Beste reistijd Ecuador

Thom 22 maart 2019 Ecuador Beste reistijd

Van het hooggelegen Quito in het Andes-gebergte tot de unieke Amazone in het oosten en de bijzondere flora en fauna van de Galapagoseilanden in het westen. Je bent overtuigd en gaat een rondreis maken door Ecuador! Maar wat voor weer is het er nou en hoe zit het met de regenseizoenen?

Ecuador is (voor een van de kleinere landen van Zuid-Amerika) een erg gevarieerd land als je naar het weer kijkt. In het Amazone gebied vind je het typische jungle-klimaat; warm, vochtig en veel regen het hele jaar door. Terwijl je in het Andes-gebergte en de hoofdstad Quito juist een redelijk droog- en koel klimaat tegenkomt. Wie voor de zon naar Ecuador gaat kan het beste settelen voor de kust of de verre Galapagoseilanden; daar kun je het hele jaar door rekenen op temperaturen tussen de 25 en 30 graden.

Omdat Ecuador (= Spaans voor Evenaar) op de Evenaar ligt, zijn seizoenen er nauwelijks veranderend. Dit resulteert in dezelfde temperatuur het hele jaar door. Het enige waar je rekening mee moet houden zijn de regenseizoenen, welke lokaal afwisselend zijn. Over het algemeen kan het in het oosten van Ecuador het hele jaar door regen vallen, in de jungle natuurlijk wel meer dan in de bergen. De kust van Ecuador heeft wel een duidelijk regenseizoen: het regent er veel van januari t/m april. Als laatste moet je op de Galapagoseilanden wel rekening houden met het hele jaar door kans op regen.

Voor wie bang is voor natuurrampen, vrees niet. Zuid-Amerika is qua natuurrampen een van de veiligste continenten in de wereld. Ook in Ecuador kom je niks geks tegen. Orkanen bestaan er niet en ook tornado’s of andere zeldzame stormen zijn er ver te zoeken. Wel bestaat er een kleine kans op aardbevingen door de vele actieve vulkanen in het Andes-gebergte. Maar schrik niet, de kans op een aardbeving is erg klein en Ecuador is een erg modern land, waar de gebouwen goed in elkaar zitten en de hulpdiensten goed georganiseerd zijn.

Dus de beste reistijd voor Ecuador? Over het algemeen kun je er het beste naartoe van juni t/m november. Dan heb je de kleinste kans op regen en nog steeds en lekker temperatuurtje aan de kust en op de Galapagoseilanden.

Nog een tip van Local Hero Ellen: neem goede zonnebrillen en –brand mee. Omdat Ecaudor op de evenaar ligt schijnt de zon loodrecht op het land. Dit zorgt ervoor dat je in Ecuador een hele hoge UV-index tegenkomt van maar liefst +10 (in Nederland is dit in de zomermaanden niet hoger dan 7).

Hulp nodig bij het samenstellen van je Ecuador reis? Meer vragen over de beste reistijd Ecuador? Local Hero Ellen geeft je graag advies en stelt je Ecuador reis op maat samen. Bekijk ook onze Ecuador voorbeeld rondreizen: betaalbaar Ecuador, de leukste rondreis door Ecuador, Ecuador familie avontuur of Galapagos Island Hopping. Deze rondreizen zijn naar wens aan te passen. Zo weet je zeker dat je route logisch is en je alle highlights aandoet. Hola Ecuador!

Terug naar overzicht