Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Hoogtepunten tijdens je Cuba rondreis

Fleur 12 oktober 2023 Cuba Reiservaring, Reistips, Meet the locals, UNESCO, Maatwerk reis, Rondreis, Rondreis Cuba

Hoogtepunten die je absoluut niet mag missen tijdens je rondreis door Cuba.

Verrast zal je zeker zijn: cultuur, natuur en de kleinschaligheid die Cuba ondanks zijn populariteit nog altijd heeft.  

Steden hoppen

Havana is natuurlijk om te beginnen al een echte parel. Unesco werelderfgoed, het is erg rustig op straat (in 2023) en er zijn prachtige monumenten te bezoeken. Fotogeniek dus ook. Hier maak je je Instagramplaatjes zonder dat je uren hoeft te wachten tot de andere toeristen zijn vertrokken! Start je wandeling door Habana Vieja bij een van de forten. Real Fuerza Forte uit de koloniale tijd wordt vaak als het mooiste genoemd. In Old Havana kan je makkelijk twee dagen dwalen, of meer. Leuke tip: bezoek een van de kappers. Voor vijf euro ga je vanuit de ouderwetse stoel met frisse coupe de deur uit. Misschien daarna wel naar een van de shows of optredens in de stad?

Tip van Reisbijbel: “Op en top toerisme, maar te leuk om niet te doen. Laat je einde van de middag met een oldtimer een uur of twee rondrijden. Het is de trots van jouw chauffeur en je krijgt direct alle details over deze Amerikaanse bak te horen. Geniet van de natuur in de sjieke buitenwijken en laat je gewoon even meeslepen.” Meer reisinspiratie? Fleur van Reisbijbel schreef er een blog over; een Amerikaan in Havana.

Andere aanraders qua steden in Cuba zijn Trinidad, Cienfuegos en Vinales. De eerste stad stal ons hart. Ook dit plaatsje, want echte steden zijn het niet, is werelderfgoed. In de 19e eeuw zorgden, triest genoeg, dat slavenhandel en de suikerrietproductie ervoor dat deze stad tot bloei kwam.

Dikke aanrader is het plein Casa de Musica. Hier gooien de locals en bezoekers rond de trappen ’s avonds de heupen los. Doe mee, of geniet van het schouwspel van uitdagen en swingen. Een andere must visit is restaurante Museo 1514. Hier eet je aan tafels vol antiek servies en kijk je je ogen uit. De band speelt in de deuropening en dansers, maar soms ook de bediening, zorgen dat iedereen even een dansje doet in het bomvolle restaurantje. Vinales is kleiner van opzet en een mooie uitvalsbasis voor een paardrijtocht. In Cienfuegos genoten wij tussen de locals van muziek en salsa naast het eveneens prachtige Tomas Terry Theater.

Natuur in Cuba

Aantrekkelijk aan Cuba als reisbestemming is de afwisseling tussen steden en natuur. Trek vooral genoeg tijd uit voor de bergen van Serra del Escambray. Hier kan je prachtige hikes maken en zelfs kamperen. Wij zouden hier zeker twee nachten doorbrengen om te genieten van al het moois! En al even eerder genoemd, Cuba leent zich om te (leren) paardrijden. Zorg dat je je goed informeert over het welzijn van de paarden en stap niet op als je daar twijfels over hebt. Maar, er zijn voldoende stallen waar goed wordt gezorgd voor de dieren. Trek het platteland in, bezoek een suikerriet-, tabak- of koffieplantage en geniet bijvoorbeeld rond Vinales van de prachtige Mogotes, de kalkstenen heuvels.

Een andere aanrader, wij waren er niet, is Baracoa. Hier kan je ook veel avontuurlijke actviteiten ondernemen, zoals hikes of fietstochten tot zelfs een beklimming van de Yunque tafelberg. Ook leuk met kinderen tijdens je familiereis door Cuba.

Geschiedenis Cuba

Een van de redenen om Cuba te bezoeken, is misschien wel het feit dat dit nog een communistisch land is. Deze geschiedenis vind je overal terug tijdens je reis. Bij de Cubaanse Revolutie van 1959, verdreef het guerrillaleger onder leiding van Fidel Castro en Che Guevara de dictator. In 1962 heeft de VS een handelsembargo opgelegd omdat toen Amerikaanse bezittingen werden genationaliseerd. Alle diplomatieke banden tussen de twee landen werden toen verbroken.

Sinds 2015 zijn die hersteld en is er weer een Amerikaanse ambassade in Havana. Onder het beleid van president Obama werden er stappen gezet om het handelsembargo op te heffen, maar president Trump draaide die maatregelen terug. Bezoek zeker het Varkensbaai-museum en Santa Clara, maar verwacht geen uitgebreide musea. De informatie is beperkt en in het Spaans. Hoe dan ook, dit wil je zeker niet missen. Vraag een gids om uitleg!

Cuba echt ervaren

Een land als Cuba leent zich voor ontmoetingen met locals. Omdat de staat alles bepaalt, tref je hier niet zo snel een local die een activiteit aanbiedt. Reizen met een organisatie zoals wij, Local Hero Travel, helpt daar dan bij. Boek een kookworkshop, salsales of ga samen fietsen. Check onze meet the locals pagina voor meer inspiratie. Cuba, het is een bestemming die je niet snel vergeet. Hier kom je tot rust, maar geniet je tegelijkertijd van alle indrukken, kleuren en geluiden!

Terug naar overzicht