Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Spitsbergen rondreis for insiders

reisduur:
9 dagen / 8 nachten
vertrek:
Diverse data in 2024, vraag je local Hero
route:
Longyearbyen – Westkust – Noordkust - Longyearbyen
reissom:
va. € 3175,- (p.p. bij 2 persoons hut) (Boek zelf je retourvlucht)

Geen reis voor iedereen. Want je moet er wat voor over hebben om anderhalve week te gast te zijn in deze National Geografic-aflevering in het echt.

Een reis met de Antigua biedt je een unieke en toch relatief betaalbare kennismaking met het poolgebied. Met alleen het geluid van de wind in de zeilen glijd je bijna geluidloos door de wonderlijke witte wereld van Spitsbergen.

Poolreizen blijven expedities, weersomstandigheden zijn onvoorspelbaar en die ijsbeer of vinvis duikt meestal niet zomaar voor je lens op.

De bemanning doet er echter alles aan om je reis tot een succes te maken. Je wedstrijdjacht is sportief en gebouwd op snelheid minder op comfort. Daar staat tegenover een unieke reis in een kleine groep, waardoor je je al snel deel van de bemanning voelt.

Inclusief:
- alle overnachtingen en maaltijden aan boord;
- verblijf in 2 persoons hut;
- begeleide excursies aan land;
- diensten Engelstalige IJslandse bemanning;
- vrij gebruik sneeuwschoenen;
- assistentie local Hero.

Exclusief: 
- vlucht naar Spitsbergen (tips voor het zelf boeken van je vlucht); 
- overnachtingen, indien nodig, in Oslo en/of Longyearbyen 
- evt. transfers 
- laarzen voor landexcursies
- drankjes, persoonlijke uitgaven.

Wat is de beste reistijd voor Spitsbergen?
Spitsbergen ligt op nog geen 1000 km van de Noordpool. Toch is het klimaat, vergeleken met even noordelijk gelegen gebieden vrij mild: gemiddeld 6˚C in de zomer en -14˚ in de winter. Met ca, 250 mm regen per jaar is het er net zo droog als in een woestijn. Vochtige zeelucht kunnen voor mist en lichte motregen zorgen. 

Behalve rond de enkele nederzettingen zijn er geen wegen dus ben je aangewezen op de sneeuwscooter of een expeditie schip. Die varen alleen ‘s zomers want de rest van het jaar ligt er vooral in het noorden en oosten van Spitsbergen een pak ijs. Vroeg in de zomer drijft er nog veel ijs op zee maar het is wel een mooie reistijd voor Spitsbergen. Latere reizen hebben minder te maken met ijsgang. In juli en augustus is het vaak mogelijk om Spitsbergen te ronden.

De zon gaat tussen 20 april en 20 augustus niet onder en van eind oktober tot half februari blijft het donker. In deze periode kun je het noorderlicht zien, de rest van het jaar is het daarvoor te licht. 

Heb ik een visum nodig voor Spitsbergen?
Voor de reizen naar Spitsbergen, deel van Noorwegen, hebben Nederlanders een geldig paspoort /identiteitskaart nodig. Een visum of speciale permit is niet nodig. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten.

Hoe bereid ik me voor op Spitsbergen?
Omdat je naar een vrij afgelegen gebied reist, is het goed om je voor te bereiden. Een tandarts is niet om de hoek, een medische post buiten Longyearbyen ook niet. Neem voldoende persoonlijk medicatie mee, evt. pillen tegen zeeziekte. Kraanwater op Spitsbergen is drinkbaar, ook aan boord van je schip (let op de aanduidingen). Aan boord mag niet gerookt worden.

Is er tijdverschil met Spitsbergen?
Er is geen tijdsverschil met Nederland. 

Welke taal heeft Spitsbergen?
Op Spitsbergen wordt Noors gesproken. Alle inwoners en ook je gidsen spreken Engels. Dit is ook de voertaal aan boord van de schepen.

Is Spitsbergen veilig?
Alle reizen worden geregeld door je Local Hero, je reisexpert van Spitsbergen en uitgevoerd door lokale partner organisaties. Deze werken onder strikte richtlijnen van de Noorse overheid. Landexcursies gaan altijd groepsgewijs en met gewapende gids. IJsberen vormen geen gevaar als je je op de juiste manier gedraagt en de instructies van de gidsen precies opvolgt.

