ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Cambodja rondreis de leukste

reisduur:
13 dagen / 12 nachten
route:
Phnom Penh – Siem Reap – Sihanoukville – Ko Rong – Phnom Penh
reissom:
va. € 819,- inclusief lokale vlucht (Boek zelf je retourvlucht)

Korte trip naar een bijzonder stukje Zuidoost Azië. Óf onderdeel van je rondreis als je combineert met Thailand, Vietnam of Laos. Een populaire route door Cambodja, waarbij je zonder haasten de highlights combineert. Je begint met een snufje cultuur in de stad Phnom Penh met b.v. het koninklijk paleis, de Zilver Pagode en de “killing fields” bij Tuol Sleng. 

Uiteraard bezoek je, met gids, de beroemde ruïnes van Angkor en tenslotte vlieg je naar beach town Kampong Song, ofwel Sihanoukville. Je eindigt op Ko Rong Samloem, deel van de Ko Rong archipel. Geen verharde wegen, weinig dorpjes maar veel palmen en witte zandstranden.

Inclusief:

 • Airport transfer bij aankomst en vertrek;
 • Transfers als omschreven; 1 binnenlandse vlucht;
 • 14 overnachtingen met ontbijt in goede middenklas hotels met ontbijt;
 • Entreegelden tijdens excursies;
 • Engelssprekende gids op dag 3 en 5;
 • Assistentie Local Hero

Exclusief:

Je Local Hero heeft verdere info.

Wat is de beste reistijd voor Cambodja? 

De beste reistijd voor Cambodja is de droge periode, die loopt van november t/m april, onze winter dus. Vanaf december komt de wind vooral uit net noordoosten en voert droge koele lucht aan. Er valt dan bijna geen regen, vooral niet in januari en februari, de droogste maanden.

In onze zomer, van mei t/m oktober is het de regentijd waarin de moessonregens vallen. Vooral in de maanden juli en augustus valt er in de kustgebieden veel regen en is er kans op overstromingen, waardoor plaatsen niet bereikbaar kunnen zijn. Probeer deze maanden te vermijden. Qua temperatuur is er weinig verschil: in het tropische moessonklimaat is het het hele jaar ca. 30 ˚C, vanaf april wordt het nog iets warmer tot ca. 35 ˚C. Landinwaarts, waar de regenbuien vanwege de hoge bergen niet altijd komen, kan de temperatuur nog verder stijgen. 

Heb ik een visum nodig in Cambodja? 

Voor de reizen naar Cambodja is een visum nodig. Je kunt dit regelen bij aankomst op de luchthavens van Phnom Penh en Siem Reap. Zorg voor 2 pasfoto’s (35 x45 mm) en US$ 30,-. Het visum is 30 dagen geldig. Kom je overland, ook dan kun je het bij aankomst regelen, de kosten zijn dan US$ 35,- alleen in US dollars te betalen. Je paspoort moet bij aankomst in Cambodja nog tenminste 6 maanden geldig zijn en nog een lege pagina hebben. Tegenwoordig kun je ook een e-visum aanvragen. Dit kan gemakkelijk en snel via e-visums.nl. Na het invullen van de juiste informatie wordt deze per post thuisgestuurd. Zorg er dus voor dat je dit tijdig voor vertrek regelt. De kosten voor een online visum via e-visums bedraagt: € 54,95.

Hotels zijn verplicht een kopie van je paspoort te maken voor de politie, je kunt die het best tevoren zelf maken zodat je je paspoort niet uit handen hoeft te geven. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het  of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.


Zijn vaccinaties verplicht in Cambodja? 

Voor Cambodja zijn geen vaccinaties verplicht, maar we raden je aan de vaccinaties DTP, Hepatitis A en buiktyfus te halen. Neem je vaccinatieboekje ook mee op reis. Malaria komt in Cambodja het hele jaar voor, vooral buiten de grote steden, dus het is verstandig profylaxe te slikken. Draag daarnaast ’s avonds bedekte kleding (lange broek, lange mouwen en geen slippers maar schoenen met sokken en smeer je in met muggenmelk met tenminste 30-50% DEET.

Laat je up-to-date adviseren en ga goed voorbereid op pad. Via de website van Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering  kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend dus shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard.

Dengue en Japanse B-encefalitis zijn beide ziekten die overgedragen worden door muggen, en waar je dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor malaria kunt treffen. Voor Dengue is geen vaccin, maar voor Japanse B-encefalitis wel. Deze vaccinatie wordt aangeraden als je langer dan 6 maanden naar Azië gaat. Kraanwater is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.

Is er tijdverschil met Cambodja? 

In Cambodja is het gedurende onze zomertijd 5 uur later als in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur later.

Is het veilig in Cambodja?
Cambodja is buiten de grote steden een veilig land. In de kleine plaatsen en dorpen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen maar vermijd verlaten wijken of straten. Neem in de steden na zonsondergang liever een taxi en wees verder attent in drukke toeristische gebieden. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.


De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl


Welke kleding neem ik mee naar Cambodja?

Lekkere zomerkleding kun je gerust in je koffer stoppen. Een jurkje, korte broek, t-shirt en vergeet je zwemspullen niet. ’s Avonds kan het wat afkoelen dus een shirt met lange mouwen of vestje zijn dan wel handig. Ook nog eens praktisch tegen de muggen. Neem naar een bezoek aan één van de vele tempels iets mee om je schouders en knieën te bedekken. Wijs niet, vooral niet met je voeten, naar mensen of Boeddha beelden en raak het hoofd van mensen niet aan.

Welke valuta is er in Cambodja? 

In Cambodja betaal je met de Riel (KHR). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Riel eens te bekijken, omdat deze sterk wisselt. Een ‘convertor’ kan je hierbij helpen. Pinnen kun je vooral in Phnom Penh en Siem Reap bij de automaten met cirruslogo. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw en wees op je hoede voor zakkenrollers. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje.

Aan te raden is om ook US dollars mee te nemen, omdat deze vaak ook geaccepteerd worden en makkelijk omgewisseld kunnen worden. Creditcards worden alleen geaccepteerd in de grotere hotels, duurdere restaurants en toeristenwinkels. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat Euro’s of US dollars in cash mee te nemen. Als je cash euro of dollar biljetten wisselt, dan geven die van 50 en 100 de beste koers. Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Vraag je bank voor vertrek om dat uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. 

Is fooi gebruikelijk in Cambodja?

Fooien zijn gebruikelijk. Je chauffeur verwacht enkele US$ p.p. per dag. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat kleingeld nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat men vaak weer commissie moet betalen en van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht, maar zonder fooien kan men niet leven.

Welke stekker neem ik mee naar Cambodja? 

De stopcontacten in Cambodja werken op 220 volt. Je hebt een wereldstekker nodig, meestal zijn de stopkontakten Amerikaans. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is dus een must.

Hoe reis ik door Cambodja? 

Het wegennet in Cambodja verbetert snel, de wegen tussen de grote steden zijn geasfalteerd en het reizen met het openbaar vervoer is goed geregeld. Je local Hero regelt de grote transfers per vliegtuig, trein of bus of auto met chauffeur. De overige (kleine) transfers kun je zelf gemakkelijk ter plaatse regelen, zoals per taxi of tuk-tuk. (Remorque-Kang) Fietshuur wordt ook snel populair. Check wel de onderhoudsstaat en vooral de remmen. Wil je een bromfiets of scooter huren, doe dit dan bij een wat groter bedrijf, check de verzekering, draag een helm en check ook nu de onderhoudsstaat en vooral de remmen nog eens extra.

Zelf boeken 
Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-fairtickets.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is. 
* wil je terug vanaf een andere stad, kies dan voor de optie ‘terug vanaf een andere luchthaven’ 

Je vliegt naar 
Je vliegt naar de hoofdstad Pnom Penh of naar Siem Reap. De meeste reizigers vliegen via Kuala Lumpur of Bangkok. Doorvliegen kan voor ca. € 90,- / 150,- per enkele reis.

Kosten
Reken voor een retourvlucht inclusief doorvlucht in Azië op tenminste € 700,-. Reken in de drukke tijden al snel met € 100,- toeslag in het hoogseizoen.
Let erop dat je bij vertrek uit Cambodja nog US$25,- vertrekbelasting moet betalen. Voor binnenlandse vluchten betaal je US$6,-.

Maatschappijen
De meeste reizigers vliegen met KLM. Ook vanaf Düsseldorf vertrekken vluchten naar Bangkok en Laos.

Tijden 
* Doorgaans kom je na je lange vlucht de volgende dag aan in Azië. Vlieg je direct door dan ben je in de middag in Laos.  De terugvlucht is altijd een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dag planning. 
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
*Naast prijs zijn vluchtduur en overstap natuurlijk ook belangrijk.

Tips 
*Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. Gemiddeld 170 dagen voor vertrek is statistisch het voordeligst. 
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. Dinsdag rond middernacht is statistisch het best. Boek niet op vrijdag of in het weekend, en gebruik ctrl-shift-n, zo vermijdt je de zgn. tracing cookies. Deze zorgen er soms voor dat de prijs die je krijgt verder omhoog gaat. 
*Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken.

reisduur:
13 dagen / 12 nachten
route:
Phnom Penh – Siem Reap – Sihanoukville – Ko Rong – Phnom Penh
reissom:
va. € 819,- inclusief lokale vlucht
Korte trip naar een bijzonder stukje Zuidoost Azië. Óf onderdeel van je rondreis als je combineert met Thailand, Vietnam of …
︿

Inclusief:

 • Airport transfer bij aankomst en vertrek;
 • Transfers als omschreven; 1 binnenlandse vlucht;
 • 14 overnachtingen met ontbijt in goede middenklas hotels met ontbijt;
 • Entreegelden tijdens excursies;
 • Engelssprekende gids op dag 3 en 5;
 • Assistentie Local Hero

Exclusief:

Je Local Hero heeft verdere info.

Wat is de beste reistijd voor Cambodja? De beste reistijd voor Cambodja is de droge periode, die loopt van november t/m …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Cambodja, verblijf Phnom Penh

Heb je geen stop-over in Bangkok gemaakt, dan kom je na je lange vlucht aan op de luchthaven van de charmante hoofdstad Phnom Penh. Na de douane staat je chauffeur je op te wachten voor de transfer naar je hotel in het centrum.

Phnom Penh is een typisch Aziatische stad vol leven en sfeer. Heb je nog fut maak dan als intro een kort boottochtje over de Mekong en sluit af in een van de restaurants op de oever. Lekker chillen en de prachtige zonsondergang krijg je er gratis bij. Alternatief kun je naar de centrale markt Phsar Thmei, met zijn tientallen kraampjes en eetstalletjes.

Dag 1 - 2: Aankomst Cambodja, verblijf Phnom Penh

Heb je geen stop-over in Bangkok gemaakt, dan kom je na je lange vlucht aan op de luchthaven van de charmante hoofdstad Phnom Penh. Na de douane staat je chauffeur …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf.

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf.

 • Lekker luxe starten. Reken op ca. € 12,- p.p. extra.

 • Lekker luxe starten. Reken op ca. € 12,- p.p. extra.

Dag 3: Rondreis Cambodja, excursie Phnom Penh

Om 08:00 uur staat je gids je bij het hotel op te wachten voor een uurtje per cyclo naar de 14e eeuwse tempel van Wat Phnom, het nationaal museum en het koninklijk paleis. Hier ligt ook de Zilver pagode met zijn 5000 zilveren vloertegels. Nog meer rijkdom: een massief gouden Boeddha van bijna 100 kg. en een 17e eeuwse variant vol edelstenen.

Na de lunch naar Tuol Sleng, Geen bezoek waar je vrolijk van wordt, wel een schokkende must-see om de historie van dit land te begrijpen. Tuol Sleng is een voormalige school waar tijdens de burgeroorlog van 1975-1979 tienduizenden Cambodjanen werden vastgehouden en gemarteld om te worden weggevoerd naar de ‘’Killing Fields’’ verderop.

local Hero

Indrukwekkend, vergelijkbaar met een bezoek aan een Nazi concentratiekamp. Niet direct geschikt voor (jonge) kinderen.

Dag 3: Rondreis Cambodja, excursie Phnom Penh

Om 08:00 uur staat je gids je bij het hotel op te wachten voor een uurtje per cyclo naar de 14e eeuwse tempel van Wat Phnom, het nationaal museum en …

︿

Dag 4: Phnom Penh naar Siem Reap

Vanochtend na het ontbijt ca, 08.00 uur privé transfer per airco busje naar Siem Reap. Je doet ca 5,5 uur over de 320 km. Onderweg een stop bij Spean Praptos, een twaalfde eeuwse stenen brug uit het Khmer tijdperk. Bij aankomst incheck en lunch. De middag vrij om uit te rusten.

Alternatief kun je deze groeiende stad met een compact centrum en een relaxte mix van locals en toeristen te voet verkennen of een fiets huren en een korte trip maken over het platteland rond de stad. Je zult zien, het is heel eenvoudig en je komt zo op bijzondere plekken.

local Hero

Cambodja is een diepgelovig boeddhistisch land. Alles is verbonden met het geloof in karma en het leven na de dood. Cambodjanen laten zich regelmatig zegenen door een monnik, een traditionele ceremonie die op verschillende plaatsen wordt gehouden: in tempels, thuis of tijdens speciale bijeenkomsten. Ook reizigers kunnen hier aan meedoen.

meet the locals

Dag 4: Phnom Penh naar Siem Reap

Vanochtend na het ontbijt ca, 08.00 uur privé transfer per airco busje naar Siem Reap. Je doet ca 5,5 uur over de 320 km. Onderweg een stop bij Spean Praptos, …

︿

Dag 5: Siem Reap, excursie Angkor Wat

Geen Parijs zonder de Eiffeltoren, geen Cambodja zonder een bezoek aan Angkor Wat, het grootste religieuze tempelcomplex ter wereld. Met een miljoen bezoekers per jaar is het dé archeologische site van Zuidoost Azië. De meest magische tijd is vroeg in de ochtend: al vanaf 05.00 uur kun je de zon zien opkomen boven de tempels. 

Je gids staat dus al vroeg klaar om je de belangrijkste tempels, beelden en reliëfs te laten zien, zowel Angkor Wat (hindoeïstisch) als Angkor Thom (boeddhistisch). Handig, het zijn de drukste punten maar zo kun je je ook goed oriënteren en, op een extra dag, er zelf erop uit voor de minder bezochte tempels zoals de overwoekerde Ta Phrom.

local Hero

Een dag extra voor Angkor? Neem dan de 3 dagen entreepas (US$ 40,-) en pak een tuktuk, jeep of fiets en trek na een dagje georganiseerd je eigen plan.

Dag 5: Siem Reap, excursie Angkor Wat

Geen Parijs zonder de Eiffeltoren, geen Cambodja zonder een bezoek aan Angkor Wat, het grootste religieuze tempelcomplex ter wereld. Met een miljoen bezoekers per jaar is het dé archeologische site …

︿

Dag 6 - 7: Verblijf Siem Reap, vlucht naar Sihanoukville

Alternatief voor wie Angkor te druk vindt, is het 35 km2 grote tempel complex van Koh Ker. De 100 tempels hier zijn op een dagtrip vanuit Siem Reap (ca 110 km) te bezoeken, Voordeel: hier tref je nog nauwelijks andere reizigers. Ook Banteay Srei (vrouwentempel) is een nauwelijks bezocht alternatief en op een uur afstand van de stad.

Ook een kort bezoek aan het meer van Tonle Sap of het inpassen van een verblijf daar (zie de Top 5), is mogelijk. De dag erop in de loop van de middag transfer naar de luchthaven en een korte vlucht, ca 45 min. naar Sihanoukville. Bij aankomst transfer naar je hotel en overnachting.

local Hero

Sihanoukville (genoemd naar koning Norodom Sihanouk, vroeger het vissersdorp Kompong Som) is nu een drukke toeristische stad/badplaats en dé party-plek van het land. Niet zo gek want de stranden met hun palmbomen en uitgaansleven zijn levendig en vol sfeer. Wel worden er steeds meer resorts gebouwd voor de, vooral Chinese, toeristen.

Dag 6 - 7: Verblijf Siem Reap, vlucht naar Sihanoukville

Alternatief voor wie Angkor te druk vindt, is het 35 km2 grote tempel complex van Koh Ker. De 100 tempels hier zijn op een dagtrip vanuit Siem Reap (ca 110 …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 35,- p.p. extra.

 • Reken op ca. € 35,- p.p. extra.

Dag 8 - 10: transfer naar Ko Rong Samloem, verblijf

Op een uurtje varen van Sihanoukville ligt Ko Rong Samloem, een rustiger ‘zuster’ eiland (ca. 9 bij 4 km) van het bekende Ko Rong. Geen verharde wegen net zo min als geld automaten of wifi. De bungalows liggen verspreid op het strand en in de natuur. Langs wat watervalletjes en begeleid door krijsende aapjes wandel je naar de andere kant. 

Onontdekt, nee dat is het niet meer, elk jaar komen er meer reizigers (bv voor de maandelijkse full-moon party) maar Ko Rong Samloem is toch nog steeds een paradijsje. Naast een vissersdorp heeft het eiland diverse witte zandstranden. Wat wuivende palmen, warm, helder zeewater en lekkere koele drankjes, meer heb je niet nodig.

local Hero

Gezien de beperkte beschikbaarheid is vroeg boeken een must. Let op: elektriciteit hier alleen ’s avonds. Mountainbiken en kajakken zijn populaire activiteiten hier.

Dag 8 - 10: transfer naar Ko Rong Samloem, verblijf

Op een uurtje varen van Sihanoukville ligt Ko Rong Samloem, een rustiger ‘zuster’ eiland (ca. 9 bij 4 km) van het bekende Ko Rong. Geen verharde wegen net zo min …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. € 25,- p.p.

 • Reken op ca. € 25,- p.p.

 • Reken op ca. € 15,- p.p.

 • Reken op ca. € 15,- p.p.

Dag 11: naar Sihanoukville en Phnom Penh

Na je ontbijt pak je je spullen in en vertrek je rond 10.00 uur per speedboot terug naar het vasteland (ca. 1 uur varen) en Sihanoukville. Op eigen gelegenheid per tuktuk naar het busstation en vertrek om 12.30 naar Phnom Penh voor de laatste overnachting, een rit van ca. 4,5 uur. Bij aankomst weer zelf per tuktuk naar je hotel.

Na je transfer naar je hotel, lekker even bijkomen. Tegen de avond lonken de lichtjes van de nachtmarkt, een uitstekende plek voor een diner the-local-way in een van de eetstalletjes. Proef in Siem Reap de Fish Amok en de Beef Lok Lak en ga wat drinken in Pub street.

Dag 11: naar Sihanoukville en Phnom Penh

Na je ontbijt pak je je spullen in en vertrek je rond 10.00 uur per speedboot terug naar het vasteland (ca. 1 uur varen) en Sihanoukville. Op eigen gelegenheid per …

︿

Dag 12: Vertrek Cambodja, aankomst Amsterdam

Vandaag transfer naar de luchthaven en vlucht, doorgaans weer via Bangkok, naar Amsterdam waar je in de loop van de volgende dag aankomt. Je rondreis Cambodja zit erop.

Dag 12: Vertrek Cambodja, aankomst Amsterdam

Vandaag transfer naar de luchthaven en vlucht, doorgaans weer via Bangkok, naar Amsterdam waar je in de loop van de volgende dag aankomt. Je rondreis Cambodja zit erop.

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Linh

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Cambodja: