Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Je Cuba reis nóg leuker

Net als jij vinden we contact met locals een van de leukste dingen op reis.
Een ontmoeting die je kijk op de wereld verandert. Regel via ons je reis met zo'n 'local touch'.

1

Cuba: deel je hobby…

Luis: Ben je juf, leraar, verpleger, arts, kok of musicus? Gek op dansen, mode, koken, sport of architectuur? Hoe leuk is het om op je reis een ochtend of een middag je werk, hobby of interesse te delen met een Cubaan met dezelfde passie?

Bij Local Hero Travel kan dat! Ik bouw een dagdeel (ca. 4 uur) in je reis en zorg voor een Cubaanse begeleider/ster die Engels spreekt én die je haalt en brengt bij je hotel.

Wanneer: Dagelijks, op een reisdag naar keuze. 
Waar: Dit kan op heel Cuba.
Kosten: Enkele tientjes p.p. afhankelijk van je wensen.

2

Cuba: kleinschalig verblijf

Luis: ik geloof in lokale hotels en family-run guesthouses. Of comfortabele lodges en goed gelegen boetiekhotels. Plekken waar de receptionist je kent, de schoonmaakster geen nummer is en je met iedereen een praatje maakt.

Zo boek ik veel reizigers in de typische hotels, zoals het Whale Island resort. Natuurlijk geen must, veel reizigers vinden het ook wel relaxt om aan het eind van hun reis, bijvoorbeeld aan het strand een (wat) groter hotel te boeken.

3

Cuba: homestay

Luis: Je wilt op vakantie Cuba echt leren kennen. Maar een nachtje lokaal slapen inplannen? Primitief, geen vrijheid of ongemakkelijk? Nee, juist niet. Al sinds jaren stellen Cubanen hun huis open voor reizigers: de zogenaamde Casa Particulares.

Veel daarvan zijn zelfs geëvolueerd tot klein hotel Je hebt eigen faciliteiten, een enthousiaste familie en vaak de lekkerste diners, beter dan in veel restaurants. Wedden dat het een van de mooiste ervaringen van je reis wordt?

4

Trinidad: straatstalletjes

Luis: Geen lokale bar want dat we rum en Cuba Libre drinken, dat weet je nu wel. Nee, locals ontmoet je op de hoek van de straat: een bakfiets met suikerrietpers, een stapel glazen, wat ijs en voor je het weet heb je hét drankje van Cuba in je hand: de Guarapo. 

Uit de suikerriet in de pers loopt het groen gele zoete suikersap. Vers en opvallend fris in de hete Cubaanse zon. Gemaakt met gewoon kraanwater maar door de hoge omloopsnelheid kan je maag daar wel tegen. Je geld komt direct bij het armere deel van de bevolking terecht.

Waar: overal in Trinidad maar lekkerst in Manaca Iznaga, een historische suikerriet plantage met uitkijktoren, 12 km buiten de stad  en sowieso een bezoek waard.
Open
: Op het heetst van de dag moet je hen duttend in de schaduw misschien wakker schudden, ’s avonds gaan ze naar huis.
Checked: september 2023 door je local Hero.

5

Trinidad: Taberna La Botija

Luis: gewoon in de rij gaan staan. Dat is de enige manier om hier te gaan eten. Want populair is La Botija zeker. Daarom zijn ze zelfs 24 uur per dag open. Goede, heel goedkope (tapas) schotels en vaak live muziek als begeleiding.  Buiten de reguliere etenstijden is het rustiger. 

Ontbijt, lunch, diner, broodjes, eiergerechten of garnalen: voor Cuba is er opvallend veel keus. Hun happy hour is van 16.00-18.00 uur. Grote trek? De huispizza heeft meer toppings dan je kunt bedenken en is echt te lekker..

Open: dagelijks, doorlopend, dag en nacht.
Adres: 71B Calle Amargura, Trinidad 62600.
Tel: +53 5 2830147
Web: labotija.trinidadhostales.com
Checked: september 2023 door je local Hero.

6

Trinidad: Domino time!

Luis: dansen, muziek, feesten, de Cubanen zijn er dol op. Són, salsa, gewoon meedoen! Maar er is een andere manier om de locals te spreken: meedoen aan een spelletje domino. Don’t worry, ze vinden het alleen maar leuk. Het bord is een tafel of plank op schoot. Neem de tijd, geen haast, je bent op Cuba.

Wanneer: hele jaar, vooral middag en avond.
Waar: Calle Antonio Maceo of andere rustige straatjes in het centrum. Maar eigenlijk in het hele land, het is hét nationale spelletje.
Hoe: gewoon vragen. Maar let wel goed op, het spelletje lijkt makkelijker dan het is.
Checked: september 2023 door je local Hero.

Rondreizen Cuba:

naar voorbeeldreizen

Maak je reis lokaal:

Zó zorg je ervoor dat je reis nog meer local wordt

* Kies je voorbeeldreis 
(of geef je eigen route door)

* Vink op het aanvraagformulier
aan wat je reis lokaal maakt

* Je local Hero gaat aan de slag

naar aanvraag

Local stories:

Reizen: meer dan hotelkamers
boeken, highlights afvinken en 
kant-en-klaar avontuur.

Kom dichterbij en ontdek de 
wereld door de ogen van locals.

Hun persoonlijke verhalen: over
families en relaties, over hoogte
en dieptepunten, hun zorgen,
blijdschap en levenswijsheid.

Echte verhalen, van echte mensen.

naar Local stories
Over Cuba reizen kan op veel manieren. Je kunt in drie weken een complete Cuba rondreis maken maar ook twee weken comfortabel en kleinschalig Cuba is mogelijk. Lees verder

Met een oldtimer door Havana cruisen. Slapen bij de locals in hun casa particulares. Salsa dansen in Trinidad. Even heerlijk bijkomen aan een van de tropische witte stranden van Varadero. Het kan, nog steeds, al wordt Cuba drukker. Alles tijdig, liefst 3-6 maanden tevoren, vastleggen is daarom écht een must. Of je Cuba nou per huurauto of per bus wilt ontdekken. 

Ga wandelen tussen de tabaksvelden van Vinales, snorkelen tussen de koralen aan de rustige stranden van Playa Larga en slenter door het gezellige stadje Trinidad. Vraag je local Hero, je reis specialist ter plaatse. Hij regelt tevoren al die overnachtingen in casas particulares, de Cubaanse Bed & Breakfasts. Boek je op tijd, dan heb je precies de plekjes die je wilt. Zo zie je kleinschalig Cuba op zijn best.

Local Hero Travel

Onze local Hero, je Cuba reisspecialist ter plaatse, helpt je bij het plannen van een kleinschalige Cuba rondreis. Dat is ideaal als je het als doe-het-zelver eigenlijk liever helemaal zelf wilt uitstippelen maar het toch prettig vindt om daarbij wat hulp te hebben. Je reist individueel met lokaal aanspreekpunt.

Neem direct contact op met je reisspecialist on-the-spot en laat je voor je Cuba rondreis door hem of haar verder inspireren. Kijk eerst eens bij de Cuba Top 5, de leukste dingen die je kunt doen. Kijk hier ook voor het Cuba van de gebaande paden, de 'alternatieve Top 5 van Cuba'. 

Met jarenlang ervaring met comfortabel, kleinschalig Cuba reizen en up-to-date lokale kennis wordt jouw Cuba rondreis top! Local Hero Travel ondersteunt de lokale communities. Doe mee, boek een Cuba homestay, drink iets in een lokale kroeg, ga eens eten in een typisch Cubaans buurtrestaurant, kortom meet the locals. Want: Meet the locals, share the world.

Beste reistijd Cuba

Je wilt graag naar Cuba, dan vraag je je vast of in welk seizoen Cuba het best bereisbaar is. Daar kunnen we kort over zijn: je kunt eigenlijk het hele jaar naar Cuba reizen, er is geen hele strikte beste reistijd. 

Cuba ligt in de tropen en de gemiddelde temperatuur is ca. 27˚C. Bij het woord tropen denk je al snel aan het regenseizoen. Want de tropen zijn niet voor niets zo groen. In de natte tijd, zo tussen mei en september, regent het in Cuba kort en hevig. Onze zomer is dus het regenseizoen in Cuba, maar dat valt enorm mee. Meestal regent het alleen aan het eind van de dag. Wel is de luchtvochtigheid is dan hoog. 

Op basis van klimaat kun je zeggen dat de beste reistijd Cuba tussen november en mei is. Het is dan warm en droog in Cuba. De temperatuur schommelt in die periode tussen de 27˚C en 30˚C, soms zelfs nog wat hoger. Wanneer je het beste naar Cuba kunt reizen hangt dus af van je persoonlijke voorkeuren.

Welke visum nodig voor Cuba?

Voor je reis naar Cuba moet je van te voren een visum aanvragen, dit kan via je local Hero of makkelijk online. De kosten van je visum zijn ongeveer € 35,-. Verder moet bij vertrek uit Cuba je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. 

Vaccinaties

Vaccinaties zijn niet verplicht voor je reis naar Cuba, wel worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis aangeraden. Als je langer dan 2 tot 3 weken in Cuba verblijft wordt een vaccinatie tegen buiktyfus ook aangeraden. En ben je 7 dagen eerder in een land geweest waar geelkoorts heerst, dan is een inenting daartegen verplicht. Je moet dat dan aantonen in je vaccinatieboekje. 

Tijdsverschil Cuba

Tijdens onze zomer is het in Cuba 7 uur vroeger, in onze winter is het in Cuba 6 uur eerder. 

Elektriciteit & wifi in Cuba

De stopcontacten op Cuba werken op 110 volt. Deze zijn vaak wel anders dan in Nederland. Het is handig om voor je Cuba rondreis een wereldstekker mee te nemen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Nieuw grote hotels in Cuba hebben vaak 220 volt. Een zaklamp voor als de elektriciteit uitvalt, is handig. Wifi is langzaam, er is nog nauwelijks breedband, maar de eerste verbindingen worden gelegd. In steeds meer hotels en in internetcafés in Cuba kun je sowieso wel terecht.

Hoe zit het met geld in Cuba?

De munteenheid in Cuba is de Cubaanse Peso (CUP). Pinnen in Cuba is bijna niet mogelijk, in de kleine casa de cambio's (CADECA), wisselkantoortjes, kun je met credit card, master of visa, geld opnemen. Deze geldwisselkantoortjes vind je in vrijwel alle toeristische plaatsen in Cuba. Zorg er in Cuba altijd voor dat je voldoende cash euro's (geen dollars) op zak hebt.

Hoe kun je het beste rondreizen op Cuba?

Getting around: Voor je reis in Cuba maak je gebruik van de huurauto die wordt geregeld voor je door je local Hero, je Cuba reis-expert. Liever per bus door Cuba? Ook het openbaar vervoer in Cuba is prima te doen. De lange afstandsbussen van Viazul zijn comfortabel en stipt en rijden naar alle bekende bestemmingen in Cuba. Bijvoorbeeld naar Havana, Varadero, Holguin, Santa Clara, Vinales, Trinidad en Santiago de Cuba. Wil je naar een bestemming waar de bus niet komt? Dan kan je Cuba reisexpert eenvoudig een transfer voor je regelen. Zo hoef je niets over te slaan tijdens je Cuba rondreis.

Is Cuba veilig?

Ja, Cuba is een veilig land om naar toe te reizen en niet gevaarlijk voor toeristen. Net als in alle andere landen moet je natuurlijk op je spullen letten. De Cubanen zijn vriendelijk en helpen je graag. De wegen in Cuba zijn wel aanzienlijk slechter. Reis je dus met een huurauto door Cuba, houd je dan aan de snelheid en let op gaten in de weg.  

Hoe snel is Cuba aan het veranderen?

Je hebt vast wel vaker gehoord dat je snel naar Cuba moet reizen omdat het land snel verandert. Helemaal nu het embargo van Amerika verleden tijd is geworden. De oldtimers, de authentieke steden, het zou allemaal snel voorbij zijn. De Cubanen mogen inmiddels het internet op en zelf ondernemen, maar met die snelle verandering in Cuba valt het allemaal wel mee. Al is een reis naar Cuba natuurlijk nooit een slecht idee!