ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Wat maakt Madagaskar bijzonder?

Eline 4 oktober 2022 Madagaskar Reistips

Het is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij een vakantie in Afrika, maar het is er zeker eentje voor op je must-visit lijstje: een rondreis Madagaskar. Baan je een weg door indrukwekkende regenwouden, spot talloze bijzondere dieren en snorkel boven kleurrijke riffen bij tropische eilandjes. Dit Afrikaanse eiland heeft een unieke flora en fauna, die je nergens anders ter wereld gaat vinden.

Nog niet overtuigd? Wij geven je 4 redenen voor jouw rondreis Madagaskar.

#1 Unieke natuur

Doordat Madagaskar niet aan het vasteland zit, heeft het een eigen flora en fauna ontwikkeld die je nergens anders vindt. De ongerepte regenwouden in combinatie met vulkanische gebergten bieden unieke plekjes voor je rondreis Madagaskar. Het eiland staat vol met orchideeën, cactussen, aloë’s en Baobabs. Wat? Ja, Baobabs!

Het klinkt niet alleen grappig, het ziet er ook grappig uit: de Baobabs. Metershoge dikke stammen, om helemaal bovenaan een paar kleine blaadjes te laten zien. Ze lijken wel op de kop te staan. Je komt er niet zomaar, de weg ernaartoe is al net zo bijzonder. Maak een jeeptour vanuit Morondava, dwars door het Tsingy National Park. Hier dwaal je door de kalkrotsspitsen en grotten en spot je allerlei exotische planten en dieren. Dan kom je uit bij de Baobab Alley, uniek in de wereld en misschien wel de bekendste trekpleister van Madagaskar.

Een andere bekende (en unieke) plant van Madagaskar is de reizigersboom: een stam met een bundel zeer grote bladeren, in twee bundels. Het doet denken aan een vlakke waaier. De boom wordt tot 30 meter hoog, met lange, ingescheurde bladeren. Deze spot je overal tijdens je rondreis Madagaskar.

#2 Unieke dieren

Ook het dierenrijk heeft in isolatie zijn gang kunnen gaan en biedt een grote verscheidenheid aan bijzondere dieren. Vele dieren zijn enkel en alleen op dit eiland te vinden. Zo spot je de fossa, het grootste roofdier ter wereld. Maar ook de lemuren: deze halfapen zijn alleen in Madagaskar te vinden. Deze aapjes zijn in Tsingy te vinden, maar je kunt ook op een speciale lemuren safari met een lokale gids. De bekendste halfaap is de Indri, die wel 80 jaar oud kan worden. Deze vind je in het Nationale Park Perinet. Dit park zit ook vol met andere maki’s, diadeem-sifaka's (lemuur), en de grootste kameleons ter wereld.

Andere bekende inwoners van Madagaskar zijn kameleons en gekko’s. En niet zomaar een gekko: de Madagascar Daggekko, met felle kleuren en rode vlekken. Deze is iets makkelijker te spotten dan de kameleon, die zijn schudkleur aanpast aan de omgeving. Zoals de naam al zegt: ook dit dier komt alleen voor in Madagaskar.

Ook de onderwaterwereld is een paradijs voor dierenliefhebbers: het water zit vol met tropische vissen, enorme mantaroggen en nieuwsgierige schildpadden. In de diepere water zwemmen ook walvissen, die je kan spotten voor de kust van Ile Sainte Marie.

#3 De lokale bevolking

Zulke gastvrijheid heb je nog nooit meegemaakt. Bij de eerste stappen op het eiland merk je het meteen: kinderen rennen vrolijk naar je toe en de locals begroeten je allemaal persoonlijk. De cultuur is gemixt tussen 18 etnische groepen met tradities die zowel een Afrikaanse als Aziatische afkomst hebben. Door de geïsoleerde ligging van Madagaskar is ook de cultuur ontwikkeld tot iets unieks, wat je eigenlijk gewoon moet mee maken. De meeste Malagassiërs wonen in grote families op het platteland, grotendeels zelfvoorzienend. De enige grote stad in Madagaskar is de hoofdstad Antananarivo.

Onze tip: verblijf tijdens je rondreis Madagaskar in een homestay, een overnachting bij een Malagassische familie. Geniet samen van de verrassende Malagassische keuken, beïnvloed door de Chinese en Franse keuken en luister naar alle uitgebreide verhalen van de locals. Er zijn ontelbaar veel kleine dorpjes tussen de rijstvelden en bergen, die je graag verwelkomen. Kortom, meet the local. Hier vind je ook andere tips om de Malagassiërs te ontmoeten.

#4 Strandbestemming Madagaskar

Niet uniek, maar wel ideaal voor de afsluiting van je rondreis Madagaskar: de eilanden voor de kust. Tussen het Afrikaanse vasteland en Madagaskar, liggen vele onbewoonde eilandjes met witte stranden en een azuurblauwe zee. Het echte, nog ongerepte, bounty gevoel.

Sluit je rondreis Madagaskar af in Nosy Bé, een fijne strandbestemming. Vanuit Nosy Bé maak je een boottrip langs de onbewoonde droomeilanden en snorkel je door de heldere onderwaterwereld. Hier kan je ook een tour maken langs de suikerrietplantages en kruidentuinen van Madagaskar. Een andere (minder bekende) strandbestemming in Madagaskar is Ile Sainte Marie, wat erg geschikt is voor duiken of snorkelen. Je vindt hier niet alleen dieren onder water, maar ook talloze scheepswrakken.

Rondreis Madagaskar

Helemaal overtuigd? Neem contact op met onze local Hero voor hulp bij het plannen van je rondreis Madagaskar. Of bekijk vast onze voorbeeldreizen Madagaskar.

 

 

Terug naar overzicht