ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Spitsbergen rondreis niet te missen

reisduur:
8 dagen / 7 nachten
vertrek:
Diverse data in 2023, vraag je local Hero
route:
Longyearbyen - Raud fjord - Monaco Gletjer - Hinlopen straat - Phippsøya - Prins Karls Forland - Longyearbyen
reissom:
va. € 3450,- (obv. 3 persoons binnenhut, upgrades mogelijk) (Boek zelf je retourvlucht)

Een korte Spitsbergen reis naar 81˚noorderbreedte, op 1000 km van de geografische noordpool. IJsberen die jagen in hun natuurlijke omgeving, een walvis staart die opdoemt aan de horizon.

Je vaart op de Plancius, een heel comfortabel schip voor expeditiecruises in de arctische wateren. Aan boord is er plaats voor ca. 110 reizigers in comfortabele buitenhutten met een eigen badkamer. De sfeer is gemoedelijk en het eten aan boord voortreffelijk.

Er zijn zodiac’s voor de landingen, we proberen iedere dag minimaal één of soms zelfs twee keer aan land te gaan voor een onvergetelijke wandeling. De expeditiestaf verzorgt onderweg informatieve lezingen die je kunt bijwonen. Vanaf de verschillende observatie platforms heb je steeds weer een fantastisch uitzicht. Kortom, een bijzondere, kort maar krachtige tocht op een van de laatste ongerepte plekken op aarde.

Inclusief:
- alle overnachtingen en maaltijden aan boord. Verblijf in 4-persoons buitenhut met eigen sanitair;
- luchthaven transfers in aansluiting op bepaalde vluchten en begeleide excursies aan land;
- vrij gebruik laarzen voor excursies;
- assistentie van Engels sprekende bemanning en de expeditieleiders;
- haven toeslagen en taxen

Exclusief:
- vlucht naar Spitsbergen; 
- eventueel benodigde overnachting in Oslo en/of Longyearbyen;
- drankjes (anders dan koffie/thee, water) en persoonlijke uitgaven;
- extra excursies als kajak trips;
- fooien ($13,50 p.p. per dag is gebruikelijk)

Wat is de beste reistijd voor Spitsbergen?
Spitsbergen ligt op nog geen 1000 km van de Noordpool. Toch is het klimaat, vergeleken met even noordelijk gelegen gebieden vrij mild: gemiddeld 6˚C in de zomer en -14˚ in de winter. Met ca, 250 mm regen per jaar is het er net zo droog als in een woestijn. Vochtige zeelucht kunnen voor mist en lichte motregen zorgen. 

Behalve rond de enkele nederzettingen zijn er geen wegen dus ben je aangewezen op de sneeuwscooter of een expeditie schip. Die varen alleen ‘s zomers want de rest van het jaar ligt er vooral in het noorden en oosten van Spitsbergen een pak ijs. Vroeg in de zomer drijft er nog veel ijs op zee maar het is wel een mooie reistijd voor Spitsbergen. Latere reizen hebben minder te maken met ijsgang. In juli en augustus is het vaak mogelijk om Spitsbergen te ronden.

De zon gaat tussen 20 april en 20 augustus niet onder en van eind oktober tot half februari blijft het donker. In deze periode kun je het noorderlicht zien, de rest van het jaar is het daarvoor te licht. 

Heb ik een visum nodig voor Spitsbergen?
Voor de reizen naar Spitsbergen, deel van Noorwegen, hebben Nederlanders een geldig paspoort /identiteitskaart nodig. Een visum of speciale permit is niet nodig. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten.

Hoe bereid ik me voor op Spitsbergen?
Omdat je naar een vrij afgelegen gebied reist, is het goed om je voor te bereiden. Een tandarts is niet om de hoek, een medische post buiten Longyearbyen ook niet. Neem voldoende persoonlijk medicatie mee, evt. pillen tegen zeeziekte. Kraanwater op Spitsbergen is drinkbaar, ook aan boord van je schip (let op de aanduidingen). Aan boord mag niet gerookt worden.

Is er tijdverschil met Spitsbergen?
Er is geen tijdsverschil met Nederland. 

Welke taal spreken ze in Spitsbergen?
Op Spitsbergen wordt Noors gesproken. Alle inwoners en ook je gidsen spreken Engels. Dit is ook de voertaal aan boord van de schepen.

Is het veilig op Spitsbergen?
Alle reizen worden geregeld door je Local Hero, je reisexpert van Spitsbergen en uitgevoerd door lokale partner organisaties. Deze werken onder strikte richtlijnen van de Noorse overheid. Landexcursies gaan altijd groepsgewijs en met gewapende gids. IJsberen vormen geen gevaar als je je op de juiste manier gedraagt en de instructies van de gidsen precies opvolgt.

Welke bagage mee naar Spitsbergen?
De ruimte aan boord is beperkt dus probeer je bagage wat te beperken. Een rugzak of soft pack is makkelijker dan koffer. Een klein rugzakje is gemakkelijk tijdens wandelingen. Je hut aan boord heeft beddengoed en handdoeken dus dat hoef je niet mee te nemen.

Welke kleding mee naar Spitsbergen?
Windvaste waterafstotende buitenkleding is een must. Niet te strak: verschillende dunne lagen zijn beter dan een dikke laag kleding. Wol, zijde, Gore-Tex en sommige synthetische stoffen zijn prima. Neem dun, warm ondergoed mee (bv. thermisch ondergoed van Hema). Een goede muts, capuchon en handschoenen zijn ook onontbeerlijk: verlies je warmte dan is dat voor 80% via je hoofd. Voorkom dat je nat wordt door transpiratie, zeewater of slechte schoenen/laarzen. Aan boord van het schip is gemakkelijke vrijetijdskleding genoeg, het is erg lekker warm.

Wat neem je mee op excursie in Spitsbergen?
* skibroek, Gore-Tex of broek met warm ondergoed en regenbroek 
* wollen sweaters of fleece 
* turtle necks als onderliggende laag houdt veel warmte vast 
* wollen of fleece muts 
* warme sokken (eventueel 2 lagen: 1 dunne en 1 dikke) 
* water- en winddichte jas, bij voorkeur met capuchon 
* dunne handschoenen voor onder ski handschoenen 
* waterdichte rugzak (camera, verrekijker) 
* zonnebril 
* wandelstokken (persoonlijk, voor sommigen onmisbaar)

Wat voor schoenen heb je nodig in Spitsbergen
Landexcursies op Spitsbergen betekent overstappen van zodiac op land of ijs: de zgn. natte landingen. Op sommige reizen zijn er laarzen beschikbaar maar veel reizigers nemen eigen laarzen mee. Muckboots (www.kathmandu.nl) zijn populair: licht, comfortabel en waterdicht. De muckboot chore high (ca. € 99,-) houdt je warm tot -5˚ C, de muckmaster is iets duurder en werkt tot -20˚C. Via de link SKJA1FLHW4 krijg je 10% korting, (we verdienen daar niet aan). Aan boord loop je gewoon op dikke sokken, slippers of sportschoenen.

Wat doe je wel en wat niet in Spitsbergen? 
Het arctisch gebied is één van de grootste ongerepte wildernissen op aarde. Het milieu is er bijzonder kwetsbaar. Vogels, zoogdieren en planten leveren een permanente strijd om te overleven. Draag bij het behoud van Spitsbergen:
* Laat geen vuilnis achter aan land. Gooi niets weg, ook geen sigarettenpeuken of toiletpapier (neem dit mee in een plastic zakje en gooi het in de vuilnisbak aan boord van het schip). 
* Vermijd schade aan vegetatie en mossen tijdens de wandelingen; het regeneratieproces van de plantengroei verloopt zeer traag. 
* Neem geen biologische, geologische en/of archeologische voorwerpen mee als souvenir. Graffiti op rotsen? Niet doen natuurlijk. 
* Wandel niet over gletsjers of ijsvelden zonder begeleiding en dwaal niet af van de groep. 
* Geen enkele foto is belangrijker dan het welzijn van de dieren. Verstoor het dierenleven niet en houdt steeds een respectabele afstand aan.

Welke valuta heeft Spitsbergen?

Op Spitsbergen betaal je met de Noorse kroon. Je kunt wisselen in Nederland of op de luchthaven van Oslo. Er is een 24 uur ATM in Longyearbyen en in de winkels, bus en taxi kun je ook met je creditcard en pinpas betalen. Het postkantoor wisselt geen geld. Aan boord van je schip betaal je in euro’s of Noorse kronen cash, een creditcard is niet op alle schepen mogelijk.

Welke stekker heb ik nodig in Spitsbergen?
Zowel op Spitsbergen als aan boord is er 220 V met gewone stekkers. Op het grootste deel van Spitsbergen is er geen mobiel bereik. Alle schepen hebben satelliettelefoons aan boord en er is e-mail communicatie mogelijk. Hieraan zijn wel kosten verbonden. De positie van het schip en de weersomstandigheden kunnen invloed hebben op de kwaliteit van de verbinding.

Hoe reis ik door Spitsbergen?
Op Spitsbergen zelf reis je buiten Longyearbyen onder begeleiding van een ervaren gids. Ook aan boord is er altijd deskundige begeleiding. Alleen in Longyearbyen zelf kun je op eigen houtje over straat (hoofdstraten, winkels).

Meer info Google webcam Spitsbergen en download de officiële brochure. De beste reisgids is Rolf Stange: ‘a complete guide around the Artic Archipelago’.

Zelf boeken

Je vlucht naar Spitsbergen kun je rechtstreeks boeken bij luchtvaartmaatschappij SAS of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 

-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende:

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Je vliegt naar Longyearbyen. Meestal vlieg je naar Oslo, waar je overstapt op het vliegtuig naar Spitsbergen. Soms moet je naar een andere luchthaven in Oslo of moet je extra overstappen in Tromsö, op het noordelijkste puntje van Noorwegen.

Kosten

De kosten voor het ticket zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid. De prijzen variëren van € 300 tot zo’n € 700,- en boek tijdig. Je local Hero kan eventueel behulpzaam zijn.

Maatschappijen

Je vliegt met SAS via Oslo en soms ook nog via Tromsö. De SAS-incheckbalie gaat drie uur voor vertrek open, de incheckbalie ligt in vertrekhal 1. SAS heeft op Schiphol eigen incheck-zuilen. Vanaf 22 uur voor vertrek kun je ook online inchecken en je boardingpass printen via www.flysas.nl. Je mag één stuk ruimbagage meenemen van maximaal 23 kg per persoon en 1 stuk handbagage van maximaal 8 kg. De maximale afmetingen van de handbagage zijn 23x40x55 cm. Andere maatschappijen die vluchten naar Longyearbyen aanbieden zijn KLM en Norwegian. 


Tijden

Doorgaans kom je na je vlucht rond middernacht aan op de luchthaven van Longyearbyen. Houd rekening met de overstap tijden tussen je vluchten, hierdoor kan de reisduur wat langer zijn. Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. 


Tips

Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, zo snel je weet dat je reis bevestigd is.

De Ocean Atlantic is gebouwd in 1986 en is in 2016 gerenoveerd. Het schip biedt plaats aan maximaal 198 passagiers. Je zal met een ervaren crew de wateren gaan verkennen.  

De prijs voor deze reis is gebaseerd op de 3 persoonshutten. Deze hutten zijn voorzien van twee gelijkvloerse 1-persoons bedden of een 2-persoons bed en een 1 persoons sofa bed. Verder zijn ze voorzien van een badkamer met bad of douche, toilet en wastafel. Ook is er zitgedeelte, kastruimte en tv aanwezig. De grote van deze hutten varieert tussen 18 en de 21 m2. Upgrades zijn mogelijk. Vraag hiernaar bij local Hero Karin. Zij kan je meer informatie geven. 

Het schip heeft verschillende observatie platforms en een restaurant en bistro. Ook is er een lounge, bar en bibliotheek aan boord. De bemanning van het schip spreekt Engels. 

Details:

 • Type; luxer expeditiecruiseschip
 • Lengte; 140m
 • Breedte; 21m
 • IJsklasse; 1B
 • Zodiacs; 20
 • Bemanning; Internationaal
 • Capaciteit; 198
reisduur:
8 dagen / 7 nachten
vertrek:
Diverse data in 2023, vraag je local Hero
route:
Longyearbyen - Raud fjord - Monaco Gletjer - Hinlopen straat - Phippsøya - Prins Karls Forland - Longyearbyen
reissom:
va. € 3450,- (obv. 3 persoons binnenhut, upgrades mogelijk)
Een korte Spitsbergen reis naar 81˚noorderbreedte, op 1000 km van de geografische noordpool. IJsberen die jagen in hun natuurlijke omgeving, …
︿

Inclusief:
- alle overnachtingen en maaltijden aan boord. Verblijf in 4-persoons buitenhut met eigen sanitair;
- luchthaven transfers in aansluiting op bepaalde vluchten en begeleide excursies aan land;
- vrij gebruik laarzen voor excursies;
- assistentie van Engels sprekende bemanning en de expeditieleiders;
- haven toeslagen en taxen

Exclusief:
- vlucht naar Spitsbergen; 
- eventueel benodigde overnachting in Oslo en/of Longyearbyen;
- drankjes (anders dan koffie/thee, water) en persoonlijke uitgaven;
- extra excursies als kajak trips;
- fooien ($13,50 p.p. per dag is gebruikelijk)

Wat is de beste reistijd voor Spitsbergen?Spitsbergen ligt op nog geen 1000 km van de Noordpool. Toch is het klimaat, vergeleken …
︿
Zelf boekenJe vlucht naar Spitsbergen kun je rechtstreeks boeken bij luchtvaartmaatschappij SAS of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op:  -vliegwinkel.nl  -cheaptickets.nl -tix.nl -skyscanner.com Tip: deze …
︿

De Ocean Atlantic is gebouwd in 1986 en is in 2016 gerenoveerd. Het schip biedt plaats aan maximaal 198 passagiers. Je zal met een ervaren crew de wateren gaan verkennen.  

De prijs voor deze reis is gebaseerd op de 3 persoonshutten. Deze hutten zijn voorzien van twee gelijkvloerse 1-persoons bedden of een 2-persoons bed en een 1 persoons sofa bed. Verder zijn ze voorzien van een badkamer met bad of douche, toilet en wastafel. Ook is er zitgedeelte, kastruimte en tv aanwezig. De grote van deze hutten varieert tussen 18 en de 21 m2. Upgrades zijn mogelijk. Vraag hiernaar bij local Hero Karin. Zij kan je meer informatie geven. 

Het schip heeft verschillende observatie platforms en een restaurant en bistro. Ook is er een lounge, bar en bibliotheek aan boord. De bemanning van het schip spreekt Engels. 

Details:

 • Type; luxer expeditiecruiseschip
 • Lengte; 140m
 • Breedte; 21m
 • IJsklasse; 1B
 • Zodiacs; 20
 • Bemanning; Internationaal
 • Capaciteit; 198

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Aankomst Spitsbergen, verblijf Longyearbyen

Je vliegt via Oslo (soms ook Tromsö) naar Longyearbyen, het hoofdstadje van Svalbard, zoals de Noren Spitsbergen noemen. Meestal vertrek je aan het eind van de middag, zodat je net na middernacht landt op luchthaven. Het is er dan nog bijna gewoon licht is en als je aan komt vliegen, heb je helemaal tot aan de landing een fantastisch uitzicht op het zuiden van Spitsbergen.

Voor je aan boord gaat, kun je het stadje en het poolmuseum bezoeken, daarna transfer naar de haven en inscheping. Je maakt kennis met de bemanning, installeert je in je hut en daarna licht de kapitein het anker. In de vroege avond, het blijft licht, vaar je de grote, 75 kilometer lange Is fjord in. Met wat geluk zie je hier de eerste walvissen.

local Hero

*Poolreizen worden ver van te voren geboekt, en gezien de vergunningen, nog verder tevoren gepland. Afhankelijk van de keuze voor een vertrekdatum wordt een beschikbaar expeditieschip ingezet.
*Vlucht al geboekt? Zo niet, tijdig boeken is noodzakelijk. Vliegen met SAS is het snelste.

meet the locals

Dag 1: Aankomst Spitsbergen, verblijf Longyearbyen

Je vliegt via Oslo (soms ook Tromsö) naar Longyearbyen, het hoofdstadje van Svalbard, zoals de Noren Spitsbergen noemen. Meestal vertrek je aan het eind van de middag, zodat je net …

︿

Dag 2: Naar de Raud fjord

Gedurende de nacht vaar je naar het noorden, naar de Raud fjord, gelegen in het noordwesten van Spitsbergen. Deze wordt gedomineerd door spectaculaire gletsjers en is een populaire plek voor ringelrobben, baardrobben en vaak ook ijsberen. Op de kliffen wonen grote kolonies dikbekzeekoeten en drieteenmeeuwen. Met je verrekijker kom je erachter hoe deze vogels eruit zien. Één van de highlights van je korte Spitsbergen expeditiereis. 

Je vaart langs de gletsjers en grillige bergtoppen, waaraan het eiland zijn naam dankt. Zoals op elke reis is ook deze route onder voorbehoud. Het is mogelijk dat je van de plannen af moet wijken. Het definitieve reisschema wordt pas op het laatst gemaakt, als ijs, windrichting en weer beter te voorspellen zijn.

local Hero

Een verrekijker is een prettig attribuut onderweg. Fotografen met grote lenzen werken vaak graag met een statief. Houdt er rekening mee dat een statief aan boord, op een bewegend schip, niet altijd werkt zoals hij dat op land doet.

Dag 2: Naar de Raud fjord

Gedurende de nacht vaar je naar het noorden, naar de Raud fjord, gelegen in het noordwesten van Spitsbergen. Deze wordt gedomineerd door spectaculaire gletsjers en is een populaire plek voor …

︿

Dag 3: Korte expeditiereis Spitsbergen, gletsjer van 5 kilometer

Mogelijk bezoek je de Liefde-fjord en vaar je langs de bijna vijf kilometer lange Monaco-gletsjer. De Liefde-fjord is echt ijsberengebied. Met wat geluk zie je ze in de fjord en zelfs op de gletsjer, natuurlijk een prachtige fotomomentje. Het water voor het gletsjerfront is een foerageergebied voor duizenden drieteenmeeuwen. Vlak voor de gletsjer kun je regelmatig Beluga walvissen spotten.

Samen met de expeditieleider zoekt je kapitein de mooiste landingsplaatsen, voor zover weer en wind en ijsgang dat toelaten. Natuurlijk is er uitgebreid tijd voor dierobservaties, zowel aan land als op zee. Op de toendra maak je grote kans rendieren en poolvossen van dichtbij te zien en op sommige plaatsen kun je walrussen tegenkomen.

local Hero

De Liefdefjord vind ik een van de  fraaiste fjorden, hoewel ik daarmee ongetwijfeld andere fjorden tekort doe. Zoveel verschillende schakeringen blauw in één gletsjerwand!

Dag 3: Korte expeditiereis Spitsbergen, gletsjer van 5 kilometer

Mogelijk bezoek je de Liefde-fjord en vaar je langs de bijna vijf kilometer lange Monaco-gletsjer. De Liefde-fjord is echt ijsberengebied. Met wat geluk zie je ze in de fjord en …

︿

Dag 4: Hinlopen Straat en ijswoestijn

Vandaag vaar je de Hinlopen Straat binnen, een hoog-arctische zeestraat tussen West-Spitsbergen en Nordaustlandet. In de monding zijn regelmatig Blauwe vinvissen te zien. Het gebied is de thuisbasis van walrussen, baardrobben, ivoormeeuwen en ijsberen. Je maakt een wandeling over de arctische toendra van het Lomfjordshalvøya en bekijkt vanuit je zodiac de vogelkliffen van Alkefjellet.

Met zijn tienduizenden dikbekzeekoeten en drie teen meeuwen is het één van de hoogtepunten van je Spitsbergen expeditiereis. Aan de oostkant van de Hinlopen Straat, op Nordaustlandet, ga je aan land Palanderbukta, een ijskoude vrieswoestijn waar je het niet lang uithoudt. Toch leven ook hier nog rendieren, kleine rietganzen en meeuwen.

local Hero

De Brasvellbreen is de grootste gletsjer van het Noordelijk Halfrond. Het weer kan hier in een ongelooflijk tempo omslaan van zonnig naar dikke mist, van regen naar hagel of sneeuw, van windstil naar een frisse bries. Dit is poolgebied pur sang.

Dag 4: Hinlopen Straat en ijswoestijn

Vandaag vaar je de Hinlopen Straat binnen, een hoog-arctische zeestraat tussen West-Spitsbergen en Nordaustlandet. In de monding zijn regelmatig Blauwe vinvissen te zien. Het gebied is de thuisbasis van walrussen, …

︿

Dag 5: Op 81˚Noorderbreedte

Ten noorden van Nordaustlandet bereik je het noordelijkste punt van je reis: Phippsøya, één van de Sjuøyane, een groep van 7 ongerepte eilanden ten noorden van Nordaustlandet. Je bent nu op bijna 81 graden Noorderbreedte en nog maar 1000 kilometer van de geografische Noordpool, de zgn. ‘hoge arctische zone’.

Dit deel van Spitsbergen wordt alleen bewoond door ijsberen, walrussen en witte ivoormeeuwen. Mogelijk kom je hier bij het pakijs. De kapitein zal dan proberen zo dicht mogelijk als veilig is daarbij te komen, want het pakijs is de meest natuurlijke habitat van de ijsbeer. Hier vangen ze ingenieus maar toch met nogal wat moeite robben en andere pelsdieren.

local Hero

Er leven tussen de vier- en vijfduizend ijsberen op Spitsbergen. Hun hoeveelheid hangt een beetje af van het pakijs: hoe vroeger dat zich terugtrekt, hoe meer ijsberen er op land achterblijven.

Dag 5: Op 81˚Noorderbreedte

Ten noorden van Nordaustlandet bereik je het noordelijkste punt van je reis: Phippsøya, één van de Sjuøyane, een groep van 7 ongerepte eilanden ten noorden van Nordaustlandet. Je bent nu …

︿

Dag 6 - 7: Continentaal plat en Prins Karls Forland

Op de route terug naar de westkust van Spitsbergen vaart het expeditieschip misschien wel langs het pakijs. Blijven uitkijken dus naar ijsberen, walrussen en de zeldzame Groenlandse walvis. Op zo’n 40 zeemijl ten westen van Spitsbergen passeer je de rand van het continentaal plat. Hier foerageren de vinvissen in de ‘upwelling’ stromingen. Ook is er kans op walvissen aan de monding van de Kongsfjord.

Op het eiland Prins Karls Forland bevindt zich een ‘haul-out’, een rustplaats van walrussen. Alternatief bezoek je Trygghamna, in de monding van de Isfjord. Hier broeden tienduizenden zeevogels op de vogelklif Alkhornet. Op de vruchtbare hellingen eronder zoeken rendieren en poolvossen naar gevallen eieren en kuikens. In de loop van de nacht kom je terug in Longyearbyen.

local Hero

Het lijkt erop dat het aantal walvissen rond Spitsbergen de laatste jaren weer wat toeneemt, vooral het aantal Bultruggen. Maar ook blauwe vinvissen, ’s werelds grootste dieren, komen zo nieuwsgierig als ze zijn vaak tot dichtbij het schip.

Dag 6 - 7: Continentaal plat en Prins Karls Forland

Op de route terug naar de westkust van Spitsbergen vaart het expeditieschip misschien wel langs het pakijs. Blijven uitkijken dus naar ijsberen, walrussen en de zeldzame Groenlandse walvis. Op zo’n …

︿

Dag 8: Ontscheping en vertrek Spitsbergen

Slenter wat door het plaatsje, shop voor souvenirs of een warme Noorse trui of ga voor de afwisseling lekker Thais (!) eten: er wonen zo’n 50 Thai op het eiland. Als je het al niet voor vertrek deed kun je voor je vlucht het Svalbard museum bezoeken, nu met een blik van herkenning maar ook het gevoel dat je maar even, en eigenlijk te kort, hebt kunnen rondreizen in deze unieke omgeving.

In de loop van de middag vertrek je via Oslo naar Amsterdam.

local Hero

De museumwinkel heeft boekjes over geologie, walvisvaart en ontdekkingsreizigers. Een aanrader. Want ze zijn nergens anders verkrijgbaar. Ok een ijsberendeken is een populair souvenir, al is deze niet heel goedkoop.

meet the locals

Dag 8: Ontscheping en vertrek Spitsbergen

Slenter wat door het plaatsje, shop voor souvenirs of een warme Noorse trui of ga voor de afwisseling lekker Thais (!) eten: er wonen zo’n 50 Thai op het eiland. …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • verleng een dag met een activiteit aan land. Zie mijn top 5.

 • verleng een dag met een activiteit aan land. Zie mijn top 5.

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Karin

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Spitsbergen: