ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Baltische Staten in het kort

reisduur:
11 dagen / 10 nachten
route:
Vilnius - Kaunas - Klaipeda - Riga - Tartu - Tallinn
reissom:
va. € 1435,- (p.p. bij 2 volwassenen) (Boek zelf je retourvlucht)

Anderhalve week er even helemaal tussenuit? Per huurauto een compleet andere wereld verkennen zónder ver te moeten vliegen? Dat kan allemaal in dit bijzondere deel van Europa. Kies voor deze korte rondreis Baltische staten vol historische steden, uitgestrekte bossen en een meren-, duin- en kustlandschap met ruimte en rust.

Hoewel je in korte tijd alle drie de landen verkent, vallen de afstanden mee en is voldoende tijd ingeruimd om de auto uit te komen en te voet, per fiets of kajak te genieten van de afwisselende natuur. De historische steden kun je te voet prima verkennen, je huurauto is makkelijk voor een korte dagtrip in de omgeving. Hier of daar een extra nachtje is uiteraard mogelijk.

Inclusief:

- privé luchthaven transfer bij aankomst;
- autohuur 9x24 uur (cat. D, Toyota Avensis of verg.);
- dropoff kosten auto in Tallinn;
- 10 overnachtingen in 3 ster hotel appartementen en guesthouses met ontbijt;
- citytaxen;
- routebeschrijving;
- diensten local Hero;

Exclusief:
-
vluchten naar Vilnius en vanaf Tallinn (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- overige maaltijden;
- extra’s autohuur ter plaatse.
- evt. tolgelden onderweg;
- ecotax Curonian spit (€ 30,- p/auto)
- entreegelden, facultatieve excursies;
- fooien.

Wat is de beste reistijd voor de Baltische Staten?

De beste maanden om de Baltische Staten (Estland, Letland en Litouwen) te bezoeken zijn de zomermaanden van mei t/m september. Het zijn uiteraard ook de drukkere en meest populaire maanden. Maar ook buiten deze maanden kun je prima naar de Baltische Staten. Houd er wel rekening mee dat het in november flink kan regenen. Ook het wegennet kan bij slechte weersomstandigheden lastiger worden. Zo ligt er vanaf december t/m februari er sneeuw in Estland, Letland en Litouwen. Wil je buiten het hoogseizoen, dan raden we de maanden mei t/m half juni aan.

Heb ik een visum nodig voor de Baltische Staten?

Voor reizen naar Estland, Letland en Litouwen is voor Nederlanders en Belgen geen visum nodig, alleen een geldig paspoort. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige reisdocumenten voor de Baltische Staten. Het is handig voor vertrek de informatie van het consulaat of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt voor je Baltische Staten rondreis.

Heb ik vaccinaties nodig voor de Baltische Staten? 

Voor de Baltische Staten zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. Kraanwater in Estland, Letland en Litouwen is buiten de grotere plaatsen niet altijd drinkbaar, er wordt veel chloor toegevoegd. Flessenwater is overal goedkoop verkrijgbaar. Check verder ook de laatste corona maatregelen.

Is er tijdsverschil met Estland, Letland en Litouwen?

Zowel in de winter als in onze zomer is het in de Baltische Staten 1 uur later dan in Nederland.

Is het veilig in de Baltische Staten?

Estland, Letland en Litouwen zijn veilige landen om doorheen te reizen. Buiten Tallinn, Riga en Vilnius zul je nauwelijks mensen vinden die het op je spullen hebben voorzien. Over het algemeen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen. Loop in de steden niet in stille overlichte straten of buurten. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van de Baltische Staten checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Welke gewoontes kennen de Baltische Staten? 

In de Baltische Staten hoef je geen rekening te houden met specifieke kledingvoorschriften. Bezoek je een Russisch-Orthodoxe kerk, dan wordt wel gevraagd om de knieën te bedekken met een lange broek of rok. Een hoofddoek of sjaal als hoofdbedekking bij vrouwen wordt dan ook gewaardeerd, maar is niet verplicht. Het is daarnaast handig om kleding in laagjes me te nemen omdat de temperaturen in de Baltische Staten per plaats flink kunnen verschillen. Als het koel is draag je wat meerdere lagen, wordt het warm, dan trek je makkelijk weer wat uit.

Hoe betaal ik in de Baltische Staten?

In Estland, Letland en Litouwen betaal je met de Euro. Je kunt in alle grote plaatsen pinnen met je pinpas met cirruslogo, soms moet je even een andere ATM opzoeken die je pas accepteert. Omdat soms transactiekosten worden gerekend kun je beter niet te vaak kleine bedragen opnemen. Pin op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het is aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s in cash bij je te hebben. In alle grotere plaatsen en in hotels, winkels en restaurants worden creditcards als Visa en Mastercard geaccepteerd. Zorg wel voor voldoende kleingeld, handig voor in kleine winkels, op markten enz.

Is fooi gebruikelijk in de Baltische Staten? 

Entreegelden zijn niet inbegrepen maar zelden hoog. Fooien zijn iets gebruikelijker dan hier, zo 10-20% max. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en van de fooi soms hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je vakantiebudget valt het immers mee.

Welke stekker heb ik nodig in de Baltische Staten? 

De stopcontacten in Estland, Letland, Litouwen werken op 230 volt, gewone Europese stekkers. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht.

Hoe reis ik door de Baltische Staten? 

Je reist in de Baltische Staten met je eigen huurauto, zo heb je alle vrijheid. Het is even wennen maar alles is duidelijk aangegeven en de hoofdwegen zijn redelijk goed geasfalteerd. Klik voor de details verder op de tab autohuur.

Zelf boeken 

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
-vliegwinkel.nl   
-cheaptickets.nl  
-tix.nl  
-fairtickets.nl  
-skyscanner.com
-google.nl/flights

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is. 

Je vliegt naar 

Je vliegt voor een reis naar de Baltische Staten naar en van Riga, Tallinn, Vilnius of Kaunas. Er zijn rechtstreekse vluchten en vluchten met overstap naar de Baltics. 

Kosten 

Reken voor een rechtstreekse retourvlucht op zo’n € 200,-. Een vlucht van AirBaltic vanaf Amsterdam is er in juni en september al vanaf ca. € 160,- in juli betaal je al snel € 350 of meer. 

Maatschappijen 

Naast AirBaltic bieden ook KLM en WizzAir betaalbare (rechtstreekse) verbindingen. De vluchtduur Amsterdam - Riga/ Tallinn / Vilnius is ca. 2,5 uur rechtstreeks. Als je vanaf Brussel wilt vliegen, dan kun je ook met AirBaltic direct naar Riga, Tallinn en Vilnius vliegen. Vanaf Rotterdam kun je vaak ook rechtstreeks naar Riga of Tallinn. Vertrek je vanaf Eindhoven, dan kun je met Wizz Air rechtstreeks naar Riga, Vilnius en Kaunas vliegen. 

Tijden 

* Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent. 
* Naast prijs is vluchtduur en overstap ook belangrijk.

Tips 

* Boek je vervoer bij voorkeur zo vroeg mogelijk. 
* Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. 
* Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM werelddeal weken.

Welke huurauto boek je? 

Standaard een Toyota Avensis (of vergelijkbaar) voor gezin van 4. Kan met 4 reistassen prima. Handgeschakeld en met airco. Upgrades mogelijk, vraag je local Hero.

Wat is verder inbegrepen?

* Aansprakelijkheid derden, CDW en diefstalbescherming. Standaard eigen risico €300,-. Deze is af te kopen tegen een toeslag. Nooit af te kopen zijn o.a. schade aan banden, wielen, onderkant en interieur of sleutelverlies.

* 300 vrije kilometers gemiddeld per dag over de totale duur van de autohuur. Doorgaans kom je hier niet overheen tijdens je rondreis door de Baltische Staten. Rijd je extra dan betaal je € 0,10 per extra gereden kilometer.

Wat is exclusief? 

* GPS (met Google maps of de offline app Maps.me kom je er ook);

* Evt. kinderzitjes, afhankelijk van beschikbaarheid,

* Sleepkosten, evt boetes;

Waar moet je op letten? 

