Tips voor het boeken van de goedkoopste vlucht

Veerle 17 juli 2017 Reistips

Je bent eruit waar je naartoe gaat op vakantie, maar nu het volgende probleem. Hoe vind je de beste en goedkoopste vlucht? Voordat je uren gaat zoeken heb ik hier een aantal tips voor je, die je hopelijk verder helpen om sneller de juiste vlucht te vinden.

1) De beste vluchten vergelijkingssites:
Je kunt natuurlijk direct bij de luchtvaartmaatschappijen zelf kijken en een vlucht zoeken, maar op vergelijkingssites zie je direct waar je de vlucht het goedkoopste boekt. Kijk bijvoorbeeld op sites als: Skyscanner, Momondo en Kayak. Deze kun je dan vergelijken met boekingssites als CheapTickets, Expedia en WTC. Ik raad je aan om minstens vier websites met elkaar te vergelijken, omdat er veel prijsverschillen zijn. Erachter welke luchtvaartmaatschappij het goedkoopste is? Controleer dan de bijkomende boekingskosten, tegenwoordig moeten de sites deze kosten vooraf kenbaar maken. Hierdoor is het direct boeken bij de juiste luchtvaartmaatschappij dan weer goedkoper dan via een boekingssite.

2) Wees flexibel in je dagen en route:
Niet voor iedereen even makkelijk, maar wel het beste voor de goedkoopste vlucht. Wees flexibel in je vertrekdata en -tijden, soms kan een dag eerder of later goedkoper zijn. Vliegen op een dinsdag of woensdag schijnt het goedkoopste te zijn en vertrek op zaterdag het duurste.  Of vlieg ’s middags in plaats van ’s ochtends, om zakenreizigers te omzeilen. Ook handig om vanaf meerdere luchthavens te kijken. Woon je bijvoorbeeld net als ik in het Oosten van het land? Dan kan vertrekken vanaf Düsseldorf voordeliger zijn dan vanaf Schiphol en dit heeft dezelfde reisafstand. Ook in het land van bestemming zijn soms meerdere luchthavens waarop je kan vliegen en kan vergelijken. En kijk ook naar vluchten met een overstap, die zijn vaak goedkoper dan directe vluchten.

3) Vluchten met elkaar combineren:
Oftewel, niet heen en terug op dezelfde luchthaven. Tijdens een rondreis heb je sowieso vaak dat je terugvlucht vanaf een andere luchthaven handiger is, maar heen vanaf Brussel en terug op Düsseldorf kan bijvoorbeeld ook schelen in de centen. Dit heten “open jaw” tickets en zijn tegenwoordig makkelijk te vinden op vergelijkings- en boekingssites. Kies dan voor de optie “meerdere bestemmingen”.

4) Laat je niet opjagen:
Waarschijnlijk ken je die teksten wel “nog 4 stoelen beschikbaar” of “dit is op dit moment het goedkoopste tarief”, dit zijn trucjes om je maar zo snel mogelijk te laten boeken. Laat je dus niet opjagen en relax. Het kan namelijk zijn dat iemand anders de andere stoelen “in optie” vasthoudt en ze morgen beslist niet te nemen, dan zijn deze stoelen met het goedkope tarief weer beschikbaar. Wanneer je ruim op tijd bent met je reisplannen, dan kun je jezelf permitteren om de goedkoopste prijs af te wachten. Handig is om dan bij Skyscanner of Momondo een prijsalarm in te stellen en zo op de hoogte te blijven van de fluctuerende prijzen. Ben je “laat” (= binnen 3 maanden voor vertrek) met boeken dan raad ik je aan om niet te wachten en te boeken wanneer je een goed tarief tegenkomt.

5) Abonneer je nieuwsbrieven:
Ja, soms zijn nieuwsbrieven vervelend en wil je geen overvolle inbox. Maar wanneer je al ruim van te voren weet naar welk land je gaat, abonneer je dan op de nieuwsbrief van de luchtvaartmaatschappijen die daar naartoe vliegen. Zo ben je altijd gelijk op de hoogte van speciale acties en kortingen. Vaak komen aanbiedingen aan het begin van het jaar, bijvoorbeeld in januari tijdens de Vakantiebeurs, en na de zomervakantie in september. Speciale tarieven voor tijdens de zomervakantie zijn er niet, simpel weg omdat die tickets toch wel verkocht worden omdat er zoveel vraag naar is. De website TicketSpy.nl zoekt voortdurend naar ‘flash sales’; dit zijn goedkope vluchten die maar een paar dagen geldig zijn.

6) Let op bijkomende kosten:
Tegenwoordig moeten website vooraf alle “verborgen kosten” weergeven, maar toch krijg je achteraf bij het boeken toch te maken met extra kosten. Bijvoorbeeld voor het betalen met je creditcard, vaak is dat een paar procent. Gelukkig is betalen met IDEAL wel gratis. Ook moet je bij sommige maatschappijen betalen voor bagage, al is dit voor verre bestemmingen vaak wel al in de prijs inbegrepen. Maar dan krijg je nog de opties voor extra beenruimte of sneller inchecken, die kosten komen weer bovenop je goedkope vlucht. Tip: vergelijk ook de boekingskosten met elkaar, dit kan verschillen van 10,- tot 39,- per persoon.

7) Beslis vroeg en boek op tijd:
Uit ervaring kan ik beamen dat veel reizigers pas een paar maanden voor de geplande vakantie gaan beslissen waar ze naartoe willen. Het nadeel: de vluchten zijn duur(der) en de leuke hotelletjes zitten vol. Zeker gezinnen tijdens de zomervakantie kunnen het eigenlijk niet permitteren om pas in mei de zomervakantie te boeken. Toch zijn er gelukkig veel mensen die op tijd zoeken, wij krijgen de meeste aanvragen in november/december binnen en de meeste zomervakantie boekingen worden in januari/februari gemaakt. De regel is: minstens drie tot vier maanden voor de reis, maar voor zomervakanties raad ik zes maanden aan. In het voor- en najaar kan wachten tot een aanbieding nog lonen, maar échte last-minutes bestaan niet meer. Ook wil je natuurlijk wel je kleinschalige bungalow op het strand alvast reserveren voordat die vol zit, toch?

Terug naar overzicht