ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Erik en Lisa's favoriete reis

reisduur:
22 dagen / 21 nachten
route:
Bogotá – Salento – Jardin – Medellin – Guatapé – Medellin – Minca – Tayrona – Palomino – Cartagena
reissom:
va. € 2330,- (p.p. 2 volwassenen), excl. de lokale vlucht ca. €110,- p.p.

Mooie reizen hoor, die voorbeeldreizen van jullie. Toch wil je misschien wel een inspirerend reisverhaal lezen van iemand die zélf zijn of haar eigen reis in elkaar heeft gezet. We hebben daarom reisbloggers Erik en Lisa uitgenodigd te vertellen over hun belevenissen en favoriete reisroute door Colombia.

Erik en Lisa zijn twee enthousiaste wereldreizigers die niets liever doen dan de aardbol afstruinen op zoek naar de mooiste plekjes. Daarom startten zij, toen ze aan de vooravond van hun wereldreis stonden, hun blog reisstel.nl. Inmiddels gaan ze regelmatig op avontuur: binnen Europa met camper Fred of daar buiten voor een mooie verre rondreis.

Wil jij hun Colombia reis ook maken? Neem contact op met local Hero Sjors, je Colombia reisspecialist ter plaatse. Hij helpt je graag bij het plannen van jouw Colombia avontuur.

Inclusief:

 • aankomsttransfer en privétransfers als omschreven;
 • alle overnachtingen met ontbijt;
 • alle genoemde tours en excursies;
 • Engelstalige gidsen (tijdens excursies en tours);
 • entree-prijzen;
 • assistentie van je local Hero

Exclusief:

 • internationale vlucht;
 • 1 lokale vluchten: van Medellín naar Santa Marta ca. €110,-;
 • alle overige niet genoemde maaltijden;
 • upgrades of extra excursies.

Wat is de beste reistijd in Colombia? 

Colombia ligt bijna op de evenaar. Daardoor blijft de gemiddelde temperatuur het hele jaar vrijwel gelijk. Uiteraard maakt de hoogte wel uit: gemiddeld 30˚C aan de Caribische kust en tot het vriespunt in de hoge Andes. In het algemeen is het het hele jaar een lente klimaat, zo heet Medellín ook wel de ‘stad der eeuwige lente’.

Colombia is in principe het hele jaar door te bezoeken. Wil je de regentijd in Colombia helemaal vermijden kies dan voor de periode half december t/m half maart en half juni juni/augustus. Op de noordelijke hoogvlaktes is het regenseizoen wat langer, van mei t/m oktober. Aan de Caribische kust is het hele jaar door mooi weer.

Heb ik een visum nodig voor Colombia? 

Voor de reizen naar Colombia is voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is handig voor vertrek de informatie van de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt. 

Reis je met een kind met een andere achternaam dan de ouder, dan kan de relatie gecontroleerd worden, dit om ontvoeringen tegen te gaan. Op de site van de Koninklijke Marechaussee kun je evt. een toestemmingsformulier downloaden. Check in dit soort gevallen goed wat er precies nodig is.

Welke vaccinaties zijn verplicht in Colombia? 

Voor Colombia zijn op gele koorts na geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt verder een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. In een aantal gebieden in Colombia komt gele koorts voor. Reis je bovendien voor of na je Colombia reis door naar andere landen in de regio dan is een gele koorts vaccinatie sowieso verplicht en moet je dat bij de douane met je vaccinatieboekje aan kunnen tonen wil je op de vlucht worden toegelaten. Dat geldt oa. ook voor het Tayrona Nationaal park: inenten en boekje meenemen dus.

Colombia kent een beperkt malaria risico. Het verschilt per streek, in hoger gelegen gebieden is het risico bijna nul. Draag tijdens je rondreis Colombia zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe.

Ook dengue komt voor, de muggen die dit overbrengen steken overdag, dus zorg ook dan voor een goede bescherming. Ook komt Zika voor, overgebracht door dezelfde muggen. Niet gevaarlijk behalve voor zwangere vrouwen. Check met de GGD of je huisarts voor het laatste advies.

Ga in ieder geval goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. 

De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. 

Kraanwater is niet drinkbaar in Colombia, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.

Is er tijdverschil met Colombia?

In Colombia is het gedurende onze zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur vroeger.

Is het veilig in Colombia? 

Lang gold er voor Colombia een negatief reisadvies. De criminaliteit in Colombia is gelukkig sterk teruggedrongen en het vredesproces tussen de regering en de guerrilla’s van FARC is inmiddels in gang gezet. Zoek echter het gevaar niet op en vermijdt ’s  nachts afgelegen straten of stranden en het reizen door de grensstreken. Neem vooral geen dure of dierbare sieraden of andere kostbaarheden mee op reis. Als je ergens verblijft kun je geld en reispapieren het beste in een kluis bewaren.

Reis je naar het strand in Colombia? Houd er rekening mee dat de stranden aan de Caribische kust soms sterke onderstromen kennen. Het is dan niet veilig om er te zwemmen. Locals in Colombia weten dit, dus check altijd tevoren en ga nooit alleen de zee in.

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie in Colombia en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de reisadviezen voor reizen naar Colombia. 

Welke kleding moet ik meenemen naar Colombia? 

Colombia is tropisch, ook in de droge periode kan het altijd wel ergens regenen. Een goedkope poncho is overal te krijgen. Let erop dat het in de hoger gelegen gedeelten van Colombia koud kan worden. Een trui, ook handig bij een loeiende airco, komt van pas. In Colombia, zeker op het platteland, is men qua kleding conservatief. Schone, hele en nette kleding vindt men belangrijk. 

Bezoek je een kerk draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt). Je hoofd hoort onbedekt te zijn. Zo blend je in de lokale sfeer en voel je je het prettigst tijdens je rondreis Colombia.

Hoe betaal ik in Colombia? 

In Colombia betaal je met de Peso (COP). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Wisselgeld is vaak een probleem. Betaal dus met grote biljetten waar het kan, houd wisselgeld voor fooien, marktjes en in de meer afgelegen dorpen. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 de beste koers. Doe dit bij een “casa de cambio’’, de koers is beter dan bij de bank en het is sneller. 

In steeds meer steden en op de luchthavens van Colombia kun je pinnen bij de automaten met cirruslogo. Per keer kun je niet meer opnemen dan 300.000 peso’s, zorg dus altijd voor reserve voor als een pinautomaat het even niet doet. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag, liefst binnen en wees op je hoede voor zakkenrollers. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. In de kleine dorpen zijn uiteraard geen pinautomaten, denk daar aan. In grotere hotels, winkels en restaurants worden creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. 

Moet ik fooi geven in Colombia? 

Chauffeurs en lokale gidsen in Colombia verwachten een kleine fooi. Ook in restaurants bars enz. doet een fooi goed. Als je weet hoe laag de Colombiaanse salarissen liggen en je realiseert dat van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale Colombia vakantie budget valt het immers mee.

Welke stekker wordt gebruikt in Colombia? 

De stopcontacten in Colombia werken op 110 volt. Je hebt een wereldstekker nodig, meestal zijn de stopcontacten Amerikaans. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is dus een must.

Hoe reis ik door Colombia? 

De infrastructuur in Colombia is goed ontwikkeld. Er is een uitgebreid en voordelig lijnbus netwerk, de bussen komen tot in de kleinste dorpjes. Elke stad in Colombia heeft een busstation voor de intercitybussen. Bogotá is het belangrijkste knooppunt. Reis je per bus door Colombia, zorg dan voor aparte handbagage bv een weekendtas voor spullen die je bij je wilt houden en een kleine afsluitbare koffer of rugzak voor onderin. 

Er zijn ook veel goede binnenlandse vluchten in Colombia, de manier om je snel te verplaatsen. Ook vrij betaalbaar, meestal ca. € 80,- tot 100,- per vlucht. De tijden kunnen ter plaatse nog wel eens wisselen.

Ter plaatse zijn taxi’s het makkelijkst. Metertaxi’s zijn er niet in COlombia, check tevoren de gebruikelijke prijs en pas goed op bij busstations. Soms loont het de moeite even te wachten of een taxi van de straat aan te houden in plaats van degene die al lang staat te wachten.

Zelf boeken 

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf (KLM) of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 
-vliegwinkel.nl
-vliegtickets.nl 
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is. 
* wil je terug vanaf een andere plek, kies dan voor de optie ‘terug vanaf een andere luchthaven’ 

Je vliegt naar

Je vliegt naar Bogotá. Je kunt direct vliegen met KLM, dat is het handigst, maar soms is een overstap nodig. Ook vanuit Düsseldorf of Brussel gaan vluchten naar Bogotá. De terugvlucht kan gedaan worden vanuit Cartagena. KLM heeft nu ook directe vluchten van en naar deze stad. Dit zorgt ervoor dat je na je rondreis niet meer terug hoeft naar Bogotá om terug naar huis te vliegen.

Kosten

Reken voor een vlucht naar Bogotá op tenminste € 550,-. In het hoogseizoen is dat al snel € 650,-. Vliegen via Madrid of de USA is omslachtiger en vaak niet eens goedkoper. Reken voor een directe vlucht vanuit Cartagena naar Amsterdam op tenminste € 600,-.

Maatschappijen 

De meeste reizigers vliegen met KLM. Binnenlandse vluchten boek je het makkelijkst via je local Hero. Handig want de vluchttijden ter plaatse willen nog wel een wisselen.  Vlieg je naar afgelegen stranden, dan gaat dat vaak per klein vliegtuig en is er een limiet aan je bagage.

Tijden

* Na je lange vlucht kom je doorgaans nog dezelfde dag aan in Bogotá. De terugvlucht is altijd een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dagplanning. 
* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
* Naast prijs zijn vluchtduur en overstap natuurlijk ook belangrijk.

Tips

*Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. Gemiddeld 170 dagen voor vertrek is statistisch het voordeligst. 
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. Dinsdag rond middernacht is statistisch het best. Boek niet op vrijdag of in het weekend, en gebruik ctrl-shift-n, zo vermijdt je de zgn. tracing cookies. Deze zorgen er soms voor dat de prijs die je krijgt na enkele bezoeken verder omhoog gaat. 
*Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken.

reisduur:
22 dagen / 21 nachten
route:
Bogotá – Salento – Jardin – Medellin – Guatapé – Medellin – Minca – Tayrona – Palomino – Cartagena
reissom:
va. € 2330,- (p.p. 2 volwassenen), excl. de lokale vlucht ca. €110,- p.p.
Mooie reizen hoor, die voorbeeldreizen van jullie. Toch wil je misschien wel een inspirerend reisverhaal lezen van iemand die zélf …
︿

Inclusief:

 • aankomsttransfer en privétransfers als omschreven;
 • alle overnachtingen met ontbijt;
 • alle genoemde tours en excursies;
 • Engelstalige gidsen (tijdens excursies en tours);
 • entree-prijzen;
 • assistentie van je local Hero

Exclusief:

 • internationale vlucht;
 • 1 lokale vluchten: van Medellín naar Santa Marta ca. €110,-;
 • alle overige niet genoemde maaltijden;
 • upgrades of extra excursies.
Wat is de beste reistijd in Colombia? Colombia ligt bijna op de evenaar. Daardoor blijft de gemiddelde temperatuur het hele jaar …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf (KLM) of op een van de …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Aankomst in Colombia: Hola Bogotá

Nadat het vliegtuig geland is in Bogotá, voelen we ons direct welkom in Colombia. De transfer naar ons hotel is geregeld, dus binnen no time zijn we in een van de populairste en veiligste wijken van Bogotá: La Candelaria. We kijken direct onze ogen uit in deze bruisende wijk vol straatverkopers en gezellige restaurantjes.

Het valt ons wel op dat er ’s middags meer open is dan ’s avonds, dus kleine tip van ons: de ‘Menu del Dia’ is perfect tijdens de lunch. Wij vonden het restaurant ‘Nativo Arte y Comida Natural’ erg lekker én leuk. Je maakt hier namelijk direct kennis met een van de inheemse stammen van Colombia. Nog een eettip: proef ‘Pandebono’ bij een van de streetfood stalletjes.

Dag 1: Aankomst in Colombia: Hola Bogotá

Nadat het vliegtuig geland is in Bogotá, voelen we ons direct welkom in Colombia. De transfer naar ons hotel is geregeld, dus binnen no time zijn we in een van …

︿

Dag 2: Cultureel Bogotá: graffiti, streetart en fietsen

Eén van de dingen die ons meteen opvalt in Bogotá: het barst hier van de graffiti en streetart. En dat blijkt niet voor niets. Los van het feit dat de stad er daardoor een stuk gezelliger uitziet, heeft het ook een grote betekenis. Zowel politiek als historisch leren we een hoop van deze prachtige kunst.

In de ochtend maakte wij een wandeling door de stad, waarna we in de middag op de fiets sprongen. Samen met onze gids, en de groep, komen we ook op de minder bekende plekken van de stad. We kijken werkelijk onze ogen uit en onze smaakpapillen worden op de proef gesteld met allemaal nieuwe fruitsoorten, Chicha en ons eerste kopje Colombiaanse koffie!

Dag 2: Cultureel Bogotá: graffiti, streetart en fietsen

Eén van de dingen die ons meteen opvalt in Bogotá: het barst hier van de graffiti en streetart. En dat blijkt niet voor niets. Los van het feit dat de …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • vraag je local Hero

 • vraag je local Hero

Dag 3: Op naar Salento: coffee, coffee, coffee

Vandaag wordt een lange reisdag, want de driver brengt ons van Bogotá naar de eerste en waarschijnlijk ook meest bekende plek uit de koffieregio: Salento. Gelukkig vervelen we ons onderweg geen seconde, want de uitzichten zijn ongekend mooi. Aan het einde van de dag komen we in Salento aan in een compleet andere wereld.

Op het centrale plein van Salento staan direct de ‘Willy’s’ al klaar om ons naar ons hotel te brengen. Uiteraard maken we van deze kans gebruik, want niet vaak zitten we in zo’n toffe offroad 4x4 jeep met open dak. We genieten dan ook gigantisch van onze tocht door de prachtige omgeving van Salento, richting ons hotel. We zijn blij om hier een avond te relaxen in het bubbelbad na deze lange dag in de auto.

Dag 3: Op naar Salento: coffee, coffee, coffee

Vandaag wordt een lange reisdag, want de driver brengt ons van Bogotá naar de eerste en waarschijnlijk ook meest bekende plek uit de koffieregio: Salento. Gelukkig vervelen we ons onderweg …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Geen zin in een lange reisdag, we kunnen ook een binnenlandse vlucht voor je boeken.

 • Geen zin in een lange reisdag, we kunnen ook een binnenlandse vlucht voor je boeken.

Dag 4: Trekking Cocora vallei, metershoge palmbomen

Na een heerlijke nacht slapen, worden we wakker met een prachtig uitzicht over de vallei. We schuiven aan voor een heerlijk ontbijt -incl. Colombiaanse koffie uit de regio uiteraard- en hebben zin in wat vandaag komen gaat. We gaan namelijk een van de meest bezochte plekken van Colombia bezoeken: Cocora Valley. We kennen de foto’s inmiddels en zijn benieuwd hoe deze 60 meter hoge palmbomen er in het echt bijstaan.

Ja hoor, het stelt absoluut niet teleur! Het blijkt met recht een sprookjeswereld te zijn. Zeker de laaghangende bewolking zorgt voor een extra touch en de wandeling gaat ons ook goed af. Aan het einde van de dag staat de Willy alweer op ons te wachten om ons terug te brengen naar het dorp. 

local Hero

We eten in het centrum bij ‘Cumana Bistro Food’, heerlijke vegetarische burgers die je wat ons betreft ook absoluut zou moeten proberen!

Dag 4: Trekking Cocora vallei, metershoge palmbomen

Na een heerlijke nacht slapen, worden we wakker met een prachtig uitzicht over de vallei. We schuiven aan voor een heerlijk ontbijt -incl. Colombiaanse koffie uit de regio uiteraard- en …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. €110,- p.p (inclusief: transfer in Willy Jeep, gids en entree)

 • Reken op ca. €110,- p.p (inclusief: transfer in Willy Jeep, gids en entree)

Dag 5: Genieten van kleurrijk Salento

Salento staat niet alleen bekend om de Cocora Valley, maar ook de gekleurde huisjes zijn zeer fotogeniek. Vanaf het hotel lopen we er gemakkelijk naartoe, maar niet voor dat we langs een van de prachtige uitzichtpunten ‘Mirador de Salento’ komen. Lunchen doen we vandaag bij het hippe ‘Coco Bowl’, waar we verse sapjes, smoothie bowls en salades kunnen bestellen vanaf de schommel.

Vanuit daar lopen we zo het centrum in, waar we inderdaad genoeg opties hebben voor een leuke foto bij een van de gekleurde huisjes. Het dorp barst van de gezelligheid! We sluiten de dag af met een potje ‘Tejo’ bij Los Amigos. We verklappen niet te veel, maar dit moet je geprobeerd hebben!

Dag 5: Genieten van kleurrijk Salento

Salento staat niet alleen bekend om de Cocora Valley, maar ook de gekleurde huisjes zijn zeer fotogeniek. Vanaf het hotel lopen we er gemakkelijk naartoe, maar niet voor dat we langs …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Bezoek een koffiefarm en leer alle kneepjes rondom het zwarte goud. Reken op ca. €115,- p.p. (inclusief: transfer in Willy Jeep en koffie tour in groepsvorm)

 • Bezoek een koffiefarm en leer alle kneepjes rondom het zwarte goud. Reken op ca. €115,- p.p. (inclusief: transfer in Willy Jeep en koffie tour in groepsvorm)

Dag 6: Vamos a Jardin!

Op naar Jardin, dat bekend staat als een van de gezelligste en authentieke plaatsjes van Colombia. Ook Jardin ligt in de koffieregio, we hebben tijdens de rit dan ook onze ogen -naast het billenknijpen vanwege de bergpassen- uitgekeken. Niet alleen vanwege het uitzicht, maar ook vanwege de gekleurde bussen ('Chifa’s’) die ons passeren.

Aan het einde van de dag komen we aan op het centrale plein van Jardin en jawel: dit plaatsje pakt ons, ondanks de regen, direct in. Er klinkt luide muziek, locals zitten in vol ornaat incl. typisch Colombiaanse hoed op de terrasjes en de paardenvoetjes klikklakken op de straat. Is dit dan Colombia ten voeten uit? We eten heerlijke pasta met een glaasje wijn bij Bon Apetit voor we gaan slapen.

Dag 6: Vamos a Jardin!

Op naar Jardin, dat bekend staat als een van de gezelligste en authentieke plaatsjes van Colombia. Ook Jardin ligt in de koffieregio, we hebben tijdens de rit dan ook onze …

︿

Dag 7: Paardrijden langs de koffieplantages

Nadat we onze balkondeuren opslaan en direct een prachtig zicht hebben op het sfeervolle plein, gaan we een ‘bucketlist’ aftikken: paardrijden in Colombia! Jardin is de geschikte plek, want je hobbelt hier door de koffieplantages. Daarnaast eindigen we de tocht bij een hoge waterval, waar we met onze gids zelfs achterlangs kunnen lopen.

Eenmaal terug in het centrum genieten we weer volop van de gezellige sfeer en de kleurrijke huisjes. Aan het einde van de middag hebben wij ook nog een bezoek gebracht aan ‘Reserva Natural Jardin de Rocas’, waar de ‘Gallito de Roca’ ons de oren van de kop af tetterde.

local Hero

Na een dagje hobbelen namen wij plaats op het terras van Cafe Cuchillas en bestelden een kaneelbroodje of worteltaartje. Wij vonden het ‘Menu del dia’ bij ‘Donde Andres’ een aanrader.  

Dag 7: Paardrijden langs de koffieplantages

Nadat we onze balkondeuren opslaan en direct een prachtig zicht hebben op het sfeervolle plein, gaan we een ‘bucketlist’ aftikken: paardrijden in Colombia! Jardin is de geschikte plek, want je …

︿

Dag 8: Terug naar de stad, het levendige Medellín

Na al die knusse gezelligheid in de kleurrijke dorpjes van de koffieregio van Colombia, is het tijd om weer een grotere stad te bezoeken: Medellín. We zijn benieuwd naar de geschiedenis van deze stad en razend nieuwsgierig hoe de stad tussen de bergen er vandaag de dag uit ziet.

Gelukkig is de transfer van Jardin naar Medellín niet al te ver en komen we ’s middags al aan bij ons hotel in de hippe en veilige wijk: El Poblado. Een heel relaxte plek zo middenin de stad. Vanaf hier kunnen we genoeg leuke restaurantjes bezoeken. We eten die avond om de hoek en in de buurt van het metrostation, bij een Pakistaans restaurant om je vingers bij af te likken: Chapati Halal.

Dag 8: Terug naar de stad, het levendige Medellín

Na al die knusse gezelligheid in de kleurrijke dorpjes van de koffieregio van Colombia, is het tijd om weer een grotere stad te bezoeken: Medellín. We zijn benieuwd naar de …

︿

Dag 9: Medellín tussen de locals

Medellín is een metropool, er is hier van alles te doen. Omdat we hier maar één volle dag te besteden hebben, en omdat we ook graag het nabijgelegen ‘Guatapé’ willen bezoeken, is het keuzes maken. Wij vinden de lokale beleving altijd leuk en kiezen ervoor een voetbalwedstrijd bij te wonen. We hebben geluk, want vanavond speelt Deportivo Independiente Medellín tegen een club uit Bogota.

In de ochtend maken we eerst een tour door de wijk die de meeste transformatie heeft doorgemaakt: Comuna 13. Helaas druk en toeristisch, maar ondanks dat nog steeds de moeite waard. De gids vertelt hoe deze wijk zichzelf uit het slop heeft getrokken door middel van kunst en cultuur. We sluiten de middag af met een typisch Colombiaanse dansles. Daarna op naar het stadion: Go Medellin.

Dag 9: Medellín tussen de locals

Medellín is een metropool, er is hier van alles te doen. Omdat we hier maar één volle dag te besteden hebben, en omdat we ook graag het nabijgelegen ‘Guatapé’ willen …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Vraag je local Hero naar de mogelijkheden.

 • Vraag je local Hero naar de mogelijkheden.

 • Reken op ca. €80,- p.p van 2 uur (inclusief: transfer)

 • Reken op ca. €80,- p.p van 2 uur (inclusief: transfer)

Dag 10: Dagtrip Guatapé, meer dan 700 treden beklimmen

Naast dat Guatapé weer zo’n gezellig en kleurrijk dorpje is in Colombia, staat deze plek ook bekend om iets anders tofs: La Piedra del Penol. Vanuit Medellin is het zo’n 2 uur rijden naar Guatapé, dus we gaan vroeg op pad. De naam doet het al vermoeden, we beklimmen meer dan 700 treden voor een fenomenaal uitzicht.

Met de tuktuk rijden we vervolgens naar het centrum van Guatapé, waar we genieten van een heerlijke lokale lunch bij ‘Zona Pro Salud’ en een koffie tussen de locals op het terras rondom de prachtige kerk op het centrale plein. Nadat we hier rondgelopen hebben tussen alle kleurrijke en fotogenieke straatjes, reizen we weer terug naar Medellin.

local Hero

Je kunt er ook voor kiezen om hier een extra dag voor uit te trekken door hier te gaan overnachten. Dat hebben wij gedaan en wij vonden dat wel heel relaxed.

Dag 10: Dagtrip Guatapé, meer dan 700 treden beklimmen

Naast dat Guatapé weer zo’n gezellig en kleurrijk dorpje is in Colombia, staat deze plek ook bekend om iets anders tofs: La Piedra del Penol. Vanuit Medellin is het zo’n …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • vraag je local Hero naar de mogelijkheden.

 • vraag je local Hero naar de mogelijkheden.

Dag 11: De bergen in bij Minca

Vandaag trekken we de bergen in, we reizen richting Minca. Een bijzondere plek, want het schijnt dat je vanuit de bergen prachtig uitzicht hebt op de zee. Vanaf hier start de reis door Noord Colombia, waar we ook wat van de kust zullen gaan zien. We kijken er naar uit.

Omdat Colombia mega groot is, zijn sommige afstanden niet te doen met een reguliere transfer. Vanuit Medellín vliegen we naar Santa Marta. Daar wacht onze chauffeur ons op om ons naar het hotel in Minca te brengen. We slapen niet in het dorpje zelf, maar net iets buiten het centrum, middenin de bergen. En dat loont! Wauw, wat een prachtig uitzicht hebben we vanaf hier en vanuit ons zwembad. Genieten!

Dag 11: De bergen in bij Minca

Vandaag trekken we de bergen in, we reizen richting Minca. Een bijzondere plek, want het schijnt dat je vanuit de bergen prachtig uitzicht hebt op de zee. Vanaf hier start …

︿

Dag 12: Hiken en chillen in Minca

De afgelopen dagen hebben we zoveel gezien en gedaan. We hebben nog een hoop indrukken te verwerken. Daarom doen we het vandaag in Minca lekker rustig aan. Daar is dit hotel zeker geschikt voor, dus we starten dan ook met wat baantjes zwemmen in het zwembad en te genieten van het uitzicht bij het heerlijke ontbijt.

Later die ochtend stappen we op de motortaxi -die typerend zijn voor deze omgeving- en laten we ons naar het centrum brengen. Nadat we daar naar dé bakker van het stadje zijn geweest (La Miga) om de wereldberoemde chocolade-broodjes te proeven, wandelen we naar het uitzichtpunt ‘Mundo Nuevo’. De wandeling is best pittig, de plons in het zwembad bij terugkomst in het hotel voelt als een welverdiende beloning.

Dag 12: Hiken en chillen in Minca

De afgelopen dagen hebben we zoveel gezien en gedaan. We hebben nog een hoop indrukken te verwerken. Daarom doen we het vandaag in Minca lekker rustig aan. Daar is dit …

︿

Dag 13: Van Minca naar Tayrona NP

Gelukkig zijn de afstanden vanaf hier weer wat korter, dus we kunnen rustig opstarten in Minca. Vervolgens reizen we met onze transfer naar de omgeving van het Tayrona National Park. We kiezen ervoor om te overnachten in de buurt van de ingang ‘Calabazo’, in tegenstelling tot de ingang ‘El Zaino’, dat ook wel als de hoofdingang wordt bestempeld. Morgen zullen we weten of dit een handige keuze was.

In de buurt van deze ingang zijn in ieder geval maar weinig overnachtingsopties. Gelukkig biedt onze plek weer een zwembad. Met de vochtige hitte van het tropische regenwoud hier in het noorden, kunnen we wel een verkoelende duik gebruiken.

local Hero

Wil je ook in een hangmat slapen, dan kun je ter plaatse een hangmat reserveren of vraag je local Hero hoe je dit kunt doen. Slaap je liever niet in het park, je kunt ook een dagtrip maken vanuit je hotel (gelegen net buiten het park). 

Dag 13: Van Minca naar Tayrona NP

Gelukkig zijn de afstanden vanaf hier weer wat korter, dus we kunnen rustig opstarten in Minca. Vervolgens reizen we met onze transfer naar de omgeving van het Tayrona National Park. …

︿

Dag 14: Overnachten in een hangmat in Tayrona NP

Vanochtendis het dan eindelijk zo ver, we gaan de wandeling door Tayrona NP maken. Inclusief wat extra bagage, want we gaan hier ook slapen in een hangmat. Uiteraard zijn we zeer benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Een ding weten we alvast zeker: de keuze om bij ingang ‘Calabazo’ te starten is een juiste geweest. Er is maar één wachtende voor ons in de rij.

Er zijn meerdere routes door het park, wij kiezen er voor om eerst een bezoek aan ‘Playa Brava’ te brengen voor we naar Cabo Blanco wandelen, waar we in de hangmat slapen. Onderweg is het hartstikke rustig en genieten we van alle jungle geluiden, zoals de brulapen. Eenmaal aangekomen bij Cabo Blanco kijken we onze ogen uit. Wat een prachtig strand! 

Dag 14: Overnachten in een hangmat in Tayrona NP

Vanochtendis het dan eindelijk zo ver, we gaan de wandeling door Tayrona NP maken. Inclusief wat extra bagage, want we gaan hier ook slapen in een hangmat. Uiteraard zijn we …

︿

Dag 15: Strandontbijt en op naar Palomino

Wij kozen ervoor om in de hangmat ‘met view’ te slapen. In theorie hartstikke leuk, want de plek is echt fantastisch, maar in de praktijk iets minder. Helaas zit het weer niet echt mee en waait het behoorlijk, waardoor het slapen in de hangmat niet heel relaxed is. Toch is het wel een unieke ervaring.

Na een ontbijtje op het strand, pakken we onze spullen weer in en wandelen we het laatste stuk naar de hoofdingang ‘El Zaino’, waar het onderweg steeds drukker wordt. Eenmaal bij de uitgang staat ons vervoer al weer klaar en reizen we door naar dé strandbestemming van Colombia: Palomino. Na deze hike en plakkerige nacht hadden we ons geen beter hotel kunnen wensen: we kunnen direct buiten douchen en een plons nemen in het heerlijke zwembad.

Dag 15: Strandontbijt en op naar Palomino

Wij kozen ervoor om in de hangmat ‘met view’ te slapen. In theorie hartstikke leuk, want de plek is echt fantastisch, maar in de praktijk iets minder. Helaas zit het …

︿

Dag 16: Chillen en zwemmen in de zee

Ondanks dat het strand van Palomino lang niet meer zo breed is als het ooit geweest is, vinden wij het er nog steeds erg mooi. Het barst er van de palmbomen (zeker wanneer je een stukje naar rechts loopt), waardoor het tropisch aan doet. De zee is er misschien niet zo blauw, maar absoluut fijn om even in af te koelen. Wel moeten we oppassen voor de hoge golven.

We twijfelen nog even om hier te gaan surfen, want daar staat deze plek bekend om. Toch kiezen we er voor om te relaxen en lekker te eten. Lunchen doen we bij ‘Holss’, voor ons het lekkerste restaurant waar we hebben gegeten. Verder genieten we van de relaxte sfeer van het dorpje en de prachtige zonsondergang.

Dag 16: Chillen en zwemmen in de zee

Ondanks dat het strand van Palomino lang niet meer zo breed is als het ooit geweest is, vinden wij het er nog steeds erg mooi. Het barst er van de …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Vraag het aan je local Hero

 • Vraag het aan je local Hero

Dag 17: Nog meer relaxen

Eerlijk is eerlijk, onze dagen in Palomino zijn niet onze meest actieve dagen. Na een heerlijk ontbijt in het naastgelegen restaurant van het hotel, genieten we van wat rust bij het zwembad. Daarna slenteren we wat door het gezellige dorp om ook hier wat van de bakkertjes uit te testen. Nooit geweten dat Colombia zulke lekkere broodjes te bieden had.

Na een bezoek aan het strand en een kleine wandeling langs de kust, sluiten we ook vandaag af met een prachtige zonsondergang. Als kers op de taart eten we een van de lekkerste pizza’s in Colombia, bij Casa Nostra. Wist je trouwens dat je in Palomino de besneeuwde (!) bergtoppen van de 5775m hoge Sierra Nevada kunt bewonderen bij helder weer? Heel bijzonder zo vanaf de kust.

Dag 17: Nog meer relaxen

Eerlijk is eerlijk, onze dagen in Palomino zijn niet onze meest actieve dagen. Na een heerlijk ontbijt in het naastgelegen restaurant van het hotel, genieten we van wat rust bij …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Dat kan bij Palomini, vraag het aan je local Hero.

 • Dat kan bij Palomini, vraag het aan je local Hero.

Dag 18: Onze laatste stop: Cartagena

Met een licht teleurgesteld gevoel verlaten we Palomino. We reizen vandaag namelijk alweer naar onze laatste stop in Colombia: Cartagena. Gelukkig hebben we hier ook weer veel leuke dingen over gehoord en sluiten we de reis dus nog af met een knaller. Helaas is deze dag wel weer wat langer reizen, maar de route langs de kust is leuk.

Eenmaal aangekomen in Cartagena is het alsof we weer in een heel andere wereld zijn beland. Deze stad is direct al zo anders dan de andere grotere steden van Colombia. Ook in positieve zin, want zo voelt de stad: positief, gezellig en sfeervol. We kunnen niet wachten meer van deze plek te ontdekken.

Dag 18: Onze laatste stop: Cartagena

Met een licht teleurgesteld gevoel verlaten we Palomino. We reizen vandaag namelijk alweer naar onze laatste stop in Colombia: Cartagena. Gelukkig hebben we hier ook weer veel leuke dingen over …

︿

Dag 19: Kleurrijk Getsemani

Een van de populairste wijken in Caragena is Getsemani en wij begrijpen inmiddels wel waarom. Het barst hier van de kleurrijke straatjes en de graffiti. Nog meer dan in Bogota. We kiezen ervoor om geen tour door Getsemani te doen, maar zelf lekker rond te struinen en dat pakt goed uit. We genieten enorm van de kunstwerken die we tegenkomen.

Het is wel bloedheet in deze stad, dus tegen de tijd dat het lunchtijd is, kan het geen kwaad een plek met airco op te zoeken. Dit doen we dan ook bij ‘El Bololo en dat valt absoluut in de smaak. Einde van de middag gaan we het oude koloniale centrum in en sluiten de dag af met een prachtige zonsondergang bij het oude fort met uitzicht over de zee.

Dag 19: Kleurrijk Getsemani

Een van de populairste wijken in Caragena is Getsemani en wij begrijpen inmiddels wel waarom. Het barst hier van de kleurrijke straatjes en de graffiti. Nog meer dan in Bogota. …

︿

Dag 20: Laatste dag in Colombia

Onze laatste volle dag in Colombia is helaas aangebroken. Gelukkig kunnen we de reis leuk afsluiten met wederom een fietstour door de stad. Doordat het zo warm is in de stad, is fietsen een leuke verkoelende optie. We laten ons met liefde meer vertellen over de geschiedenis en het hedendaagse leven van Cartagena en leren op de valreep toch nog weer wat extra’s over Colombia.

Ook bezoeken we vandaag het -klein, maar fijne- stadspark van Cartagena, waar we zelfs nog luiaards en aapjes spotten. Wie had dat gedacht, wildlife in de stad? We scoren nog een laatste ‘arepa’ bij ‘Colombitalia Arepas’ en liggen moe maar voldaan in bed.

Dag 20: Laatste dag in Colombia

Onze laatste volle dag in Colombia is helaas aangebroken. Gelukkig kunnen we de reis leuk afsluiten met wederom een fietstour door de stad. Doordat het zo warm is in de …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • In plaats van fietsen liever te voet, dat kan ook. Reken op ca. 85,- p.p. (inclusief: transfer, gids en entrees).

 • In plaats van fietsen liever te voet, dat kan ook. Reken op ca. 85,- p.p. (inclusief: transfer, gids en entrees).

Dag 21 - 22: Terug naar huis, vlucht naar Amsterdam

Helaas zit onze rondreis door Colombia er vandaag op. Na een ontbijt worden we in de loop van de ochtend met onze transfer naar de luchthaven van Cartagena gebracht. Hier vliegen we met KLM weer terug naar Nederland.

Wil jij dezelfde reis maken door Colombia als wij hebben gedaan?
Vraag deze reis dan aan bij je Colombia reis-expert, je local Hero Sjors. Uiteraard kun je de reis aanpassen als je nog iets anders wilt toevoegen, iets wilt skippen of als je juist wat extra nachten in wilt plannen. Sjors helpt je hierbij.

Dag 21 - 22: Terug naar huis, vlucht naar Amsterdam

Helaas zit onze rondreis door Colombia er vandaag op. Na een ontbijt worden we in de loop van de ochtend met onze transfer naar de luchthaven van Cartagena gebracht. Hier …

︿

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Colombia: