reisduur:
6 dagen / 5 nachten
route:
Phnom Penh – Siem Reap
reissom:
va. € 479,- kinderen € 379,- (2-9 jaar)

Je gaat op reis met je gezin. Naar Thailand of Vietnam. Maar je twijfelt: Cambodja wil je eigenlijk niet overslaan. Kun je dit combineren in een Azië reis met kinderen zonder dat het te vermoeiend wordt? 

Dat horen we bij Local Hero Travel vaker. Gelukkig: het kan, mits je in elk land niet teveel wilt, langere trajecten vliegt. We helpen je cultuur, natuur en natuurlijk strand op een slimme manier te combineren tot de Indochina reis van je leven. 

Op deze korte add-on reis zie je zowel Phnom Penh als Siem Reap. Je hotels hebben zwembad, de busjes airco en je gids is flexibel en snapt hoe je het wilt hebben.

Inclusief:

 • Airport transfers bij aankomst en vertrek;
 • Privé transfer Phnom Penh naar Siem Reap;
 • 5 overnachtingen met ontbijt in comfortabele 3-4 sterren hotels met zwembad;
 • Entreegelden tijdens excursies;
 • Engelssprekende gids op dag 2 en 4;
 • Assistentie van je Local Hero;
 • CO2 compensatie van je reis.

Exclusief:

 • Internationale vlucht;
 • Overige maaltijden en entrees;
 • Facultatieve excursies;
 • Afhankelijk van je vertrekdatum evt. toeslagen op feestdagen;

Je Local Hero heeft verdere info.

Beste reistijd Cambodja

De beste reistijd voor Cambodja is de droge periode, die loopt van november t/m april, onze winter dus. Vanaf december komt de wind vooral uit net noordoosten en voert droge koele lucht aan. Er valt dan bijna geen regen, vooral niet in januari en februari, de droogste maanden.

In onze zomer, van mei t/m oktober is het de regentijd waarin de moessonregens vallen. Vooral in de maanden juli en augustus valt er in de kustgebieden veel regen en is er kans op overstromingen, waardoor plaatsen niet bereikbaar kunnen zijn. Probeer deze maanden te vermijden. Qua temperatuur is er weinig verschil: in het tropische moessonklimaat is het het hele jaar ca. 30 ˚C, vanaf april wordt het nog iets warmer tot ca. 35 ˚C. Landinwaarts, waar de regenbuien vanwege de hoge bergen niet altijd komen, kan de temperatuur nog verder stijgen. 


Visum & paspoort

Voor de reizen naar Cambodja is een visum nodig. Je kunt dit regelen bij aankomst op de luchthavens van Phnom Penh en Siem Reap. Zorg voor 2 pasfoto’s (35 x45 mm) en US$ 30,-. Het visum is 30 dagen geldig. Kom je overland, ook dan kun je het bij aankomst regelen, de kosten zijn dan US$ 35,- alleen in US dollars te betalen. Je paspoort moet bij aankomst in Cambodja nog tenminste 6 maanden geldig zijn en nog een lege pagina hebben. Tegenwoordig kun je ook een e-visum aanvragen. Dit kan gemakkelijk en snel via e-visums.nl. Na het invullen van de juiste informatie wordt deze per post thuisgestuurd. Zorg er dus voor dat je dit tijdig voor vertrek regelt. De kosten voor een online visum via e-visums bedraagt: € 54,95.

Hotels zijn verplicht een kopie van je paspoort te maken voor de politie, je kunt die het best tevoren zelf maken zodat je je paspoort niet uit handen hoeft te geven. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het  of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.


Vaccinaties & gezondheid

Voor Cambodja zijn geen vaccinaties verplicht, maar we raden je aan de vaccinaties DTP, Hepatitis A en buiktyfus te halen. Neem je vaccinatieboekje ook mee op reis. Malaria komt in Cambodja het hele jaar voor, vooral buiten de grote steden, dus het is verstandig profylaxe te slikken. Draag daarnaast ’s avonds bedekte kleding (lange broek, lange mouwen en geen slippers maar schoenen met sokken en smeer je in met muggenmelk met tenminste 30-50% DEET.

Laat je up-to-date adviseren en ga goed voorbereid op pad. Via de website van Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering  kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend dus shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard.

Dengue en Japanse B-encefalitis zijn beide ziekten die overgedragen worden door muggen, en waar je dezelfde voorzorgsmaatregelen als voor malaria kunt treffen. Voor Dengue is geen vaccin, maar voor Japanse B-encefalitis wel. Deze vaccinatie wordt aangeraden als je langer dan 6 maanden naar Azië gaat. Kraanwater is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.

Tijdsverschil

In Cambodja is het gedurende onze zomertijd 5 uur later als in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur later.

Veiligheid Cambodja

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisadviezen.nl

Cambodja is buiten de grote steden een veilig land. In de kleine plaatsen en dorpen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen maar vermijd verlaten wijken of straten. Neem in de steden na zonsondergang liever een taxi en wees verder attent in drukke toeristische gebieden. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Kleding & gewoontes 

Lekkere zomerkleding kun je gerust in je koffer stoppen. Een jurkje, korte broek, t-shirt en vergeet je zwemspullen niet. ’s Avonds kan het wat afkoelen dus een shirt met lange mouwen of vestje zijn dan wel handig. Ook nog eens praktisch tegen de muggen. Neem naar een bezoek aan één van de vele tempels iets mee om je schouders en knieën te bedekken. Wijs niet, vooral niet met je voeten, naar mensen of Boeddha beelden en raak het hoofd van mensen niet aan.

Geld & pinnen

In Cambodja betaal je met de Riel (KHR). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Riel eens te bekijken, omdat deze sterk wisselt. Een ‘convertor’ kan je hierbij helpen. Pinnen kun je vooral in Phnom Penh en Siem Reap bij de automaten met cirruslogo. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw en wees op je hoede voor zakkenrollers. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje.

Aan te raden is om ook US dollars mee te nemen, omdat deze vaak ook geaccepteerd worden en makkelijk omgewisseld kunnen worden. Creditcards worden alleen geaccepteerd in de grotere hotels, duurdere restaurants en toeristenwinkels. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat Euro’s of US dollars in cash mee te nemen. Als je cash euro of dollar biljetten wisselt, dan geven die van 50 en 100 de beste koers. Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Vraag je bank voor vertrek om dat uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. 

Fooien & entrees 

Fooien zijn gebruikelijk. Je chauffeur verwacht enkele US$ p.p. per dag. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat kleingeld nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat men vaak weer commissie moet betalen en van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale vakantiebudget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht, maar zonder fooien kan men niet leven.

Elektriciteit

De stopcontacten in Cambodja werken op 220 volt. Je hebt een wereldstekker nodig, meestal zijn de stopkontakten Amerikaans. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is dus een must.

Getting around

Het wegennet in Cambodja verbetert snel, de wegen tussen de grote steden zijn geasfalteerd en het reizen met het openbaar vervoer is goed geregeld. Je local Hero regelt de grote transfers per vliegtuig, trein of bus of auto met chauffeur. De overige (kleine) transfers kun je zelf gemakkelijk ter plaatse regelen, zoals per taxi of tuk-tuk. (Remorque-Kang) Fietshuur wordt ook snel populair. Check wel de onderhoudsstaat en vooral de remmen. Wil je een bromfiets of scooter huren, doe dit dan bij een wat groter bedrijf, check de verzekering, draag een helm en check ook nu de onderhoudsstaat en vooral de remmen nog eens extra.

Zelf boeken 
Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 
-vliegwinkel.nl  
-vliegtickets.nl 
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-fairtickets.nl 
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende: 
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is. 
* wil je terug vanaf een andere stad, kies dan voor de optie ‘terug vanaf een andere luchthaven’ 

Je vliegt naar 
Je vliegt naar de hoofdstad Pnom Penh of naar Siem Reap. De meeste reizigers vliegen via Bangkok of Saigon. Doorvliegen kan voor ca. € 90,- / 150,- per enkele reis.

Kosten
Reken voor een retourvlucht inclusief doorvlucht in Azië op tenminste € 700,-. Reken in de drukke tijden al snel met € 100,- toeslag in het hoogseizoen.
Let erop dat je bij vertrek uit Cambodja nog US$25,- vertrekbelasting moet betalen. Voor binnenlandse vluchten betaal je US$6,-.

Maatschappijen
De meeste reizigers vliegen met KLM. Ook vanaf Düsseldorf vertrekken vluchten naar Bangkok en Laos.

Tijden 
* Doorgaans kom je na je lange vlucht de volgende dag aan in Azië. Vlieg je direct door dan ben je in de middag in Laos.  De terugvlucht is altijd een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dag planning. 
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
*Naast prijs zijn vluchtduur en overstap natuurlijk ook belangrijk.

Tips 
*Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie. Gemiddeld 170 dagen voor vertrek is statistisch het voordeligst. 
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. Dinsdag rond middernacht is statistisch het best. Boek niet op vrijdag of in het weekend, en gebruik ctrl-shift-n, zo vermijdt je de zgn. tracing cookies. Deze zorgen er soms voor dat de prijs die je krijgt verder omhoog gaat. 
*Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken.

reisduur:
6 dagen / 5 nachten
route:
Phnom Penh – Siem Reap
reissom:
va. € 479,- kinderen € 379,- (2-9 jaar)
Je gaat op reis met je gezin. Naar Thailand of Vietnam. Maar je twijfelt: Cambodja wil je eigenlijk niet overslaan. …
︿

Inclusief:

 • Airport transfers bij aankomst en vertrek;
 • Privé transfer Phnom Penh naar Siem Reap;
 • 5 overnachtingen met ontbijt in comfortabele 3-4 sterren hotels met zwembad;
 • Entreegelden tijdens excursies;
 • Engelssprekende gids op dag 2 en 4;
 • Assistentie van je Local Hero;
 • CO2 compensatie van je reis.

Exclusief:

 • Internationale vlucht;
 • Overige maaltijden en entrees;
 • Facultatieve excursies;
 • Afhankelijk van je vertrekdatum evt. toeslagen op feestdagen;

Je Local Hero heeft verdere info.

Beste reistijd CambodjaDe beste reistijd voor Cambodja is de droge periode, die loopt van november t/m april, onze winter dus. …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Aankomst Cambodja, verblijf Phnom Penh

Heb je geen stop-over in Bangkok gemaakt, dan kom je na je lange vlucht aan op de luchthaven van de charmante hoofdstad Phnom Penh. Na de douane staat je chauffeur je op te wachten voor de transfer naar je hotel in het centrum.

Phnom Penh is een typisch Aziatische stad vol leven en sfeer. Heb je nog fut maak dan als intro een kort boottochtje over de Mekong en sluit af in een van de restaurants op de oever. Lekker chillen, en de prachtige zonsondergang krijg je er gratis bij. Alternatief kun je naar de centrale markt Phsar Thmei, met zijn tientallen kraampjes en eetstalletjes.

Dag 1: Aankomst Cambodja, verblijf Phnom Penh

Heb je geen stop-over in Bangkok gemaakt, dan kom je na je lange vlucht aan op de luchthaven van de charmante hoofdstad Phnom Penh. Na de douane staat je chauffeur …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nacht regel ik liever zelf

 • De eerste nacht regel ik liever zelf

Dag 2: Familiereis Cambodja, excursie Phnom Penh

Om 08:00 uur staat je gids je bij het hotel op te wachten voor een uurtje per cyclo naar de 14e eeuwse tempel van Wat Phnom, het nationaal museum en het koninklijk paleis. Hier ligt ook de Zilver pagode met zijn 5000 zilveren vloertegels. Nog meer rijkdom: een massief gouden Boeddha van bijna 100 kg. en een 17e eeuwse variant vol edelstenen.

Na de lunch naar Tuol Sleng, Geen bezoek waar je vrolijk van wordt, wel een schokkende must-see om de historie van dit land te begrijpen. Tuol Sleng is een voormalige school waar tijdens de burgeroorlog van 1975-1979 tienduizenden Cambodjanen werden vastgehouden en gemarteld om te worden weggevoerd naar de ‘’Killing Fields’’ verderop.

local Hero

Indrukwekkend, vergelijkbaar met een bezoek aan een Nazi concentratiekamp. Niet direct geschikt voor (jonge) kinderen, ik kan dan een alternatief regelen.

Dag 2: Familiereis Cambodja, excursie Phnom Penh

Om 08:00 uur staat je gids je bij het hotel op te wachten voor een uurtje per cyclo naar de 14e eeuwse tempel van Wat Phnom, het nationaal museum en …

︿

Dag 3: Phnom Penh naar Siem Reap

Vanochtend na het ontbijt ca, 08.00 uur privé transfer per airco busje naar Siem Reap. Je doet ca 5,5 uur over de 320 km. Onderweg een stop bij Spean Praptos, een twaalfde eeuwse stenen brug uit het Khmer tijdperk. Bij aankomst incheck en lunch. De middag vrij om uit te rusten.

Alternatief kun je deze groeiende stad met een compact centrum en een relaxte mix van locals en toeristen te voet verkennen of een fiets huren en een korte trip maken over het platteland rond de stad. Je zult zien, het is heel eenvoudig en je komt zo op bijzondere plekken.

local Hero

Cambodja is een diepgelovig boeddhistisch land. Alles is verbonden met het geloof in karma en het leven na de dood. Cambodjanen laten zich regelmatig zegenen door een monnik, een traditionele ceremonie die op diverse plaatsen wordt gehouden: in tempels, thuis of tijdens aparte bijeenkomsten. Ook als reiziger kun je hier aan meedoen.

meet the locals

Dag 3: Phnom Penh naar Siem Reap

Vanochtend na het ontbijt ca, 08.00 uur privé transfer per airco busje naar Siem Reap. Je doet ca 5,5 uur over de 320 km. Onderweg een stop bij Spean Praptos, …

︿

Dag 4 - 5: Siem Reap verblijf, excursie Angkor Wat

Geen Parijs zonder de Eiffeltoren en geen Cambodja zonder een bezoek aan Angkor Wat, waarschijnlijk het grootste religieuze tempelcomplex ter wereld. Met een miljoen bezoekers per jaar dé archeologische site van Zuidoost-Azië. Een magische tijd is ’s ochtends vroeg: vanaf 05.00 uur kun je hier de zon zien opkomen.

Je gids staat al vroeg klaar om je de belangrijkste tempels, beelden en reliëfs te laten zien, zowel van Angkor Wat (hindoeïstisch) als van Angkor Thom (boeddhistisch). Handig, het zijn de drukste punten maar zo kun je je oriënteren en de dag erop er zelf erop uit voor minder bezochte tempels zoals bijvoorbeeld de overwoekerde Ta Phrom.

local Hero

De volgende dag weer naar Angkor? Neem dan de 3 dagen entreepas (US$ 40,-) en pak een tuktuk, jeep of fiets en trek na een dagje georganiseerd je eigen plan. Liever wat anders? Alternatief voor deze dag is de Banteay Srei (vrouwentempel), een nauwelijks bezochte plek op een uur afstand van Siem Reap.

meet the locals

Dag 4 - 5: Siem Reap verblijf, excursie Angkor Wat

Geen Parijs zonder de Eiffeltoren en geen Cambodja zonder een bezoek aan Angkor Wat, waarschijnlijk het grootste religieuze tempelcomplex ter wereld. Met een miljoen bezoekers per jaar dé archeologische site …

︿

Dag 6: Vertrek Cambodja of verlenging

Vandaag afhankelijk van je doorvlucht volgt de transfer naar de luchthaven. Wie wil kan de reis verder vervolgen bijvoorbeeld met een strandverblijf op het Thaise eiland Ko Chang.

Dag 6: Vertrek Cambodja of verlenging

Vandaag afhankelijk van je doorvlucht volgt de transfer naar de luchthaven. Wie wil kan de reis verder vervolgen bijvoorbeeld met een strandverblijf op het Thaise eiland Ko Chang.

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Linh

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Cambodja: