ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

De meest gestelde vragen over Madagaskar

Maureen 12 februari 2020 Madagaskar Reistips, Beste reistijd

Madagaskar, waar ligt dat eigenlijk? Mocht jij je dit afvragen, dan ben je niet de enige. Wij zullen even helpen: Madagaskar is een eiland ten oosten van Mozambique en hoort bij Afrika. Officieel heet het; de Republiek Madagaskar, maar wij noemen het gewoon Madagaskar. De hoofdstad van Madagaskar is Antananarivo en ligt in het midden van dit bijna 600 duizend vierkante kilometer grote eiland.

Madagaskar blijft voor veel mensen nog een onbekend land. Daarom beantwoorden wij in deze blog de meest gestelde vragen over Madagaskar, zodat jij straks goed voorbereid jouw Madagaskar reis kan gaan maken.

Wat is de beste reistijd voor Madagaskar?

Het regenseizoen in Madagaskar gaat in december van start en duurt ongeveer tot maart. Tussen januari en begin maart is de kans op een cycloon aanwezig, dit kan vooral voorkomen in het oosten van Madagaskar. In deze maanden raden wij dan ook niet aan om naar Madagaskar te gaan, omdat er veel wegen onbegaanbaar zijn en sommige nationale parken gesloten. De hoeveelheid regen die in deze periode valt is verschillend en hangt af van waar op Madagaskar je bent. Het zuidwesten van Madagaskar heeft een droog klimaat en daarom regent het er ook heel weinig. Dit is ook de plek waar je uitgestrekte savannes vindt. Daarentegen valt er in het noorden en oosten van Madagaskar meer regen, in het oosten is ook het regenwoud te vinden, wat betekent dat er hier elke dag kans is op een bui.

In maart stopt het regenseizoen en verandert Madagaskar in een groene oase. Tussen april en december is dan ook de beste tijd om naar Madagaskar te reizen. Waar je in mei kunt genieten van de mooie rijstvelden, zijn de flora en fauna van september tot november op hun best. Maar ondanks het regenseizoen blijft de route van Tana naar Tulear het hele jaar door een aanrader!

Wat is er te zien en wat is er te doen op Madagaskar?

Madagaskar is niet zoals andere Afrikaanse landen, op Madagaskar zijn veel invloeden vanuit zowel Azië als Afrika te vinden. De Aziatische invloeden zie je aan de rijstvelden en de riksja’s, waar de Afrikaanse kant weer meer opvalt door de uitbundigheid en het bijgeloof dat veel Afrikanen kennen. Deze gemixte cultuur maakt Madagaskar erg bijzonder en een land zoals je nergens anders vindt. Maar ook door de geïsoleerde ligging van Madagaskar is veel flora en fauna nergens anders te vinden. Zoals bijvoorbeeld de lemuren, oftewel halfapen of maki’s, en de baobab bomen, Die bomen die met hun wortels de lucht in lijken te steken.

Hoe je het beste over Madagaskar kunt reizen?

Met een huurauto en een Engels sprekende chauffeur. De wegen op Madagaskar bestaan meestal maar uit twee banen en zijn smal, meestal wel geasfalteerd maar met best wel wat gaten erin. Daarbij ook nog veel bochten en hoogteverschil. Gemiddeld haal je niet meer dan 40 km per uur, dus je bent ook met de korte afstanden vrij lang onderweg. Maar dat is dan ook wel de charme van Madagaskar.

Zoals je net al las is Madagaskar de thuishaven voor de lemuren. Tijdens een ‘zoek de lemuren safari’ ga je op zoek gaan naar deze grappige dieren en wie weet, misschien vindt je King Julian wel ;) (je weet wel, van die film Madagaskar)

Waar moet ik nog meer aan denken voor vertrek?

Visum? Jazaker! Voordat je reis naar Madagaskar van start gaat is het handig om te weten dat je een visum nodig hebt om het land in te komen. Dat geldt voor zowel Nederlandse als Belgische reizigers. Het visum dat maximaal 30 dagen geldig is kost ongeveer €24 plus €10 voor een toeristenvignet. Dit visum koop je bij aankomst op de luchthaven van Tana. Maar je moet uiterlijk 72 uur van tevoren een elektronische toestemming aanvragen om het land binnen te mogen reizen. Uiteraard kan je ook een visum aanvragen voor 60 tot 90 dagen.

En vaccinaties? Nee die zijn niet verplicht in Madagaskar, maar aangeraden worden wel vaccinaties tegen DTP en hepatitis A. Het beste is om je minstens 6 weken tevoren te laten adviseren door de GGD of check even de website van het LCR, Landelijk Coördinatie centrum Reizigers. Ook komt op Madagaskar de malariamug voor. Het verschilt wel per streek, in hoger gelegen gebieden en in de winter (onze zomer) is het risico op deze mug minder. Maar draag zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET

Klaar om je reis naar Madagaskar te boeken?

Wordt jouw volgende vakantiebestemming Madagaskar? Goed idee! Check een van onze voorbeeldreizen Madagaskar of stel je eigen Madagaskar reis samen, dit kan allebei met behulp van onze Madagaskar reisexpert. Hij woont in Madagaskar en weet alles van en over het eiland. Hij helpt je graag met het uitzoeken van jouw perfecte Madagaskar reis.

Terug naar overzicht