Goedkoop vliegen naar Madagaskar

Lotte 6 september 2019 Madagaskar Reistips

Gefeliciteerd! Je hebt besloten een rondreis Madagaskar te maken. Op vakantie naar een nog nauwelijks bezocht eiland met dicht regenwoud, machtige baobabs en zeldzame dieren op land en in de zee. Maar voordelig vliegen naar Madagaskar? Kan dat? En hoe overbrug je de afstanden ter plaatse?

Een retourtje Antananarivo

Antananarivo, ofwel gewoon Tana, is de hoofdstad van Madagaskar. Tot zo’n 3 jaar geleden waren Air France en de nationale airline Air Madagaskar de enige maatschappijen die vanuit Europa direct op Madagaskar vlogen. Lang hielden zij elkaar de hand boven het hoofd en de prijzen bleven ver boven de € 1000,-. Wilde je in juli of augustus, dan moest je wel € 1600,- tot € 1700,-  euro uitgeven.

Gelukkig is er het een en ander veranderd: Turkish Airlines en Ethiopian Airlines vliegen sinds een jaar of drie ook op Madagaskar. Al was er het eerste jaar nauwelijks prijsverschil, de laatste jaren worden vluchten naar Madagaskar betaalbaar. Ben je er vroeg genoeg bij dan lukt het wel om (ruim) onder de € 1000,- een retourticket te boeken.

KLM Werelddeal weken

Sinds een aantal jaar doet Madagaskar als bestemming mee aan de KLM ‘’Werelddeal’’ weken. Tijdens deze actie kun je al tickets naar Madagascar bemachtigen vanaf € 580,-. Meestal in januari en september maar een vast tijdstip of vaste week is er niet. Tegenwoordig starten de werelddeal weken soms weken eerder, de vliegsites goed in de gaten houden dus.

Lokaal vliegen in Madagaskar

Madagaskar is groot, héél groot. Met 587.000 km2 oppervlakte is het zelfs het vierde grootste eiland ter wereld! Op een Madagaskar rondreis wil je doorgaans veel zien en zit je daarom veel in de auto. Maar zonder lokaal vliegen gaat het niet. In bijna alle slim opgezette routes zitten wel 1 of meer lokale vluchten.

Air Madagascar: Air Madagaskar was lang de enige maatschappij die binnenlandse vluchten in Madagaskar uit mocht voeren. Dat heeft nog steeds gevolgen voor de prijzen die, zeker in vergelijking met andere landen, hoog zijn: zo tussen de € 190,- en € 270,- per persoon.  Air Madagaskar richt zich vooral op de wat ‘grotere’ steden van Madagaskar zoals Toliara, Toamasina, Majunga, Antsiranana, Sambava, Nosy-Be.

Madagasikara Airways: Sinds 26 oktober 2015 is er een tweede maatschappij bijgekomen: Madagasikara Airways. Zij bieden alleen vluchten aan vanaf de hoofdstad Antananarivo naar Tamatave en Sainte Marie. Het slechte nieuws: hun tarieven liggen zelfs nog hoger, dus echte concurrentie is er nog steeds niet. Gezien de grote afstanden op Madagaskar zal transport, of het nu per vliegtuig, auto of boot is, altijd een flink deel van je budget uitmaken.

3 Tips voor je je reis naar Madagaskar gaat boeken:

  • De eerste, meest belangrijke tip: plan je reis naar Madagaskar ver van tevoren. Een grote kans op voordelige tickets en, ook fijn, langer voorpret en tijd om je samen met Verotiana, onze Local Hero van Madagaskar, voor te bereiden op al het moois van Madagaskar. 
  • Houd altijd alle acties in de gaten van deze maatschappijen. Vooral de Werelddeal weken van KLM! Met tickets naar Madagaskar (vaak Amsterdam – Parijs - Antananarivo) vanaf €580,-.
  • Nog een tip die niet veel mensen weten: Kenia Airways (over Nairobi), Air Mauritius (Over Port Louis) en Air Austral (Over de Reunion) vliegen ook op de bestemming Madagaskar. Als je goed onderzoek doet kunnen hier ook goedkopere vluchten voor jou bij zitten.

Daarbij kan Madagaskar reisspecialist Verotiana het reisschema perfect aanpassen op je geboekte vluchten. Geef ze daarom zo snel mogelijk aan haar door zodat ze voor je aan de slag kan.

Tenslotte

Overal waar toeristen komen, raakt de bevolking gemotiveerd om de flora en de fauna te beschermen, een flinke opgave in Madagaskar, toch een van de armste landen van Afrika. Hoewel het land qua aantallen reizigers nog in de kinderschoenen staat, heeft het toerisme een enorme positieve invloed en maak je ook in ‘’schoolfrans’’ al snel contact met de locals.

Terug naar overzicht