ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Reiziger Gerben aan ’t woord: ‘Costa Rica met een local touch’

Esmee 4 november 2019 Costa Rica Reiservaring

Samen met zijn gezin heeft reiziger Gerben al een hoop van de wereld mogen zien, maar Costa Rica komt met stip binnen in hun top 3. De natuur, aardige en relaxte locals, en de enorme diversiteit aan wildlife maken Costa Rica echt een geweldige bestemming voor een rondreis. Een van de leukste gebeurtenissen tijdens Gerben’s Costa Rica reis was toch wel hun ontmoeting met tourguide Alvaro. Waarom? Hij vertelt het je in dit blog:

Alvaro Sanchez; Costa Ricaanse flora en fauna expert en … een hele aardige vent !

Gerben: “Op de pier van Goshen Dock (Barra de Pacuara) worden we verwelkomd door Alvaro. Een klein mannetje, maar wel iemand die gelijk gezag uitstraalt. Hij begeleidt ons tijdens de boottocht naar de Lirio Lodge, een afgelegen accommodatie midden in de jungle. Alvaro blijkt ook onze gids te zijn bij de twee tours die we vanuit de Lirio Lodge gaan maken.”

The less you walk, the more you see

“Al bij de 1e jungletour raken we onder de indruk van de enorme kennis die deze man heeft van de Costa Ricaanse flora en fauna. In perfect Engels vertelt hij over alles wat er in de jungle te zien is. Hij heeft ook een succesvolle strategie om dieren te spotten, ja: “the less you walk, the more you see”. Hij staat veel stil, kijkt en … luistert. Binnen no time spotten we de mooiste gifkikkertjes, sprinkhanen, een luiaard, een paar toekans en twee soorten apen. Natuurlijk doen we allemaal ons best om ook iets als eerste te spotten, maar toch is het weer Alvaro die letterlijk en figuurlijk dé vette hoofdprijs spot! De rest van de groep was er al op 1 meter afstand langs gelopen, maar Alvaro ziet vlak naast het pad een kleine schittering … een vette boa constrictor van 3 meter lang glijdt statig over de grond. Wauw!!”

“Diezelfde avond raak ik met Alvaro in gesprek. Hij is 40 jaar oud, vrijgezel en woont helemaal aan de andere kant van Costa Rica, in El Roble (Puntarenas). Hij is eigenlijk een zzp-er die zichzelf verhuurt als gids aan accommodaties die van zijn diensten gebruik willen maken. Als ik aangeef welke parken we nog willen bezoeken, overlaadt hij me met handige en slimme tips. Waar kun je het beste je auto parkeren bij het Manual Antonio National Park, willen we daar de beste “spotting guide” of zoeken we juist een “information guide” en voor het whale-watchen in Uvita kan hij wel een mooie family deal regelen. Hij geeft me telefoonnummers van de beste local’s in Costa Rica. Het toeval wil dat hij een week later weer naar huis reist, omdat hij daar een opdracht heeft. Dat is toevallig … dan zitten wij ook aan de Pacific Coast, vlakbij het Carara National Park. De afspraak is snel gemaakt; wij spreken af dat Alvaro daar onze privégids zal zijn.” “We krijgen waar voor ons geld; we gaan al een uur voor opening van het Carara National Park eerst naar het strand van Tárcoles en spotten een grote verscheidenheid aan vogels, waaronder een hele zwerm papegaaien. Het Carara National Park is leuk, maar we krijgen daar niet écht het jungle-gevoel. Het park is aan de kleine kant en de paden zijn té mooi aangelegd. Gelukkig weet Alvaro nog een mooi stuk ongerepte jungle vlak buiten het park. Zijn credo “the less you walk, the more you see” werkt weer; apen, luiaards en toekans.”

Lokale held Alvaro

“De rest van de vakantie hebben we nog een paar keer app-contact met Alvaro, wat een aardige vent! Als Alvaro aangeeft dat hij graag een eigen website zou willen hebben, moet ik gelijk aan mijn nichtje denken die websites maakt. Die is er snel voor te porren om deze local te helpen. Als ik het aan Alvaro vertel, is hij even sprakeloos.

Al met al wat het een hele gave ervaring met herinneringen die altijd bij zullen blijven. Alvaro was voor ons echt een lokale held. Net als onze Local Hero Wil.

Ook leuk, onze ontmoeting met Alvaro kan je ook terug vinden op de local stories pagina van Local Hero Travel.”

Ook zo’n Costa Rica reis met local touch?

Ben je al enthousiast geworden door dit verhaal? Lees hoe je je eigen Costa Rica reis een lokaal tintje kunt geven: ‘Je Costa Rica reis nog leuker’. Wil is onze reisspecialist in Costa Rica en helpt je graag met het samenstellen van een Costa Rica rondreis op maat. Slaap in de Lirio Lodge en ontmoet ook locals als Alvaro.

Wist je dat je ook lokaal en kleinschalig kunt verblijven in boetiekhotels? Verzorgd, comfortabel, maar ook helemaal in de sfeer van het land. Bekijk onze boetiekreis Costa Rica.

Terug naar overzicht