Wat neem ik mee naar Spitsbergen?
De ruimte aan boord is beperkt dus probeer je bagage wat te beperken. Een rugzak of soft pack is makkelijker dan koffer. Een klein rugzakje is gemakkelijk tijdens wandelingen. Je hut aan boord heeft beddengoed en handdoeken dus dat hoef je niet mee te nemen.

Welke kleding neem ik mee naar Spitsbergen?
Windvaste waterafstotende buitenkleding is een must. Niet te strak: verschillende dunne lagen zijn beter dan een dikke laag kleding. Wol, zijde, Gore-Tex en sommige synthetische stoffen zijn prima. Neem dun, warm ondergoed mee (bv. thermisch ondergoed van Hema). Een goede muts, capuchon en handschoenen zijn ook onontbeerlijk: verlies je warmte dan is dat voor 80% via je hoofd. Voorkom dat je nat wordt door transpiratie, zeewater of slechte schoenen/laarzen. Aan boord van het schip is gemakkelijke vrijetijdskleding genoeg, het is erg lekker warm.

Wat neem je mee op excursie in Spitsbergen?
* skibroek, Gore-Tex of broek met warm ondergoed en regenbroek 
* wollen sweaters of fleece 
* turtle necks als onderliggende laag houdt veel warmte vast 
* wollen of fleece muts 
* warme sokken (eventueel 2 lagen: 1 dunne en 1 dikke) 
* water- en winddichte jas, bij voorkeur met capuchon 
* dunne handschoenen voor onder ski handschoenen 
* waterdichte rugzak (camera, verrekijker) 
* zonnebril 
* wandelstokken (persoonlijk, voor sommigen onmisbaar)

Wat voor schoenen heb je nodig in Spitsbergen
Landexcursies op Spitsbergen betekent overstappen van zodiac op land of ijs: de zgn. natte landingen. Op sommige reizen zijn er laarzen beschikbaar maar veel reizigers nemen eigen laarzen mee. Muckboots (www.kathmandu.nl) zijn populair: licht, comfortabel en waterdicht. De muckboot chore high (ca. € 99,-) houdt je warm tot -5˚ C, de muckmaster is iets duurder en werkt tot -20˚C. Via de link SKJA1FLHW4 krijg je 10% korting, (we verdienen daar niet aan). Aan boord loop je gewoon op dikke sokken, slippers of sportschoenen.

Wat doe je wel en wat niet in Spitsbergen? 
Het arctisch gebied is één van de grootste ongerepte wildernissen op aarde. Het milieu is er bijzonder kwetsbaar. Vogels, zoogdieren en planten leveren een permanente strijd om te overleven. Draag bij het behoud van Spitsbergen:
* Laat geen vuilnis achter aan land. Gooi niets weg, ook geen sigarettenpeuken of toiletpapier (neem dit mee in een plastic zakje en gooi het in de vuilnisbak aan boord van het schip). 
* Vermijd schade aan vegetatie en mossen tijdens de wandelingen; het regeneratieproces van de plantengroei verloopt zeer traag. 
* Neem geen biologische, geologische en/of archeologische voorwerpen mee als souvenir. Graffiti op rotsen? Niet doen natuurlijk. 
* Wandel niet over gletsjers of ijsvelden zonder begeleiding en dwaal niet af van de groep. 
* Geen enkele foto is belangrijker dan het welzijn van de dieren. Verstoor het dierenleven niet en houdt steeds een respectabele afstand aan.

Hoe betaal ik in Spitsbergen?
Op Spitsbergen betaal je met de Noorse kroon. Je kunt wisselen in Nederland of op de luchthaven van Oslo. Er is een 24 uur ATM in Longyearbyen en in de winkels, bus en taxi kun je ook met je creditcard en pinpas betalen. Het postkantoor wisselt geen geld. Aan boord van je schip betaal je in euro’s of Noorse kronen cash, een creditcard is niet op alle schepen mogelijk.

Welke stekker heb ik nodig in Spitsbergen?
Zowel op Spitsbergen als aan boord is er 220 V met gewone stekkers. Op het grootste deel van Spitsbergen is er geen mobiel bereik. Alle schepen hebben satelliettelefoons aan boord en er is e-mail communicatie mogelijk. Hieraan zijn wel kosten verbonden. De positie van het schip en de weersomstandigheden kunnen invloed hebben op de kwaliteit van de verbinding.

