buurt van de grens met Angola en de oevers van de Kunene rivier. In ca. 4,5 uur rijd je naar je nieuwe campsite in …

︿

Dag 14: Van Ruacana naar Ovamboland, community lodge (ca. 225 km, 3 uur)

In zuidoostelijke richting rijd je naar Ovamboland, ten noorden van de bekende Etosha Pan. In tegenstelling tot de duinen van de Sossusvlei en de Khowarib kloof is het landschap hier vlak. Niet gek dus dat Ovamboland thuis is voor de boeren. Langs de weg zie je de Omvambo hun handwerken aan de man brengen in zelf gevlochten manden, aardewerken en potten.

Je verblijft in Ongula Village Homestead Lodge, een community lodge gerund door de lokale bevolking. Tijdens je verblijf leer je de kunst van het 'manden vlechten' of help je mee graan malen. Wij vonden het een bijzondere stop en namen wat lokale souvenirs mee voor thuis.

Dag 14: Van Ruacana naar Ovamboland, community lodge (ca. 225 km, 3 uur)

In zuidoostelijke richting rijd je naar Ovamboland, ten noorden van de bekende Etosha Pan. In tegenstelling tot de duinen van de Sossusvlei en de Khowarib kloof is het landschap hier …

︿

Dag 15 - 16: Naar Onguma game reserve, wildlife safari's (ca. 225 km, ca. 2,5 uur)

Vandaag rijd je net iets ten oosten van Etosha national park naar Ongume game reserve. Dit reservaat ligt op de rand met Etosha, maar is minder bekend en daarmee rustiger. De uitgelezen plek voor wildlife safari's in verbluffend mooie natuur. Onguma Tamboti campsite met zwembad ligt midden in dit uitgestrekte landschap met uitzicht op de omliggende savannes. 

Tijdens je verblijf hier kun je meegaan op verschillende ochtend of avond gamedrives. Of misschien wil je wel gewoon luisteren naar de stilte, relaxen en genieten van de omgeving met een boek, een drankje en het wild dat op een afstandje vredig graast. Wij voelden ons echt de koning te rijk.

Dag 15 - 16: Naar Onguma game reserve, wildlife safari's (ca. 225 km, ca. 2,5 uur)

Vandaag rijd je net iets ten oosten van Etosha national park naar Ongume game reserve. Dit reservaat ligt op de rand met Etosha, maar is minder bekend en daarmee rustiger. …

︿

Dag 17: Naar Zuid Etosha, Okaukuejo, slapen in Etosha (ca. 150 km, ca 2,5 uur rijden)

Natuurlijk sla je Etosha zelf ook niet over. Je rijdt Etosha binnen via de Anderson’s Gate, 17 km verder ligt Okaukuejo, het oudste toeristische camp (met zwembad) gelegen aan een grote, en in de avond verlichte, wild drinkplaats.

Van zonsopkomst tot zonsondergang is het een komen en gaan van wildlife. Leeuwen, neushoorns, olifanten, op vroege avonden soms allemaal tegelijk. Hoewel het hier eigenlijk altijd wel druk is, is het de moeite waard. Tip: boek een rhino-trekking te voet, bijzonder en het is fijn even in beweging te zijn na alle kilometers. 

Dag 17: Naar Zuid Etosha, Okaukuejo, slapen in Etosha (ca. 150 km, ca 2,5 uur rijden)

Natuurlijk sla je Etosha zelf ook niet over. Je rijdt Etosha binnen via de Anderson’s Gate, 17 km verder ligt Okaukuejo, het oudste toeristische camp (met zwembad) gelegen aan een …

︿

Dag 18: Namibië 4x4 rondreis, naar Okonjima Nature reserve (ca. 250 km, ca. 3 uur)

Precies tussen Etosha en de hoofdstad Windhoek ligt het 22.000 ha grote Okonjima Nature reserve. Hier is het AfriCat sanctuary gevestigd, een stichting die gevangen genomen jachtluipaarden weer voorbereidt op verblijf in het wild. Geweldige wildsafari’s, cheetah spotting, off-road safari’s en Bushman trail waar je meer leert over de lokale San cultuur.

Je verblijft in Okonjima's Omboroko Campsite. Tussendoor is er alle tijd om lekker te relaxen met een boek of een duik te nemen in het zwembad. En na een optionele safari is het tijd voor een ‘sundowner’ en kun je samen met de andere camp gasten aan een gezamenlijke ‘braai’.

Dag 18: Namibië 4x4 rondreis, naar Okonjima Nature reserve (ca. 250 km, ca. 3 uur)

Precies tussen Etosha en de hoofdstad Windhoek ligt het 22.000 ha grote Okonjima Nature reserve. Hier is het AfriCat sanctuary gevestigd, een stichting die gevangen genomen jachtluipaarden weer voorbereidt op …

︿

Dag 19 - 21: Naar Windhoek (220 km, ca 2,5 uur), terugvlucht naar Amsterdam

Tenslotte het laatste traject terug naar Windhoek, waar je overnacht in het zelfde luxe guesthouse als op de heenweg. Je rijdt via Okahandja, een van de oudste steden van Namibië en centrum voor houtsnijwerk, en levert in Windhoek je 4x4 kampeerauto weer in. Wij sloten onze 4x4 Namibië rondreis af met een biertje in Joe's Beerhouse.

In de loop van de volgende dag (dag 20) vertrek je naar de internationale luchthaven van Windhoek en stap je op je vlucht naar Amsterdam, waar je de volgende ochtend vroeg aankomt. Je Namibië rondreis zit erop. Je Namibië rondreis verlengen of meer bijkomen tussendoor? Vraag je local Hero.

Dag 19 - 21: Naar Windhoek (220 km, ca 2,5 uur), terugvlucht naar Amsterdam

Tenslotte het laatste traject terug naar Windhoek, waar je overnacht in het zelfde luxe guesthouse als op de heenweg. Je rijdt via Okahandja, een van de oudste steden van Namibië …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Carol-Jean

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Namibië: