Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Laos: een bestemming op zich

Julia 23 september 2021 Laos Reiservaring, Reistips

Op zoek naar een off-the-beaten track reisbestemming? Laos is één van de weinige bestemmingen die je nog ongerept kan noemen. Het toerisme staat in Laos nog in de kinderschoenen. Luang Prabang en Vientiane zijn daarentegen wel erg populaire steden onder reizigers. Maar hoe is Laos eigenlijk? Wat kan je er allemaal zien?

Veel reizigers weten nog niet zoveel van Laos af, misschien ben jij daar wel een van? Daarom vertelt je Laos reisspecialist, je local Hero Eric, je alles wat je moet weten voor je (eerste) rondreis door Laos. Je lees het in deze blog.

Geschiedenis Laos in een notendop

Over de vroege geschiedenis van Laos is niet zo heel veel bekend. Pas vanaf de 14e eeuw kan er met zekerheid gesproken worden over de historie van het land. In de 18e eeuw viel Laos uiteen in drie delen: Luang Prabang, Vientiane & Champassak. De buurlanden vochten met elkaar om te bepalen welk deel toegevoegd mocht worden aan hun eigen land.

Als we een grote sprong vooruit nemen, naar eind 19e eeuw, dan zie je dat Europa zich ging bemoeien met het land. De Fransen koloniseerden Laos en tot de dag van vandaag vind je nog steeds de Franse invloeden. Verder hebben ook de Vietnam oorlog en een ‘geheime oorlog’ nog plaatsgevonden in Laos. Kortom, van de korte geschiedenis die bekend is, is het wel een rijke geschiedenis.

Laos: waar ligt het

Laos kan je vinden in Zuidoost-Azië. Het land wordt ingesloten door verschillende landen, namelijk: Myanmar, Thailand, China, Vietnam & Cambodja. Wil je graag voor zon, zee en strand naar Laos? Dan zit je helaas verkeerd. Wel is het een paradijs voor actieve reizigers.

Laos is totaal niet te vergelijken met de omringende landen. Het land is zelf merendeels boeddhistisch en ook op toeristisch gebied is het niet zo ver ontwikkeld als bijvoorbeeld het buurland Thailand. Je kunt het land wel vergelijken met Thailand van tien jaar geleden. Je maakt een sprong terug in de tijd en dat is vooral te zien aan de grensovergang. Zodra je de grens overgaat merk je gelijk dat de omgeving verandert en je in een nieuwe wereld bevindt.  

Ideale reisroute Laos

Begin je reis bij het plaatsje Huay Xai, een plaatsje dicht bij de Thaise grens. Meld je gelijk aan bij de Gibbon Experience in Nam Kan National Park. Zweef boven de boomtoppen door de jungle en wie weet spot jij de gibbons in een van de boomhutten.

Ga verder door naar koloniale stad Luang Prabang, een van de drukst bezochte steden van Laos. Echt ongerept is de stad niet meer, wel een highlight die je niet mag overslaan tijdens je Laos rondreis. Vervolg je reis naar Vang Vieng, ook wel het paradijs voor backpackers genoemd. Neemt niet weg dat iedereen hier gewoon natuurlijk welkom is.

Breng een bezoek aan de hoofdstad van Laos: Vientiane. Je kan ook hier je reis van start laten gaan in plaats bij het dorpje Huay Xai. Vientiane vindt je aan de bruinkleurige Mekong rivier, een hele belangrijke rivier in Laos. De Mekong heeft deze kleur door de hoeveelheid vruchtbare slip dat het meeneemt. Deze slip zorgt voor voeding voor zowel vissen als de landbouwgrond. De bruine kleur is er dus niet voor niets, het is niet ‘vies’.

Wil je meer plekjes in Laos ontdekken? Neem een kijkje bij een van onze Laos voorbeeldrondreizen voor meer inspiratie. Ook je Laos reisspecialist, je local Hero Eric, kan je alles vertellen over zijn land. Hij kijkt graag met je mee naar jouw reiswensen en maakt een rondreis op maat.

Laos beste reistijd

Je kunt het beste tijdens onze winter op reis gaan naar Laos, van november t/m februari. De temperaturen zijn dan aangenaam en ook is er een lage luchtvochtigheid. In onze zomer, van mei tot eind september, is de Zuidwest moesson. Oftewel: je hebt veel regen. Je zult merken dat het vaak niet de hele dag regent. Het zijn vaak korte en hevige buien, net zoals je misschien gewend bent van andere bestemmingen in Zuidoost-Azië.

Is Laos veilig?

Het antwoord is: ja! Buiten de steden hoef je je als reiziger niet druk te maken en merk je dat je zelf ’s nachts gewoon nog over straat kan. Binnen grotere steden en toeristische plekken komt weleens kleine criminaliteit voor. Zoals je misschien wel vaker hebt gelezen: het is belangrijk dat je eigen gevoel volgt en je gezonde verstand gebruikt.

Wat moet je weten: praktische tips

Heb je al een beter beeld van Laos? Dan zijn er nog een aantal praktische (reis)tips die van pas kunnen komen tijdens je Laos rondreis. Moet je namelijk een visum aanvragen? Met welk geld kan je betalen? En is het wel een veilig land? Op deze vragen geeft je Laos reis-expert, local Hero Eric, antwoordt:

Valuta

De officiële munteenheid van Laos is de Kip (LAK) en nee dat is niet zoals het dier. Een euro is veel waard in Laos. Voor een euro krijg je ruim 10.000 Kip. Je merkt dat je portemonnee dan al snel aardig vol zit. Mocht je tijdens je Laos rondreis meer in grensplaatsen komen of op hele populaire bestemmingen, dan kan het weleens zijn dat de locals de Amerikaanse dollar en Thaise Bath accepteren. Dit geldt natuurlijk niet zo in de kleinere dorpen.

Cash of pinnen? Op steeds meer plekken is het makkelijker geworden om geld te pinnen. Denk aan steden zoals: Vientiane, Vang Vieng, Huay Xai, Luang Prabang en Pakse. Je kunt daarentegen niet altijd je creditcard gebruiken. Dit kan vaak alleen in grote hotels, duurdere restaurants en winkels. Eenmaal buiten Laos kan je het geld niet meer gebruiken of inwisselen. Je kunt het houden als souvenir maar je kunt beter je geld daar lekker opmaken. Misschien een idee om toch die ene jungle trekking te doen?

Tip: als je moet pinnen, pin dan het maximum. Het kan soms even duren voordat je weer een pinautomaat spot. Ook is het handig om cash op zak te hebben, vooral in kleine dorpen waar ze alleen de Kip accepteren.

Visum

Voor je rondreis door Laos heb je een visum nodig om het land binnen te komen. Dit visum is 30 dagen geldig en kost 30 US$. Kom je met het vliegtuig naar Laos? Dan kan je een visum kopen op het vliegveld van Luang Prabang of Vientiane. Je kunt ook over land naar Laos. Dan kan je bij enkele grensovergangen ook een visum aanvragen, denk aan: Chiang Khong/Ban Houay Xai, Nong Khai/Vientiane en Ubon Ratchathani/Chong Mek.

Laotiaanse keuken

Hoe aan de ene kant de Laotiaanse cultuur enorm verschilt van de buurlanden, lijkt de keuken wel erg op elkaar. De Laotiaanse keuken heeft met name overeenkomsten met de Thaise en Vietnamese keuken. ‘Khao niaow’, oftewel: kleefrijst, is niet te missen uit de Laotiaanse keuken. Je vindt ook citroengras, galangal en padaek (vissaus) vaak terug in de gerechten.

Meer weten?

Zie je een rondreis door Laos al helemaal voor je? Of ben je er simpelweg nog niet helemaal uit? Dat kan natuurlijk allemaal. Je local Hero Eric, je Laos reis-expert ter plaatse, geeft antwoord op al jouw vragen.

Liever je reis combineren met een ander land?  Lees onze andere Zuidoost-Azië blogs, zoals Thailand en Vietnam, en wie weet vind jij wel de ideale bestemming die bij Laos past. Laos ontdekken als bestemming op zich? Local Hero Eric kijkt graag met je mee bij het ontwerpen van jouw Laos rondreis op maat. Hier meer over onze voorbeeldrondreizen Laos.

Terug naar overzicht