ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Spitsbergen rondreis de leukste

reisduur:
16 dagen / 15 nachten
vertrek:
Diverse data in 2023, vraag je local Hero
route:
Longyearbyen, rondje Spitsbergen
reissom:
va. € 5395,- (p.p. 2 volwassenen - 2 persoons standaard hut) (Boek zelf je retourvlucht)

Geen reis maar een échte expeditie. Want een rondje Spitsbergen is geen zekerheid. De natuur is de baas en ijs, wind en stroming kunnen zo maar een alternatieve route nodig maken.

Maar meestal lukt het wel en vaart de sfeervolle 57 m. lange driemaster Antigua helemaal rond Svalbard. Aan boord is plaats voor 32 passagiers in 16 hutten met eigen sanitair.

Aan boord zijn 2 zodiacs voor de excursies aan land. De route is onder voorbehoud en afhankelijk van je vertrekdatum kan eventueel een vergelijkbaar schip worden ingezet.

Zeilervaring is niet nodig, maar meehelpen mag natuurlijk altijd. Een vakantie naar het hoge Noorden, een van de laatste nog ‘wilde’ gebieden op aarde, je moet het eens meemaken.

Inclusief:
- aankomsttransfer;
- alle overnachtingen en maaltijden aan boord;
- Antigua: 2 persoons standaard hut (2 bedden boven elkaar) of comfort hut (2 lage bedden naast elkaar) en eigen sanitair;
- luchthaven transfers (of te voet, je bagage wordt naar het schip gebracht) en begeleide excursies aan land;
- assistentie van de Nederlands, Engels en Duits sprekende bemanning en van ervaren reisleiding

Meerprijs voor een comfort hut is € 600,- per persoon

Exclusief:
- vlucht naar Spitsbergen; eventuele overnachtingen in Oslo en/of Longyearbyen
- drankjes en overige persoonlijke uitgaven.

Wat is de beste reistijd voor Spitsbergen?
Spitsbergen ligt op nog geen 1000 km van de Noordpool. Toch is het klimaat, vergeleken met even noordelijk gelegen gebieden vrij mild: gemiddeld 6˚C in de zomer en -14˚ in de winter. Met ca, 250 mm regen per jaar is het er net zo droog als in een woestijn. Vochtige zeelucht kunnen voor mist en lichte motregen zorgen. 

Behalve rond de enkele nederzettingen zijn er geen wegen dus ben je aangewezen op de sneeuwscooter of een expeditie schip. Die varen alleen ‘s zomers want de rest van het jaar ligt er vooral in het noorden en oosten van Spitsbergen een pak ijs. Vroeg in de zomer drijft er nog veel ijs op zee maar het is wel een mooie reistijd voor Spitsbergen. Latere reizen hebben minder te maken met ijsgang. In juli en augustus is het vaak mogelijk om Spitsbergen te ronden.

De zon gaat tussen 20 april en 20 augustus niet onder en van eind oktober tot half februari blijft het donker. In deze periode kun je het noorderlicht zien, de rest van het jaar is het daarvoor te licht. 

Heb ik een visum nodig voor Spitsbergen?
Voor de reizen naar Spitsbergen, deel van Noorwegen, hebben Nederlanders een geldig paspoort /identiteitskaart nodig. Een visum of speciale permit is niet nodig. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten.

Hoe bereid ik me voor op Spitsbergen?
Omdat je naar een vrij afgelegen gebied reist, is het goed om je voor te bereiden. Een tandarts is niet om de hoek, een medische post buiten Longyearbyen ook niet. Neem voldoende persoonlijk medicatie mee, evt. pillen tegen zeeziekte. Kraanwater op Spitsbergen is drinkbaar, ook aan boord van je schip (let op de aanduidingen). Aan boord mag niet gerookt worden.

Hoeveel tijdverschil met Spitsbergen?
Er is geen tijdsverschil met Nederland. 

Welke taal in Spitsbergen?
Op Spitsbergen wordt Noors gesproken. Alle inwoners en ook je gidsen spreken Engels. Dit is ook de voertaal aan boord van de schepen.

Is het veilig op Spitsbergen?

Alle reizen worden geregeld door je Local Hero, je reisexpert van Spitsbergen en uitgevoerd door lokale partner organisaties. Deze werken onder strikte richtlijnen van de Noorse overheid. Landexcursies gaan altijd groepsgewijs en met gewapende gids. IJsberen vormen geen gevaar als je je op de juiste manier gedraagt en de instructies van de gidsen precies opvolgt.

Welke bagage mee naar Spitsbergen?
De ruimte aan boord is beperkt dus probeer je bagage wat te beperken. Een rugzak of soft pack is makkelijker dan koffer. Een klein rugzakje is gemakkelijk tijdens wandelingen. Je hut aan boord heeft beddengoed en handdoeken dus dat hoef je niet mee te nemen.

Welke kleding mee naar Spitsbergen?
Windvaste waterafstotende buitenkleding is een must. Niet te strak: verschillende dunne lagen zijn beter dan een dikke laag kleding. Wol, zijde, Gore-Tex en sommige synthetische stoffen zijn prima. Neem dun, warm ondergoed mee (bv. thermisch ondergoed van Hema). Een goede muts, capuchon en handschoenen zijn ook onontbeerlijk: verlies je warmte dan is dat voor 80% via je hoofd. Voorkom dat je nat wordt door transpiratie, zeewater of slechte schoenen/laarzen. Aan boord van het schip is gemakkelijke vrijetijdskleding genoeg, het is erg lekker warm.

Wat neem je mee op excursie in Spitsbergen?
* skibroek, Gore-Tex of broek met warm ondergoed en regenbroek 
* wollen sweaters of fleece 
* turtle necks als onderliggende laag houdt veel warmte vast 
* wollen of fleece muts 
* warme sokken (eventueel 2 lagen: 1 dunne en 1 dikke) 
* water- en winddichte jas, bij voorkeur met capuchon 
* dunne handschoenen voor onder ski handschoenen 
* waterdichte rugzak (camera, verrekijker) 
* zonnebril 
* wandelstokken (persoonlijk, voor sommigen onmisbaar)

Wat voor schoenen heb je nodig in Spitsbergen?
Landexcursies op Spitsbergen betekent overstappen van zodiac op land of ijs: de zgn. natte landingen. Op sommige reizen zijn er laarzen beschikbaar maar veel reizigers nemen eigen laarzen mee. Muckboots (www.kathmandu.nl) zijn populair: licht, comfortabel en waterdicht. De muckboot chore high (ca. € 99,-) houdt je warm tot -5˚ C, de muckmaster is iets duurder en werkt tot -20˚C. Via de link SKJA1FLHW4 krijg je 10% korting, (we verdienen daar niet aan). Aan boord loop je gewoon op dikke sokken, slippers of sportschoenen.

Wat doe je wel en wat niet in Spitsbergen? 
Het arctisch gebied is één van de grootste ongerepte wildernissen op aarde. Het milieu is er bijzonder kwetsbaar. Vogels, zoogdieren en planten leveren een permanente strijd om te overleven. Draag bij het behoud van Spitsbergen:
* Laat geen vuilnis achter aan land. Gooi niets weg, ook geen sigarettenpeuken of toiletpapier (neem dit mee in een plastic zakje en gooi het in de vuilnisbak aan boord van het schip). 
* Vermijd schade aan vegetatie en mossen tijdens de wandelingen; het regeneratieproces van de plantengroei verloopt zeer traag. 
* Neem geen biologische, geologische en/of archeologische voorwerpen mee als souvenir. Graffiti op rotsen? Niet doen natuurlijk. 
* Wandel niet over gletsjers of ijsvelden zonder begeleiding en dwaal niet af van de groep. 
* Geen enkele foto is belangrijker dan het welzijn van de dieren. Verstoor het dierenleven niet en houdt steeds een respectabele afstand aan.

Hoe betaal ik op Spitsbergen?

Op Spitsbergen betaal je met de Noorse kroon. Je kunt wisselen in Nederland of op de luchthaven van Oslo. Er is een 24 uur ATM in Longyearbyen en in de winkels, bus en taxi kun je ook met je creditcard en pinpas betalen. Het postkantoor wisselt geen geld. Aan boord van je schip betaal je in euro’s of Noorse kronen cash, een creditcard is niet op alle schepen mogelijk.

Welke stekker mee naar Spitsbergen?

Zowel op Spitsbergen als aan boord is er 220 V met gewone stekkers. Op het grootste deel van Spitsbergen is er geen mobiel bereik. Alle schepen hebben satelliettelefoons aan boord en er is e-mail communicatie mogelijk. Hieraan zijn wel kosten verbonden. De positie van het schip en de weersomstandigheden kunnen invloed hebben op de kwaliteit van de verbinding.

Hoe reizen door Spitsbergen?
Op Spitsbergen zelf reis je buiten Longyearbyen onder begeleiding van een ervaren gids. Ook aan boord is er altijd deskundige begeleiding. Alleen in Longyearbyen zelf kun je op eigen houtje over straat (hoofdstraten, winkels).

Meer info Google webcam Spitsbergen en download de officiële brochure. De beste reisgids is Rolf Stange: ‘a complete guide around the Artic Archipelago’.

Zelf boeken

Je vlucht naar Spitsbergen kun je rechtstreeks boeken bij luchtvaartmaatschappij SAS of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 

-vliegwinkel.nl  

-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende:

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Je vliegt naar Longyearbyen. Meestal vlieg je naar Oslo, waar je overstapt op het vliegtuig naar Spitsbergen. Soms moet je naar een andere luchthaven in Oslo of moet je extra overstappen in Tromsö, op het noordelijkste puntje van Noorwegen.

Kosten

De kosten voor het ticket zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid. De prijzen variëren van € 300 tot zo’n € 700,- en boek tijdig. Je local Hero kan eventueel behulpzaam zijn.

Maatschappijen

Je vliegt met SAS via Oslo en soms ook nog via Tromsö. De SAS-incheckbalie gaat drie uur voor vertrek open, de incheckbalie ligt in vertrekhal 1. SAS heeft op Schiphol eigen incheck-zuilen. Vanaf 22 uur voor vertrek kun je ook online inchecken en je boardingpass printen via www.flysas.nl. Je mag één stuk ruimbagage meenemen van maximaal 23 kg per persoon en 1 stuk handbagage van maximaal 8 kg. De maximale afmetingen van de handbagage zijn 23x40x55 cm. Andere maatschappijen die vluchten naar Longyearbyen aanbieden zijn KLM en Norwegian. 


Tijden

Doorgaans kom je na je vlucht rond middernacht aan op de luchthaven van Longyearbyen. Houd rekening met de overstap tijden tussen je vluchten, hierdoor kan de reisduur wat langer zijn. Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. 


Tips

Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, zo snel je weet dat je reis bevestigd is.

Het zeilschip Antigua heeft ruimte voor 32 passagiers, die verblijven in 16 tweepersoons hutten met eigen badkamer. Oorspronkelijk gebouwd als vissersschip in 1957, begin jaren ’90 omgebouwd tot een zeilschip. 

In de winter van 2015/16 heeft het schip nogmaals een verbouwing ondergaan waarbij het 7 meter verlengd is. Hierbij zijn de eerste acht hutten vergroot en uitgerust met twee eenpersoons lage bedden. Dit zijn de comfort hutten. De overige acht standaard hutten zijn gelijk gebleven en hebben een stapelbed. Local Hero Travel chartert de Antigua jaarlijks sinds 2009 en maakt diverse reizen rond Spitsbergen. 

Het schip heeft een Nederlands-, Engels- en Duitssprekende bemanning. Het schip is comfortabel, de sfeer is gemoedelijk en de maaltijden aan boord zijn uitstekend verzorgd. Zeilervaring is niet nodig.

Details: 

 • Type; Zeilschip
 • Lengte; 49.5 m
 • Breedte; 7.13 m
 • IJsklasse; met staal versterkte romp
 • Zodiacs; 2
 • Capaciteit; 32
reisduur:
16 dagen / 15 nachten
vertrek:
Diverse data in 2023, vraag je local Hero
route:
Longyearbyen, rondje Spitsbergen
reissom:
va. € 5395,- (p.p. 2 volwassenen - 2 persoons standaard hut)
Geen reis maar een échte expeditie. Want een rondje Spitsbergen is geen zekerheid. De natuur is de baas en ijs, …
︿

Inclusief:
- aankomsttransfer;
- alle overnachtingen en maaltijden aan boord;
- Antigua: 2 persoons standaard hut (2 bedden boven elkaar) of comfort hut (2 lage bedden naast elkaar) en eigen sanitair;
- luchthaven transfers (of te voet, je bagage wordt naar het schip gebracht) en begeleide excursies aan land;
- assistentie van de Nederlands, Engels en Duits sprekende bemanning en van ervaren reisleiding

Meerprijs voor een comfort hut is € 600,- per persoon

Exclusief:
- vlucht naar Spitsbergen; eventuele overnachtingen in Oslo en/of Longyearbyen
- drankjes en overige persoonlijke uitgaven.

Wat is de beste reistijd voor Spitsbergen?Spitsbergen ligt op nog geen 1000 km van de Noordpool. Toch is het klimaat, vergeleken …
︿
Zelf boekenJe vlucht naar Spitsbergen kun je rechtstreeks boeken bij luchtvaartmaatschappij SAS of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op:  -vliegwinkel.nl   -cheaptickets.nl -tix.nl -skyscanner.com Tip: deze …
︿

Het zeilschip Antigua heeft ruimte voor 32 passagiers, die verblijven in 16 tweepersoons hutten met eigen badkamer. Oorspronkelijk gebouwd als vissersschip in 1957, begin jaren ’90 omgebouwd tot een zeilschip. 

In de winter van 2015/16 heeft het schip nogmaals een verbouwing ondergaan waarbij het 7 meter verlengd is. Hierbij zijn de eerste acht hutten vergroot en uitgerust met twee eenpersoons lage bedden. Dit zijn de comfort hutten. De overige acht standaard hutten zijn gelijk gebleven en hebben een stapelbed. Local Hero Travel chartert de Antigua jaarlijks sinds 2009 en maakt diverse reizen rond Spitsbergen. 

Het schip heeft een Nederlands-, Engels- en Duitssprekende bemanning. Het schip is comfortabel, de sfeer is gemoedelijk en de maaltijden aan boord zijn uitstekend verzorgd. Zeilervaring is niet nodig.

Details: 

 • Type; Zeilschip
 • Lengte; 49.5 m
 • Breedte; 7.13 m
 • IJsklasse; met staal versterkte romp
 • Zodiacs; 2
 • Capaciteit; 32

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Spitsbergen, verblijf Longyearbyen

Je vliegt via Oslo en Tromsö naar Longyearbyen, het hoofdstadje van Svalbard, zoals de Noren Spitsbergen noemen. Meestal vertrek je aan het eind van de middag, zodat je net na middernacht landt op luchthaven. Het is er dan nog bijna gewoon licht is en als je aan komt vliegen, heb je helemaal tot aan de landing een fantastisch uitzicht op het zuiden van Spitsbergen.

In de middag ga je aan boord en gaat je rondreis Spitsbergen beginnen. Er wordt koers gezet naar Alkhornet, een klif met zeevogels, waar een grote kolonie drieteenmeeuwen huist. Onderaan de klif azen Arctische vossen op vallende eieren en jonge vogels. Je vervolgt je reis naar Trygghamna, waar de restanten van een 17de eeuwse Engels walvisstation en een 18de eeuws Russisch station te zien zijn.

local Hero

*Vlucht al geboekt? Zo niet, tijdig boeken is noodzakelijk. Vliegen met SAS is het snelste.
*Probeer voor het uitzicht tijdens de vlucht een stoel aan de rechterkant van het vliegtuig te krijgen.

meet the locals

Dag 1 - 2: Aankomst Spitsbergen, verblijf Longyearbyen

Je vliegt via Oslo en Tromsö naar Longyearbyen, het hoofdstadje van Svalbard, zoals de Noren Spitsbergen noemen. Meestal vertrek je aan het eind van de middag, zodat je net na …

︿

Dag 3 - 4: Forlandsundet, Ny-Ålesund

Je verlaat Tryghamna en zeilt door de Forlandsundet. Als het weer het toelaat ga je aan land op Fuglehuken. In 1596 zette Willem Barentsz hier al voet aan wal. Je treft graven van walvisvaarders en bezoekt verschillende kolonies vogels. Met een beetje geluk zie je zeehonden en walrussen, die hier regelmatig in groepjes rondzwemmen. Hun guitige koppen fotograferen valt nog niet mee, voor je het weet duiken ze weer onder water.

Verder bezoek je de restanten van Smeerenburg, het grootste 17de eeuwse walvisstation op Spitsbergen. Ook landt je op Ytre Norskøya en mogelijk de Zeeuwse Uytkijk, waar nog meer graven uit de gloriedagen van de walvisvaart te vinden zijn.

local Hero

In Ny-Ålesund, waar wetenschappers onderzoek doen, is ook een Nederlands onderzoeksstation. Het huisje onderscheidt zich duidelijk: er staan vrijwel altijd twee fietsen voor de deur en er hangt en klomp aan de buitenwand.

Dag 3 - 4: Forlandsundet, Ny-Ålesund

Je verlaat Tryghamna en zeilt door de Forlandsundet. Als het weer het toelaat ga je aan land op Fuglehuken. In 1596 zette Willem Barentsz hier al voet aan wal. Je …

︿

Dag 5 - 6: De expeditie route

Zoals op elke reis is ook deze route onder voorbehoud. Het definitieve reisschema van je rondreis Spitsbergen wordt pas op het laatst gemaakt, als ijs, windrichting en weer beter te voorspellen zijn. Natuurlijk worden de zeilen onderweg gehesen waar mogelijk, maar het is geen zeilreis. Bij langere afstanden vaar je 's nachts door en anders lig je voor anker in de beschutting van een fjord.

Het ideale reisschema zou je via Ny Alesund en Smeerenburg, de Sorg- en Liefdefjord via het hoge noorden de Hinlopenstraat in brengen. Daarvandaan is het plan langs de oostkust te reizen om uiteindelijk weer terug te keren waar je begon: in Longyearbyen. Mocht dat niet lukken, dan is de tweede optie om via de Hinlopenstraat terug te varen.

Dag 5 - 6: De expeditie route

Zoals op elke reis is ook deze route onder voorbehoud. Het definitieve reisschema van je rondreis Spitsbergen wordt pas op het laatst gemaakt, als ijs, windrichting en weer beter te …

︿

Dag 7 - 8: Een rondje of niet?

Risico’s dat het rondje niet gemaakt kan worden zijn er altijd. Maar geen zorgen, ook een terugreis via de Hinlopen Straat is een geweldige route en herhaling wordt altijd vermeden, er zijn immers genoeg fjorden onderweg! Aanlegplaatsen onderweg zijn afhankelijk van weer en ijsgang en natuurlijk van de kans om ijsberen te zien.

Zeilend waar mogelijk vaar je langs de gletsjers en grillige bergtoppen, waaraan het eiland zijn naam dankt. Het expeditie schip heeft ook een motor, waar voor een goed deel op gevaren wordt. De nadruk bij deze expeditie ligt op het ontdekken van Spitsbergen. Aan de westkust staat in de zomer meestal zo weinig wind, dat zeilen aan die kant geen optie is.

Dag 7 - 8: Een rondje of niet?

Risico’s dat het rondje niet gemaakt kan worden zijn er altijd. Maar geen zorgen, ook een terugreis via de Hinlopen Straat is een geweldige route en herhaling wordt altijd vermeden, …

︿

Dag 9 - 10: Een wonderlijk landschap

Te midden van het wonderlijke en opvallend afwisselende berglandschap vaar je diep de verschillende fjorden in op zoek naar de fascinerende gletsjeruiteinden. Eind augustus raakt de zon voor het eerst aan het eind van de poolzomer weer de horizon en zet land, hemel en zee in een prachtige, warme gloed. In september kan de eerste sneeuw het landschap al weer met een witte deken bedekken.

Samen met de expeditieleider zoekt je kapitein de mooiste landingsplaatsen. Natuurlijk is er uitgebreid tijd voor dierobservaties, zowel aan land als op zee. Op de toendra maak je grote kans rendieren en poolvossen van dichtbij te zien en op sommige plaatsen kun je walrussen tegenkomen. Een van de hoogtepunten tijdens je rondreis Spitsbergen.

local Hero

Stoer hoor: vanaf het schip, of vanaf de waterkant. Er zijn geen extra kosten aan verbonden, behalve dan een extra glaasje whisky misschien, om weer op te warmen na het zwemmen.

Dag 9 - 10: Een wonderlijk landschap

Te midden van het wonderlijke en opvallend afwisselende berglandschap vaar je diep de verschillende fjorden in op zoek naar de fascinerende gletsjeruiteinden. Eind augustus raakt de zon voor het eerst …

︿

Dag 11 - 12: Op zee maar ook aan land

Aan land maak je de komende dagen excursies naar traanovens en graven bij oude, verlaten walvisvaartstations, pelsjagerhutten, weerstations en kolenmijnen. Het zijn overblijfselen uit de roerige geschiedenis van Spitsbergen. Ook de expedities van bekende ontdekkingsreizigers zoals Roald Amundsen en Salomon Andrée hebben er hun sporen achtergelaten.

Meestal ben je niet langer dan twee tot drie uur per keer aan land, maar voor de wandelliefhebbers wordt er regelmatig een langere wandeling georganiseerd. Als een echte poolreiziger trek je over de bevroren toendra of maak je een bergtochtje naar een uitzichtpunt. Tot het broedseizoen begin september op zijn eind loopt scheren de vogels door de staalblauwe lucht erboven.

local Hero

Na een lange wandeling terugkomen aan boor waar de kok brownies heeft gemaakt. De geur van warm gebak en de smaak van chocola, mjammie!

Dag 11 - 12: Op zee maar ook aan land

Aan land maak je de komende dagen excursies naar traanovens en graven bij oude, verlaten walvisvaartstations, pelsjagerhutten, weerstations en kolenmijnen. Het zijn overblijfselen uit de roerige geschiedenis van Spitsbergen. Ook …

︿

Dag 13 - 14: Robben, walvissen en ijsberen

Robbensoorten zoals baardrobben of ringelrobben kun je overal zien opduiken. We kunnen het je natuurlijk niet garanderen, maar met een beetje geluk krijg je ook walvissen te zien. In deze wateren komen vooral dwergvinvis en beluga's voor maar ook de gewone vinvis en de blauwe. IJsberen kunnen overal opduiken, de meesten huizen in het noorden en noordoosten.

local Hero

Er leven tussen de vier- en vijfduizend ijsberen op Spitsbergen. Hun hoeveelheid hangt een beetje af van het pakijs: hoe vroeger dat zich terugtrekt, hoe meer ijsberen er op land achterblijven.

Dag 13 - 14: Robben, walvissen en ijsberen

Robbensoorten zoals baardrobben of ringelrobben kun je overal zien opduiken. We kunnen het je natuurlijk niet garanderen, maar met een beetje geluk krijg je ook walvissen te zien. In deze …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Stoer hoor: vanaf het schip, of vanaf de waterkant. Er zijn geen extra kosten aan verbonden, behalve dan een extra glaasje whisky misschien, om weer op te warmen na het zwemmen.

 • Stoer hoor: vanaf het schip, of vanaf de waterkant. Er zijn geen extra kosten aan verbonden, behalve dan een extra glaasje whisky misschien, om weer op te warmen na het zwemmen.

Dag 15: Je expeditie schip

Poolreizen worden ver van te voren geboekt, en gezien de vergunningen nog verder tevoren gepland. Afhankelijk van de keuze voor een vertrekdatum wordt een beschikbaar expeditie schip ingezet. Bovenstaande beschrijving is gebaseerd op het schip de Antigua. Vraag je Local Hero om verdere details.

local Hero

Klik hier voor de  fotoreportage van reiziger Gert Buter.

Dag 15: Je expeditie schip

Poolreizen worden ver van te voren geboekt, en gezien de vergunningen nog verder tevoren gepland. Afhankelijk van de keuze voor een vertrekdatum wordt een beschikbaar expeditie schip ingezet. Bovenstaande beschrijving …

︿

Dag 16: Ontscheping Longyearbyen en vertrek Spitsbergen

Afhankelijk van je vlucht kun je in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen, het vernieuwde Svalbard museum bezoeken, nu met een blik van herkenning maar ook het gevoel dat je maar even, en eigenlijk te kort, hebt kunnen rondreizen in deze unieke omgeving. In de loop van de middag vlieg je via Oslo terug naar Amsterdam.

local Hero

De museumwinkel heeft enkele cahiers te koop, die verschillende onderwerpen van Spitsbergen behandelen. Over geologie, walvisvaart en ontdekkingsreizigers bijvoorbeeld. Een absolute aanrader. Ze zijn nergens anders verkrijgbaar.

meet the locals

Dag 16: Ontscheping Longyearbyen en vertrek Spitsbergen

Afhankelijk van je vlucht kun je in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen, het vernieuwde Svalbard museum bezoeken, nu met een blik van herkenning maar ook het gevoel dat je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • verleng een dag met een activiteit aan land. Zie Spitsbergen Top 5.

 • verleng een dag met een activiteit aan land. Zie Spitsbergen Top 5.

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Karin

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Spitsbergen: