Curry! “Dat is het eerste dat me te binnen schiet als ik terugdenk aan mijn reis naar Sri Lanka. Het was mijn eerste reis naar Azië én ik houd van lekker eten. Ik had me voorgenomen om volop te gaan genieten van het culinaire deel van de reis. En dát heb ik gedaan.” Reisspecialist Manuela vertelt je in dit blog over al het lekkers dat zij at in Sri Lanka. Curries, kreeft en roti. En natuurlijk dronk ze de beroemde Ceylon thee. Mocht je na het lezen van dit blog trek gekregen hebben… Manuela deelt een recept met je, zodat je zelf aan de slag kunt gaan.
Curry, curry en… curry
Ik had in Nederland al kennis gemaakt met de Indiase keuken en haar curries en daar enorm van genoten, dus mijn verwachtingen waren hoog gespannen….en ik ben zeker niet teleurgesteld. Sri Lankanen eten meestal een combinatie van 3 tot 4 curries tegelijk. Er zijn curries op basis van kip, vis en rundvlees. Ook voor de vegetariërs is er heel veel keus, denk aan de heerlijke dahl en curries op basis van jackfruit, aardappel en pompoen. Al dit heerlijks wordt gegeten met rijst en soms met roti’s (platte broodjes).
Kreeft
Naast mijn eerst trip naar Azië, was het ook de eerste keer dat ik kreeft heb gegeten. Een memorabel moment, waar ik nog regelmatig op terugkijk. Wat was dat heerlijk! In mijn herinnering heb ik nooit meer zo goed kreeft gegeten.
Variatie per streek
Als je door Sri Lanka reist, merk je dat het heel gevarieerd is qua natuur en landschap. Diezelfde variatie zal je ook in de typisch lokale gerechten terugvinden. De regio van Colombo staat bijvoorbeeld bekend om de Kottu Roti. Dit is gehakte roti (platbrood) met groenten of vlees en curry. Dit gerecht is heel populair en verspreid zich nu over heel Sri Lanka.
In de hooglanden kun je Hoppers op de kaart vinden; rijstmeelpannenkoekjes met een krokante rand. Aan de oostkust smul je van de Mutton curry. Jawel, weer een curry, maar nu met lam of geit en wat kruidiger dan in het zuiden.
Thee(plantages)
Maar het heerlijke eten is natuurlijk niet het enige dat je geproefd moet hebben in Sri Lanka. Sri Lanka staat ook bekend om haar theeplantages, denk bijvoorbeeld aan de wereldberoemde Ceylon thee. Sri Lanka is inmiddels een van de grootste thee-exporteurs ter wereld.
Tijdens mijn reis hebben we ook een theeplantage bezocht. Deze plantages liggen vooral in de centrale hooglanden rondom Nuwara Eliya, Ella en Kandy. Verspreid op de heuvels zie je de plukkers tussen de theeplanten staan, terwijl ze de jonge theeblaadjes met de hand oogsten. Een leuke ervaring is en fietstoer door de heuvels waar de theepluksters je graag meer vertellen over hun werk.
Veel thee-fabrieken en plantages bieden rondleidingen aan waarbij je het hele proces kunt zien, van plukken tot drogen, fermenteren en verpakken. Na een proeverij ben ik met flink wat thee in mijn bagage weer vertrokken. Ook meteen een prima souvenir!
High tea en arrack
En zeg je thee, dan zeg je high tea.… tenminste in mijn beleving. Hoewel je het misschien niet zou verwachten op Sri Lanka, is dit een overblijfsel uit de Britse koloniale tijd. Wij hebben in Nuwara Eliya heerlijk genoten van een high tea, met uitzicht over de tuinen van het hotel.
Wil je de avond in een lokale bar afsluiten met een lokale cocktail, dan is deze vaak gemaakt op basis van arrack. Dit is een sterke drank die gedistilleerd wordt uit kokosbloesemsap. Hou je het liever iets lichter, dan is er ook een prima nationaal biertje, ‘Lion Beer’.
Kortom Sri Lanka biedt niet alleen bijzondere natuur en cultuur, maar is ook echt genieten voor de inwendige mens, zeker voor iemand die bij het ontbijt al bedenkt wat ze ’s avonds gaat eten…
Recept Sri Lankaanse Dahl curry
Maak onderstaand recept van Dhal Curry en je krijgt een voorproefje van een heerlijke Sri Lankaanse curry.
Ingrediënten (4 personen)
- 200 g rode linzen (masoor dal)
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 cm verse gember, geraspt
- 1 groene chili (optioneel), in ringetjes
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder (Sri Lankaans, maar normale kerriepoeder mag ook)
- 200 ml kokosmelk
- 1 tomaat, in blokjes
- 1 theelepel mosterdzaad (optioneel maar lekker)
- 1 takje kerrieblaadjes
- 2 eetlepels zonnebloemolie of kokosolie
- zout
Bereiding
- Was de linzen en kook ze ongeveer 15 minuten in 600 ml water met kurkuma en zout.
- Verhit de olie in een aparte pan. Voeg mosterdzaadjes toe, laat ze even ‘poppen’ en voeg de ui, knoflook, gember en kerrieblaadjes toe. Fruit tot de ui zacht en lichtbruin is.
- Voeg de tomaat, kerriepoeder en groene chili toe, bak kort mee.
- Giet het ui-tomaatmengsel bij de linzen, voeg de kokosmelk toe en roer goed. Laat nog 5 minuten zachtjes doorkoken tot alles mooi smeuïg is.
- Maak op smaak met zout, en eventueel wat extra peper of citroensap.
Traditioneel gegeten met gekookte rijst. Naan, roti of kokos-sambal maken het helemaal compleet. Eet smakelijk!
Heb je al trek gekregen?
We snappen het als dit naar meer smaakt. Je onderdompelen in de (eet)cultuur van Sri Lanka kan natuurlijk als je kiest voor één van onze rondreizen. Je local Hero denkt graag met je mee over jouw eigen individuele rondreis Sri Lanka.