reisduur:
17 dagen / 16 nachten
route:
Siem Reap – Tonle Sap – Battambang – Phnom Penh – Chi Pat – Sihanoukville – Ko Rong – Phnom Penh
reissom:
va. € 995,- (p.p. 2 volw.)
dag tot dag:

Dag 1-2: Vlucht via Bangkok naar Siem Reap, verblijf
Dag 3: Dagtrip Angkor Wat
Dag 4-5: Tonle sap, homestay op het meer
Dag 6: Airco lijnbus naar Battambang, verblijf
Dag 7: Airco lijnbus naar Phnom Penh
Dag 8 : Dagexcursie met gids
Dag 9: Transfer to Cardamom Mountains, Chipat
Dag 10: trekking, bootrips
Dag 11-12: Airco lijnbus naar Sihanoukville, verblijf
Dag 13-14: transfer naar Ko Rong, verblijf
Dag 15: naar Sihanoukville, transfer Phnom Penh
Dag 16-17: terugvlucht, aankomst Amsterdam

Ruim twee weken dwars door Cambodja trekken. Verbaas je over de pracht en praal van tempels en paleizen en slenter net als de locals door de nauwe straatjes en over drukke markten. Een nachtje in een vissersdorp op palen in het Tonle Sap meer en je maakt kennis met het leven buiten de stad.

In de Cardamom Mountains verblijf je in een eco-resort en maakt wandelingen en boottrips door de ongerepte tropische jungle. Na een laatste busreis bereik je Sihanoukville en het op het één na grootste eiland van Cambodja: Ko Rong. Geen verharde wegen, weinig dorpjes maar veel palmen en witte zandstranden.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Cambodja is de droge periode, die loopt van november t/m april, onze winter dus. Vanaf december komt de wind vooral uit net noordoosten en voert droge koele lucht aan. Er valt dan bijna geen regen, vooral niet in januari en februari, de droogste maanden.

In onze zomer, van mei t/m oktober is het de regentijd waarin de moessonregens vallen. Vooral in de maanden juli en augustus valt er in de kustgebieden veel regen en is er kans op overstromingen, waardoor plaatsen niet bereikbaar kunnen zijn. Probeer deze maanden te vermijden. Qua temperatuur is er weinig verschil: in het tropische moessonklimaat is het het hele jaar ca. 30 ˚C, vanaf april wordt het nog iets warmer tot ca. 35 ˚C. Landinwaarts, waar de regenbuien vanwege de hoge bergen niet altijd komen, kan de temperatuur nog verder stijgen. 


Visum & paspoort

Voor de reizen naar Cambodja is een visum nodig. Je kunt dit regelen bij aankomst op de luchthavens van Phnom Penh en Siem Reap. Zorg voor 2 pasfoto’s (35 x45 mm) en US$ 30,-. Het visum is 30 dagen geldig. Kom je overland, ook dan kun je het bij aankomst regelen, de kosten zijn dan US$ 35,- alleen in US dollars te betalen. Je paspoort moet bij aankomst in Cambodja nog tenminste 6 maanden geldig zijn en nog een lege pagina hebben. Tegenwoordig kun je ook een e-visum aanvragen ($30 plus US$ 7,- administratie kosten), voor aankomst in Phnom Penh en Siem Reap. Je moet een digitale pasfoto aanleveren (JPEG of PNG formaat) en betalen met creditcard (VISA/Mastercard). Print je visum minimaal 2x uit. Kijk verder op https://www.evisa.gov.kh

Hotels zijn verplicht een kopie van je paspoort te maken voor de politie, je kunt die het best tevoren zelf maken zodat je je paspoort niet uit handen hoeft te geven. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het  of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.


Vaccinaties & gezondheid

Voor Cambodja zijn geen vaccinaties verplicht, maar we raden je aan de vaccinaties DTP, Hepatitis A en buiktyfus te halen. Neem je vaccinatieboekje ook mee op reis. Malaria komt in Cambodja het hele jaar voor, vooral buiten de grote steden, dus het is verstandig profylaxe te slikken. Draag daarnaast ’s avonds bedekte kleding (lange broek, lange mouwen en geen slippers maar schoenen met sokken en smeer je in met muggenmelk met tenminste 30-50% DEET.

Laat je up-to-date adviseren en ga goed voorbereid op pad. Via de website van Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering  kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend dus shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard.

Dengue en Japanse B-encefalitis zijn beide ziekten die overgedragen worden door muggen, en waar je dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor malaria kunt treffen. Voor Dengue is geen vaccin, maar voor Japanse B-encefalitis wel. Deze vaccinatie wordt aangeraden als je langer dan 6 maanden naar Azië gaat. Kraanwater is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.

Tijdsverschil

In Cambodja is het gedurende onze zomertijd 5 uur later als in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur later.

Veiligheid

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl

Cambodja is buiten de grote steden een veilig land. In de kleine plaatsen en dorpen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen maar vermijd verlaten wijken of straten. Neem in de steden na zonsondergang liever een taxi en wees verder attent in drukke toeristische gebieden. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Kleding & gewoontes

Lekkere zomerkleding kun je gerust in je koffer stoppen. Een jurkje, korte broek, t-shirt en vergeet je zwemspullen niet. ’s Avonds kan het wat afkoelen dus een shirt met lange mouwen of vestje zijn dan wel handig. Ook nog eens praktisch tegen de muggen. Neem naar een bezoek aan één van de vele tempels iets mee om je schouders en knieën te bedekken. Wijs niet, vooral niet met je voeten, naar mensen of Boeddha beelden en raak het hoofd van mensen niet aan.

Geld & pinnen

In Cambodja betaal je met de Riel (KHR). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Riel eens te bekijken, omdat deze sterk wisselt. Een ‘convertor’ kan je hierbij helpen. Pinnen kun je vooral in Phnom Penh en Siem Reap bij de automaten met cirruslogo. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw en wees op je hoede voor zakkenrollers. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje.

Aan te raden is om ook US dollars mee te nemen, omdat deze vaak ook geaccepteerd worden en makkelijk omgewisseld kunnen worden. Creditcards worden alleen geaccepteerd in de grotere hotels, duurdere restaurants en toeristenwinkels. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat Euro’s of US dollars in cash mee te nemen. Als je cash euro of dollar biljetten wisselt, dan geven die van 50 en 100 de beste koers. Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Vraag je bank voor vertrek om dat uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. 

Fooien & entrees 

Fooien zijn gebruikelijk. Je chauffeur verwacht enkele US$ p.p. per dag. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat kleingeld nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat men vaak weer commissie moet betalen en van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht, maar zonder fooien kan men niet leven.

Elektriciteit

De stopcontacten in Cambodja werken op 220 volt. Je hebt een wereldstekker nodig, meestal zijn de stopkontakten Amerikaans. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is dus een must.

Getting around

Het wegennet in Cambodja verbetert snel, de wegen tussen de grote steden zijn geasfalteerd en het reizen met het openbaar vervoer is goed geregeld. Je local Hero regelt de grote transfers per vliegtuig, trein of bus of auto met chauffeur. De overige (kleine) transfers kun je zelf gemakkelijk ter plaatse regelen, zoals per taxi of tuk-tuk. (Remorque-Kang) Fietshuur wordt ook snel populair. Check wel de onderhoudsstaat en vooral de remmen. Wil je een bromfiets of scooter huren, doe dit dan bij een wat groter bedrijf, check de verzekering, draag een helm en check ook nu de onderhoudsstaat en vooral de remmen nog eens extra.

Zelf boeken
Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 
-vliegwinkel.nl  
-vliegtickets.nl 
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-fairtickets.nl 
-skyscanner.com

Let hierbij op het volgende:
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.
* wil je terug vanaf een andere stad, kies dan voor de optie ‘terug vanaf een andere luchthaven’

Je vliegt naar
Je vliegt naar de hoofdstad Pnom Penh of naar Siem Reap. De meeste reizigers vliegen via Bangkok of Saigon. Doorvliegen kan voor ca. € 90,- / 150,- per enkele reis.

Kosten
Reken voor een retourvlucht inclusief doorvlucht in Azië op tenminste € 800,-. Reken in de drukke tijden al snel met € 100,- toeslag in het hoogseizoen.
Let erop dat je bij vertrek uit Cambodja nog US$25,- vertrekbelasting moet betalen. Voor binnenlandse vluchten betaal je US$6,-.

Maatschappijen
De meeste reizigers vliegen met KLM. Ook vanaf Düsseldorf vertrekken vluchten naar Bangkok en Laos.

Tijden
* Doorgaans kom je na je lange vlucht de volgende dag aan in Azië. Vlieg je direct door dan ben je in de middag in Laos.  De terugvlucht is altijd een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dag planning.
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.
*Naast prijs zijn vluchtduur en overstap natuurlijk ook belangrijk.

Tips
*Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. Gemiddeld 170 dagen voor vertrek is statistisch het voordeligst.
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. Dinsdag rond middernacht is statistisch het best. Boek niet op vrijdag of in het weekend, en gebruik ctrl-shift-n, zo vermijdt je de zgn. tracing cookies. Deze zorgen er soms voor dat de prijs die je krijgt verder omhoog gaat.
*Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken.

reisduur:
17 dagen / 16 nachten
route:
Siem Reap – Tonle Sap – Battambang – Phnom Penh – Chi Pat – Sihanoukville – Ko Rong – Phnom Penh
reissom:
va. € 995,- (p.p. 2 volw.)
dag tot dag:
Dag 1-2: Vlucht via Bangkok naar Siem Reap, verblijf Dag 3: Dagtrip Angkor Wat Dag 4-5: Tonle sap, homestay op …
︿
Beste reistijdDe beste reistijd voor Cambodja is de droge periode, die loopt van november t/m april, onze winter dus. Vanaf …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de …
︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Linh

stap 1/2