* Autohuur wordt gerekend per kalenderdag. Alle auto’s zijn niet roken. Doe je dat toch, dan riskeer je een boete.; 

* De vertrekdatum is altijd bepalend voor het seizoen tarief, net voor het hoogseizoen huren is dus goedkoper, aan het eind van het hoogseizoen huren relatief duur;

* Creditcard op naam van bestuurder nodig, deze ook meenemen; 

* Gewoon Nederlands rijbewijs, een internationaal rijbewijs is niet nodig;

* Minimum leeftijd 21 jaar. Chauffeurs van 21 t/m 24 jaar betalen een extra toeslag ter plaatse.

Onze tips voor het zelf rijden door de Baltische Staten:

* De kofferbak van auto’s is vaak beperkt. Neem niet te veel mee en geen koffers maar zachte tassen. Bijt je niet vast op een merk, dat wordt nooit gegarandeerd want men wil ook wel eens een deal sluiten met een autoleverancier van een ander merk. Je boekt voor een auto categorie;

* Doe het de eerste dag rustig aan, zelfs een ervaren bestuurder moet in een andere auto en in een ander land even wennen; In de grote steden kan het verkeer onoverzichtelijk zijn, daarbuiten valt het erg mee. Afstanden in Estland, Letland en Litouwen zijn niet al te groot maar toch ben je altijd nog iets langer onderweg dan tevoren gedacht. Voldoende drinkwater en wat snacks meenemen vonden we erg prettig.

* De wegen in de Baltische Staten verschillen in kwaliteit. Het asfalt is soms in slechte staat. Tussen de grote steden zijn de hoofdwegen goed. Ga je daarbuiten, let dan op gaten in de weg die plotseling kunnen opdoemen. Niet te hard rijden en anticiperen is de oplossing. De weg kwijt of iets anders? De ervaring leert dat men in de Baltische Staten heel behulpzaam is;

* Niet alle wegen zijn begaanbaar met je huurauto. Vraag bij het ophalen nar de laatste stand van zaken op de door jou geplande route.

* Rijd niet bij donker: in plaats van 60 tot 80 km/uur ga je nog maar 30 km/uur gemiddeld. Verder zijn wegen/afslagen etc. vaak onverlicht en loopt/rijdt er ook onverlicht verkeer/dieren;

* In Estland, Letland en Litouwen vind je voldoende tankstations. Met name langs de hoofdwegen, maar ook in dorpen. Bij die laatste kan het voorkomen dat de benzine net op is, dus zorg er voor dat je altijd tijdig bijvult. Je huurt de auto met een volle tank en zo lever je hem ook weer in.

Alle informatie over tarieven, drop-off en voorwaarden kan onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd, vaak zonder voorafgaande kennisgeving. Details staan op de huurovereenkomst die je krijgt bij het ophalen van je auto.

reisduur:
11 dagen / 10 nachten
route:
Vilnius - Kaunas - Klaipeda - Riga - Tartu - Tallinn
reissom:
va. € 1435,- (p.p. bij 2 volwassenen)
Anderhalve week er even helemaal tussenuit? Per huurauto een compleet andere wereld verkennen zónder ver te moeten vliegen? Dat kan …
︿

Inclusief:

- privé luchthaven transfer bij aankomst;
- autohuur 9x24 uur (cat. D, Toyota Avensis of verg.);
- dropoff kosten auto in Tallinn;
- 10 overnachtingen in 3 ster hotel appartementen en guesthouses met ontbijt;
- citytaxen;
- routebeschrijving;
- diensten local Hero;

Exclusief:
-
vluchten naar Vilnius en vanaf Tallinn (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
- overige maaltijden;
- extra’s autohuur ter plaatse.
- evt. tolgelden onderweg;
- ecotax Curonian spit (€ 30,- p/auto)
- entreegelden, facultatieve excursies;
- fooien.

Wat is de beste reistijd voor de Baltische Staten? De beste maanden om de Baltische Staten (Estland, Letland en Litouwen) te …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Welke huurauto boek je? 

Standaard een Toyota Avensis (of vergelijkbaar) voor gezin van 4. Kan met 4 reistassen prima. Handgeschakeld en met airco. Upgrades mogelijk, vraag je local Hero.

Wat is verder inbegrepen?

* Aansprakelijkheid derden, CDW en diefstalbescherming. Standaard eigen risico €300,-. Deze is af te kopen tegen een toeslag. Nooit af te kopen zijn o.a. schade aan banden, wielen, onderkant en interieur of sleutelverlies.

* 300 vrije kilometers gemiddeld per dag over de totale duur van de autohuur. Doorgaans kom je hier niet overheen tijdens je rondreis door de Baltische Staten. Rijd je extra dan betaal je € 0,10 per extra gereden kilometer.

Wat is exclusief? 

* GPS (met Google maps of de offline app Maps.me kom je er ook);

* Evt. kinderzitjes, afhankelijk van beschikbaarheid,

* Sleepkosten, evt boetes;

Waar moet je op letten? 

* Autohuur wordt gerekend per kalenderdag. Alle auto’s zijn niet roken. Doe je dat toch, dan riskeer je een boete.; 

* De vertrekdatum is altijd bepalend voor het seizoen tarief, net voor het hoogseizoen huren is dus goedkoper, aan het eind van het hoogseizoen huren relatief duur;

* Creditcard op naam van bestuurder nodig, deze ook meenemen; 

* Gewoon Nederlands rijbewijs, een internationaal rijbewijs is niet nodig;

* Minimum leeftijd 21 jaar. Chauffeurs van 21 t/m 24 jaar betalen een extra toeslag ter plaatse.

Onze tips voor het zelf rijden door de Baltische Staten:

* De kofferbak van auto’s is vaak beperkt. Neem niet te veel mee en geen koffers maar zachte tassen. Bijt je niet vast op een merk, dat wordt nooit gegarandeerd want men wil ook wel eens een deal sluiten met een autoleverancier van een ander merk. Je boekt voor een auto categorie;

* Doe het de eerste dag rustig aan, zelfs een ervaren bestuurder moet in een andere auto en in een ander land even wennen; In de grote steden kan het verkeer onoverzichtelijk zijn, daarbuiten valt het erg mee. Afstanden in Estland, Letland en Litouwen zijn niet al te groot maar toch ben je altijd nog iets langer onderweg dan tevoren gedacht. Voldoende drinkwater en wat snacks meenemen vonden we erg prettig.

* De wegen in de Baltische Staten verschillen in kwaliteit. Het asfalt is soms in slechte staat. Tussen de grote steden zijn de hoofdwegen goed. Ga je daarbuiten, let dan op gaten in de weg die plotseling kunnen opdoemen. Niet te hard rijden en anticiperen is de oplossing. De weg kwijt of iets anders? De ervaring leert dat men in de Baltische Staten heel behulpzaam is;

* Niet alle wegen zijn begaanbaar met je huurauto. Vraag bij het ophalen nar de laatste stand van zaken op de door jou geplande route.

* Rijd niet bij donker: in plaats van 60 tot 80 km/uur ga je nog maar 30 km/uur gemiddeld. Verder zijn wegen/afslagen etc. vaak onverlicht en loopt/rijdt er ook onverlicht verkeer/dieren;

* In Estland, Letland en Litouwen vind je voldoende tankstations. Met name langs de hoofdwegen, maar ook in dorpen. Bij die laatste kan het voorkomen dat de benzine net op is, dus zorg er voor dat je altijd tijdig bijvult. Je huurt de auto met een volle tank en zo lever je hem ook weer in.

Alle informatie over tarieven, drop-off en voorwaarden kan onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd, vaak zonder voorafgaande kennisgeving. Details staan op de huurovereenkomst die je krijgt bij het ophalen van je auto.

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Vlucht naar Vilnius, verblijf

Na aankomst op de luchthaven brengt een privéchauffeur je naar je hotel. Je overnacht in een modern stadsappartement, rustig, maar super centraal vlakbij het station. Het barokke centrum is te voet prima te doen. Zo slenter je van het ene straatje naar het andere. Toch is Vilnius ook modern, vol bars, restaurants, boetieks en een levendige muziek- en kunstscene, zoals in de wijk Užupis.

Wij gingen de dag erop lunchen bovenin de TV toren en daarna naar de oudste markt (Kalvariju) van de stad. Dé plek om wat (eetbare) Litouwse souvenirs in te slaan. Dat kan ook in hypermarkt Maxima: meters worst en haringspecialiteiten. Goedkoop winkelen doe je in het enorme winkel centrum Europa of in de Akropolis.

local Hero

Betaalbare restaurantjes zijn o.a. de Meatlovers pub (moderne taverna met comfi banken en grote porties) en het studentikoze Snekutis; lange tafels, bier, voetbal en lokale gerechten. Alternatief: de kelders van Beerhouse & Craftkitchen. 

Dag 1 - 2: Vlucht naar Vilnius, verblijf

Na aankomst op de luchthaven brengt een privéchauffeur je naar je hotel. Je overnacht in een modern stadsappartement, rustig, maar super centraal vlakbij het station. Het barokke centrum is te …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Klassiek charme hotel Shakespeare. Reken op ca. € 30,- p.p. extra.

  • Klassiek charme hotel Shakespeare. Reken op ca. € 30,- p.p. extra.

Dag 3: Via het kasteel van Trakai naar Kaunas (ca. 1,5 uur, ca. 115 km)

Eerst op je gemak ontbijten. Vanochtend staat je huurauto klaar bij het hotel. Even de papieren in orde maken en dan ben je al snel de stad uit. Nog geen half uurtje rijden en je bent al in Trakai. Hier ligt het gelijknamige 14e eeuwse kasteel, een van de highlights van Litouwen. Wel grotendeels herbouwd maar sfeervol gelegen in het meer van Galvé en daarom populair als filmdecor.

Dit is dé plek voor een boot- of kajaktocht. Het is ca. 2,5 uur peddelen en je komt over 3 verschillende meren. Aan het eind van de dag is het nog een uurtje rijden naar Kaunas, de tweede grootste stad en in 2022 Europese culturele hoofdstad. Met zijn beboomde straten, groene parken en pleinen een gezellige universiteitsstad waar je je snel thuis voelt.

local Hero

In Kaunas verblijf je in het Very Bad Hotel. Een originele naam, maar gelukkig hoef je het niet letterlijk te nemen: het concept /design hotel heeft uitstekende reviews, goede bedden en douche, een sauna, heerlijk ontbijt en mooi uitzicht. Ook het personeel is super aardig. Wel iets buiten het centrum en een kleine parkeerplaats die snel vol zit. 

Dag 3: Via het kasteel van Trakai naar Kaunas (ca. 1,5 uur, ca. 115 km)

Eerst op je gemak ontbijten. Vanochtend staat je huurauto klaar bij het hotel. Even de papieren in orde maken en dan ben je al snel de stad uit. Nog geen …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 70,- p.p.

  • Reken op ca. € 70,- p.p.

Dag 4: Naar Klaipeda (ca. 2,5 uur, ca. 225 km)

Vandaag verder westwaarts naar de Baltische kust. Klaipeda is een sfeervol havenstadje, waar nog veel Duitse invloeden te zien zijn. Breng eerst je bagage naar je hotel en ga dan de stad in voor de lunch. Liever niet te uitgebreid, want daarna is het lekker uitwaaien op de spectaculaire maar niet zware 7 km lange nature trail langs de Baltische kust, die je op eigen houtje makkelijk doet.

Je wandelt door dicht bos, ontdekt een oud fort, bunkers uit WO2 en eindigt bij de 22 m. hoge klif Dutchman’s Cap. Terug in Klaipeda wachten daarna de gezellige biercafé’s. Niet wandelen? Ga dan op zoek naar amber, een prijzig soort barnsteen van fossiele naaldboomhars. Met wat instructie vis je je bijzonder souvenir zo uit zee.

Dag 4: Naar Klaipeda (ca. 2,5 uur, ca. 225 km)

Vandaag verder westwaarts naar de Baltische kust. Klaipeda is een sfeervol havenstadje, waar nog veel Duitse invloeden te zien zijn. Breng eerst je bagage naar je hotel en ga dan …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • vraag je local Hero naar de prijs

  • vraag je local Hero naar de prijs

Dag 5: Verblijf Klaipeda, dagtrip naar de Curonian Spit

Pak vandaag in Klaipeda de ferry naar de overkant, Smiltyne (ca. 20 min. varen). Je bent nu op een bijna 100 km lang en smal (400-4000 m) schiereiland, een unieke, smalle strook bos- en (wandelend) duinlandschap, tevens Unesco National Park dat doorloopt tot Kaliningrad, een maritieme enclave van Rusland.

De eerste 50 km van deze zogenaamde ‘’Curonian Spit’’ zijn Litouws en per auto kun je over de enige weg dus een stuk naar het zuiden rijden. Halverwege, bij het dorpje Juodkrante vind je een 19e eeuwse ambermijn, in de sparrenvallei ligt de ‘’heksenheuvel’’ (openlucht museum met spannende houten beelden) en een reigerkolonie. Tenslotte bereik je Nida met zijn felgekleurde houten huizen.

local Hero

Rust, ruimte, zand en zee en met de hoogste zandduinen van Europa zijn dit onze Waddeneilanden in overtreffende trap. De eindeloze, zo goed als verlaten zandstranden zijn ideaal om te zwemmen, te zonnen en te picknicken (neem de lunch mee in de auto!) Je kunt er trouwens ook voor kiezen de auto achter te laten en het schiereiland per huurfiets te verkennen.

Dag 5: Verblijf Klaipeda, dagtrip naar de Curonian Spit

Pak vandaag in Klaipeda de ferry naar de overkant, Smiltyne (ca. 20 min. varen). Je bent nu op een bijna 100 km lang en smal (400-4000 m) schiereiland, een unieke, …

︿

Dag 6: Fly drive Baltische staten, naar Riga (ca. 4 uur, ca. 320 km)

Op weg naar Riga, de hoofdstad van Letland. Halverwege, na een uurtje of 2 rijden, vlak na de stad Siauliai kun je stoppen bij de heuvel der Kruisen, een bijzonder bedevaartsoord. Sinds 1830 worden hier allerlei kruisen en heiligenbeelden neergezet, het zijn er nu zo’n 55.000!

Een indrukwekkend maar chaotisch symbool voor het onverwoestbare Litouws nationalisme en geloof, want de heuvel werd door de Sovjets drie keer tevergeefs verwoest. Na je bezoek hier is het nog ca. 2 uur rijden naar Riga, de hoofdstad van Letland. In het oude centrum zie je het kasteel van Riga, de kathedraal en St Peters kerk.

Dag 6: Fly drive Baltische staten, naar Riga (ca. 4 uur, ca. 320 km)

Op weg naar Riga, de hoofdstad van Letland. Halverwege, na een uurtje of 2 rijden, vlak na de stad Siauliai kun je stoppen bij de heuvel der Kruisen, een bijzonder …

︿

Dag 7: Verblijf in Riga, strand in Jurmala

Alle tijd om de stad verder te doorkruisen. Niet overslaan: de centrale boeren (ooit Kolchozen) markt, de grootste van Europa en gebouwd met overgebleven onderdelen van oude Zeppelin hangars. Erg druk maar ook erg sfeervol. De smalle gangen staan vol kraampjes met lokale specialiteiten, het handwerk van de boeren uit de omgeving.

Liefhebbers van Art Nouveau weten het Riga Art Nouveau centrum zeker te vinden. Bezoek de dag erop Jumala, een half uurtje rijden. Met zijn beboomde straten met historische houten huizen en 30 km lang Baltische zee strand is Jumala al sinds de jaren ‘30 populair bij veel Litouwers. Slenter langs Jomas street of pak de huurfiets. Je local Hero kan evt. een ‘selfguided’ fietstoer regelen.

Dag 7: Verblijf in Riga, strand in Jurmala

Alle tijd om de stad verder te doorkruisen. Niet overslaan: de centrale boeren (ooit Kolchozen) markt, de grootste van Europa en gebouwd met overgebleven onderdelen van oude Zeppelin hangars. Erg …

︿

Dag 8: Via Sigulda (trekking) naar Tartu (ca. 4 uur, ca. 250 km)

Vandaag weer in de auto staat na een uurtje of ca. 60 km rijden Sigulda op het programma. Dit stadje is uitgangspunt voor een trekking door het Gauja National park, door locals het Zwitserland van Letland genoemd. Op de trail (evt. in te korten door een stukje per kabelbaan) liggen middeleeuwse kasteelruïnes, kliffen, grotten, heuvels, dichte bossen en natuurlijke bronnen.

Daarna reis je door naar universiteitsstad Tartu. De tweede stad van Estland, die aan de Sovjet bouwwoede van de vorige eeuw is ontkomen. Mooie houten huizen en parken waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en een gezellig centrum. Een fijne plek om gewoon wat rond te wandelen en neer te strijken in een van de vele koffietentjes.

local Hero

Buiten de stad vind je hier het Tagurpidi Maja, oftewel het Upside Down huis. De naam zegt genoeg, alles staat op z’n kop. Leuk met kinderen!

Dag 8: Via Sigulda (trekking) naar Tartu (ca. 4 uur, ca. 250 km)

Vandaag weer in de auto staat na een uurtje of ca. 60 km rijden Sigulda op het programma. Dit stadje is uitgangspunt voor een trekking door het Gauja National park, …

︿

Dag 9 - 10: Tartu naar Tallinn, verblijf (ca. 2,5 uur, ca. 200 km)

Na een korte autorit bereik je Tallinn, met zijn oude centrum, kerken, torens en fortificaties een van de meest onderschatte hoofdsteden van Europa, je zult je geen moment vervelen. Maak vast een optionele begeleide stadswandeling en bekijk de stad van boven vanaf de 300 m. hoge tv-toren.

De dag erop start je met een fietstoer door de stad. De fietspaden zijn prima, de af te leggen afstanden beperkt. Je komt ook net buiten het centrum, bij het Kadriorg, het paleis van Peter de Grote, de ruïne van het Pirita klooster en het olympisch centrum. Terug in de tijd? in de 15e eeuwse Epping toren maak je een selfie, omgekleed in een ridderharnas, compleet met wapenuitrusting.

local Hero

Je hotel ligt midden in het centrum en heeft een eigen tuintje. Je kamer is voorzien van badkamer, satelliet-tv, gratis wifi, minibar etc. en ’s ochtends start je de dag met een uitgebreid ontbijtbuffet.

Dag 9 - 10: Tartu naar Tallinn, verblijf (ca. 2,5 uur, ca. 200 km)

Na een korte autorit bereik je Tallinn, met zijn oude centrum, kerken, torens en fortificaties een van de meest onderschatte hoofdsteden van Europa, je zult je geen moment vervelen. Maak …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 50,- per reisgezelschap.

  • Reken op ca. € 50,- per reisgezelschap.

Dag 11: Vertrek Tallinn, terugvlucht naar Amsterdam

In de loop van de dag pak je je bagage weer in en rijd je in 15 min. naar de luchthaven van Tallinn waar je de huurauto inlevert. Daarna stap je op je vlucht naar Amsterdam. Je Baltische staten rondreis zit erop.

Liever je Baltische staten rondreis wat verlengen? Vooral in Vilnius zul je waarschijnlijk tijd te kort komen. Een extra nacht in deze historische stad is aan te raden. Je local Hero kan overigens op verschillende plekken wat extra dagen inplannen. Maak samen met je Local Hero je Baltische staten fly drive op maat.

Dag 11: Vertrek Tallinn, terugvlucht naar Amsterdam

In de loop van de dag pak je je bagage weer in en rijd je in 15 min. naar de luchthaven van Tallinn waar je de huurauto inlevert. Daarna stap …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Giedre

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Baltics: