Peru tips volgens Felice van Rugzak vol Reizen

Veerle 28 september 2017 Peru Interview

Dat we reistips van locals vragen en delen, dat is logisch. Maar reizigers zelf hebben ook veel tips, sommigen schrijven hierover hun eigen blog. Zo ook Felice ze schrijft over haar reizen op haar blog "Rugzak vol Reizen". Wij vragen haar reistips voor Peru, maar maken ook graag kennis met haar zelf en haar blog. Zie hier ons interview: 


1) 
We beginnen met een dilemma:  alleen reizen met de spullen die je aanhebt, óf altijd met een rugzak van 25 kilo rond slepen?

25 kilo meeslepen! Alhoewel, dat is best veel? Maar alsnog zou ik kiezen voor de 2e optie. Je hebt al bijna niets bij je tijdens het reizen en dan zijn die paar persoonlijke spullen toch wel fijn. En daarnaast MOETEN mijn camera en lenzen mee! Oh en bikini, slippers en hikeschoenen niet te vergeten!

2) We kennen jou van je blog Rugzak vol reizen, maar het is eventjes stil geweest. Waarom?

Mijn ogen waren het niet eens met mijn hoeveelheid computergebruik. Dus vond de oogarts het een goed idee dat ik de computer een tijdje alleen voor het werk gebruikte. Ook slokte mijn zoektocht naar een baan in Buenos Aires veel tijd op. Gelukkig heb ik nu weer een manier gevonden om dingen te combineren. Dus back to business!  

3) Je bent op rondreis in Zuid-Amerika en nu in Argentinië, wat zijn je plannen? Rondreizen of langere tijd op één plek blijven?

Na in 2016 twee maanden reisbegeleiding te zijn geweest in Peru en vijf maanden door Zuid-Amerika te hebben gereisd, heb ik de sprong in het diepe gewaagd en besloot ik er te gaan wonen. Ik koos voor een van mijn favoriete landen, Colombia. Het plan was om er de komende jaren te blijven. Ik heb er de afgelopen maanden met veel plezier gewoond. Alles veranderde toen ik verliefd werd op een Colombiaan die naar Argentinië verhuisde voor werk. Na een aantal maanden lange afstandsrelatie werden de plannen gewijzigd en verhuisde ik van Bogota naar Buenos Aires. Een nieuw groot avontuur, want nu is Buenos Aires voor de komende maanden mijn nieuwe thuis.    

4) Wat is het allerleukste dat je tot nu toe hebt meegemaakt op reis?

In de top 5 gaafste dingen op reis staat het werken op een zeilboot tussen Panama en Colombia. Een maand lang voer ik 5 dagen heen en 5 dagen terug tussen de twee landen en de San Blas eilanden. De 35-40 uren op open zee waren vaak heftig. Hoge golven die over de boot sloegen en uren lang enkel water, water en nog eens water te zien. Eenmaal aangekomen bij de San Blas eilanden was het elke ochtend wakker worden in een stukje paradijs op aarde. Lees: palmbomen, witte stranden en helder blauw water. Op de boot kookte ik voor 20 passagiers en maakte de boot klaar voor een nieuwe groep. Daarnaast snorkelde ik tussen de vissen, kayakte om de eilandjes en las een boek in een opblaasband dobberend op het water. Heaven on earth!

5) Wat zou je aanraden aan de lezers om zeker te gaan doen in Peru? (en staat niet in onze Peru top 5)

Een trekking bij Huaraz! Het is een beetje off-route wanneer je de highlights van Peru bezoekt, maar wauw wat een prachtig bergachtig gebied is dit! Het dorp zelf ligt op 3000 meter hoogte en de omliggende bergen zijn zelfs wel 5000 meter hoog. Je kunt er fantastisch mooie hikes maken van één of meerdere dagen. Ik vond de Santa Cruz trekking absoluut de moeite waard! Het is kan voor sommige mensen een pittige wandeling zijn vanwege de hoogte (bijna 4900m), maar de besneeuwde bergtoppen met blauwe meren maken veel goed.   

6) Heb je tips voor lekkerste restaurants in Peru?

Peru heeft een van de beste keukens van Zuid-Amerika. In Lima kun je dan ook erg goede restaurants vinden, zoals ‘Central’. Dit restaurant heeft al een aantal keer in de top 50 beste restaurants ter wereld gestaan. Als je niet hebt kunnen reserveren voor het 13 gangen diner, kun je soms alsnog zonder reservering terecht aan de bar waar je verschillende speciale gerechten van de kaart kunt proberen. Geheim van de chef ;)  

7) De meeste mensen in Peru volgen dezelfde route (Lima-Arequipa-Colca-Puno-Cusco-Aguas Calientes-Lima). Hoe zou jij van de gebaande paden reizen? 

Het noordelijk gedeelte van Peru bezoeken! Daar vind je de besneeuwde bergtoppen bij Huaraz om te hiken en nog noordelijker de uitgestrekte stranden van Mancora om te zwemmen, iets wat ten zuiden van Lima niet meer mogelijk is. Er is er zijn nog veel meer interessante bezienswaardigheden zoals de pre-inca opgravingen van Kuelap en de piramides van Túcume. Voor veel mensen is het noorden van Peru onbekend terrein, maar juist daardoor minder toeristisch dan de ‘standaard’ route.   

8) Heb je een mooie/gezellige foto van jezelf met een local? Kun je het verhaal hierbij vertellen?

Toen ik reisbegeleiding was in Peru sliep ik en de groep een nacht in een ‘home stay’ op het eilandje Amantani gelegen in het Titicaca meer. Bij de familie op de foto (onderaan rechtst) verbleef ik de allereerste keer. Ze ontvingen ons met open armen, zette een traditioneel gerecht op tafel en beantwoorde alle vragen die we hadden. Toen ik de 2e keer op het eiland kwam verbleef ik in een ander gastgezin. Zij zouden ons die avond naar een andere familie brengen waar een feest was gepland met traditionele Peruaanse muziek en iedereen in klederdracht. Verrassend genoeg bleek dat bij het huis te zijn van de familie waar ik een maand ervoor was geweest. Wederom een hartelijk ontvangst. De vader des huizes heeft me die avond traditionele Peruaanse dansen rondom het kampvuur geleerd!  


Wil je ook een rondreis maken door Peru? Laat je dan helpen door Carmen, onze local Hero. Zij is dé lokale reisexpert en weet jouw Peru rondreis op maat in elkaar te zetten, ook als je een eigen route in gedachte hebt! 

Terug naar overzicht