Hoe reis ik door Spitsbergen?
Op Spitsbergen zelf reis je buiten Longyearbyen onder begeleiding van een ervaren gids. Ook aan boord is er altijd deskundige begeleiding. Alleen in Longyearbyen zelf kun je op eigen houtje over straat (hoofdstraten, winkels).

Meer info Google webcam Spitsbergen en download de officiële brochure. De beste reisgids is Rolf Stange: ‘a complete guide around the Artic Archipelago’.

Zelf boeken

Je vlucht naar Spitsbergen kun je rechtstreeks boeken bij luchtvaartmaatschappij SAS of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 

-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende:

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Je vliegt naar Longyearbyen. Meestal vlieg je naar Oslo, waar je overstapt op het vliegtuig naar Spitsbergen. Soms moet je naar een andere luchthaven in Oslo of moet je extra overstappen in Tromsö, op het noordelijkste puntje van Noorwegen.

Kosten

De kosten voor het ticket zijn sterk afhankelijk van de beschikbaarheid. De prijzen variëren van € 400 tot zo’n € 800,- en boek tijdig. Je local Hero kan eventueel behulpzaam zijn.

Maatschappijen

Je vliegt met SAS via Oslo en soms ook nog via Tromsö. De SAS-incheckbalie gaat drie uur voor vertrek open, de incheckbalie ligt in vertrekhal 1. SAS heeft op Schiphol eigen incheck-zuilen. Vanaf 22 uur voor vertrek kun je ook online inchecken en je boardingpass printen via www.flysas.nl. Je mag één stuk ruimbagage meenemen van maximaal 23 kg per persoon en 1 stuk handbagage van maximaal 8 kg. De maximale afmetingen van de handbagage zijn 23x40x55 cm. Andere maatschappijen die vluchten naar Longyearbyen aanbieden zijn KLM en Norwegian. 


Tijden

Doorgaans kom je na je vlucht rond middernacht aan op de luchthaven van Longyearbyen. Houd rekening met de overstap tijden tussen je vluchten, hierdoor kan de reisduur wat langer zijn. Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. 


Tips

Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, zo snel je weet dat je reis bevestigd is.

Het zeilschip Antigua heeft ruimte voor 32 passagiers, die verblijven in 16 tweepersoons hutten met eigen badkamer. Oorspronkelijk gebouwd als vissersschip in 1957, begin jaren ’90 omgebouwd tot een zeilschip. 

In de winter van 2015/16 heeft het schip nogmaals een verbouwing ondergaan waarbij het 7 meter verlengd is. Hierbij zijn de eerste acht hutten vergroot en uitgerust met twee eenpersoons lage bedden. Dit zijn de comfort hutten. De overige acht standaard hutten zijn gelijk gebleven en hebben een stapelbed. Local Hero Travel chartert de Antigua jaarlijks sinds 2009 en maakt diverse reizen rond Spitsbergen. 

Het schip heeft een Nederlands-, Engels- en Duitssprekende bemanning. Het schip is comfortabel, de sfeer is gemoedelijk en de maaltijden aan boord zijn uitstekend verzorgd. Zeilervaring is niet nodig.

Details: 

 • Type; Zeilschip
 • Lengte; 49.5 m
 • Breedte; 7.13 m
 • IJsklasse; met staal versterkte romp
 • Zodiacs; 2
 • Capaciteit; 32
reisduur:
9 dagen / 8 nachten
vertrek:
Diverse data in 2024, vraag je local Hero
route:
Longyearbyen – Westkust – Noordkust - Longyearbyen
reissom:
va. € 3175,- (p.p. bij 2 persoons hut)
Geen reis voor iedereen. Want je moet er wat voor over hebben om anderhalve week te gast te zijn in …
︿

Inclusief:
- alle overnachtingen en maaltijden aan boord;
- verblijf in 2 persoons hut;
- begeleide excursies aan land;
- diensten Engelstalige IJslandse bemanning;
- vrij gebruik sneeuwschoenen;
- assistentie local Hero.

Exclusief: 
- vlucht naar Spitsbergen (tips voor het zelf boeken van je vlucht); 
- overnachtingen, indien nodig, in Oslo en/of Longyearbyen 
- evt. transfers 
- laarzen voor landexcursies
- drankjes, persoonlijke uitgaven.

Wat is de beste reistijd voor Spitsbergen?Spitsbergen ligt op nog geen 1000 km van de Noordpool. Toch is het klimaat, …
︿
Zelf boekenJe vlucht naar Spitsbergen kun je rechtstreeks boeken bij luchtvaartmaatschappij SAS of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op:  -vliegwinkel.nl  -cheaptickets.nl -tix.nl -skyscanner.com *De …
︿

Het zeilschip Antigua heeft ruimte voor 32 passagiers, die verblijven in 16 tweepersoons hutten met eigen badkamer. Oorspronkelijk gebouwd als vissersschip in 1957, begin jaren ’90 omgebouwd tot een zeilschip. 

In de winter van 2015/16 heeft het schip nogmaals een verbouwing ondergaan waarbij het 7 meter verlengd is. Hierbij zijn de eerste acht hutten vergroot en uitgerust met twee eenpersoons lage bedden. Dit zijn de comfort hutten. De overige acht standaard hutten zijn gelijk gebleven en hebben een stapelbed. Local Hero Travel chartert de Antigua jaarlijks sinds 2009 en maakt diverse reizen rond Spitsbergen. 

Het schip heeft een Nederlands-, Engels- en Duitssprekende bemanning. Het schip is comfortabel, de sfeer is gemoedelijk en de maaltijden aan boord zijn uitstekend verzorgd. Zeilervaring is niet nodig.

Details: 

 • Type; Zeilschip
 • Lengte; 49.5 m
 • Breedte; 7.13 m
 • IJsklasse; met staal versterkte romp
 • Zodiacs; 2
 • Capaciteit; 32

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Aankomst Spitsbergen, verblijf Longyearbyen

Je vliegt via Oslo naar Longyearbyen, het hoofdstadje van Svalbard, zoals de Noren Spitsbergen noemen. Afhankelijk van je vlucht kom je dezelfde dag of net na middernacht aan. Zelfs na middernacht is het er dan nog bijna licht en daardoor heb je helemaal tot aan de landing een fantastisch uitzicht op het zuidelijk deel van Spitsbergen.

Vanmiddag per transfer naar het schip en kennismaking met de kapitein en de bemanning. Je installeert je in je hut en het is tijd voor een eerste briefing. Dan gaan de trossen los en glijd je langzaam de haven uit, het water van de Isford in. Je vaart langs de west- en noordkust: hier zoekt de kapitein de beste landingsplaatsen uit, afhankelijk van de weeromstandigheden.

local Hero

*Vlucht al geboekt? Zo niet, tijdig boeken is noodzakelijk. Vliegen met SAS is het snelste.
*Probeer voor de het uitzicht tijdens de vlucht een stoel aan de rechterkant van het vliegtuig te krijgen.

meet the locals

Dag 1: Aankomst Spitsbergen, verblijf Longyearbyen

Je vliegt via Oslo naar Longyearbyen, het hoofdstadje van Svalbard, zoals de Noren Spitsbergen noemen. Afhankelijk van je vlucht kom je dezelfde dag of net na middernacht aan. Zelfs na …

︿

Dag 2 - 4: Budget Spitsbergen cruise

Bij gunstige wind worden de zeilen gehesen en zeil je rustig langs de kust met gletsjers en grillige bergtoppen, waaraan Svalbard zijn naam dankt. Je schip heeft natuurlijk een motor, zodat je ook bij ongunstige wind of bij windstilte je volgende doel bereikt. Bij langere afstanden vaar je 's nachts door, zo niet dan ga je voor anker in een beschutte fjord.

Midden door het wonderlijke, arctische berglandschap vaar je onderweg ver de fjorden in naar fascinerende gletsjeruiteinden. Natuurlijk is er uitgebreid tijd voor dierobservaties, zowel aan land als op zee. Op de toendra maak je grote kans rendieren en poolvossen van dichtbij te zien en op sommige plaatsen kun je walrussen tegenkomen.

local Hero

Stilzitten hoeft niet, je kunt onder leiding van de bemanning actief meehelpen met het zeilen.

Dag 2 - 4: Budget Spitsbergen cruise

Bij gunstige wind worden de zeilen gehesen en zeil je rustig langs de kust met gletsjers en grillige bergtoppen, waaraan Svalbard zijn naam dankt. Je schip heeft natuurlijk een motor, …

︿

Dag 5 - 6: Ook aan land

Aan land maak je de komende dagen tijdens je Spitsbergen reis excursies naar traanovens en graven bij oude, verlaten walvisvaartstations, pelsjagerhutten, weerstations en kolenmijnen. Het zijn overblijfselen uit de roerige geschiedenis van Spitsbergen. Ook de expedities van bekende ontdekkingsreizigers zoals Roald Amundsen en Umberto Nobile hebben er hun sporen achtergelaten.

 Als een echte poolreiziger trek je over de bevroren toendra en maakt een bergtochtje naar een uitzichtpunt. Tot het broedseizoen begin september op zijn eind loopt scheren de vogels door de staalblauwe lucht erboven.

Dag 5 - 6: Ook aan land

Aan land maak je de komende dagen tijdens je Spitsbergen reis excursies naar traanovens en graven bij oude, verlaten walvisvaartstations, pelsjagerhutten, weerstations en kolenmijnen. Het zijn overblijfselen uit de roerige …

︿

Dag 7: Robben, walvissen en ijsberen

Robbensoorten zoals baardrobben of ringelrobben kun je overal zien opduiken. We kunnen het je natuurlijk niet garanderen, maar met een beetje geluk krijg je ook walvissen te zien. In deze wateren komen vooral dwergvinvis en beluga's voor maar ook de gewone vinvis. IJsberen kunnen overal opduiken, maar zijn ondanks hun grootte toch moeilijk te ontdekken.

Dag 7: Robben, walvissen en ijsberen

Robbensoorten zoals baardrobben of ringelrobben kun je overal zien opduiken. We kunnen het je natuurlijk niet garanderen, maar met een beetje geluk krijg je ook walvissen te zien. In deze …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Stoer hoor: vanaf het schip, of vanaf de waterkant. Er zijn geen extra kosten aan verbonden, behalve dan een extra glaasje whisky misschien, om weer op te warmen na het zwemmen.

 • Stoer hoor: vanaf het schip, of vanaf de waterkant. Er zijn geen extra kosten aan verbonden, behalve dan een extra glaasje whisky misschien, om weer op te warmen na het zwemmen.

Dag 8: Je zeilschip

Zeilschip de Antigua: deze van originele vissersboot uit 1957 is verbouwd tot een stevig passagiersschip zonder zijn oude stijl te verliezen. Op de goed geïsoleerde en verwarmde boot kunnen maximaal 32 passagiers meevaren. Onder het dek bevinden zich tweepersoonshutten met stapelbedden, een wastafel, kleine badkamer met toilet en kast of comfort hutten met losse bedden, een wastafel, kastruimte en een badkamer met douche en toilet. Zeilervaring is niet nodig.

Dag 8: Je zeilschip

Zeilschip de Antigua: deze van originele vissersboot uit 1957 is verbouwd tot een stevig passagiersschip zonder zijn oude stijl te verliezen. Op de goed geïsoleerde en verwarmde boot kunnen maximaal …

︿

Dag 9: Ontscheping Longyearbyen en vertrek Spitsbergen

Afhankelijk van je terugvlucht kun je in Longyearbyen het administratieve centrum van Spitsbergen, het vernieuwde Svalbard museum bezoeken. Nu met een blik van herkenning, maar ook het gevoel dat je even, en eigenlijk te kort, hebt kunnen rondreizen in een unieke omgeving. Je bijzondere Spitsbergen cruise zit er op en in de loop van de middag vlieg je via Oslo terug naar Amsterdam.

Dag 9: Ontscheping Longyearbyen en vertrek Spitsbergen

Afhankelijk van je terugvlucht kun je in Longyearbyen het administratieve centrum van Spitsbergen, het vernieuwde Svalbard museum bezoeken. Nu met een blik van herkenning, maar ook het gevoel dat je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • verleng een dag met een activiteit aan land. Zie de Spitsbergen Top 5.

 • verleng een dag met een activiteit aan land. Zie de Spitsbergen Top 5.

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Esmay

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Spitsbergen: