Sri Lankaans eten en het goede doel steunen?

Esmee 17 oktober 2019 Sri Lanka Reiservaring, Eten

Hoe combineer je de liefde voor Sri Lanka, de overheerlijke Sir Lankaanse keuken en geld inzamelen voor een goed doel? Reizigers Gré en Ronald doen dit en willen het graag delen.

Na in 2004 de tsunami te hebben overleeft hebben ze besloten elk jaar af te reizen naar Sri Lanka en kleinschalige hulp te verrichten. In het begin bestond dit uit het doneren van catamarans en visnetten, inmiddels hopen ze met hun stichting geld op te kunnen halen voor basale hulp aan de bevolking.

Een van de manieren waarop ze dit doen is met de verkoop van hun Sri Lankaanse kookboekje. Hierdoor wordt lekker eten gecombineerd met het goede doel. Lees hier snel meer over in dit blog!

De tsunami in 2004 heeft veel indruk gemaakt op reizigers Gré en Ronald. Op het Sri Lankaanse strand aan de westkust zijn ze gered maar dit heeft wel grote impact op hen achtergelaten. Begrijpelijk natuurlijk.

Met de stichting Nika Lanka proberen Gré en Ronald geld op te halen om de lokale bevolking te ondersteunen met het herstellen van hun prachtige land. Zo wordt dit geld onder andere besteed aan nieuwe matrassen, sanitair, ver/aanbouw van kookvoorzieningen, hulp aan scholen en ouderenhuizen.

Hun jaarlijkse reis en verblijf in Sri Lanka betalen ze zelf. Op deze manier zorgen ze ervoor dat elke donatie in Sri Lanka aankomt. Na hun bezoek krijgen alle donateurs foto’s van waar het gedoneerde geld is terechtgekomen.

Gré en Ronald vertellen: 

"Tijdens onze bezoeken spreken wij vaak Nederlandse reizigers die genieten van de schoonheid van Sri Lanka en vooral ook van de Sri Lankaanse keuken en hier wilden we wat mee! Zo hebben we dan ook een paar jaar geleden een Nederlands kookboekje uitgebracht met de lekkerste Sri Lankaanse gerechten uit de Sri Lankaanse keuken." 

Het motto van de Sri Lankaanse keuken: vers, vers en vers

"Alles komt vers uit de zee of van het land. De meest exotische vissen worden gevangen, groente en fruit groeit overal. En de kokosnoot, die in bijna elk gerecht voorkomt, groeit overal. En de groene rijst sawa’s bepalen voor een groot gedeelte het landschap. De markten zijn dan ook een genot om te bezoeken en te ervaren.

Rijst is het belangrijkste onderdeel van de Sri Lankaanse maaltijd. Hierbij worden tussen de 5 en 10 currygerechten geserveerd. Deze currygerechten bestaan uit vis, rundvlees, kip, ei, groente en fruit.

Curry, afgeleid van het Tamil woord kari, betekent mengsel van kruiden en specerijeren waarmee de vlees-, vis- en groentegerechten worden bereid.

Sommige curries zijn heet en andere zijn milder van smaak. De smaak van al deze curries komt tot stand door het combinatie van vele kruiden. De veelal in Nederland bekende knorr-sauzen en mixen worden in Sri Lanka niet gebruikt.

Curries worden op smaak gebracht met een groot aantal ingrediënten: chilipepertjes, koriander, komijn, kardemon, kurkuma, mosterdzaad, kaneel, uien, peper, gember, knoflook, komijn, kokos (geraspte kokos & kokosmelk)."

Het Sri Lankaanse kookboekje

"Tijdens onze vele bezoeken aan Sri Lanka hebben wij bij onze vrienden genoten van de Sri Lankaanse keuken en vaak samen met ze gekookt. Van vrienden hebben wij veel recepten gekregen, zodat wij ook in Nederland Sri Lankaans kunnen eten. Deze recepten hebben wij soms iets aangepast aan het assortiment van de  Nederlandse supermarkten. Alle ingrediënten zijn goed verkrijgbaar en de bereidingswijze van de gerechten is niet moeilijk.

Zo ontstond het idee om deze recepten te bundelen het resultaat is een boekje met meer dan 30 Sri Lankaanse recepten en even zoveel kleurenfoto’s van Sri Lanka. Het kookboekje is nog steeds te koop en de gehele opbrengst van dit kookboek komt ten goede aan onze stichting Nika Lanka."

Wil jij bijdragen aan dit goede doel? Kijk eens op de website van de stichting Nika Lanka en bestel het kookboekje!

Eet smakelijk!

Namens Nika Lanka, Gré & Ronald

Terug naar overzicht