Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

De leukste highlights voor je rondreis Ecuador

Adriënne 9 augustus 2023 Ecuador Reistips, Rondreis Ecuador

Een koloniale hoofdstad gelegen op hoogte, een actieve vulkaan ver boven de wolkengrens, het dichtbegroeide Amazone woud waar inheemse stammen leven en een eilandengroep vol unieke flora en fauna.

Zo maar een greep uit de hoogtepunten van Ecuador. Dat wordt nog lastig kiezen. Daarom helpen wij je een eindje op weg met onze favoriete highlights voor een rondreis door Ecuador.

#Outdoor paradijs Baños

Toegegeven, je bent hier niet de enige toerist. Het dorpje doet met vlagen zelfs behoorlijk toeristisch aan. Toch is het een niet te missen stop op je rondreis door Ecuador. Baños, gelegen aan de voet van Tungurahua vulkaan, is namelijk een waar Walhalla voor outdoorliefhebbers.

Sjees als een ware Tarzan of Jane door de jungle tijdens een canopy tour. Spring in een raft en peddel over een kolkende rivier met uitdagende 3 en 4 klasse stroomversnellingen. Of stap als een echte Nederlander op de fiets (een mountainbike in dit geval) en trap door een groene vallei met ruim 60 watervallen.   

Niet zo’n daredevil, je kunt in Baños ook heerlijk relaxen in één van de thermale baden of kuuroorden waaraan de stad zijn naam te danken heeft (Baños betekent badkamer in het Spaans). Tip: na een dagje outdoor plezier is het ook heerlijk opwarmen, de baden zijn ook in de avond geopend.

#Vulkaan klimmen Cotopaxi national park

Een letterlijk hoogtepunt op je vakantie, want dit is de hoogste actieve vulkaan van de wereld. De besneeuwde top reikt zo’n 5900 meter boven zeeniveau en is in het gelijknamige park bijna overal zichtbaar.

Door het mulle lavazand waan je je een weg naar boven, niet helemaal, maar het uitzicht op 4800 meter hoogte is ook al niet verkeerd. Pittig is de klim wel, je voelt het goed aan je longen, dus neem voor je trek wat tijd om aan de hoogte te wennen.

Niet alleen de Cotopaxi zelf, ook de omgeving is indrukwekkend. Valleien met lama’s, besneeuwde Andes toppen en een knalblauwe lucht erboven. Bij laguna Limpiopungo denk je dat je dubbel ziet, wanneer de Cotopaxi weerspiegelt in de gladde lagune. Ja, dit wil je niet missen.

#Galapagos island hopping

Op zo’n 1000 meter uit de kust vind je deze bijzondere archipel, die wordt getipt door elke flora en fauna liefhebber. Door de afgelegen ligging heeft de natuur zich hier op een unieke manier geëvolueerd en zie je hier wildlife lopen dat je nergens anders ter wereld tegenkomt.

De meest gebruikelijke manier om de Galapagos eilanden te ontdekken, is met een meerdaagse cruise. Absoluut een prachtige tocht, waarin je zowel de bewoonde als onbewoonde eilanden van de Galapagos ziet. Onderweg stop je en spring je te water om te snorkelen met de inwoners van de zee, zoals schildpadden, zeehonden en de alleen op de Galapagos voorkomende zeeleguaan.  

Onze tip: geen cruise, maar Galapagos island hoppen. Slaap op verschillende bewoonde eilanden en hop per ferry van eiland naar eiland. Zo leer je niet alleen de unieke natuur van de archipel kennen, je maakt ook kennis met de lokale bevolking: the best of both worlds. Bijzonder overnachten kan op de organische boerderij in Santa Cruz, waar je je Galapagueña family een handje mee helpt op hun 24 hectare grootte finca. 

#Amazone jungle adventure

Wie droomt er nu niet van, zelf als een Freek Vonk in de dop door het regenwoud banjeren. Dit is je kans, want in Ecuador ligt een deel van het Amazone bos. Bij Tena kun je de rand van de Amazone bezoeken, vaak het makkelijkste te combineren met de rest van je rondreis door Ecuador. Je kunt natuurlijk ook voor een full jungle experience gaan met een ecolodge stay diep in de jungle.

In beide gevallen trek je samen met je lokale gids door het dichtbegroeide woud. Tussen de woudreuzen en dichte begroeiing zie je kaaimannen, luiaarden en zwijnen. Al varend op de rivier probeer je een piranha aan je haak te slaan.

Slapen is in het woud is best even wennen, wat een geluid: kikkers, insecten, vogels, ook bij donker leeft het woud volop. Veilig onder je klamboe droom je toch al snel weg. Tot de volgende ochtend wanneer het regenwoud ontwaakt met vogelgeluiden en het geritsel van brulapen in de bomen. Bij zonsopgang is het bos bijna van een magische kwaliteit.

#Slaap bij de locals thuis

Een zogeheten homestay, het klinkt best een beetje spannend. Maar geloof ons, als je die eerste drempel – letterlijk en figuurlijk – over bent, wordt dit een van je mooiste reiservaringen. Tijdens een homestay krijg je namelijk een uniek inkijkje in het leven van de locals.

Niet alleen slaap je bij locals thuis in een basic (wel schone) kamer, net zoals de familie zelf ook slaapt. Ook neemt je gastvrije gastgezin je mee in hun dagelijkse leven: ga samen inkopen doen op de lokale markt en empañadas rollen. Je bent voor eventjes echt onderdeel van het gezin.

Er zijn meerdere plekken waar je een homestay kunt doen, wij tippen je een homestay op hoogte, 5000m wel te verstaan, bij de inheemse plattelanders van de Chimborazo regio. Vanuit je homestay heb je zicht op Chimborazo vulkaan, de hoogste vulkaan van Ecuador.

Tip: Ecuador the local way, een eigenwijze Ecuador rondreis die je de leukste must-sees laat zien, maar ook van de gebaande paden stuurt. 

En, nog veel meer…

  • Natuurlijk sla je het koloniale Quito met zijn heuvelachtige straten, gemoedelijke kerkpleinen en de vele etensmarkten waar je tussen de locals en voor een habbekrats een maaltje scoort, niet over. Voor de meeste reizigers is dit het begin-(en eind)punt van hun reis.
  • Als je er toch bent, wil je de evenaar wel aanraken. Makkelijk te organiseren met een dagtour vanuit Quito.
  • Wandel een rondje op de rand van de krater met onder je een felblauwe gekleurd kratermeer bij de Quilotoa vulkaan.

Benieuwd naar meer?

Doe inspiratie op met onze voorbeeld Ecuador rondreizen. Of laat local Hero Helen, onze Ecuador reisspecialist die zelf in Ecuador woont, met je meedenken bij het samenstellen van je eigen Ecuador rondreis.

Terug naar overzicht