Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Rondreis Argentinië: 5 redenen voor een bezoek aan Salta

Stef 10 augustus 2022 Argentinië Reistips

Je bent je rondreis door Argentinië aan het voorbereiden en je weet nog niet goed welke route je gaan nemen. Wel of niet naar Salta? Wij zeggen volmondig: "ja!", maar waarom? Dat vertelt Cynthia, onze lokale Argentinië reisexpert. Zij woont en werkt op deze bestemming.

Rijke historie

Salta werd gesticht rond 1580 en was zo’n 200 jaar Peruaans. Pas na een verwoestende oorlog werd het Argentijns. Salta is nog niet overspoeld door het toerisme en als best bewaarde koloniale stadje van het land precies dát wat je je daarbij voorstelt: smalle, hobbelige straatjes, schaduwrijke pleintjes, verborgen musea en pompeuze kerken, zoals de Cabildo kathedraal en de neoklassieke San Francisco kerk. Ook de Inca’s lieten hun sporen na: in 1999 vond men in de krater van de Llullaillaco vulkaan drie bevroren kindermummies. Je kunt ze zien in het MAAM museum (let op: gesloten op maandag).

Heerlijk klimaat

Salta ligt op 1200 meter hoogte in de door bergpieken omgeven Lerma vallei. De beschutte ligging geeft de stad, net als Arequipa in Peru, een soort microklimaat. Het grootste deel van het jaar is het lente: van april t/m eind september is het zonnig met een aangename 20-25 ˚C en valt er nauwelijks regen. Hoe mooi kun je het als reiziger hebben? Toch is de vallei ook groen: als het regent valt die in grote hoeveelheden en dan vooral in januari en februari, dus die maanden kun je beter overslaan.

Local Argentinië

Kom je van het Boliviaanse hoogland dan is Salta een verademing; het is er warmer, westerser, het eten is lekkerder en er is meer te doen. Maar ook als je uit Patagonië komt, is een verblijf een verademing. Er zijn genoeg restaurants, barretjes en gezellige zgn. ‘peñas’ waar je met de locals uit je dak kunt gaan. Waar Argentijnen een mix zijn van Zuid Amerikaans en Europees bloed, hebben de mensen hier meer Peruaanse / Boliviaanse trekken. Zoals alle hooglanders zijn ze wat stug maar als je ze leert kennen zijn er geen vriendelijker en gastvrijer Argentijnen dan juist hier in Salta.

Afwisselende omgeving

Niets verbiedt je om buiten de stad te gaan kijken: zeker doen want de omgeving is spectaculair. Huur een auto (heel gewoon en bij 4 personen net zo duur als de bus) en ga er op uit. De vallei is vruchtbaar. Naast suiker, tabak en bananen is dit ook een belangrijk wijngebied: overal zie je wijngaarden, vooral rond Cafayate, een dorpje op ca. 200 km van Salta. Ruiger kan ook: de woestijnkloven El Torro en Cafayate, de zoutmeren van Salina Grandes op 4700 m. hoogte, bergdorpjes als Purmamarca en Humahuaca en de subtropische bossen in het Finca El Rey National Park. De meest reizigers combineren Salta met Cafayate en Cachi, een trip van een dag of 5-6.

De wolken trein

Als spoorwegliefhebber of treinfanaat, heb je 50 euro nog nooit zo goed besteed: een kaartje om 170 km lang ofwel zo’n tien uur te sporen door de Andes. Geweldig uitzicht en gelijk de hoogte in, van Salta, op ca. 1200 meter naar een adembenemende 4500 meter. Geen wonder dat locals dit de Trein naar de Wolken (Tren a las Nubes) noemen. Wel tevoren plannen, want de trein rijdt niet het hele jaar door. Ben je meer praktisch ingesteld dan is het handiger om de huurauto te nemen: geen vertragingen, je route en uitzicht zijn niet veel anders en je kunt een alternatieve weg terug nemen.

Tenslotte..

Als je vanuit Bolivia komt of naar de watervallen van Foz de Iguazu wilt, dan sla je Salta niet over. Maar ook als je wat extra’s moet uitgeven voor een vliegticket vanuit Buenos Aires, dan is dat het geld en de tijd meer dan waard. Salta, ‘de mooie’, ofwel La Linda zoals ze hier zeggen, laat zich niet zomaar veroveren, je moet er wat voor doen. Maar ben je er eenmaal, dan zal ze je betoveren met haar schoonheid.

Meer info?

Plan je rondreis Argentinië rechtstreeks met Cynthia, de local Hero en reisspecialist voor Argentinië.

Terug naar overzicht