reisduur:
15 dagen / 14 nachten
route:
Windhoek - Kalahari - Namib woestijn - Sesriem - Swakopmund - Damaraland - Privé reserve - Etosha - Windhoek
reissom:
va. € 3033,- p.p. bij 4 personen - €3.570,- p.p. bij 2 personen

Een avontuurlijke rondreis Namibië. Maar dan wél met de nodige luxe. Niet in standaard hotels maar in slim gekozen ‘boetiek’ lodges in de sfeer van het land. Zelf rijden met een stoere huurauto en het gemak van tips en hulp van onze professionele local Hero.

Want, zo is onze ervaring, een wat hogere reissom is hier wel besteed. Ook al gezien de grotere afstanden die je in Namibië nu eenmaal overbrugt. Origineel, bijzonder reizen, weg van de massa en toch niet inleveren op reiscomfort, op deze luxe reis kan dat. Een keer slapen onder de sterren? Ook dat kan!

Met de informatie over route, verblijfplaatsen en lokale activiteiten maak je samen met je local Hero je individuele Namibië rondreis op maat.

Inclusief:
- luchthaven transfers;
- 12 x 24 uur autohuur 4x4, Toyota Fortuner automaat (of vergelijkbaar);
- alle km, belastingen, toeslag extra chauffeur;
- volledige verzekeringen (CDW, PAI, diefstal) inclusief evt. schade aan ramen, banden etc (prijzig maar, zoals we zelf ervaren hebben, echt nodig);
- overnachtingen en maaltijden zoals beschreven (8x diner, 1x lunch) zoals beschreven;
- activiteiten Namibrand;
- diensten local Hero ter plaatse;
- CO2 compensatie.

Exclusief:
-
internationale vluchten;
- overige maaltijden;
- brandstof;
- overige kosten autohuur zoals evt. onderkant en waterschade auto (niet gedekt, meer info ter plaatse);
- entrees (nationale) parken;
- overige excursies en bezoeken ter plekke;
- visum, zie ook praktisch.

Beste reistijd Namibië
Namibië heeft een droog, semi woestijnklimaat. Overdag is het warm tot zeer warm (midden zomer kan het tot 40˚ C poplopen), ’s nachts koelt het altijd sterk af. ’s Winters is het overdag nog warm maar ’s nachts kan het bijna vriezen. Het regenseizoen van Namibië loopt van oktober t/m april, de rest van het jaar is het droog en wolkeloos, gemiddeld heeft Namibië 300 dagen zon per jaar.

* Zomer in Namibië
Die loopt van oktober t/m mei. Het is warm en zonnig, ’s ochtends ca. 15˚ C, overdag tot 35˚ C. Dit is ook de regentijd maar regen valt in korte periodes. Na een paar onweersbuien kleurt het droge landschap groen, het is de favoriete tijd van de locals. 
* Herfst in Namibië
Niet zo lang als bij ons, zomer en winter volgen elkaar hier snel op. Juni is de herfstmaand, reken op ongeveer 20˚ C. met wat koudere dagen. 
* Winter in Namibië
Juli en augustus. Veel zon, ’s ochtends en ’s avonds zak de temperatuur onder de 10˚ C, overdag is het ca. 15 tot 22 ˚C. 
* Voorjaar in Namibië
Ook dat is kort, vooral de maand september. Af en toe een koude dag, goed reisweer, het wordt zelden warmer dan 30˚ C. 

Visum & paspoort
Voor de reizen naar Namibië is een paspoort nodig, dat bij vertrek uit Namibië minimaal nog zes maanden geldig is. Verder moet je beschikken over een geldig retourticket of bewijs dat je Namibië weer uit reist. Je mag als bonafide toerist max. 90 dagen blijven. Ga je de grens over met Botswana, dan hoef je ook daar tevoren geen visum voor te hebben. Je visum bij de grens is maximaal 90 dagen geldig. Voor Zimbabwe en Zambia is een zgn. Kaza Univisa beschikbaar, te koop voor ca. US$ 50,- bij de grens. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het  of de ambassades nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Reizen met kinderen onder de 18: 
Je bent zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste reisdocumenten. We benadrukken de regels voor het reizen met kinderen. Voor Namibië en Botswana gelden strenge regels, wat inhoudt dat je verplicht bent om in het bezit te zijn van een originele geboorteakte van je kind(eren) (internationaal en Engelstalig), voor: reizende ouders met minderjarige kind(eren), alleenreizende ouder met minderjarige kind(eren), voogd reizende met minderjarige kind(eren). Wanneer je niet over deze originele geboorteakte met originele stempel beschikt, word je niet toegelaten op de vlucht.

Vaccinaties & gezondheid
Voor Namibië zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt wel een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Ga goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis naar Namibië. Maak je op weg naar Namibië een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet je bij binnenkomst een vaccinatie (stempel) hebben. Namibië heeft een beperkt malaria risico, meer in het noorden (Etosha) dan in het zuiden en dan vooral in de regenmaanden van december t/m mei. Draag zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe.

Tijdsverschil met Namibië
Tijdens onze zomertijd is het in Namibië 1 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het in Namibië 1 uur later. Een uitzondering hierop: tussen de laatste zondag van maart en de eerste zondag van april en tussen de eerste zondag van september en de laatste zondag van oktober is er geen tijdsverschil. Bezoek je ook Botswana, Zambia of Zimbabwe dan is er tijdens onze zomertijd geen tijdsverschil, tijdens onze wintertijd is het 1 uur later.

Veiligheid in Namibië
De veiligheid van jou als reiziger in Namibië staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, reisexpert van Namibië checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl

Namibië is een veilig land. Met net 2 miljoen mensen op een oppervlakte van 4x Verenigd Koninkrijk, is het alleen rond Windhoek echt druk. Net als in andere Afrikaanse steden komt kleine criminaliteit voor. Neem ’s avonds een taxi of gebruik je huurauto en ga niet zonder begeleiding naar de buitenwijken. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Taal
De officiële taal in Namibië is Engels, ook voor verkeersborden. Daarnaast worden Afrikaans en Duits veel gebruikt. De verschillende bevolkingsgroepen van Namibië hebben hun eigen Afrikaanse talen. De belangrijkste groepen daarvan zijn de Bantu en Khoisan talen.

Bagage
Hieronder een lijst met bagage items die zeker van pas komen:
- lichte vrijetijdskleding overdag, warme trui of jas voor ’s ochtends /’s avonds. 
- warme fleece, sjaal, handschoenen en muts in koude wintermaanden 
- goed zittende wandelschoenen en slippers (handig als je doucht op safari) 
- badkleding, veel hotels en lodges hebben zwembaden. 
- Zonnebrandmiddel, zonnebril en hoed/pet, lipbalm (sterke zon, erg droog) 
- Op safari: slaapzak (evt. ook te huur) een klein reiskussen is handig. 
- Waterfles, 2 liter of 2 losse. Je moet veel blijven drinken vooral in de zomer. 
- Zaklantaarn, hoofdlamp en evt. verrekijker.

Geld & pinnen
In Namibië betaal je met de Namibian Dollar (NAD). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. De koers is altijd gelijk aan de Zuid-Afrikaanse rand. Daarmee (biljetten én munten) kun je ook betalen in Namibië. Pinnen met je bankpas kan in Windhoek, wel met je creditcard (alleen Visa) maar dat is niet altijd mogelijk en ook duur. Creditcards worden alleen in de luxe hotels en lodges in Namibië geaccepteerd. Zorg dus voor US$ of Euro cash, geen beschadigde biljetten en 50 Euro biljetten of kleiner. Zorg verder, als je gewisseld hebt voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. Fooien & entrees. Ga je op safari in Namibië dan verwachten je chauffeur/gids bij goede service verwacht ca. N$ 20,- tot 40,- p.p. per dag. In restaurants, bars enz. is 10% fooi gebruikelijk. Wat kleingeld voor andere kleine services is handig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Entrees: voor de meeste parken moet worden betaald: per persoon per dag N$ 80,- en N$ 10,- per auto., kleinere parken zijn half geld, autoprijzen blijven gelijk. Ga je mee op een georganiseerde safari in Namibië, dan zijn de entrees doorgaans al inbegrepen.

Eten/drinken
Namibië heeft een gevarieerde keuken, niet veel anders als die in Zuid-Afrika. Hamburgers, pizza, steak, pasta, braai, salades. Maar ook, vooral in Swakopmund, vis, kreeft en oesters. Voor vegetariërs zijn er linzen/couscous salades, rijst met kikkererwten, groente kebabs enz. Ga je op georganiseerde safari, geeft dan even door dat je vegetarisch wilt eten. Frisdrank en mineraal water zijn overal verkrijgbaar. Windhoek lager is populair, wijn komt vooral uit Zuid Afrika. Het prijsniveau ligt lager als in Nederland.

Elektriciteit / water
De stopcontacten in Namibië werken op 220-240 volt en hebben 3 dikke ronde polen. Dat zit meestal niet in een wereldstekker dus koop er een in Windhoek. Op veel, maar niet alle, campings in Namibië kun je batterijen opladen. Buiten Windhoek is er nauwelijks verlichting, ook bij je hotel kan de stroom wel eens uitvallen. Neem een (hoofd) zaklamp mee, ook handig op safari. Kraanwater in Namibië wordt goed gezuiverd en is veilig drinkbaar. Uitzondering zijn de afgelegen kampplaatsen. Uiteraard is ook mineraal water in flessen te koop.Verblijf Gezien het beperkte aantal hotels en lodges in Namibië en hun eveneens beperkte capaciteit (meestal niet meer dan 20-25 kamers), en de grote vraag is echt vroeg boeken nodig (liefst 6 maanden of meer vooruit).

Ook kan het voorkomen dat op sommige plaatsen een gepland hotel (nog) niet te reserveren valt. Vaak omdat groepen hier tot ca. een maand tevoren nog een claim op hebben. Er wordt dan altijd direct een alternatief hotel geboekt en daarnaast, als het echt een fijn hotel is dat de moeite van het wachten waard is, wordt er een zgn. wachtlijst boeking aangehouden. Je local Hero van Namibië heeft meer informatie. 

4wd Double Cab camper Ook al vanwege bovenstaande en de kosten zijn autoreizen met een 4x4 auto met een of twee tentjes op het dak populair. De beschikbaarheid van campsites en deze auto’s is groter en vaak ook nog tot vlak voor vertrek te boeken. Daarbij houd niemand je tegen als je onderweg toch een nachtje of meer in een hotel of lodge slaapt als ze plek hebben. Geen verkeerde combinatie! Voor info over de uitrusting en de auto kijk op de autohuur pagina.

Georganiseerd: Op georganiseerde kampeersafari’s in Namibië slaap je in 2 pers. koepeltentjes met ingenaaid grondzeil en insecten werend gaas voor de ramen. Je slaapt op matrassen van ca. 5 cm dik, comfortabel genoeg. Een slaapzak is nodig, evt. te huur (ca. N$ 50,-) en een kussen neem je zelf mee. In de tent kun je staan en ze zijn makkelijk op te zetten. Verder hoef je niet mee te helpen, de crew doet de rest. Alle materialen, bord bestek etc zijn inclusief. Maaltijden worden boven open vuur klaargemaakt. Ben je vegetarisch, geef dit dan bij boeking door.

Zelf boeken


Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 
-vliegwinkel.nl  
-vliegtickets.nl 
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.orgMet jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende:
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. * bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Je vliegt naar de hoofdstad Windhoek. Er zijn geen rechtstreekse vluchten, je moet altijd overstappen, veelal in Frankfurt (Lufthansa) of Johannesburg (South African Airways), soms op beide luchthavens.

Binnenlandse vluchten

Doorgaans bezoek je Namibië overland, dus reis je per auto. In het hele land zijn op veel plaatsen airstrips aangelegd vooral bij de parken. Je kunt ze dus ook door de lucht bereiken. De kosten van van een zgn. fly-in safari zijn wel flink veel hoger.  

Combi met Botswana / Zimbabwe of Zambia

Combineren met de omringende landen gaat vaak met South African Airways, je kunt zgn. open jaw vliegen, heen op de ene, terug op de andere luchthaven. Bijvoorbeeld heen naar Windhoek, terug vanaf Victoria Falls (Zimbabwe), Livingstone (Zambia) of Maun (Botswana)

Kosten

Reken voor een internationale retourvlucht op tenminste € 900,-. Reken in de drukke tijden toch al snel € 1000/€ 1100,-. Aanbiedingen zitten op ca. € 800,-. Je moet dan wel vaak overstappen en de aansluitingen zijn niet al te best. Qatar Airways, via Doha en Johannesburg heeft vaak scherpe prijzen.

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen vanaf Schiphol eerst naar Frankfurt. Lufthansa vliegt vanaf Frankfurt, net als South African, naar Windhoek. Ook via London kun je naar Windhoek, doorgaans via Johannesburg of Kaapstad. Kijk verder op Skyscanner.

Tijden

* De meeste maatschappijen komen, ook al vanwege de overstap een dag later aan (nachtvluchten). Ook de terugvlucht is doorgaans een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning.
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.

Tips

* Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen.
* Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM Wereld Deal Weken.

Met zo’n 2 miljoen inwoners en een oppervlakte van 27 x België of 4 x Engeland is Namibië een leeg land. En daarbij woont een groot deel van de inwoners rond Windhoek. Of je nu wel of niet zelf rijdt, je zit veel in de auto, camper of busje. 

Namibië: 4WD (met daktent) of niet? 

Meestal de eerste vraag. Je kunt met een gewone auto het land zien, we raden het niet aan. Een auto die hoog op zijn wielen staat is echt beter. Bijna alle wegen zijn maximaal twee-baans. Op asfalt haal je gemiddeld over de dag wel 80 km, maar op gravelwegen moet je echt langzamer rijden, gemiddeld per dag ca. 50 km uur. En dan ben je best lang onderweg.

Welk vervoermiddel? 

 • Georganiseerd: Je reist in kleine internationale groepen. Bij min. 2-4 personen: Toyota Quantum Landcruiser met aanhanger. Bij 5-14 personen: Toyota Dyna truck (aangepast safari voertuig).
 • Meest gehuurd, 4WD met daktent (en): Nissan 4x4 Double Cab (of vergelijkbaar) met óf zonder kampeeruitrusting en met ruimte voor 2 of 4 personen (of 2 volwassenen en 3 kinderen). Er is ook een Nissan 4x4 Single Cab met of zonder kampeerspullen, geschikt voor 2 personen. Deze is wat goedkoper maar de ervaring leert dat een dubbele cabine met extra ruimte lekker is. 
 • Huur 4WD: Suzuki Grand Vitara. Geschikt voor asfalt en gravelwegen. Dit is wel een 4WD, maar niet voor het échte off road werk. Geschikt voor 2 personen of 4 personen met weinig bagage.
 • Huur gewone auto: Dit kan uiteraard ook. We geven je dan tips over waar je wel of niet kunt rijden en passen je route hierop aan. Houd dan wel rekening met de relatief lage gemiddelde snelheid, meer uren op de weg en een flinke kans op extra kosten vanwege schade door opspringende steenslag etc. (geen grapje, dat gebeurt echt al snel). 

Waarom via Local Hero? 

In Namibië werken we met Namibia Car Rental. Bij schade of problemen is het prettig een lokaal aanspreekpunt te hebben. Let op dat je bij pech of problemen toch snel extra kosten maakt. Alle verhuurders zijn hier strikt mee, niet gek gezien het soort wegen in Namibië. Check de auto bij het ophalen goed (dat zijn ze hier gewend) en wees voorzichtig. Bij onze voorbeeldreizen is een volledige verzekering zonder eigen risico (en de toeslag ca. N$ 220 p.d.) al inbegrepen. 

4x4 Namibië: wat is inbegrepen?  

 • Een onbeperkt aantal km;  
 • Full insurance with zero excess voor de 4wd (exclusief kampeeruitrusting), dat wil zeggen: Volledige diefstal en aansprakelijkheidsverzekering ZONDER een eigen risico (de normale toeslag daarvoor is ca. N$ 220,- per dag) Ook ruitschade en bandenschade (alleen niet de zijkant van banden) is gedekt. 
 • De standaard uitrusting: Radio/CD/Airco/sleeptouw/reserveband/krik/startkabels. 

Wat is exclusief? 

 • Toeslag voor maximaal 1 extra chauffeur (min. 25 jaar oud) of jonge chauffeur (23-25) 
 • Brengen of ophalen bij een hotel ipv. verhuurlocatie; 
 • Extra uitrusting die niet standaard is, zoals een 2e reserveband; GPS huur ca N$ 85,- p.d. 
 • Administratiekosten bij boetes en bij evt. schade of als je de grens over wilt (kan alleen met permit en toestemming van te voren) Je kunt dan rijden in Botswana, Zuid Afrika, Zuid Zambia en in Zimbabwe alleen in Victoria Falls. Kost ca. N$ 550,-. 
 • Deposit (N$ 2000,-) die van je creditcard limiet af gaat. Daarnaast evt. een even hoog deposit voor de kampeeruitrusting. 
 • Pechhulp: is inbegrepen MAAR net als bij andere verhuurders gebruikelijk: alle  hiermee verbonden te maken kosten (ook sleepkosten enz.) worden aan je doorberekend. 
 • Als je geen full cover hebt (zoals inbegrepen bij onze voorbeeldreizen)  is voor eigen rekening: ALLE schade aan de onderkant (en dat is inclusief de wielkasten) die niet is veroorzaakt door een aanrijding, zandstorm en waterschade. Bij extreem vuile 4WD kan een extra toeslag van N$ 550,- worden gerekend. 

Waar moet je verder nog op letten?  

 • een dag is 24 uur, vanaf het moment dat je de auto ophaalt MAAR: dat geldt niet voor auto’s met (kampeer) uitrusting of camper achtigen: vertrek en aankomst dag tellen mee, dit in verband met de extra tijd die nodig is voor inspectie en schoonmaak.
 • de vertrekdatum is bepalend voor het seizoen tarief, net voor het hoogseizoen huren is dus goedkoper, aan het eind van het hoogseizoen huren relatief duur; 
 • een creditcard op naam van bestuurder is nodig, deze dus ook meenemen;  
 • een gewoon Nederlands rijbewijs (min 1 jaar in bezit), een internationaal rijbewijs is niet nodig; 
 • min. leeftijd 25 jaar min. 1 jaar in bezit van rijbewijs, er geldt geen maximum leeftijd
 • pech, ongelukken of andere problemen moet je binnen 24 uur melden aan de verhuurder anders vervalt de verzekeringsdekking.

Overige tips:

 • In Namibië worden vooral 4wd verhuurd. Ook bij de grotere is de bagageruimte beperkt. Neem niet te veel mee en geen koffers maar zachte tassen. 
 • Het ophalen en checken kost al snel 2 uur, het is handig om die dag nog dichtbij te overnachten. Is er wat met de auto dan ben je zo weer bij het verhuurstation., Doe het de eerste dag rustig aan, zelfs een ervaren bestuurder moet in een andere auto en in een ander land even wennen. Je hebt geen haast, het is vakantie.
 • Rijd niet bij donker, ga ’s ochtends op tijd weg zodat je ruim voor de schemering weer op je volgende overnachtingsplaats bent. Ook aan het links rijden moet je even wennen.
 • Afstanden groot, zorg altijd voor voldoende drinkwater en iets te eten voor onderweg maar ook voor noodgevallen.
 • Flitspalen hebben we (nog) niet gezien. Maar de leegte is verraderlijk, je ben snel geneigd het gas in te trappen. Let op, door de heuvels in de weg kan een achter of tegenligger onverwacht opduiken. We wilden keren in ‘the middle of nowhere’ en net op tijd zagen we in de achteruitkijkspiegel een enorme truck!
 • Benzine kost net als diesel ca. NS$ 11,- per liter, zorg voor een volle tank en genoeg cash geld. Niet overal zijn benzinestations en sommige accepteren alleen cash. Je huurt de auto met een volle tank en zo lever je hem ook weer in. 4Wd hebben soms een dubbele gekoppelde tank, let er bij het tanken op dat die dan ook allebei vol zitten.
 • Niet overal heb je bereik met je telefoon, een satelliet telefoon is evt. te huur.
 • Alle informatie over tarieven, drop-off en voorwaarden kan onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd, vaak zonder voorafgaande kennisgeving. Details staan op de huurovereenkomst die je krijgt bij het ophalen van je 4WD auto.
reisduur:
15 dagen / 14 nachten
route:
Windhoek - Kalahari - Namib woestijn - Sesriem - Swakopmund - Damaraland - Privé reserve - Etosha - Windhoek
reissom:
va. € 3033,- p.p. bij 4 personen - €3.570,- p.p. bij 2 personen
Een avontuurlijke rondreis Namibië. Maar dan wél met de nodige luxe. Niet in standaard hotels maar in slim gekozen ‘boetiek’ …
︿

Inclusief:
- luchthaven transfers;
- 12 x 24 uur autohuur 4x4, Toyota Fortuner automaat (of vergelijkbaar);
- alle km, belastingen, toeslag extra chauffeur;
- volledige verzekeringen (CDW, PAI, diefstal) inclusief evt. schade aan ramen, banden etc (prijzig maar, zoals we zelf ervaren hebben, echt nodig);
- overnachtingen en maaltijden zoals beschreven (8x diner, 1x lunch) zoals beschreven;
- activiteiten Namibrand;
- diensten local Hero ter plaatse;
- CO2 compensatie.

Exclusief:
-
internationale vluchten;
- overige maaltijden;
- brandstof;
- overige kosten autohuur zoals evt. onderkant en waterschade auto (niet gedekt, meer info ter plaatse);
- entrees (nationale) parken;
- overige excursies en bezoeken ter plekke;
- visum, zie ook praktisch.

Beste reistijd NamibiëNamibië heeft een droog, semi woestijnklimaat. Overdag is het warm tot zeer warm (midden zomer kan het tot …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Met zo’n 2 miljoen inwoners en een oppervlakte van 27 x België of 4 x Engeland is Namibië een leeg land. En daarbij woont een groot deel van de inwoners rond Windhoek. Of je nu wel of niet zelf rijdt, je zit veel in de auto, camper of busje. 

Namibië: 4WD (met daktent) of niet? 

Meestal de eerste vraag. Je kunt met een gewone auto het land zien, we raden het niet aan. Een auto die hoog op zijn wielen staat is echt beter. Bijna alle wegen zijn maximaal twee-baans. Op asfalt haal je gemiddeld over de dag wel 80 km, maar op gravelwegen moet je echt langzamer rijden, gemiddeld per dag ca. 50 km uur. En dan ben je best lang onderweg.

Welk vervoermiddel? 

 • Georganiseerd: Je reist in kleine internationale groepen. Bij min. 2-4 personen: Toyota Quantum Landcruiser met aanhanger. Bij 5-14 personen: Toyota Dyna truck (aangepast safari voertuig).
 • Meest gehuurd, 4WD met daktent (en): Nissan 4x4 Double Cab (of vergelijkbaar) met óf zonder kampeeruitrusting en met ruimte voor 2 of 4 personen (of 2 volwassenen en 3 kinderen). Er is ook een Nissan 4x4 Single Cab met of zonder kampeerspullen, geschikt voor 2 personen. Deze is wat goedkoper maar de ervaring leert dat een dubbele cabine met extra ruimte lekker is. 
 • Huur 4WD: Suzuki Grand Vitara. Geschikt voor asfalt en gravelwegen. Dit is wel een 4WD, maar niet voor het échte off road werk. Geschikt voor 2 personen of 4 personen met weinig bagage.
 • Huur gewone auto: Dit kan uiteraard ook. We geven je dan tips over waar je wel of niet kunt rijden en passen je route hierop aan. Houd dan wel rekening met de relatief lage gemiddelde snelheid, meer uren op de weg en een flinke kans op extra kosten vanwege schade door opspringende steenslag etc. (geen grapje, dat gebeurt echt al snel). 

Waarom via Local Hero? 

In Namibië werken we met Namibia Car Rental. Bij schade of problemen is het prettig een lokaal aanspreekpunt te hebben. Let op dat je bij pech of problemen toch snel extra kosten maakt. Alle verhuurders zijn hier strikt mee, niet gek gezien het soort wegen in Namibië. Check de auto bij het ophalen goed (dat zijn ze hier gewend) en wees voorzichtig. Bij onze voorbeeldreizen is een volledige verzekering zonder eigen risico (en de toeslag ca. N$ 220 p.d.) al inbegrepen. 

4x4 Namibië: wat is inbegrepen?  

 • Een onbeperkt aantal km;  
 • Full insurance with zero excess voor de 4wd (exclusief kampeeruitrusting), dat wil zeggen: Volledige diefstal en aansprakelijkheidsverzekering ZONDER een eigen risico (de normale toeslag daarvoor is ca. N$ 220,- per dag) Ook ruitschade en bandenschade (alleen niet de zijkant van banden) is gedekt. 
 • De standaard uitrusting: Radio/CD/Airco/sleeptouw/reserveband/krik/startkabels. 

Wat is exclusief? 

 • Toeslag voor maximaal 1 extra chauffeur (min. 25 jaar oud) of jonge chauffeur (23-25) 
 • Brengen of ophalen bij een hotel ipv. verhuurlocatie; 
 • Extra uitrusting die niet standaard is, zoals een 2e reserveband; GPS huur ca N$ 85,- p.d. 
 • Administratiekosten bij boetes en bij evt. schade of als je de grens over wilt (kan alleen met permit en toestemming van te voren) Je kunt dan rijden in Botswana, Zuid Afrika, Zuid Zambia en in Zimbabwe alleen in Victoria Falls. Kost ca. N$ 550,-. 
 • Deposit (N$ 2000,-) die van je creditcard limiet af gaat. Daarnaast evt. een even hoog deposit voor de kampeeruitrusting. 
 • Pechhulp: is inbegrepen MAAR net als bij andere verhuurders gebruikelijk: alle  hiermee verbonden te maken kosten (ook sleepkosten enz.) worden aan je doorberekend. 
 • Als je geen full cover hebt (zoals inbegrepen bij onze voorbeeldreizen)  is voor eigen rekening: ALLE schade aan de onderkant (en dat is inclusief de wielkasten) die niet is veroorzaakt door een aanrijding, zandstorm en waterschade. Bij extreem vuile 4WD kan een extra toeslag van N$ 550,- worden gerekend. 

Waar moet je verder nog op letten?  

 • een dag is 24 uur, vanaf het moment dat je de auto ophaalt MAAR: dat geldt niet voor auto’s met (kampeer) uitrusting of camper achtigen: vertrek en aankomst dag tellen mee, dit in verband met de extra tijd die nodig is voor inspectie en schoonmaak.
 • de vertrekdatum is bepalend voor het seizoen tarief, net voor het hoogseizoen huren is dus goedkoper, aan het eind van het hoogseizoen huren relatief duur; 
 • een creditcard op naam van bestuurder is nodig, deze dus ook meenemen;  
 • een gewoon Nederlands rijbewijs (min 1 jaar in bezit), een internationaal rijbewijs is niet nodig; 
 • min. leeftijd 25 jaar min. 1 jaar in bezit van rijbewijs, er geldt geen maximum leeftijd
 • pech, ongelukken of andere problemen moet je binnen 24 uur melden aan de verhuurder anders vervalt de verzekeringsdekking.

Overige tips:

 • In Namibië worden vooral 4wd verhuurd. Ook bij de grotere is de bagageruimte beperkt. Neem niet te veel mee en geen koffers maar zachte tassen. 
 • Het ophalen en checken kost al snel 2 uur, het is handig om die dag nog dichtbij te overnachten. Is er wat met de auto dan ben je zo weer bij het verhuurstation., Doe het de eerste dag rustig aan, zelfs een ervaren bestuurder moet in een andere auto en in een ander land even wennen. Je hebt geen haast, het is vakantie.
 • Rijd niet bij donker, ga ’s ochtends op tijd weg zodat je ruim voor de schemering weer op je volgende overnachtingsplaats bent. Ook aan het links rijden moet je even wennen.
 • Afstanden groot, zorg altijd voor voldoende drinkwater en iets te eten voor onderweg maar ook voor noodgevallen.
 • Flitspalen hebben we (nog) niet gezien. Maar de leegte is verraderlijk, je ben snel geneigd het gas in te trappen. Let op, door de heuvels in de weg kan een achter of tegenligger onverwacht opduiken. We wilden keren in ‘the middle of nowhere’ en net op tijd zagen we in de achteruitkijkspiegel een enorme truck!
 • Benzine kost net als diesel ca. NS$ 11,- per liter, zorg voor een volle tank en genoeg cash geld. Niet overal zijn benzinestations en sommige accepteren alleen cash. Je huurt de auto met een volle tank en zo lever je hem ook weer in. 4Wd hebben soms een dubbele gekoppelde tank, let er bij het tanken op dat die dan ook allebei vol zitten.
 • Niet overal heb je bereik met je telefoon, een satelliet telefoon is evt. te huur.
 • Alle informatie over tarieven, drop-off en voorwaarden kan onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd, vaak zonder voorafgaande kennisgeving. Details staan op de huurovereenkomst die je krijgt bij het ophalen van je 4WD auto.

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst boetiek rondreis Namibië, comfortabel guesthouse Windhoek

Na je internationale vlucht kom je wat vermoeid aan op de luchthaven van Windhoek. Je chauffeur staat al te wachten en dan is het een klein uurtje voor je in je hotel bent, vlak bij het centrum van Windhoek.

Je overnacht in een elegant upmarket guesthouse, gelegen in een rustige residentiele wijk. Tien comfortabele kamers voorzien van alle nodige faciliteiten, een open à la carte keuken, lounge, terras en ‘splash’ pool. Voor het diner hoef je de deur niet uit, wil je dat toch dan ben je per taxi in een wip bij de restaurants en bars. Maak het toch maar niet te laat, want morgen start je rondreis door Namibië echt.

Dag 1 - 2: Aankomst boetiek rondreis Namibië, comfortabel guesthouse Windhoek

Na je internationale vlucht kom je wat vermoeid aan op de luchthaven van Windhoek. Je chauffeur staat al te wachten en dan is het een klein uurtje voor je in …

︿

Dag 3: Van Windhoek naar het Kalahari Game Reserve, kleinschalige lodge (ca. 260 km, ca. 3 uur)

Na het ontbijt haal je de huurauto op en rijdt zuidwaarts. Een rustige asfaltweg brengt je via Rehoboth (koffiestop) en Tsumis naar het Kalahari Game reserve. Een groep giraffen kauwt op de takken van een eenzame acacia met als decor de donkerrode en bruine zandduinen. Verderop: een oryx huppelt door het droge grasland, inderdaad, ineens ben je midden in de ruige natuur.

Het Intu Africa reserve kent een grote populatie meerkatten: grappige stokstaartjes, die je op veel plaatjes van Namibië ziet. Boek vanmiddag facultatief een wandeltocht met een gids die zijn kennis van tracking en bushsurvival deelt. Een 4x4 excursie of quad biken kan ook. Diner en overnachting in de stijlvolle Zebra Kalahari lodge met zwembad.

local Hero

Je kleinschalige lodge, gebouwd met lokale steen en hout, het is de meest luxe van de 3 hier. Er zijn 8 grote comfortabele kamers in Afrikaanse stijl, een grote badkamer en buitendouche. Ideaal ook voor gezinnen, want alle faciliteiten van de lodge liggen vlakbij de kamers.

Dag 3: Van Windhoek naar het Kalahari Game Reserve, kleinschalige lodge (ca. 260 km, ca. 3 uur)

Na het ontbijt haal je de huurauto op en rijdt zuidwaarts. Een rustige asfaltweg brengt je via Rehoboth (koffiestop) en Tsumis naar het Kalahari Game reserve. Een groep giraffen kauwt …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 50,- p.p.

 • Reken op ca. € 50,- p.p.

Dag 4: Namib rand Nature Reserve, trekking zandduinen (ca. 325 km, ca. 4,5 uur)

Vanochtend een vroege rit naar het Namib rand Nature reserve (ten zuiden van Sossusvlei) waar je voor 14.00 uur aankomt bij het basecamp van de Tok tokkie Trail (zie ook onze Namibië top 5). Je vult je waterfles en je dag rugzak met persoonlijke spullen en start een relaxte 2 uur durende trekking door de zandduinen.

Je bezoekt ook de Namib Desert Environmental Education Trust (NaDEET), een duurzaam en educatief non-profit project (www.nadeet.org). Terug in het base-camp is het tijd voor een sundowner bij zonsondergang. Diner en overnachting (op comfi stretchers) midden in de stilte van de Namib woestijn met daarboven een sterrenhemel, waar zelfs astronomen jaloers op zijn.

local Hero

De Greenfire Desert lodge ligt in een 2000 ha. privé gedeelte van het reserve. Lekker bijkomen hier en uitgebreid ontbijt. Lounge, bar restaurant en 6 comfortabele suites met terras. Kleine sparkling pool.

Dag 4: Namib rand Nature Reserve, trekking zandduinen (ca. 325 km, ca. 4,5 uur)

Vanochtend een vroege rit naar het Namib rand Nature reserve (ten zuiden van Sossusvlei) waar je voor 14.00 uur aankomt bij het basecamp van de Tok tokkie Trail (zie ook …

︿

Dag 5: Trekking, van Namibrand naar Sesriem, luxe Sossusvlei lodge (ca. 1,5 uur, ca 75 km)

Je wordt wakker bij het zachte licht van het ochtendgloren. Na een kop koffie en een ontbijtje trek je verder door de zandduinen (ca. 3-3,5 uur). Rond 11.30 uur bereik je het farmhouse. Soms doe je de track in omgekeerde volgorde, dit afhankelijk van de situatie ter plaatse.

Na de lunch stap je weer in je huurauto voor de korte rit naar Sesriem, het uitgangspunt voor een bezoek aan de zandduinen van Sossusvlei, een van de Namibië highlights. Na je diner (inclusief) overnacht je in de luxe Sossusvlei lodge, met directe toegang tot het park (je mag dan een uur eerder (05.00 i.p.v. 06.00 uur) op weg, hetgeen een groot verschil maakt bij de zonsopgang.

local Hero

Heb je het er voor over, dan zijn een ballonvlucht of een sightseeing vlucht over de zandduinen spectaculair. Probeer dit ruim van te voren te regelen, vraag je local Hero. Uiteraard wel onder voorbehoud van weersomstandigheden. Ook zijn er trekkings of een 4x4 buggy trip te boeken.

Dag 5: Trekking, van Namibrand naar Sesriem, luxe Sossusvlei lodge (ca. 1,5 uur, ca 75 km)

Je wordt wakker bij het zachte licht van het ochtendgloren. Na een kop koffie en een ontbijtje trek je verder door de zandduinen (ca. 3-3,5 uur). Rond 11.30 uur bereik …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Wil je nog een dagje langer genieten van de zandduinen rond Sesriem, excursies maken en genieten van het comfort van de lodge? Je local Hero regelt het.

 • Wil je nog een dagje langer genieten van de zandduinen rond Sesriem, excursies maken en genieten van het comfort van de lodge? Je local Hero regelt het.

Dag 6: Bezoek Sossusvlei, woestijnrit naar Swakopmund (ca. 350 km, ca. 5,5 uur rijden)

Na een vroege trip naar de zandduinen van Deadvlei en Sossusvlei ben je zo tegen 11.00 uur terug in de lodge. Eerst even opfrissen en na de lunch op weg naar het kustplaatsje Swakopmund. Zorg voor eten en drinken voor onderweg want na Solitaire (die beroemde benzinepomp…) rijd je dwars door het Namib Naukluft park naar Walvisbaai, waar de ‘bewoonde ’wereld weer begint.

Het is in ca. 4,5 uur te doen maar met stops ben je langer onderweg. Onderweg golft de smalle asfaltweg door de licht heuvelachtige woestijn. Pas op en waan je niet alleen: wij wilden even keren maar opeens kwam er, verborgen tussen de heuvels, een enorme truck die dichterbij was dan we dachten. Je overnacht in het Strand hotel in het kuststadje Swakopmund.

local Hero

Je bent in een soort verduitst maar relaxt Zandvoort in de woestijn, met een Afrikaans sausje. Tegelijk is dit ook het enige echte toeristencentrum van Namibië. Lokale snuisterijenwinkels, bars, excursiebureautjes en (vis) restaurantjes in alle prijsklassen schakelen zich aaneen. Dankzij de vochtige zeemist is het er opvallend groen met palmbomen die hardnekkig proberen er te overleven.

Dag 6: Bezoek Sossusvlei, woestijnrit naar Swakopmund (ca. 350 km, ca. 5,5 uur rijden)

Na een vroege trip naar de zandduinen van Deadvlei en Sossusvlei ben je zo tegen 11.00 uur terug in de lodge. Eerst even opfrissen en na de lunch op weg …

︿

Dag 7: Namibië boetiek reis, sportieve activiteiten in Swakopmund

Een dagje in en rond Swakopmund, dat is even de auto uit. Er is strand voor een duik in zee (meestal wel fris!) maar de meeste reizigers doen wat anders. Ze gaan ’s ochtends vroeg mee op de catamaran boottocht. Via Walvisbaai vaar je naar Bird Island en de kolonie Cap Fur met zijn zeehonden en dolfijnen.

Zelf peddelen kan ook. Vanuit Swakopmund kun je per zee kajak naar die zeehonden kolonie. Ben je meer een landrot ga dan surfen over de duintoppen of quad biken (zo’n 35 km. wilde Namib woestijn) en spoel daarna het zand uit je mond met Zuid-Afrikaanse wijn en verse oesters. Nog relaxter? Boek wellicht een scenic flight, vanuit de lucht is Namibië zeker zo spectaculair.

Dag 7: Namibië boetiek reis, sportieve activiteiten in Swakopmund

Een dagje in en rond Swakopmund, dat is even de auto uit. Er is strand voor een duik in zee (meestal wel fris!) maar de meeste reizigers doen wat anders. …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 35,- p.p.

 • Reken op ca. € 35,- p.p.

Dag 8: Swakopmund naar Damaraland, Vingerklip Lodge (ca. 375 km, ca 4,5 - 5 uur)

Probeer vandaag weer op tijd te vertrekken, zeker als je de zeehonden kolonie bij Cape Cross nog moet zien. En dat is spectaculair: duizenden Cap Fur zeehonden liggen, spelen en zwemmen hier op het strand en de rotskust. Dan verder landinwaarts naar de voormalige mijnstad Uis.

Van hier is het niet ver meer naar de hoogste berg van Namibië, de Brandberg. Net als Uluru voor de Australische aboriginals is deze 2600 m hoge bergtop voor de lokale Bushman een religieus symbool. Via Organ Pipes en Burnt Mountain naar het gebied van Twyfelfontein, waar je overnacht in de unieke Vingerklip Lodge met zwembad (diner en ontbijt inclusief).

Dag 8: Swakopmund naar Damaraland, Vingerklip Lodge (ca. 375 km, ca 4,5 - 5 uur)

Probeer vandaag weer op tijd te vertrekken, zeker als je de zeehonden kolonie bij Cape Cross nog moet zien. En dat is spectaculair: duizenden Cap Fur zeehonden liggen, spelen en …

︿

Dag 9: Namibië comfort reis, bijzonder overnachten Damaraland, Spitskoppe

Vingerklip ligt in een 1600 ha. privé reservaat in het hart van Damaraland, in de gelijknamige vallei, na bij de 35 m. hoger ‘Vinger’ rots. Op de heuvelflank liggen 22 luxe in Afrikaanse stijl ingerichte bungalows met badkamer, fan, muskietennet en schaduwrijke veranda met grandioos uitzicht. Je verblijft op basis van halfpension (ontbijt en diner).

Maak vandaag na een relaxt ontbijt (ja nu kun je even lekker uitslapen) een wandelsafari in de omgeving. Grote kans dat je bij een van de 3 waterpunten dieren ziet als zebra’s, giraffen, kudu enz. Op een hoge klip, 15 min bergopwaarts wandelen ligt het restaurant Eagles nest, waar we reserveerden voor het diner. Heerlijk eten en dito wijn. Gelukkig was de terugweg bergafwaarts.

Dag 9: Namibië comfort reis, bijzonder overnachten Damaraland, Spitskoppe

Vingerklip ligt in een 1600 ha. privé reservaat in het hart van Damaraland, in de gelijknamige vallei, na bij de 35 m. hoger ‘Vinger’ rots. Op de heuvelflank liggen 22 …

︿

Dag 10 - 11: Naar Ongava game reserve, slapen in Etosha NP (ca. 220 km, ca. 3 uur)

Vanochtend is het ca. 3 uur rijden verder naar het noorden en de grens Etosha. Hier ligt het 30.000 ha. privé reserve Ongava, een van de top reserves vanwege hun conservation, research en geweldige safari’s. Het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte vlaktes, zoutpannen en een weelde aan wildlife. Via Andersson’s gate kom je in Etosha National Park.

Ongava staat bekend om zijn neushoorns. Je zult deze magnifieke dieren dan ook zeker van dichtbij kunnen spotten. Ontbijt en diner zijn inclusief, verder kun je zelf een keuze maken uit de diverse activiteiten zoals guided nature walks, vogelspotten, 4x4 safari’s en nacht gamedrives.

Dag 10 - 11: Naar Ongava game reserve, slapen in Etosha NP (ca. 220 km, ca. 3 uur)

Vanochtend is het ca. 3 uur rijden verder naar het noorden en de grens Etosha. Hier ligt het 30.000 ha. privé reserve Ongava, een van de top reserves vanwege hun …

︿

Dag 12: Naar Okonjima Nature reserve, luxe safari bushcamp (ca. 250 km, ca. 3 uur)

Precies tussen Etosha en de hoofdstad Windhoek ligt het 22.000 ha grote Okonjima Nature reserve. Hier is het AfriCat sanctuary gevestigd, een stichting die gevangen genomen grote carnivoren weer voorbereidt op verblijf in het wild. Geweldige wildsafari’s, luipaard spotting, off-road safari’s en Bushman trail waar je meer leert over de lokale San cultuur.

Je verblijft in chique safari chalets in het Luxury bushcamp, ca. 2,5 km van het hoofdkamp. Ze liggen apart van elkaar zodat je het gevoel hebt midden in de natuur te slapen. Tussendoor is er alle tijd om lekker te ontspannen met een boek of een duik te nemen in het zwembad. En na de safari tijd voor een ‘sundowner’ en samen met de andere camp gasten aan de ‘braai’.

Dag 12: Naar Okonjima Nature reserve, luxe safari bushcamp (ca. 250 km, ca. 3 uur)

Precies tussen Etosha en de hoofdstad Windhoek ligt het 22.000 ha grote Okonjima Nature reserve. Hier is het AfriCat sanctuary gevestigd, een stichting die gevangen genomen grote carnivoren weer voorbereidt …

︿

Dag 13 - 15: Naar Windhoek (220 km, ca 2,5 uur), terugvlucht naar Amsterdam

Tenslotte het laatste auto traject terug naar Windhoek, waar je overnacht in het zelfde luxe guesthouse als op de heenweg. Je rijdt via Okahandja, een van de oudste steden van Namibië en centrum voor houtsnijwerk. 

In de loop van de volgende dag vertrek je naar de internationale luchthaven van Windhoek. Op het vliegveld lever je je huurauto in en stap je op je vlucht naar Amsterdam, waar je de volgende ochtend vroeg aankomt. Je luxe individuele Namibië rondreis zit erop.

Liever je Namibië reis wat verlengen of meer bijkomen tussendoor? Je local Hero kan op verschillende plekken in je reis door Namibië extra dagen inplannen. Maak samen je Namibië selfdrive rondreis op maat.

Dag 13 - 15: Naar Windhoek (220 km, ca 2,5 uur), terugvlucht naar Amsterdam

Tenslotte het laatste auto traject terug naar Windhoek, waar je overnacht in het zelfde luxe guesthouse als op de heenweg. Je rijdt via Okahandja, een van de oudste steden van …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Christine

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Namibië: