Het andere Cuba ontdekken

Adriënne 6 oktober 2020 Cuba Reistips

Het bruisende Havana met oldtimers en swingende salsa muziek op de hoek van elke straat, de oude koloniale steegjes van Trinidad en de azuurblauwe zee van het Caribische Varadero. Uiteraard wil je dit niet overslaan tijdens je rondreis door Cuba.

Toch kun je ook het andere Cuba ontdekken: slenteren door authentieke visserdorpjes waar tijd lijkt stil te hebben gestaan, varen door de Cubaanse tropen en fietsen langs de tabaksvelden. In dit blog zetten wij de leukste insider tips voor je op een rij.

Cubaanse jungle

Wanneer je aan Cuba denkt, denk je aan zonovergoten palmstranden en azuurblauwe wateren. Toch heb je in Cuba ook dichtbegroeide jungle. Op verschillende plekken kun je de tropische stranden verruilen voor ruige, groene natuur. In het noordoosten vind je bijvoorbeeld het nationale park Alejandro de Humboldt. In dit dichtbegroeide heuvelachtige gebied loop je door een beschermd stukje regenwoud met verschillende inheemse plantensoorten die je nergens anders ter wereld vindt. Ook leeft er een variatie aan vogelsoorten, waaronder papegaaien en kolibries. Door de hoge biodiversiteit staat het park op de Unesco werelderfgoedlijst. Je kunt samen met een lokale gids trekkings en boottochten maken om deze unieke natuur met eigen ogen te aanschouwen.

Ook dichterbij de bekende highlights kun je genieten van bosrijke natuur, bijvoorbeeld in het nationale park Topes de Collantes op ca. 30 minuten rijden van Trinidad. Dit park kent verschillende wandelroutes die je meenemen door dit dichtbegroeide gebied. Je loopt over kleine paden, hangbruggen en passeert de diverse flora en fauna. De echte trekpleisters van dit park zijn de watervallen en natuurlijke waterpoelen, ontstaan door de uitlopers van de rivier Melodioso. Topes de Collantes is de perfecte kennismaking met de Cubaanse jungle, zonder dat je er al te ver voor hoeft te rijden.

Op de bicicletta

Niet alleen wij Hollanders zijn gek op fietsen, de Cubanen verplaatsen zich ook graag per fiets. Het is een leuke en bijzondere manier om een stad of gebied te verkennen. ‘Do as the locals do’ en trap een stukje over de Cubaanse wegen.

Voor je springt je lokale gids op de fiets en om je heen de kleurige oude koloniale panden van Havana. Je voelt je even heel dichtbij de inwoners van de stad wanneer je tussen de oldtimers door het oude centrum fietst. Op parkbankjes zitten locals met elkaar te praten en op de hoek van elke straat galmt heerlijke salsa muziek. Je gids neemt je vervolgens mee naar het ‘hipster’ gedeelte van de stad, hier tref je de verborgen parels van de stad. Zo zie je Havana the local way.

Geen zin om door de drukte van de stad te fietsen, kies dan voor een fietstocht door regio Pinar del Rio. Dit is het gebied van de tabaksvelden en groen tot zo ver het oog reikt. Al trappend heb je alle tijd om deze vruchtbare omgeving goed in je op te nemen. Zet je fiets aan de kant en hike een stukje door de groene natuur. Maak een praatje met een lokale boer en zie hoe palmen en rotsen elkaar afwisselen. Nog een stukje avontuurlijker? Verruil je fiets dan tijdelijk voor een canopy tour en zweef hoog boven de bomen.

Benieuwd hoe je de Cubanen tijdens je rondreis nog meer kunt ontmoeten? Bekijk dan onze meet the locals Cuba tips.

Wondere onderwaterwereld

Niet alleen op het land ook in de wateren rondom Cuba is veel moois te ontdekken. Veel reizigers sluiten hun Cuba rondreis af op de bekende stranden van Varadero en Holgiun. Vaak zijn de stranden bereikbaar via de aangrenzende all-inclusive hotels. Leuker is eigenlijk om zelf een fiets te huren en langs kleine strandjes te fietsen. Bij de meeste van deze stranden kun je zo het water in lopen en snorkel je er zo op los. Onder je koraalriffen met allerlei kleurige vissen. Mooie stranden om te water te springen zijn Playa Larga en Playa Giron.

Ben je op zoek naar een uniek onderwater avontuur, kies dan voor Maria La Gorda. Eerlijk is eerlijk, je moet er wel wat voor over hebben, want het ligt niet op de gangbare reisroute door Cuba en is door de onverharde weg wat lastig te bereiken. Maar eenmaal aangekomen heb je de vissen bijna voor je alleen. Naast helder azuurblauw water, kleurige vissen, schildpadden, dolfijnen en onderzeese grotten zie je hier uniek zwart koraal. Je kleinschalige hotel helpt je bij het regelen van je duik- of snorkel ervaring. Dit nog onontdekte stukje oceaan is niet voor niks één van de beste duik- en snorkelspots van de Caribbean.

Cuba, jouw volgende rondreis?

Heb jij na dit alles ook zin gekregen in een Cubaans avontuur? Neem rechtstreeks contact op met local Hero Dariel, je reisexpert ter plaatse. Dariel helpt je bij het samenstellen van jouw ideale rondreis door Cuba. Liever eerst wat inspiratie op doen? Bekijk dan onze Cuba voorbeeldreizen of lees onze Cuba Top 5 en Off the beaten track.

Terug naar overzicht