reisduur:
6 dagen / 5 nachten
route:
Santa Cruz – Isabela – San Cristobal
reissom:
va. € 730,- (p.p. 2 volwassenen) excl. retour vlucht ca. €530,-

Met stip op je bucket list maar je budget is beperkt. Wat dan? Tsja, vlucht en entreegelden kun je niet vermijden maar een budget Galapagos rondreis kan best voordelig en flexibel.

Je overnacht in betaalbare bed&breakfasts en lokale AirBNB’s. Gegarandeerd contact en tips van de locals en een flexibel programma, dat je ter plaatse nog naar eigen inzicht kunt aanpassen. 

Naast je bezoek aan de belangrijkste Galapagos eilanden Santa Cruz, Isabela en San Cristobal kun je een dagtrip naar een onbewoond Galapagos eiland: Seymour, Bartolomé, Santa Fe of Plazas. 

Naast het spotten van exotische dieren, dé highlights van de Galapagos, heb je volop tijd voor zee en strand, fietsen, snorkelen en leer je de bewoners van deze beroemde eilanden van nabij kennen. 

Inclusief: 
- transfers van en naar de luchthaven;
- overnachtingen in bed/breakfasts en AirBnB’s;
- middagtoer Tintoreras;
- assistentie van je local Hero;
- CO2 compensatie reis.


Exclusief: 
- maaltijden, ook het ontbijt!
- niet vermelde transfers haven naar hotel en vv.;
- extra excursies en entrees.

Beste reistijd Galapagos

De Galapagos eilanden hebben een subtropisch klimaat, de temperaturen liggen het hele jaar door tussen de 25˚ en 30˚C. Regen valt er door het jaar heen, meestal in de vorm van korte buien. De beste reistijd voor een reis naar Galapagos is van februari t/m april. Het waait dan weinig, de golven zijn niet hoog en het water is helder. Van juni tot december is het vaker bewolkt, wel droog maar met soms ruwe zee en zee mist. De bijzondere dieren, waarvoor je naar de Galapagos reist, zie je gewoon het hele jaar.

Visum & paspoort

Voor de reizen naar de Galapagos is geen visum nodig. Meestal vlieg je via het vasteland van Ecuador en heb je al een stempel in je paspoort dat recht geeft op een verblijf van maximaal 90 dagen. Je paspoort moet bij het verlaten van Ecuador nog tenminste 6 maanden geldig zijn. Houdt verder een (kopie van) je paspoort bij je, in Ecuador geldt een identificatieplicht. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten.

Vaccinaties & gezondheid

Voor Ecuador en de Galapagos zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Ga goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Galapagos kent geen malaria risico, ook ander ziekten als dengue ofwel knokkelkoorts of Zika komen er (nog) niet voor. Kraanwater in Galapagos is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.

Tijdsverschil

Op de Galapagos eilanden is het gedurende onze zomertijd 8 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 7 uur vroeger. 

Veiligheid Galapagos

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie op Galapagos en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Galapagos is een veilige eilandengroep. Toch is het verstandig op je spullen te letten en bij de havens attent te zijn. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in de kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat. Maar vergeet dan niet ze tijdig uit de kluis te (laten) halen.

Kleding & gewoontes

Veel reizigers denken dat het op de Galapagos altijd warm en zonnig is. Dat is niet altijd het geval want bij snel opkomende mist of wind kan het plaatselijk snel afkoelen. Neem dus warme, winddichte kleding mee, liefst in laagjes, je kunt een deel dan tijdens de oplopende temperaturen overdag gewoon weer uittrekken. Denk ook aan een petje tegen de zon en goede zonnebrand, op het water verbrand je snel. Als het zeewater te koud is kun je voor het snorkelen ter plaatse een wetsuit huren.

Geld & pinnen

In Ecuador, dus ook op de Galapagos eilanden, betaal je sinds 2000 met de Amerikaanse dollar. Op de eilanden Santa Cruz en San Cristobal zijn pinautomaten van de Banco del Pacifico. Op Isabela kun je niet pinnen. Vergeet voor je Galapagos rondreis niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’. Het is aan te raden genoeg dollars in cash bij je te hebben. Zorg voor voldoende kleingeld, 1 of 5 dollar biljetten, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. Creditcards worden op de eilanden nog nauwelijks geaccepteerd.

Fooien & entrees

Fooien zijn gebruikelijk op Galapagos. Je chauffeur verwacht enkele US$ p.p. per dag. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat dollars nodig. Entrees: bij aankomst op de luchthaven betaal je US$ 100,- per persoon contant en nog eens US$ 20,- p.p. voor een zgn. migratiekaart. Bij het inchecken op je vlucht moet je kunnen aantonen dat je een hotel of cruise reservering hebt en een ticket voor de retourvlucht.

Elektriciteit

De stopcontacten op de Galapagos werken op 110 volt. Je hebt een wereldstekker nodig, meestal zijn de stopcontakten Amerikaans. Een kleine zaklamp meenemen is altijd handig, de stroom kan nog wel eens uitvallen.

Getting around

Transfers op de Galapagos gaan per auto met chauffeur. De wegen zijn doorgaans 2 baans en redelijk geasfalteerd. Fietshuur kost ca. 5-10 US$ per dag. Het is een goede manier om op eigen houtje (een deel van) de Galapagos eilanden te verkennen. Spreek je route tevoren door met de fietsverhuurder en check of de remmen in goede staat zijn.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 
vliegwinkel.nl  
vliegtickets.nl 
cheaptickets.nl 
tix.nl 
skyscanner.nl

Let hierbij op het volgende:

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Op de Galapagos eilanden zijn twee kleine luchthavens. Hierop vliegen is mogelijk maar houd wel rekening met minstens 3 keer overstappen en een totale reistijd van bijna 50 uur. Het beste (en mooiste) is om gewoon naar Ecuador te vliegen en vanaf daar de boot te pakken. Je vliegt dan naar de hoofdstad Quito. Prijzig maar rechtstreeks en daarom toch veel geboekt. Wil je op een ander vliegveld in Ecuador vliegen? Dan moet je rekening houden met minstens 1, maar vaak meerdere tussenstops. 

Kosten

Reken voor een retourvlucht vanuit Quito of Guayaquil, of heen vanaf de ene en terug vanaf de andere luchthaven op tenminste € 500,-. Soms zijn er aanbiedingen, waardoor je wat voordeliger uit kunt zijn.

Maatschappijen

Je vliegt doorgaans met Tame, de Ecuadoriaanse maatschappij of met Avianca. Er is weinig concurrentie, dus de tarieven lopen niet ver uiteen.

Tijden

* Meestal vlieg je in de ochtend, het is ca. 2,5 uur vliegen. De terugreis is ’s middags vanaf ca. 12.30 uur en later.
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte.

Tips

*Als je ook naar het vasteland van Ecuador reist, kan je local Hero de vluchten voor je regelen. Uiteraard kost dat iets meer dan het direct zelf doen, omdat het risico op prijs- en valuta schommelingen moet worden meegenomen. Boek je zelf, geef dan de details tijdig door aan je local Hero.
*Boek je vele maanden vooruit, check dan een maandje voor vertrek nog eens of de tijden nog gelijk zijn. Is dat niet het geval, dan heb je nog voldoende tijd om de aanpassing door te geven.  

reisduur:
6 dagen / 5 nachten
route:
Santa Cruz – Isabela – San Cristobal
reissom:
va. € 730,- (p.p. 2 volwassenen) excl. retour vlucht ca. €530,-
Met stip op je bucket list maar je budget is beperkt. Wat dan? Tsja, vlucht en entreegelden kun je niet …
︿

Inclusief: 
- transfers van en naar de luchthaven;
- overnachtingen in bed/breakfasts en AirBnB’s;
- middagtoer Tintoreras;
- assistentie van je local Hero;
- CO2 compensatie reis.


Exclusief: 
- maaltijden, ook het ontbijt!
- niet vermelde transfers haven naar hotel en vv.;
- extra excursies en entrees.

Beste reistijd GalapagosDe Galapagos eilanden hebben een subtropisch klimaat, de temperaturen liggen het hele jaar door tussen de 25˚ en …
︿
Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Aankomst budgetreis Galapagos, verblijf Santa Cruz

Na je vlucht van ca. 3 uur naar Baltra staat je Spaans sprekende chauffeur te wachten. Je Galapagos budgetreis kan beginnen. Eerst ga je naar de hooglanden van Santa Cruz, waar je de lava kraters bezoekt en kunt lopen tussen de gigantische schildpadden in hun natuurlijke omgeving. Na de lunch reis je door naar je hotel in het hoofdstadje Puerto Ayora.

Vanmiddag kun je Santa Cruz op eigen houtje ontdekken. Ga bijvoorbeeld naar het Charles Darwin centrum met historische info over de eilanden of naar de Academy Bay om te zwemmen en te snorkelen met de speelse zeehonden. Het witte zandstrand van het eiland kun je per taxi eenvoudig bereiken.

local Hero

Overdag heb je een dagprogramma, ’s avonds doe je wat je zelf wilt. Op de budget Galapagos rondreis kiezen we voor eenvoudige maar nette bed& breakfasts en AirBnB’s bij de haven. Enkele excursies, in kleine groepen zijn inclusief, de rest is naar eigen keuze, zodat je het zo voordelig of duur kunt maken als je zelf wilt.

meet the locals

Dag 1:: Aankomst budgetreis Galapagos, verblijf Santa Cruz

Na je vlucht van ca. 3 uur naar Baltra staat je Spaans sprekende chauffeur te wachten. Je Galapagos budgetreis kan beginnen. Eerst ga je naar de hooglanden van Santa Cruz, …

︿

Dag 2: Boot Santa Cruz - Isabela

Vanochtend naar de haven waar je een lancha (kleine motorboot) neemt naar Isabela eiland. Het is ongeveer twee uur varen. Als je gevoelig bent voor zeeziekte neem dan een pilletje in, de zee kan best ruw zijn. Bij aankomst betaal je entree Puerto Villamil en pak je een taxi naar je hotel. Volgens velen is Isabela het mooiste bewoonde eiland een van de Galapagos budgetreis hoogtepunten.

Dit is het grootste eiland maar slechts een deel kan ook worden bezocht, soms alleen met een National Parks ranger. Daarom bezoek je vanmiddag (inclusief) per boot Las Tintoreras. Na een half uurtje varen zie je in het kristalheldere water van de baai je eerste pinguïns, blue foot boobies, zeeleeuwen en iguana’s. Na je wandeling even lekker de zee in om te snorkelen.

local Hero

Afhankelijk van weers- en operationele omstandigheden kan deze halve dag trip ook worden verschoven naar de dag erop.

Dag 2:: Boot Santa Cruz - Isabela

Vanochtend naar de haven waar je een lancha (kleine motorboot) neemt naar Isabela eiland. Het is ongeveer twee uur varen. Als je gevoelig bent voor zeeziekte neem dan een pilletje …

︿

Dag 3: Isabela – Santa Cruz

Pak vanochtend de huurfiets naar de Muur der Tranen, ten westen van Puerto Villamil. Tijdens de 2e Wereldoorlog werd Isabela door de Amerikanen gebruikt als basis, daarna werd het een Ecuadoriaanse high security gevangenis. De gevangenen hier bouwden als straf de muur. De zware arbeid, het verslepen van lavarotsen onder de gloeiend hete zon, kostte aan velen het leven.

Een historie die je bijna niet kunt matchen met het vreedzame landschap waar je doorheen fietst. Zorg ervoor op tijd weer in je hotel te zijn voor de lunch. Daarna ga je naar de haven voor de lancha boot om ca. 14.00 uur terug naar Santa Cruz. Bij aankomst op eigen gelegenheid weer naar je hostal of AirBNB, het blijft natuurlijk een budget Galapagos reis.

Dag 3:: Isabela – Santa Cruz

Pak vanochtend de huurfiets naar de Muur der Tranen, ten westen van Puerto Villamil. Tijdens de 2e Wereldoorlog werd Isabela door de Amerikanen gebruikt als basis, daarna werd het een …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Dit is best kort, blijf 1 of meer dagen langer.

  • Dit is best kort, blijf 1 of meer dagen langer.

Dag 4: Santa Cruz, verblijf of excursie

Afhankelijk van weer en beschikbaarheid kan ik je tijdens je Galapagos budgetreis boeken op een trip naar een van de omliggende onbewoonde eilanden. Plazas: snorkelen bij de zeeschildpadden van Punta Carion, dan naar Plaza Norte, een soort Jurassic Park met groene, gele en oranje Galapagos land iguana’s en een grote zeeleeuwen kolonie. Je achtergrond: grote felgroene cactussen en een knalblauwe oceaan.

North Seymour: ten noorden van Balta, 2 km2 en plat: grote kolonies fregatvogels (de mannetjes blazen hun rode halszak flink op voor de vrouwtjes), blue foot boobies en zwemmen bij Bachas beach. Santa Fe is beroemde om zijn nergens anders voorkomende groengele landiguana’s. Op Bartolomé, 1,2 km2 groot, zal je vooral het kleurige vulkanische landschap opvallen.

local Hero

Dit zijn complete tours waarbij je ook aan land gaat. Alleen snorkelen, bij Pinzon en Plazas, kan trouwens ook. De lunch en snorkelspullen zijn altijd inclusief. Bartolomé is wat verder varen, je vertrekt dan vroeger en ontbijt aan boord. Onderweg kom je langs Sullivan Bay met groene zeeschildpadden en de zgn. ‘Moorse Idol’: de miss world onder de Galapagos vissen.

Dag 4:: Santa Cruz, verblijf of excursie

Afhankelijk van weer en beschikbaarheid kan ik je tijdens je Galapagos budgetreis boeken op een trip naar een van de omliggende onbewoonde eilanden. Plazas: snorkelen bij de zeeschildpadden van Punta …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Je gaat ook aan land. Ca. € 190,- p.p.

  • Je gaat ook aan land. Ca. € 190,- p.p.

  • Vanaf de boot, niet aan land. Ca. € 125,- p.p.

  • Vanaf de boot, niet aan land. Ca. € 125,- p.p.

Dag 5: Boot Santa Cruz – San Cristobal

Vanochtend ga je naar de haven voor de lancha naar San Cristobal. Ook op dit stuk kan de zee wat ruw zijn. Bij aankomst transfer naar je hostal of AirBnB. s’ Middags tijd voor een wandeling, door het kleine dorp Baquerizo Moreno zie je overal op straat zeeleeuwen.  Zo zagen wij in de speeltuin kinderen heerlijk spelen maar de glijbaan was bezet door een slaperige zeeleeuw!

Of ga naar het San Cristobal Interpretation centre met info over de geschiedenis van het eiland. Op de Galapagos altijd al met zeeleeuwen willen snorkelen? Volg dan de wandelroute naar Las Tijeretas, dat is dé plek. En ga naar het strand Playa Mann  waar je ze bij ondergaande zon het strand op, of juist het water in, ziet waggelen.

Dag 5:: Boot Santa Cruz – San Cristobal

Vanochtend ga je naar de haven voor de lancha naar San Cristobal. Ook op dit stuk kan de zee wat ruw zijn. Bij aankomst transfer naar je hostal of AirBnB. …

︿

Dag 6: Budgetreis vertrek Galapagos, terugvlucht

Tegen het eind van de ochtend zit je individuele budgetrondreis Galapagos er op. Transfer naar de luchthaven van San Cristobal voor je vlucht naar Guayaquil of Quito. Hier stap je over op de internationale vlucht naar Amsterdam.

Doorgaans vlieg je aan het eind van de middag en kom je de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam.

Zo is er na een mooi avontuur helaas een einde gekomen aan je Galapagos budgetreis, maar wat was het de moeite waard!

Dag 6:: Budgetreis vertrek Galapagos, terugvlucht

Tegen het eind van de ochtend zit je individuele budgetrondreis Galapagos er op. Transfer naar de luchthaven van San Cristobal voor je vlucht naar Guayaquil of Quito. Hier stap je …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Ellen

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Galapagos: