reisduur:
14 dagen / 13 nachten
route:
Reykjavik - Skagafjördur- Siglufjödur - Akureyri - Mývatn - Ásbyrgi - Egilsstadir - Höfn - Jökulsárlón - Skaftafell - Vik - Reykjavik
reissom:
va. € 2380,- (laagseizoen), in het hoogseizoen v.a. € 2890,-

Twee weken een rondreis IJsland en zoveel mogelijk zien. De leukste dingen zeker niet overslaan. Tegelijkertijd wil je ook zo flexibel mogelijk zijn, zelf nog dingen ondernemen, bijzondere plekjes ontdekken. Kijk dan eens naar deze route.

Het is de reis waar veel van onze reizigers op uit komen: alle highlights van IJsland zitten er in. Daarna kun je het verder aankleden zoals je wilt. 

Gelukkig zorgen de IJslanders ervoor dat het waar voor je geld blijft. Net als de lekkere restaurantjes en het verrassende nightlife in Reykjavik, als je even genoeg het van alle spectaculaire natuur.

Inclusief:

 • 13 overnachtingen met ontbijt in middenklasse hotels met privé faciliteiten;
 • 11 x 24 uur autohuur cat. N (VW Polo, Hyundai i 20 of verg.). Je rijdt gemiddeld ca. 180 km per dag.
 • airport auto ophalen belasting;
 • flybus terug naar de luchthaven;
 • 24/7 assistentie van je local Hero.

Exclusief:

 • vluchtretour naar IJsland;
 • overige maaltijden;
 • evt. extra’s autohuur, zie tabblad ‘autohuur’;
 • evt. extra excursies.

Beste reistijd IJsland

De gebruikelijke reistijd voor IJsland is juni t/m half september. De temperaturen zijn voor IJsland in de zomer redelijk warm en de natuur is op zijn mooist. Juli-augustus zijn de (duudere) hoogseizoen maanden, het is veel drukker en je moet, gezien de beperkte hoeveelheid accommodaties, al vroeg boeken. Mei en september zijn rustiger en voordeliger. In het binnenland van IJsland kunnen routes nog of al gesloten zijn, maar de rondweg is altijd goed te doen. In september heb je kans het noorderlicht (Aurora Borealis) te zien. 

Visum & paspoort

Voor de reizen naar IJsland is geen visum nodig. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort dat recht geeft op een verblijf van maximaal 90 dagen. Je paspoort moet bij het verlaten van IJsland nog tenminste 6 maanden geldig zijn. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten.

Gezondheid

Zorg voor warme kleding en volg de aanwijzingen van je gids altijd stipt op. Zij kennen het terrein op hun duimpje. Buiten de steden is er uiteraard geen medische verzorging, wel is altijd een eerste hulp kit aanwezig. Zorg voor voldoende persoonlijke medicijnen. Het kraanwater in IJsland is uitstekend, op veel plekken kun je zelfs direct uit de natuur drinken. Check eerst wel met je gids.

Tijdsverschil

Op IJsland is het  gedurende onze zomertijd 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur vroeger.

Veiligheid in IJsland

IJsland is een bijzonder veilig land. Risico’s hebben vooral van doen met de natuur: onverwachte weersomstandigheden of geothermische verschijnselen of uitbarstingen. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl

Kleding & gewoontes 

Warme kleding is een must tijdens een rondreis IJsland, ook in de zomer. IJslanders zeggen wel eens dat je op één dag 4 jaargetijden kunt hebben. Zorg voor een warme winddichte jas, een muts, sjaal, handschoenen en verder kleding in laagjes. Warm ondergoed komt ook van pas. In de IJslandse zomer kan de temperatuur overdag oplopen en heb je het bij lichamelijke activiteit al snel warm. Kleding in laagjes die je kunt uittrekken is dan handig.

Geld & pinnen op IJsland

Op IJsland betaal je met de IJslandse kroon. Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. In Reykjavik en Akureri kun je pinnen bij de automaten met cirruslogo. Vergeet niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. In het binnenland van IJsland en in de kleine dorpen zijn uiteraard geen pinautomaten, denk daar aan. Overal worden creditcards geaccepteerd, ook voor de kleinste bedragen. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Het prijsniveau in IJsland ligt ten opzichte van Nederland al snel ca. 30% hoger. Excursies in IJsland zijn altijd bijzonder maar ook altijd vrij prijzig. Vooral omdat het seizoen kort is en het landschap ruig, waardoor materiaal snel slijt. Opvallend is de goede persoonlijke service, die hier als vanzelfsprekend geldt. Fooien zijn in IJsland niet erg gebruikelijk. Rekeningen in bars/ restaurants zijn inclusief service, je kunt het wat naar boven afronden.

Elektriciteit

De stopcontacten in IJsland werken op 220 volt, Europese stekkers.

Getting around

IJsland verken je meestal met je eigen huurauto, zo bepaal je zelf je route en tempo. Voor een eerste kennismaking is een gewone auto ok, alleen in het binnenland van IJsland heb je een 4WD nodig. Daar zijn de wegen vaak nog ook dicht, behalve in juli en augustus. Met het rijden met een 4WD moet je ervaring hebben. De eigen risico’s bij verkeerd gebruik, bijvoorbeeld door rivieren rijden, zijn fors. Autohuur in IJsland is niet goedkoop, vooral door het korte seizoen en het slijtage gevoelige gebruik op de gravelwegen.

De wegen in IJsland zijn doorgaans 2 baans en geasfalteerd, de bewegwijzering is prima en er zijn voldoende benzinestations. Een klein deel van de IJslandse wegen is gravel. IJsland is dunbevolkt, je hotels liggen daarom niet mooi verspreid, waardoor je de ene dag dus wat meer zult rijden dan de andere. Gemiddeld rijd je ca. 200 km per dag haal je ca. 60 km per uur. Kijk voor meer info over de autohuur op de autohuurpagina.

Waar slaap je in IJsland? 

IJsland heeft een beperkte hoeveelheid hotels en guesthouses, die vaak maar een deel van het jaar gebruikt worden. Tijdens het korte hoogseizoen, juli en augustus, is de vraag in gebieden als Mývatn en Skaftafell groter dan het aanbod. Je local Hero probeert je overnachtingen op de gunstigste plekken te boeken maar soms ontkom je er in IJsland niet aan om iets verder af te zitten van de bezienswaardigheden.

Het leukst en daarmee ook wat voordeliger is een combinatie van verschillende soorten accommodatie: hotels, guesthouses, vakantiewoning of farm: soms heb je eigen sanitair, soms deel je met anderen. Beddengoed en handdoeken zijn uiteraard altijd aanwezig. Overal eigen sanitair kan ook maar is wel wat prijziger. Laat het je local Hero weten.

Eten en drinken op IJsland

Het ontbijt tijdens je rondreis IJsland is altijd inbegrepen. Voor het diner kun je bij bijna alle hotels terecht, maar bij benzinestations is vaak ook een eenvoudige maaltijd te krijgen. Reken gemiddeld voor een diner in IJsland op ca. € 35,- p.p. en voor een lunch ca. € 12,50. Voor onderweg is het handig altijd wat drinken en snacks aan boord te hebben.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 
-vliegwinkel.nl  
-vliegtickets.nl 
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-fairtickets.nl 
-skyscanner.com

Let hierbij op het volgende: 
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is. 

Je vliegt naar 

Je vliegt naar de hoofdstad Reykjavik. 

Kosten 

Reken voor een retourvlucht op tenminste € 400,-, afhankelijk van het seizoen. IJsland is de laatste jaren enorm populair dus (zeer) vroeg boeken loont. 

Maatschappijen 

De meeste reizigers vliegen met Icelandair vanaf Amsterdam of Brussel in ca. 3 uur naar Reykjavik. Voordelen: 23 k bagage vrij, drankje, entertainment systeem. Er zijn ook voordelige low-cost vluchten oa. van WOW air, een IJslandse lowbudget maatschappij. Je betaalt extra voor drankjes en bagage.

Tips 
* De luchthaven ligt ca. 50 km van de stad vlakbij de Blue Lagoon. Wil je hierheen, dan is het handig om dat direct naar aankomst te doen. Bij vertrek kan ook maar kost je een drop off voor je auto. 
*Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. 
*Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM Wereld Deal Weken.

Autohuur IJsland

Uiteraard kun je zelf, of via mij, je huurauto boeken. Ik heb goede ervaringen met de auto’s en service van AVIS. Omdat je auto een belangrijk deel van de reis is, je ‘woont’ er tijdens je rondreis toch een beetje in, is teveel bezuinigen niet slim. Er zijn veel soorten auto’s maar je boekt nooit voor een merk maar altijd voor een bepaalde categorie. Meest populair zijn: * Voor 2-3 personen: Cat. N VW Polo, 5 deurs, handgeschakeld, ok voor 2-3 personen (Alternatief met automaat is de categorie O, Hyundai i20.) * Voor 4 -5 personen: Ga je met je gezin dan is de cat E, Hyunday i30 station beter. Deze is ook als automaat te krijgen.

Liever een 4WD en een bijzonder type, zoals een Landrover Defender? Laat het me weten.

Ga je met meer dan 2 personen dan is de bagageruimte eigenlijk altijd wel krap. Neem dus geen koffers maar zachte tassen mee en beperk je bagage toch zoveel mogelijk.

------------------------------------------------------------------------

Inbegrepen: 
* onbeperkt aantal km. 
* CDW (eigen risico blijft nog ca. € 1400,-) en TP (diefstalverzekering) 
* transfer voor 1 pers van hotel naar verhuurstation. 
* autohulpdienst bij pech onderweg tussen 08.00 en 24.00 uur;

Exclusief
* evt. super CDW (ter plaatse, of in Nederland al tegen ca. € 8,- p.d.) 
* toeslag extra bestuurder (ca. € 6,50 p.d.; max. € 45,- per huurperiode) 
* toeslag ophalen op de luchthaven bij aankomst, ca. € 40,- 
* evt. one-way toeslag (niet bij ophalen luchthaven, inleveren Reykjavik); 
* evt. lokale GPS huur (ca. € 15,- p.d.; max. € 110,- per huurperiode) 
* verplichte milieubelasting. ca. € 5,- per huurperiode.

Let op: 
* een dag is 24 uur, vanaf het moment dat je de auto ophaalt; 
* de vertrekdatum is bepalend voor het seizoenstarief, net voor het hoogseizoen huren is dus goedkoper, aan het eind van het hoogseizoen huren relatief duur. 
* je hebt een creditcard op naam van bestuurder nodig, deze dus ook meenemen. 
* min. leeftijd 23 jaar (hogere cat. auto’s, 25 jaar) min. 1 jaar in bezit van rijbewijs. (bij huur van een busje voor 9 personen gelden andere voorwaarden) 
* met 2WD auto’s mag je niet rijden op de zgn. F wegen:  (nr. 35 en nr. 550)

15:36
0 uur later
Reisplan aanvragen
reisduur:
14 dagen / 13 nachten
route:
Reykjavik - Skagafjördur- Siglufjödur - Akureyri - Mývatn - Ásbyrgi - Egilsstadir - Höfn - Jökulsárlón - Skaftafell - Vik - Reykjavik
reissom:
va. € 2380,- (laagseizoen), in het hoogseizoen v.a. € 2890,-
Twee weken een rondreis IJsland en zoveel mogelijk zien. De leukste dingen zeker niet overslaan. Tegelijkertijd wil je ook zo …
︿

Inclusief:

 • 13 overnachtingen met ontbijt in middenklasse hotels met privé faciliteiten;
 • 11 x 24 uur autohuur cat. N (VW Polo, Hyundai i 20 of verg.). Je rijdt gemiddeld ca. 180 km per dag.
 • airport auto ophalen belasting;
 • flybus terug naar de luchthaven;
 • 24/7 assistentie van je local Hero.

Exclusief:

 • vluchtretour naar IJsland;
 • overige maaltijden;
 • evt. extra’s autohuur, zie tabblad ‘autohuur’;
 • evt. extra excursies.
Beste reistijd IJslandDe gebruikelijke reistijd voor IJsland is juni t/m half september. De temperaturen zijn voor IJsland in de zomer …
︿
Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Autohuur IJsland

Uiteraard kun je zelf, of via mij, je huurauto boeken. Ik heb goede ervaringen met de auto’s en service van AVIS. Omdat je auto een belangrijk deel van de reis is, je ‘woont’ er tijdens je rondreis toch een beetje in, is teveel bezuinigen niet slim. Er zijn veel soorten auto’s maar je boekt nooit voor een merk maar altijd voor een bepaalde categorie. Meest populair zijn: * Voor 2-3 personen: Cat. N VW Polo, 5 deurs, handgeschakeld, ok voor 2-3 personen (Alternatief met automaat is de categorie O, Hyundai i20.) * Voor 4 -5 personen: Ga je met je gezin dan is de cat E, Hyunday i30 station beter. Deze is ook als automaat te krijgen.

Liever een 4WD en een bijzonder type, zoals een Landrover Defender? Laat het me weten.

Ga je met meer dan 2 personen dan is de bagageruimte eigenlijk altijd wel krap. Neem dus geen koffers maar zachte tassen mee en beperk je bagage toch zoveel mogelijk.

------------------------------------------------------------------------

Inbegrepen: 
* onbeperkt aantal km. 
* CDW (eigen risico blijft nog ca. € 1400,-) en TP (diefstalverzekering) 
* transfer voor 1 pers van hotel naar verhuurstation. 
* autohulpdienst bij pech onderweg tussen 08.00 en 24.00 uur;

Exclusief
* evt. super CDW (ter plaatse, of in Nederland al tegen ca. € 8,- p.d.) 
* toeslag extra bestuurder (ca. € 6,50 p.d.; max. € 45,- per huurperiode) 
* toeslag ophalen op de luchthaven bij aankomst, ca. € 40,- 
* evt. one-way toeslag (niet bij ophalen luchthaven, inleveren Reykjavik); 
* evt. lokale GPS huur (ca. € 15,- p.d.; max. € 110,- per huurperiode) 
* verplichte milieubelasting. ca. € 5,- per huurperiode.

Let op: 
* een dag is 24 uur, vanaf het moment dat je de auto ophaalt; 
* de vertrekdatum is bepalend voor het seizoenstarief, net voor het hoogseizoen huren is dus goedkoper, aan het eind van het hoogseizoen huren relatief duur. 
* je hebt een creditcard op naam van bestuurder nodig, deze dus ook meenemen. 
* min. leeftijd 23 jaar (hogere cat. auto’s, 25 jaar) min. 1 jaar in bezit van rijbewijs. (bij huur van een busje voor 9 personen gelden andere voorwaarden) 
* met 2WD auto’s mag je niet rijden op de zgn. F wegen:  (nr. 35 en nr. 550)

15:36
0 uur later
Reisplan aanvragen

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Aankomst IJsland, verblijf Reykjavik

Vanaf Schiphol vlieg je naar Keflavik, de luchthaven van Reykjavik. Na aankomst op de luchthaven van Reykjavik haal je je huurauto op. Sla het bekende Blue Lagoon thermaal bad maar over, dat is inmiddels te druk en te duur geworden. Langs de aluminiumfabriek naar de stad, het is ca. 1 uur rijden. Kom je laat aan, dan overnacht je in de buurt van de luchthaven bij de Borgarfjördur fjord.

Reykjavik is een moderne, levendige stad. Winkels, galeries, musea en restaurants liggen in het oude centrum in en rond de hoofdstraat Laugavegur. Ook het havengebied is hip: veel cafés en het moderne congrescentrum Harpa. Vanaf de toren van de Hallgrimskirkja, de grootste kerk van het land, heb je een wijds uitzicht over de berg Esja en de gekleurde stadsdaken.

local Hero

Vogels spotten? Pak bij goed weer vanuit de oude haven een bootje naar Vídey, eilandje in de baai. Van mei t/m aug volop vogels en mooi uitzicht op de skyline van de stad. Je bent er bijna alleen!

meet the locals

Dag 1: Aankomst IJsland, verblijf Reykjavik

Vanaf Schiphol vlieg je naar Keflavik, de luchthaven van Reykjavik. Na aankomst op de luchthaven van Reykjavik haal je je huurauto op. Sla het bekende Blue Lagoon thermaal bad maar …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 50,- p.p.

 • Reken op ca. € 50,- p.p.

 • De eerste nacht(en) regel ik zelf.

 • De eerste nacht(en) regel ik zelf.

 • ferry kost ca. € 15,- p.p.

 • ferry kost ca. € 15,- p.p.

Dag 2: Reykjavik naar Borgarfjördur

Vandaag verlaat je Reykjavik voor het eerste stuk autorijden naar Borgarfjördur. Ben je de stad eenmaal uit, dan wordt het landschap snel wijds en verlaten. Ruige bergtoppen, groene dalen, hier en daar nog sneeuw en af en toe een tegenligger. De weg is goed, tweebaans en geasfalteerd. Zorg er wel voor dat je benzinetank zoveel mogelijk gevuld is.

Onderweg stop je bij de warmwaterbron van Deildartunguhver. Een mondvol maar het is met zijn 180 liter kokend water per seconde dan ook de grootste warmwaterbron van het land. Iets verder in het Reykholtsdal liggen de watervallen van Hraunfossar en Barnafoss. Bij Húsafell kun je een uurtje de benen strekken. Of maak een korte grottoer door de lavagrot Vidgelmir.

Dag 2: Reykjavik naar Borgarfjördur

Vandaag verlaat je Reykjavik voor het eerste stuk autorijden naar Borgarfjördur. Ben je de stad eenmaal uit, dan wordt het landschap snel wijds en verlaten. Ruige bergtoppen, groene dalen, hier …

︿

Dag 3: Rondreis IJsland, naar Skagafjördur

Skagafjördur is het Texas van IJsland: het centrum van de paardenfok. Overal tref je die stevige IJslandse paarden en pony’s. Je rijdt naar het dorp Blondes, aan beide kanten van de Blada rivier en neemt een kijkje in de 19e eeuwse turfboerderij Glaumbaer, nu een museum. Niet alleen paarden maar ook kerkjes vandaag: in dit deel van het land staan de oudste exemplaren.

In Vïdimýri tref je de mooiste: een geheel gerenoveerde turfkerk uit 1834. Van steen maar daarom niet minder is oude Tingeyri kerk. Maar niet alleen autorijden vandaag: je gaat ook naar Reykir, iets ten noorden van Saudárkrókur: hier ligt een heerlijk warme natuurlijke bron (Grettislaug) op je te wachten. Het verhaal gaat dat Grettir, een outlaw van Drangey Island hier ooit baadde.

local Hero

Bij Glaubaer is een koffiehuis met hele lekkere IJslandse cakejes. Met een beetje plannen kun je zowel autorijden als ook in de natuur activiteiten ondernemen. Ik help je graag.

Dag 3: Rondreis IJsland, naar Skagafjördur

Skagafjördur is het Texas van IJsland: het centrum van de paardenfok. Overal tref je die stevige IJslandse paarden en pony’s. Je rijdt naar het dorp Blondes, aan beide kanten van …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Korte rit maken? Kijk op de site van Hestasport.

 • Korte rit maken? Kijk op de site van Hestasport.

Dag 4: Naar Siglufjördur

Dit idyllische vissersplaatsje op de punt van het Tröllaskeagi schiereiland is het noordelijkste puntje van het IJslandse vasteland. Er wonen zo’n 1500 mensen die zich vooral met toerisme en visvangst bezighouden. Vroeger was dat vooral haring, toen nog in ongelofelijke hoeveelheden. In het plaatselijk museumpje zie wat er rest van die ooit zeer lucratieve handel. 

Slenter na je bezoek op je gemak door het plaatsje en geniet van het uitzicht op de gelijknamige fjord en bewonder de gerenoveerde houten gebouwen uit de tijd van die haringbonanza.

Dag 4: Naar Siglufjördur

Dit idyllische vissersplaatsje op de punt van het Tröllaskeagi schiereiland is het noordelijkste puntje van het IJslandse vasteland. Er wonen zo’n 1500 mensen die zich vooral met toerisme en visvangst …

︿

Dag 5: Via Akureryri naar Lake Mývatn

Je komt nu in de tweede stad van het land, Akureyri: een winkelstraat met gezellige cafés, een leuke botanische tuin en een kerk met mooi glas in lood ramen. Er is een kunstmuseum en, net even buiten de stad, een kerst-museum. Mis je kerst in de zomer al: hier vind je het hele jaar door de gekste kerstspullen..

Na je bezoek rijd je door naar de 12 meter hoge Godafoss, de waterval der goden. Een parlementslid van het parlement in het jaar 1000 n Chr., besloot dat de IJslanders voortaan christelijk moeten zijn en gooide als heiden zijn eigen afgodsbeelden allemaal deze waterval in. Hoe dan ook, indrukwekkend is ie, loop er vanaf de ringweg al heen, dwars door een kloof vol mini watervalletjes.

local Hero

Akureyri ligt aan de Eyjafjördur, de langste fjord van het land met een bijzonder micro klimaat: de winters zijn er kouder, de zomers juist warmer dan elders op IJsland.

meet the locals

Dag 5: Via Akureryri naar Lake Mývatn

Je komt nu in de tweede stad van het land, Akureyri: een winkelstraat met gezellige cafés, een leuke botanische tuin en een kerk met mooi glas in lood ramen. Er …

︿

Dag 6: Via Húsavik naar Ásbyrgi en Dettifoss

Vandaag eerst naar het vissersplaats Húsavik, eveneens gelegen aan een fjord en omgeven door zelfs in de zomer besneeuwde bergtoppen. In het seizoen (mrt t/m okt) vertrekken hier enkele malen per dag de bootjes voor de walvisexcursies. Zeker doen, want je komt er hier heel dichtbij, het is echt een indrukwekkend gezicht. Het plaatsje heeft verder nog een aardige houten kerk en museum.

Verder rond het Tjörnes schiereiland, waar je de grappige papagaaiduikers werkelijk overal ziet. Je komt bij het Jökulsárgljüfur National Park met een enorme kloof (Ásbyrgi ) met wel 100 meter hoge wanden. Een idyllische omgeving met berkenboompjes, stroompjes en tientallen vogelsoorten. Tenslotte bereik je Dettifoss, een donderende waterval van 44 m breed en één van de highlights van IJsland.

local Hero

Check tevoren of je Dettifoss met je gewone auto kunt bereiken. De weg is niet altijd even goed. Neem voldoende tijd, meer dan 25 km/uur haal je niet.

Dag 6: Via Húsavik naar Ásbyrgi en Dettifoss

Vandaag eerst naar het vissersplaats Húsavik, eveneens gelegen aan een fjord en omgeven door zelfs in de zomer besneeuwde bergtoppen. In het seizoen (mrt t/m okt) vertrekken hier enkele malen …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 95,- p.p.

 • Reken op ca. € 95,- p.p.

Dag 7: Lake Mývatn naar Egilsstadir

Mývatn is een van de meest bezochte gebieden in het noorden: een unieke vulkanische omgeving en bijzondere natuur. Zo groeien er Marimo: een soort mosballen in het meer, zeldzame groene algen met een fluweelzachte buitenkant. Niet alleen autorijden vandaag: je wandelt langs kraters, grotten, donkere basalt en  lavaformaties. Heb je een verrekijker mee,  let dan op de bijzondere vogels hier.

Als je de omweg door de vallei van Mördudalur neemt km je bij de 19e eeuwse Saenautasel farm: hoger en verder afgelegen boerderijen zijn er niet. Je rijdt hier over de hoogvlakte door een soort maanlandschap verder oostwaarts en door de Jökudalur vallei zie je tenslotte Egilsstadir liggen, waar je overnacht. ‘s Zomers is er markt en een cultureel programma met muziek en theater.

local Hero

De omgeving hier inspireerde de IJslandse Nobelprijswinnaar Laxness in zijn roman ‘Onafhankelijke mensen’, misschien iets om te lezen voor onderweg.

Dag 7: Lake Mývatn naar Egilsstadir

Mývatn is een van de meest bezochte gebieden in het noorden: een unieke vulkanische omgeving en bijzondere natuur. Zo groeien er Marimo: een soort mosballen in het meer, zeldzame groene …

︿

Dag 8: Oostfjorden, Stodvarfjördur, Breiddalsvik

Het fjordenlandschap van Oost IJsland kenmerkt zich door een smalle kustlijn en daarboven dramatisch uitstekende rotsformaties. Een ideale kust voor vogelliefhebbers die onderweg plenty gelegenheid hebben om even de auto uit te komen. In Breiddalsvík ligt de lokale geothermische centrale (te bezoeken).

Heb je de tijd, dan kun je een uurtje varen naar Papey island, ca. 2 km2 groot en ooit bewoond. Het werd vernoemd naar de Ierse monniken (Papar) die hier eeuwen geleden voet aan wal zetten. Het eiland is nu onbewoond, je ziet er nog een boerderij en kerk. Vogels wonen er des te meer: de vogelkliffen op het eiland zijn beschermd natuurgebied.

Dag 8: Oostfjorden, Stodvarfjördur, Breiddalsvik

Het fjordenlandschap van Oost IJsland kenmerkt zich door een smalle kustlijn en daarboven dramatisch uitstekende rotsformaties. Een ideale kust voor vogelliefhebbers die onderweg plenty gelegenheid hebben om even de auto …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Vogeleiland, ca. € 50,- p.p. Vooruit boeken op de site djupivogur.is.

 • Vogeleiland, ca. € 50,- p.p. Vooruit boeken op de site djupivogur.is.

Dag 9: Naar Höfn, gletsjerlagune Jökulsárlón

Nu volgt één van de highlights van IJsland: het stukje rijden naar de Jökulsárlón lagune. Smeltende gletsjers (het gaat steeds sneller) zorgen voor een 200 meter diep ijsbergmeer van 18 km2 Inderdaad sprookjesachtig mooie ijsbergen met ijs in alle kleuren wit, grijs en (hel) blauw. Je maakt vanaf de pier een boottripje van ca. 30-40 minuten met een soort amfibieboot.

In plaats van met de boot kun je met kleine zodiacs een uurtje de lagune rond. Spectaculair en dichterbij de ijsbergen. Wel tevoren reserveren (zie www.icelagoon.is) Aan de overkant van de ringweg ligt het zandstrand waar de ijsbergen die in zee drijven weer aanspoelen. Een mooie fotoplek, zeker als je de zeehonden hier kunt spotten.

local Hero

Ook hier begint het erg druk te worden, als je toch het meer op gaat is de zodiac tour het leukst. Aan het eind van de dag is het meestal het rustigst, dat geeft de beste ervaring.

Dag 9: Naar Höfn, gletsjerlagune Jökulsárlón

Nu volgt één van de highlights van IJsland: het stukje rijden naar de Jökulsárlón lagune. Smeltende gletsjers (het gaat steeds sneller) zorgen voor een 200 meter diep ijsbergmeer van 18 …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 85,- p.p.

 • Reken op ca. € 85,- p.p.

Dag 10: Rondreis IJsland, Skaftafell / Svartifoss

Een hele dag in het National Park Skaftafell, rond de Vatnajökul gletsjer, de grootste van Europa. Een populaire plek want het is er warm en zonnig (nou ja, voor IJslanders dan). Mooie natuur en, bijzonder op IJsland, natuurlijk bos met veel vogelsoorten. Info en wandelroutes bij de ingang, oa. naar Svartifoss, een waterval met basaltkolommen die op orgelpijpen lijken. Wel 2 uur bergop lopen!

Skaftafell met zijn 1700 km2 heeft een bijzonder mild klimaat. Het is ook de enige plek waar natuurlijk bos groeit. Je mag het park alleen te voet in, vanaf de parkeerplaats zijn er verschillende trails. De kortste: een uurtje heen en weer naar de gletsjertong. Langer en georganiseerd kan via mountainguides.is: populaire tochten die je tevoren moet boeken.

local Hero

Voor papegaaiduiker lovers: ma t/m za, tussen 20 mei en 20 aug om 10.15 en 13.30 uur bootexcursie van 2,5 uur naar het eilandje Ingolfshofdi. Per tractor en te voet bagger je met gids door zand en water. Je beloning: duizenden broedende zeevogels, waaronder dus héél veel papagaaiduikers.

Dag 10: Rondreis IJsland, Skaftafell / Svartifoss

Een hele dag in het National Park Skaftafell, rond de Vatnajökul gletsjer, de grootste van Europa. Een populaire plek want het is er warm en zonnig (nou ja, voor IJslanders …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Op aanvraag, tevoren boeken

 • Op aanvraag, tevoren boeken

Dag 11: via Dyrhólaey naar Vik en Skogar;

Je gaat steeds verder zuidelijk langs de ringweg tot aan de zuidpunt: kaap Dyrhólaey. Op deze 120 meter hoge rotspunt zitten ook papagaaiduikers (als je die op het eilandje niet hebt gezien) Tot eind juni gesloten trouwens ivm broedseizoen. Vik is een klein vissersdorp waar een IJslandse wolfabriek staat. (Misschien toch maar zo’n trui aanschaffen?)

De auto uit voor nog wat avontuur: op de gletsjer Solheimajokull kun je trekkings en sneeuwscootertrips maken. Wel je portemonnee omkeren, goedkoop is het allemaal niet. Verder naar het westen bereik je Skógar met de gelijknamige waterval. Loop hier een stukje van een uur  van de bekende wandelroute naar Törsmörk. Bij de watervallen ligt een klein volksmuseum.

local Hero

Een duik in het oudste zwembad van IJsland? Dat is Seljavallalaug: eerst een avontuurlijke wandeling van een half uur over stenen en stroompjes naar de kloof maar dan wacht het warme water!

Dag 11: via Dyrhólaey naar Vik en Skogar;

Je gaat steeds verder zuidelijk langs de ringweg tot aan de zuidpunt: kaap Dyrhólaey. Op deze 120 meter hoge rotspunt zitten ook papagaaiduikers (als je die op het eilandje niet …

︿

Dag 12: Geysir, Gullfoss, Thingvellir - Reykjavik

Vertrek naar hét bekendste deel van IJsland: de zgn. gouden cirkel rond Geysir, Gullfoss en Thingvellir. Aan weg 35 ligt Geysir, middelpunt van een 3 km2 groot geothermisch park. De geiser, actief vanaf de  13e eeuw, werkt niet maar de nabijgelegen Strokkur spuit elke 5 minuten kokend water 10-20 meter de lucht in. Weg 34 leidt naar Gulfoss (gouden waterval) waar de Hvitá rivier in 2 trappen 35 meter de diepte in stroomt.

Thingvellir National Park ligt aan de oever van een groot meer omringd door een vulkanisch landschap met bergen en lava. Dit was de plek van het eerste parlement van IJsland, gesticht in 930 na Chr. Daarna rijd je het laatste traject naar Rekyjavik waar je de huurauto na alle bewezen diensten weer inlevert.

Dag 12: Geysir, Gullfoss, Thingvellir - Reykjavik

Vertrek naar hét bekendste deel van IJsland: de zgn. gouden cirkel rond Geysir, Gullfoss en Thingvellir. Aan weg 35 ligt Geysir, middelpunt van een 3 km2 groot geothermisch park. De …

︿

Dag 13 - 14: Vertrek IJsland, vlucht Amsterdam

Nu even geen natuur meer. Wat eten, drinken en winkelen natuurlijk. Slenter langs de design winkeltjes (Kraum Design), bezoek het Saga museum (historie van IJsland) of het Volcano house waar films over de vulkaanuitbarstingen draaien. ’s Avonds is er ruime keuze uit veel opvallende goede restaurants. En misschien een duik in het IJslandse nachtleven?

Afhankelijk van je vluchttijd de dag erop per flybus naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam. Ga op tijd je hotel uit, want transfer en security kosten toch nog veel tijd. Eenmaal terug in Nederland zullen de foto’s van je rondreis IJsland nauwelijks weergeven hoe mooi IJsland echt is.

local Hero

Lekkerbek? Ga naar de visrestaurants Fishcompany of Fishmarket. Goede bistro’s zijn Solon Geysir Bistro en Vegamot. Liever Italiaans? Dan is er Rossopomodoro. De Hamborgarafabrikken,net buiten het centrum, heeft inderdaad een grote menukaart met hamburgers. Of probeer Grill market, vis en vlees van de grill. (Probeer het proefmenu!)

meet the locals

Dag 13 - 14: Vertrek IJsland, vlucht Amsterdam

Nu even geen natuur meer. Wat eten, drinken en winkelen natuurlijk. Slenter langs de design winkeltjes (Kraum Design), bezoek het Saga museum (historie van IJsland) of het Volcano house waar …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar

stap 1/2

Bekijk ook andere reizen naar IJsland