ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Baltische Staten local experiences

reisduur:
14 dagen / 13 nachten
route:
Riga - Sigulda - Jurmala - Pakruojis - Plateliai - Klaipeda - Curonian Split - Nida - Vilnius
reissom:
va. € 1695,- (p.p. bij 2 volwassenen) (Boek zelf je retourvlucht)

Wij waren zelf ook verbaasd: hoe kan het toch dat dit stukje Noord Europa zo onbekend is gebleven? Want ver is het niet, de nog nauwelijks bezochte natuur is geweldig en de compacte historische steden zijn niet overlopen door de massa. Kortom: dit is een vakantie bestemming vol rust en ruimte voor de liefhebber.

Dompel je twee weken onder in een heel andere wereld: die van de Baltische staten Letland en Litouwen. We hebben het aantal autokilometers flink beperkt, maar de tijd om de natuur en de steden te beleven juist wat uitgebreid. Comfortabele hotels en guesthouses zijn het startpunt voor dagtrips door de Nationale parken en sportieve wandel- en (facultatieve) kajak tochten.

Inclusief:
- privé luchthaven transfer bij aankomst;
- autohuur 12x24 uur (cat. D, Toyota Avensis of verg.);
- one way kosten autohuur;
- 13 overnachtingen in 3 ster hotel appartementen en guesthouses met ontbijt; veel accommodaties zijn voorzien van een eigen keukentje;
- routebeschrijving;
- diensten local Hero.

Exclusief:
-
vluchten naar Riga en vanaf Vilnius (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- overige maaltijden;
- extra’s autohuur ter plaatse;
- ferry Klaipeda - Neringa (€ 18,- p/auto);
- evt. tolgelden onderweg;
- ecotax Curonian spit (€ 30,- p/auto);
- entreegelden, facultatieve excursies;
- fooien.

Wat is de beste reistijd voor de Baltische Staten?

De beste maanden om de Baltische Staten (Estland, Letland en Litouwen) te bezoeken zijn de zomermaanden van mei t/m september. Het zijn uiteraard ook de drukkere en meest populaire maanden. Maar ook buiten deze maanden kun je prima naar de Baltische Staten. Houd er wel rekening mee dat het in november flink kan regenen. Ook het wegennet kan bij slechte weersomstandigheden lastiger worden. Zo ligt er vanaf december t/m februari er sneeuw in Estland, Letland en Litouwen. Wil je buiten het hoogseizoen, dan raden we de maanden mei t/m half juni aan.

Heb ik een visum nodig voor de Baltische Staten?

Voor reizen naar Estland, Letland en Litouwen is voor Nederlanders en Belgen geen visum nodig, alleen een geldig paspoort. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige reisdocumenten voor de Baltische Staten. Het is handig voor vertrek de informatie van het consulaat of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt voor je Baltische Staten rondreis.

Heb ik vaccinaties nodig voor de Baltische Staten?

Voor de Baltische Staten zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. Kraanwater in Estland, Letland en Litouwen is buiten de grotere plaatsen niet altijd drinkbaar, er wordt veel chloor toegevoegd. Flessenwater is overal goedkoop verkrijgbaar. Check verder ook de laatste corona maatregelen.

Is er tijdverschil met Estland, Letland en Litouwen?

Zowel in de winter als in onze zomer is het in de Baltische Staten 1 uur later dan in Nederland.

Is het veilig in Estland, Letland en Litouwen?

Estland, Letland en Litouwen zijn veilige landen om doorheen te reizen. Buiten Tallinn, Riga en Vilnius zul je nauwelijks mensen vinden die het op je spullen hebben voorzien. Over het algemeen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen. Loop in de steden niet in stille overlichte straten of buurten. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van de Baltische Staten checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Welke kleding draag ik in de Baltische Staten?

In de Baltische Staten hoef je geen rekening te houden met specifieke kledingvoorschriften. Bezoek je een Russisch-Orthodoxe kerk, dan wordt wel gevraagd om de knieën te bedekken met een lange broek of rok. Een hoofddoek of sjaal als hoofdbedekking bij vrouwen wordt dan ook gewaardeerd, maar is niet verplicht. Het is daarnaast handig om kleding in laagjes me te nemen omdat de temperaturen in de Baltische Staten per plaats flink kunnen verschillen. Als het koel is draag je wat meerdere lagen, wordt het warm, dan trek je makkelijk weer wat uit.

Hoe betaal ik in de Baltische Staten?

In Estland, Letland en Litouwen betaal je met de Euro. Je kunt in alle grote plaatsen pinnen met je pinpas met cirruslogo, soms moet je even een andere ATM opzoeken die je pas accepteert. Omdat soms transactiekosten worden gerekend kun je beter niet te vaak kleine bedragen opnemen. Pin op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het is aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s in cash bij je te hebben. In alle grotere plaatsen en in hotels, winkels en restaurants worden creditcards als Visa en Mastercard geaccepteerd. Zorg wel voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten enz.

Is fooi gebruikelijk in de Baltische Staten?

Entreegelden zijn niet inbegrepen maar zelden hoog. Fooien zijn iets gebruikelijker dan hier, zo 10-20% max. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en van de fooi soms hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je vakantiebudget valt het immers mee.

Welke stekker heb ik nodig in de Baltische Staten?

De stopcontacten in Estland, Letland, Litouwen werken op 230 volt, gewone Europese stekkers. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht.

Hoe reis ik door de Baltische Staten? 

Je reist in de Baltische Staten met je eigen huurauto, zo heb je alle vrijheid. Het is even wennen maar alles is duidelijk aangegeven en de hoofdwegen zijn redelijk goed geasfalteerd. Klik voor de details verder op de tab autohuur.

Zelf boeken 

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
-vliegwinkel.nl   
-cheaptickets.nl  
-tix.nl  
-fairtickets.nl  
-skyscanner.com
-google.nl/flights

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is. 

Je vliegt naar 

Je vliegt voor een reis naar de Baltische Staten naar en van Riga, Tallinn, Vilnius of Kaunas. Er zijn rechtstreekse vluchten en vluchten met overstap naar de Baltics. 

Kosten 

Reken voor een rechtstreekse retourvlucht op zo’n € 200,-. Een vlucht van AirBaltic vanaf Amsterdam is er in juni en september al vanaf ca. € 160,- in juli betaal je al snel € 350 of meer. 

Maatschappijen 

Naast AirBaltic bieden ook KLM en WizzAir betaalbare (rechtstreekse) verbindingen. De vluchtduur Amsterdam - Riga/ Tallinn / Vilnius is ca. 2,5 uur rechtstreeks. Als je vanaf Brussel wilt vliegen, dan kun je ook met AirBaltic direct naar Riga, Tallinn en Vilnius vliegen. Vanaf Rotterdam kun je vaak ook rechtstreeks naar Riga of Tallinn. Vertrek je vanaf Eindhoven, dan kun je met Wizz Air rechtstreeks naar Riga, Vilnius en Kaunas vliegen. 

Tijden 

* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
* Naast prijs is vluchtduur en overstap ook belangrijk.

Tips 

* Boek je vervoer bij voorkeur zo vroeg mogelijk. 
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. 
* Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM werelddeal weken.

Welke huurauto boek je? 

Standaard een Toyota Avensis (of vergelijkbaar) voor gezin van 4. Kan met 4 reistassen prima. Handgeschakeld en met airco. Upgrades mogelijk, vraag je local Hero.

Wat is verder inbegrepen?

* Aansprakelijkheid derden, CDW en diefstalbescherming. Standaard eigen risico €300,-. Deze is af te kopen tegen een toeslag. Nooit af te kopen zijn o.a. schade aan banden, wielen, onderkant en interieur of sleutelverlies.

* 300 vrije kilometers gemiddeld per dag over de totale duur van de autohuur. Doorgaans kom je hier niet overheen tijdens je rondreis door de Baltische Staten. Rijd je extra dan betaal je € 0,10 per extra gereden kilometer.

Wat is exclusief? 

* GPS (met Google maps of de offline app Maps.me kom je er ook);

* Evt. kinderzitjes, afhankelijk van beschikbaarheid,

* Sleepkosten, evt boetes;

Waar moet je op letten? 

* Autohuur wordt gerekend per kalenderdag. Alle auto’s zijn niet roken. Doe je dat toch, dan riskeer je een boete.; 

* De vertrekdatum is altijd bepalend voor het seizoen tarief, net voor het hoogseizoen huren is dus goedkoper, aan het eind van het hoogseizoen huren relatief duur;

* Creditcard op naam van bestuurder nodig, deze ook meenemen; 

* Gewoon Nederlands rijbewijs, een internationaal rijbewijs is niet nodig;

* Minimum leeftijd 21 jaar. Chauffeurs van 21 t/m 24 jaar betalen een extra toeslag ter plaatse.

Onze tips voor het zelf rijden door de Baltische Staten:

* De kofferbak van auto’s is vaak beperkt. Neem niet te veel mee en geen koffers maar zachte tassen. Bijt je niet vast op een merk, dat wordt nooit gegarandeerd want men wil ook wel eens een deal sluiten met een autoleverancier van een ander merk. Je boekt voor een auto categorie;

* Doe het de eerste dag rustig aan, zelfs een ervaren bestuurder moet in een andere auto en in een ander land even wennen; In de grote steden kan het verkeer onoverzichtelijk zijn, daarbuiten valt het erg mee. Afstanden in Estland, Letland en Litouwen zijn niet al te groot maar toch ben je altijd nog iets langer onderweg dan tevoren gedacht. Voldoende drinkwater en wat snacks meenemen vonden we erg prettig.

* De wegen in de Baltische Staten verschillen in kwaliteit. Het asfalt is soms in slechte staat. Tussen de grote steden zijn de hoofdwegen goed. Ga je daarbuiten, let dan op gaten in de weg die plotseling kunnen opdoemen. Niet te hard rijden en anticiperen is de oplossing. De weg kwijt of iets anders? De ervaring leert dat men in de Baltische Staten heel behulpzaam is;

* Niet alle wegen zijn begaanbaar met je huurauto. Vraag bij het ophalen nar de laatste stand van zaken op de door jou geplande route.

* Rijd niet bij donker: in plaats van 60 tot 80 km/uur ga je nog maar 30 km/uur gemiddeld. Verder zijn wegen/afslagen etc. vaak onverlicht en loopt/rijdt er ook onverlicht verkeer/dieren;

* In Estland, Letland en Litouwen vind je voldoende tankstations. Met name langs de hoofdwegen, maar ook in dorpen. Bij die laatste kan het voorkomen dat de benzine net op is, dus zorg er voor dat je altijd tijdig bijvult. Je huurt de auto met een volle tank en zo lever je hem ook weer in.

Alle informatie over tarieven, drop-off en voorwaarden kan onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd, vaak zonder voorafgaande kennisgeving. Details staan op de huurovereenkomst die je krijgt bij het ophalen van je auto.

reisduur:
14 dagen / 13 nachten
route:
Riga - Sigulda - Jurmala - Pakruojis - Plateliai - Klaipeda - Curonian Split - Nida - Vilnius
reissom:
va. € 1695,- (p.p. bij 2 volwassenen)
Wij waren zelf ook verbaasd: hoe kan het toch dat dit stukje Noord Europa zo onbekend is gebleven? Want ver …
︿

Inclusief:
- privé luchthaven transfer bij aankomst;
- autohuur 12x24 uur (cat. D, Toyota Avensis of verg.);
- one way kosten autohuur;
- 13 overnachtingen in 3 ster hotel appartementen en guesthouses met ontbijt; veel accommodaties zijn voorzien van een eigen keukentje;
- routebeschrijving;
- diensten local Hero.

Exclusief:
-
vluchten naar Riga en vanaf Vilnius (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- overige maaltijden;
- extra’s autohuur ter plaatse;
- ferry Klaipeda - Neringa (€ 18,- p/auto);
- evt. tolgelden onderweg;
- ecotax Curonian spit (€ 30,- p/auto);
- entreegelden, facultatieve excursies;
- fooien.

Wat is de beste reistijd voor de Baltische Staten? De beste maanden om de Baltische Staten (Estland, Letland en Litouwen) te …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Welke huurauto boek je? 

Standaard een Toyota Avensis (of vergelijkbaar) voor gezin van 4. Kan met 4 reistassen prima. Handgeschakeld en met airco. Upgrades mogelijk, vraag je local Hero.

Wat is verder inbegrepen?

* Aansprakelijkheid derden, CDW en diefstalbescherming. Standaard eigen risico €300,-. Deze is af te kopen tegen een toeslag. Nooit af te kopen zijn o.a. schade aan banden, wielen, onderkant en interieur of sleutelverlies.

* 300 vrije kilometers gemiddeld per dag over de totale duur van de autohuur. Doorgaans kom je hier niet overheen tijdens je rondreis door de Baltische Staten. Rijd je extra dan betaal je € 0,10 per extra gereden kilometer.

Wat is exclusief? 

* GPS (met Google maps of de offline app Maps.me kom je er ook);

* Evt. kinderzitjes, afhankelijk van beschikbaarheid,

* Sleepkosten, evt boetes;

Waar moet je op letten? 

* Autohuur wordt gerekend per kalenderdag. Alle auto’s zijn niet roken. Doe je dat toch, dan riskeer je een boete.; 

* De vertrekdatum is altijd bepalend voor het seizoen tarief, net voor het hoogseizoen huren is dus goedkoper, aan het eind van het hoogseizoen huren relatief duur;

* Creditcard op naam van bestuurder nodig, deze ook meenemen; 

* Gewoon Nederlands rijbewijs, een internationaal rijbewijs is niet nodig;

* Minimum leeftijd 21 jaar. Chauffeurs van 21 t/m 24 jaar betalen een extra toeslag ter plaatse.

Onze tips voor het zelf rijden door de Baltische Staten:

* De kofferbak van auto’s is vaak beperkt. Neem niet te veel mee en geen koffers maar zachte tassen. Bijt je niet vast op een merk, dat wordt nooit gegarandeerd want men wil ook wel eens een deal sluiten met een autoleverancier van een ander merk. Je boekt voor een auto categorie;

* Doe het de eerste dag rustig aan, zelfs een ervaren bestuurder moet in een andere auto en in een ander land even wennen; In de grote steden kan het verkeer onoverzichtelijk zijn, daarbuiten valt het erg mee. Afstanden in Estland, Letland en Litouwen zijn niet al te groot maar toch ben je altijd nog iets langer onderweg dan tevoren gedacht. Voldoende drinkwater en wat snacks meenemen vonden we erg prettig.

* De wegen in de Baltische Staten verschillen in kwaliteit. Het asfalt is soms in slechte staat. Tussen de grote steden zijn de hoofdwegen goed. Ga je daarbuiten, let dan op gaten in de weg die plotseling kunnen opdoemen. Niet te hard rijden en anticiperen is de oplossing. De weg kwijt of iets anders? De ervaring leert dat men in de Baltische Staten heel behulpzaam is;

* Niet alle wegen zijn begaanbaar met je huurauto. Vraag bij het ophalen nar de laatste stand van zaken op de door jou geplande route.

* Rijd niet bij donker: in plaats van 60 tot 80 km/uur ga je nog maar 30 km/uur gemiddeld. Verder zijn wegen/afslagen etc. vaak onverlicht en loopt/rijdt er ook onverlicht verkeer/dieren;

* In Estland, Letland en Litouwen vind je voldoende tankstations. Met name langs de hoofdwegen, maar ook in dorpen. Bij die laatste kan het voorkomen dat de benzine net op is, dus zorg er voor dat je altijd tijdig bijvult. Je huurt de auto met een volle tank en zo lever je hem ook weer in.

Alle informatie over tarieven, drop-off en voorwaarden kan onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd, vaak zonder voorafgaande kennisgeving. Details staan op de huurovereenkomst die je krijgt bij het ophalen van je auto.

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Rondreis Baltische staten, verblijf Riga

Na aankomst op de luchthaven brengt een privéchauffeur je naar je hotel. Van de Baltische hoofdsteden heeft het kleurige Riga de meest diverse architectuur en sfeer: kerken als in Kopenhagen én een zakenwijk London style, Parijse restaurantjes én rooftop cafés zoals in Amsterdam. In het oude centrum zie je het kasteel van Riga, de kathedraal en St. Peters kerk.

Niet overslaan: de centrale boeren (ooit Kolchozen) markt, de grootste van Europa en gebouwd met overgebleven onderdelen van oude Zeppelin hangars. Erg druk maar ook erg sfeervol. De smalle gangen staan vol kraampjes met lokale specialiteiten, het handwerk van de boeren uit de omgeving. 

local Hero

Liefhebber van Art Nouveau? Voor een klein prijsje bezoek je het Riga Art Nouveau centre, ooit een privé huis van een Art Nouveau architect. 

meet the locals

Dag 1 - 2: Rondreis Baltische staten, verblijf Riga

Na aankomst op de luchthaven brengt een privéchauffeur je naar je hotel. Van de Baltische hoofdsteden heeft het kleurige Riga de meest diverse architectuur en sfeer: kerken als in Kopenhagen …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Ca. 2 uur. Reken op ca. € 150,- per reisgezelschap.

  • Ca. 2 uur. Reken op ca. € 150,- per reisgezelschap.

Dag 3: Riga naar Sigulda (ca. 65 km, ca 1,5 uur)

Trek je wandelschoenen vast aan voor de geplande wandeltocht vandaag. Vanochtend staat je huurauto klaar bij het hotel. Even de papieren in orde maken en dan ben je al snel de stad uit. Daarna rijd je in een half uurtje naar Sigulda voor een dag hiking door het Gauja National park, het grootste en oudste Nationaal Park, door locals ook wel het Zwitserland van Letland genoemd.

Je start in Sigulda, een klein middeleeuws stadje in de Gauja vallei. Op de trail liggen kliffen, grotten, heuvels, dichte bossen en natuurlijke bronnen. Onderweg mooi uitzicht op de Gauja riviervallei. Reken totaal op ca. 6 uur lopen, het is ca. 12-14 km. 

local Hero

Leuk om erbij te doen; een ritje met de kabelbaan over de Gauja rivier, met wijds uitzicht op de drie middeleeuwse kasteelruïnes. 

Je kunt ook nog een dagje verlengen en dan een halve dag kajak toer met gids maken. Reken hiervoor op ca. € 55,- / € 70,- p.p. incl. transfer, materialen.

Dag 3: Riga naar Sigulda (ca. 65 km, ca 1,5 uur)

Trek je wandelschoenen vast aan voor de geplande wandeltocht vandaag. Vanochtend staat je huurauto klaar bij het hotel. Even de papieren in orde maken en dan ben je al snel …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 10,- per volwassene.

  • Reken op ca. € 10,- per volwassene.

  • Reken op ca. € 14,- p.p.

  • Reken op ca. € 14,- p.p.

Dag 4 - 5: via Kemeri Nat. Park naar Jurmala (ca. 75 km, ca. 2,5 uur)

Neem vandaag de route via Kangari, zodat je niet weer door Riga zelf komt. Westwaarts ligt het Kemeri National Park. Ooit populair als medisch kuuroord vanwege het zwavelhoudende water, nu is het Kemeri veenmoeras landschap een paradijs voor wandelaars: tussen de lage dennenbomen liggen verscholen diepe poelen en kleine donkere meertjes.  En overal ruik je de wilde rozemarijn.

Met zijn beboomde straten met historische houten huizen en 30 km. lang Baltische zee strand is Jumala al sinds de jaren ‘30 populair bij veel Litouwers. Slenter eens langs Jomas street of pak de huurfiets. Je local Hero kan als je wilt ter plaatse een ‘selfguided’ fietstoer regelen.

local Hero

Jumala ligt net ten zuiden van Riga maar we vonden het fijner dit pas te plannen na de twee wandel dagen in de Nationale parken Gauja en Kemeri. Het is daarna heerlijk uitrusten aan de Baltische kust.

Dag 4 - 5: via Kemeri Nat. Park naar Jurmala (ca. 75 km, ca. 2,5 uur)

Neem vandaag de route via Kangari, zodat je niet weer door Riga zelf komt. Westwaarts ligt het Kemeri National Park. Ooit populair als medisch kuuroord vanwege het zwavelhoudende water, nu …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 70,- p.p.

  • Reken op ca. € 70,- p.p.

Dag 6: van Jurmala naar Pakruojis (ca. 150 km, ca. 2,5 uur)

Na alle natuur en een relaxte stranddag stap je na het ontbijt weer in je huurauto op weg naar Bauska, een stadje in zuid Letland. Het is tijd voor wat historie: het kasteel van Bauska is een bezoek waard, vooral vanwege de ligging op een heuvel in het rivierlandschap. Ook niet overslaan: het Rundale paleis een Barok & Rococo monument met mooi aangelegde Franse tuinen.

Verder zuidelijk rijd je Litouwen binnen. Heb je nog niet genoeg historie gezien? Pakruojis Manor, een statig adellijk 18e eeuws landhuis met de nodige bijgebouwen en ruim 48 hectare land eromheen is te bezichtigen. Wij reden door naar het standje Pakruojis zelf, mooi gelegen aan de Kruoja rivier.

local Hero

Let op: al zijn de afstanden kort en nodigen de wegen niet uit tot hard rijden, toch staan er verrassend genoeg veel flitsers langs de wegen.

Dag 6: van Jurmala naar Pakruojis (ca. 150 km, ca. 2,5 uur)

Na alle natuur en een relaxte stranddag stap je na het ontbijt weer in je huurauto op weg naar Bauska, een stadje in zuid Letland. Het is tijd voor wat …

︿

Dag 7: Pakruojis naar Plateliai (ca. 150 km, ca. 2 uur)

Vandaag zul je onder de indruk raken van de Litouwers, hun bewogen geschiedenis en trotse cultuur. Een van de beste voorbeelden daarvan is de zgn. Heuvel van de Kruisen: een unieke plek met een 14 eeuws fort geheel bedekt met meer dan 100.000 kruisen, symbool van het Litouwse nationalisme en onwankelbaar geloof en hoop voor de toekomst.

Het stadje Plateliai zelf ligt aan het meer van Plateliai in het Samogitian National Park. Wij gingen naar het koude oorlog museum. Dat klinkt niet zo bijzonder maar is het wel: vanuit de ondergrondse bunkers die de Sovjets in die tijd bouwden, konden de nucleaire raketten die hier, heel Europa in de as leggen. Ook nu nog grijpt de hier bijna tastbare oorlogsangst je naar de keel.

Dag 7: Pakruojis naar Plateliai (ca. 150 km, ca. 2 uur)

Vandaag zul je onder de indruk raken van de Litouwers, hun bewogen geschiedenis en trotse cultuur. Een van de beste voorbeelden daarvan is de zgn. Heuvel van de Kruisen: een unieke …

︿

Dag 8: Plateliai verblijf, kajakken of hiking

De natuur rond Plateliai is te mooi om in je hotel te blijven. Kies daarom vandaag voor een kajak excursie en ontdek het grootste en diepste meer van Zemaitija. Je peddelt door de Plateliai archipel. Je Engels sprekende outdoor gids zorgt ervoor dat je niet verdwaalt in het water labyrint. Kortom, een dagje relaxt outdoor avontuur.

Wie liever op het droge blijft, komt ook aan zijn trekken: wandel dwars door Zemaitija National Park. Met zijn wat mysterieuze dichte dennenbossen loopt de Sheire Nature Trail. Je wandelt onder 50 m. hoge woudreuzen, door moeras en veengebied, een paradijs voor vele vogels. Door de beschermde status van het gebied groeien er veel unieke plantensoorten.

Dag 8: Plateliai verblijf, kajakken of hiking

De natuur rond Plateliai is te mooi om in je hotel te blijven. Kies daarom vandaag voor een kajak excursie en ontdek het grootste en diepste meer van Zemaitija. Je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Kan op eigen gelegenheid of evt. met gids.

  • Kan op eigen gelegenheid of evt. met gids.

  • Reken op ca. € 00,- p.p.

  • Reken op ca. € 00,- p.p.

Dag 9: van Plateliai naar Klaipeda (ca. 75 km, ca. 1,5 uur)

Na de korte rit naar Klaipeda tijd genoeg om deze enige havenstad van het land te bekijken. Het compacte oude stadscentrum met zijn kinderkopjes getuigt van een roemrijk verleden.

In Klaipeda pak je de volgende dag bij de nieuwe terminal de ferry naar de overkant, Smiltyne (ca. 20 min. varen). Je bent nu op een bijna 100 km lang en smal (400-4000 m) schiereiland, een unieke, smalle strook bos- en (wandelend) duinlandschap, tevens Unesco National Park dat doorloopt tot Kaliningrad, een maritieme enclave van Rusland.

Dag 9: van Plateliai naar Klaipeda (ca. 75 km, ca. 1,5 uur)

Na de korte rit naar Klaipeda tijd genoeg om deze enige havenstad van het land te bekijken. Het compacte oude stadscentrum met zijn kinderkopjes getuigt van een roemrijk verleden.

In Klaipeda …

︿

Dag 10 - 11: naar Nida via Koerse Schoorwal (2,5 uur rijden, ca 150 km)

Na de ferry zijn de eerste 50 km van deze zogenaamse ‘’Curonian Spit’’ nog Litouws en per auto kun je over de enige weg naar het zuiden rijden. Halverwege, bij het dorpje Juodkrante vind je een 19e eeuwse ambermijn, in de sparrenvallei ligt de ‘’heksenheuvel’’ (openlucht museum met spannende houten beelden) en een reigerkolonie. Tenslotte bereik je Nida met zijn felgekleurde houten huizen.

Rust, ruimte, zand en zee, met de hoogste zandduinen van Europa zijn dit onze Waddeneilanden in overtreffende trap. De eindeloze, zo goed als verlaten zandstranden zijn ideaal om te zwemmen, te zonnen en te picknicken (neem de lunch mee in de auto!) Je kunt er ook voor kiezen, de auto achter te laten en het schiereiland per huurfiets te verkennen.

Dag 10 - 11: naar Nida via Koerse Schoorwal (2,5 uur rijden, ca 150 km)

Na de ferry zijn de eerste 50 km van deze zogenaamse ‘’Curonian Spit’’ nog Litouws en per auto kun je over de enige weg naar het zuiden rijden. Halverwege, bij …

︿

Dag 12: via het kasteel van Trakai naar Vilnius (5 uur, ca. 360 km)

Vanuit Nida eerst dezelfde weg terug naar Klaipeda en dan de snelweg naar Vilnius. Het is fijn om op tijd weg te gaan, dan ben je begin van de middag in Trakai. In het dorpje Trakai, ligt het gelijknamige 14e eeuwse kasteel, een van de highlights van Litouwen. Wel grotendeels herbouwd maar sfeervol gelegen in het meer van Galvé en daarom populair als filmdecor.

Dit is ook dé plek om te lunchen en daarna een boot- of kajaktocht te maken. Lekker om na een lange autorit weer even in de natuur te zijn. Het is ca. 2,5 uur peddelen en je komt over 3 verschillende meren. Tenslotte is het nog 25 km rijden naar Vilnius, waar je modern maar rustig overnacht vlakbij het station.

local Hero

Litouws spreken? Niet aan beginnen, want deze aan het Lets en Sanskriet verwante taal kent 7 naamvallen, 5 verbuigingen en 32 letters met allerlei accentkrullen en strepen. Een net iets andere uitspraak betekent gelijk heel wat anders. Gelukkig kun je bijna overal gewoon met Engels terecht.

Dag 12: via het kasteel van Trakai naar Vilnius (5 uur, ca. 360 km)

Vanuit Nida eerst dezelfde weg terug naar Klaipeda en dan de snelweg naar Vilnius. Het is fijn om op tijd weg te gaan, dan ben je begin van de middag …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 70,- p.p.

  • Reken op ca. € 70,- p.p.

Dag 13: Rondreis Letland & Litouwen, verblijf Vilnius

Het mooie, barokke centrum is te voet prima te doen. Zo slenter je van het ene historische straatje (middeleeuws of uit de Joodse tijd voor de 2e WO) naar het andere. Toch is Vilnius tegelijk modern: de vrijheid van de Sovjets in de jaren ‘90 wordt gevierd en zorgt voor een bruisende stad vol bars, restaurants, parken, boetieks en een levendige muziek- en kunstscene, zoals in de wijk Užupis.

Wij gingen lunchen bovenin de TV toren (hoger zelfs dan de Eiffeltoren) en daarna naar de oudste overdekte markt (Kalvariju) van de stad. Dé plek om nog wat (eetbare) Litouwse souvenirs in te slaan. Dat kan ook in hypermarkt Maxima: meters worst en haringspecialiteiten. Nog even goedkoop winkelen doe je in het enorme winkelcentrum Europa of  Akropolis.

local Hero

Betaalbare restaurantjes zijn de Meatlovers pub (moderne taverna met comfi banken en grote porties) en het studentikoze Snekutis: lange tafels, bier, voetbal en lokale gerechten. Dé plek trouwens om in contact te komen met de lokale jeugd. 

Dag 13: Rondreis Letland & Litouwen, verblijf Vilnius

Het mooie, barokke centrum is te voet prima te doen. Zo slenter je van het ene historische straatje (middeleeuws of uit de Joodse tijd voor de 2e WO) naar het …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Klassiek charme hotel Shakespeare. Reken op ca. € 30,- p.p. extra.

  • Klassiek charme hotel Shakespeare. Reken op ca. € 30,- p.p. extra.

  • Reken op ca. € 35, - p.p.

  • Reken op ca. € 35, - p.p.

Dag 14: Vertrek Vilnius, terugvlucht naar Amsterdam

In de loop van de dag pak je je bagage weer in en rijd je in 15 min. naar de luchthaven van Vilnius, waar je de huurauto inlevert. Daarna stap je op je vlucht naar Amsterdam. Je Letland & Litouwen reis zit erop.

Liever je Baltische staten rondreis wat verlengen? Vooral in Vilnius zul je waarschijnlijk tijd te kort komen. Een extra nacht in deze historische stad is dus aan te raden. Je local Hero kan overigens op verschillende plekken wat extra dagen inplannen. Maak met je Local Hero je Baltische staten fly drive op maat.

Dag 14: Vertrek Vilnius, terugvlucht naar Amsterdam

In de loop van de dag pak je je bagage weer in en rijd je in 15 min. naar de luchthaven van Vilnius, waar je de huurauto inlevert. Daarna stap …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Giedre

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Baltics: