ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Ecuador rondreis de leukste

reisduur:
19 dagen / 18 nachten
route:
Quito-Cotopaxi-Isinlivi-Guamote-Alausi-Cuenca-Galapagos-Guayaquil
reissom:
va. € 2945,- p.p. (bij 2 volwassenen) / retour Galapagos va. € 495,- (Boek zelf je retourvlucht)

Een rondreis Ecuador waar je nog lang aan terug zult denken: waarom? Ecuador is enorm gevarieerd. Je doorkruist de Andes, slentert door koloniale steden en de Galapagos is een avontuur op zich.

Je rondreis is een mix van wat drukkere must-do plekjes zoals Baños en stille Andesdorpjes als Isinlivi, vanwaar je het Quilotoa kratermeer bezoekt en Guamote, een traditionele indianen community. 

Ten opzichte van de budgetreis Ecuador verblijf je in wat comfortabeler hotels, lodges en typische haciënda’s. Speciaal geselecteerd door je Ecuador reisspecialist. Je reist deels per lijnbus gecombineerd met privé transfers, waar logisch, wel zo relaxt.

Je eindigt met de Galapagos: geen cruise maar eiland hoppen met trips naar de beste wildlife spots. Meer vrijheid en minder hobbelig dan op een boot. Een extra dagje op het eiland Santa Cruz is een aanrader.

Inclusief:

 • aankomst- en privétransfers als omschreven  
 • alle overnachtingen in 3-3,5 sterren hotels en lodges met privé faciliteiten, Galapagos 2-2,5 budget accommodatie (upgrade naar middenklas hotels met zwembad mogelijk, ca. US$ 75,- pp totaal);
 • 8 lunches en tweemaal diner;
 • activiteiten met gids als omschreven;
 • individuele stadswandelingen in Quito (deels met gids) en Cuenca (zelf, met info);
 • assistentie van je local Hero

Exclusief: 

 • internationale retourvlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
 • overige maaltijden;
 • lokale bustickets voor de busreizen (totaal ca. US$ 40,- p.p. je krijgt alle nodige info);
 • retourvlucht Galapagos va. €495,- p.p.;
 • entree Galapagos National Park US$ 100,- p.p. en US$ 20,- migration fee p.p.;
 • upgrades of extra excursies.

Let op: annuleren van de Galapagos trip na het boeken is duur: 50% kosten, of als je 2 maanden tevoren of later annuleert, zelfs 100%. Zorg dus voor een goede annuleringsverzekering.

Wat is de beste reistijd in Ecuador? 

De beste reistijd voor Ecuador’s binnenland is juni t/m september, het is de warmste, droogste periode en er valt nauwelijks regen. De kust heeft een nat seizoen: van december t/m maart maar in de zomer is het erg droog. Bezoek je ook de Galapagos, dan is het daar vanaf juni tot december vaak bewolkt, droog met een soms ruwe zee en mist. Van december t/m mei is het warm en zonnig maar vallen er regelmatig heftige regenbuien. Ook op grote hoogte kan het klimaat snel veranderen: koud en mistig. Tijdens een rondreis Ecuador zal je dus nooit overal het meest ideale klimaat treffen.

Is een visum verplicht in Ecuador? 

Voor de reizen naar Ecuador is geen visum nodig. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort dat recht geeft op een verblijf van maximaal 90 dagen. Je paspoort moet bij het verlaten van Ecuador nog tenminste 6 maanden geldig zijn. Houdt verder een (kopie van) je paspoort bij je, in Ecuador geldt een identificatieplicht. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Zijn er vaccinaties verplicht voor Ecuador? 

Voor Ecuador zijn geen vaccinaties verplicht, behalve als je tegen de grens met Colombia aan zit. Dan is een gele koorts injectie verplicht. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Ga goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. 

Maak je op weg naar Ecuador een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet bij binnenkomst in Ecuador een vaccinatie stempel getoond kunnen worden. Ook als je alleen overstapt op de luchthaven in zo’n land! Ecuador kent malaria risico, vooral in het Amazone regenwoud. Het verschilt per streek, in hoger gelegen gebieden in de Andes is het risico nagenoeg nul. Draag zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe.

Dengue ofwel knokkelkoorts komt in Midden – en Latijns Amerika steeds vaker voor. Deze ziekte verloopt meestal vrij onschuldig, met koorts, hoofdpijn en huiduitslag maar kan in uitzonderlijke gevallen complicaties geven. Dit geldt ook voor Zika, een met Dengue vergelijkbare ziekte, die vooral voor zwangere vrouwen gevaar oplevert. Er zijn geen vaccinatie hiervoor. De muggen die deze ziektes overbrengen steken overdag, dus smeer je goed in met antimuggenmelk.

Kraanwater is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.

Hoe zit het met hoogteziekte in Ecuador? 

Een belangrijk onderwerp. Ecuador ligt behoorlijk hoog en dat geldt nog meer als je van plan bent een aantal vulkanen te beklimmen. Boven de 2500 meter is acclimatiseren een must, en Quito ligt al op 2850 meter! Zo is een extra dagje Quito aan het begin van je rondreis Ecuador nuttig, je went aan de hoogte, het voedsel en rust nog wat uit na je lange vlucht. Zo hoog is het droog en verlies je veel vocht. Veel drinken, al snel ca. 3 liter per dag, niet alleen water maar gezien de temperatuur ook thee en soep. Het al dan niet krijgen van hoogteziekte in Ecuador is niet te voorspellen. Een goede conditie of eerder hoog verblijf is geen garantie. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en slecht slapen. Meestal gaat dit binnen enkele dagen over. Zo niet, neem contact op met je Local Hero. Meer info op hoogtezieke.info.

Is er tijdverschil met Ecuador? 

In Ecuador is het gedurende onze zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur vroeger. Op de Galapagos eilanden is het verder nog een uur vroeger als in Ecuador zelf.

Is het veilig in Ecuador? 

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie in Ecuador en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ecuador is buiten de grote steden een veilig land. In de kleine plaatsen en dorpen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen maar vermijd verlaten wijken of straten. Neem in de grote steden zoals in Quito en Guayaquil na zonsondergang altijd een taxi, ook voor kortere stukjes. Wees verder attent in drukke toeristische gebieden. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat.

Welke kleding neem ik mee naar Ecuador? 

Ecuador kent vele klimaatzones en veel hoogteverschil. Er is zowel tropische jungle als Andes hoogland, waar het op grote hoogte snel erg koud wordt. Neem daarom voldoende warme, winddichte kleding mee, liefst in laagjes, je kunt een deel dan tijdens de oplopende temperaturen overdag weer even uittrekken. Een warme trui, sjaal, muts, een petje tegen de zon en goede zonnebrand (op hoogte verbrand je snel) zijn nodig. Bezoek je een kerk, draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt). Ecuadoriaanse mannen zijn zeker in de grote steden conservatief gekleed en dragen daar geen korte broeken. Probeer wat in te blenden in de lokale sfeer, zo voel je je het prettigst.

Welke valuta is er in Ecuador? 

In Ecuador betaal je sinds 2000 met de Amerikaanse dollar. Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 en 100 de beste koers. In de grote steden kun je pinnen bij de automaten met cirruslogo. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw en wees op je hoede voor zakkenrollers. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het is altijd aan te raden daarnaast genoeg US dollars in cash bij je te hebben. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. Ver in de Andes en in de kleine dorpen zijn uiteraard geen pinautomaten, denk daar aan.

Alleen in de grotere hotels, winkels en restaurants worden creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Zorg voor voldoende kleingeld, 1 of 5 dollar biljetten, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz. 

Betaal ik fooi in Ecuador? 

Fooien zijn gebruikelijk in Ecuador. Je chauffeur verwacht enkele US$ p.p. per dag. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat dollars nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat men vaak weer commissie moet betalen en van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale Ecuador vakantie budget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht, maar zonder fooien kan men niet leven.

Welke stekker moet ik meenemen naar Ecuador? 

De stopcontacten in Ecuador werken op 110 volt. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig met een uitgang van een Amerikaanse stekker, met twee platte pinnetjes.  Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is dus een must.

Hoe reis ik door Ecuador? 

Je reist door Ecuador per lijnbus of auto met chauffeur. De wegen zijn doorgaans 2 baans, smal en redelijk geasfalteerd maar wel met regelmatig gaten erin. Daarbij nog veel hoogteverschil. Gemiddeld haal je in Ecuador niet meer dan ca. 40 km per uur, dus je bent ook over korte afstanden vrij lang onderweg. Het is ook wel de charme van het land. Fietshuur bijvoorbeeld in Baños, Cuenca maar ook in andere plaatsen kost ca. 5-10 US$ per dag. Het is een goede manier om op eigen houtje dorp of stadje te verkennen. Check wel of de remmen in goede staat zijn.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
vliegwinkel.nl  
cheaptickets.nl 
tix.nl 
skyscanner.nl

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je localHero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Je vliegt naar de hoofdstad Quito. Prijzig maar rechtstreeks en daarom toch veel geboekt. Wil je op een ander vliegveld in Ecuador vliegen? Dan moet je rekening houden met minstens 1, maar vaak meerdere tussenstops

Kosten

Reken voor een retourvlucht op tenminste € 800,-. Er zijn goedkope mogelijkheden maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Reken in de drukke tijden al snel € 1200,- en een toeslag in het hoogseizoen, zeker voor directe vluchten.

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen met KLM, direct naar Quito, retour of op de terugweg vanaf Guayaquil. Een alternatief is met Iberia, je stapt dan zowel op de heen- als de terug reis over in Madrid. Verder kun je ook via de USA vliegen. Let er dan wel op dat je een zgn. visum waiver nodig hebt. Regel dit online tenminste 2 weken voor vertrek. Kosten ca. US$ 14,- p.p. te betalen met een creditcard. Ook vanaf Düsseldorf vertrekken vluchten naar Quito.

Tijden

* Doorgaans kom je na je lange vlucht nog dezelfde dag aan in Quito. De terugvlucht is doorgaans een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dag planning.
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.
*Naast prijs zijn vluchtduur en overstap natuurlijk ook belangrijk.

Tips

*Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst- of zomervakantie. Gemiddeld 170 dagen voor vertrek is statistisch het voordeligst.
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. Dinsdag rond middernacht is statistisch het best. Boek niet op vrijdag of in het weekend, en gebruik ctrl-shift-n, zo vermijdt je de zgn. tracing cookies. Deze zorgen er soms voor dat de prijs die je krijgt verder omhoog gaat.
*Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken.

reisduur:
19 dagen / 18 nachten
route:
Quito-Cotopaxi-Isinlivi-Guamote-Alausi-Cuenca-Galapagos-Guayaquil
reissom:
va. € 2945,- p.p. (bij 2 volwassenen) / retour Galapagos va. € 495,-
Een rondreis Ecuador waar je nog lang aan terug zult denken: waarom? Ecuador is enorm gevarieerd. Je doorkruist de Andes, …
︿

Inclusief:

 • aankomst- en privétransfers als omschreven  
 • alle overnachtingen in 3-3,5 sterren hotels en lodges met privé faciliteiten, Galapagos 2-2,5 budget accommodatie (upgrade naar middenklas hotels met zwembad mogelijk, ca. US$ 75,- pp totaal);
 • 8 lunches en tweemaal diner;
 • activiteiten met gids als omschreven;
 • individuele stadswandelingen in Quito (deels met gids) en Cuenca (zelf, met info);
 • assistentie van je local Hero

Exclusief: 

 • internationale retourvlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
 • overige maaltijden;
 • lokale bustickets voor de busreizen (totaal ca. US$ 40,- p.p. je krijgt alle nodige info);
 • retourvlucht Galapagos va. €495,- p.p.;
 • entree Galapagos National Park US$ 100,- p.p. en US$ 20,- migration fee p.p.;
 • upgrades of extra excursies.

Let op: annuleren van de Galapagos trip na het boeken is duur: 50% kosten, of als je 2 maanden tevoren of later annuleert, zelfs 100%. Zorg dus voor een goede annuleringsverzekering.

Wat is de beste reistijd in Ecuador?  De beste reistijd voor Ecuador’s binnenland is juni t/m september, het is de warmste, …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Ecuador, verblijf koloniaal Quito

Zodra je komt aanvliegen zie je Quito liggen in een grote vallei tussen de vulkaantoppen. Je chauffeur brengt je naar je boetiekhotel in het oude koloniale centrum. Ga ’s avonds een hapje eten in de uitgaanswijk Mariscal. Je local Hero, komt naar je hotel en heet je welkom in haar stad. Samen neem je de reis nog even door en krijg je de laatste reisbescheiden. 

De volgende dag door het tijdsverschil al vroeg aan het ontbijt. Daarna tijd om de smalle straatjes van het oude koloniale centrum te ontdekken met een lokale gids. Met het Discover Quito pakket dat je van je local Hero hebt ontvangen maak je 's middags nog een mooie wandeling met lokale tips, zodat je plekken aandoet die je zelf niet snel gevonden zou hebben.

local Hero

Ga ’s avonds eten in Mosaico, een restaurant met het mooiste uitzicht over Quito. Vraag de receptie of ze reserveren, het is erg populair. Neem ’s avonds wel altijd een taxi.

meet the locals

Dag 1 - 2: Aankomst Ecuador, verblijf koloniaal Quito

Zodra je komt aanvliegen zie je Quito liggen in een grote vallei tussen de vulkaantoppen. Je chauffeur brengt je naar je boetiekhotel in het oude koloniale centrum. Ga ’s avonds …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • Boutique hotel in koloniale centrum. Reken op ca. US$ 20,- p.p.p.n. extra.

 • Boutique hotel in koloniale centrum. Reken op ca. US$ 20,- p.p.p.n. extra.

Dag 3: Quito naar Cotopaxi

Vandaag ga je de Andes in. Je auto met chauffeur brengt je over de zogenaamde 'weg der vulkanen' naar de Cotopaxi. Met zijn 5900 meter is het de hoogste actieve vulkaan van de wereld en letterlijk het hoogtepunt van je Ecuador rondreis. Valleien met lama’s, besneeuwde toppen en een knalblauwe lucht erboven, het uitzicht is fenomenaal. Rond de middag kom je aan in het gelijknamige National Park en je traditionele haciënda.

De middag is vrij om te wennen aan de hoogte. Heb je genoeg puf maak dan een korte wandeling door het Andes landschap. Liefhebbers kunnen zich samen met de kok buigen over de Andes specialiteiten door middel van een kookworkshop. ’s Avonds lekker bijkomen en opwarmen bij de open haard!

local Hero

Veel reizigers zijn in de ijle lucht wat licht in hun hoofd en doen het rustig aan. Veel drinken, water, of aan de canalazo, de warme kaneelthee, helpt. Mocht je wel nog de energie hebben voor leuke activiteiten, als je op tijd bij je local hero reserveert kan je hier o.a. wandelen, mountainbiken of paardrijden naar het uitzichtpunt Cotopaxi. Je verblijft in een standaard Hacienda kamer, leuk is dan een upgrade naar een lekkere suite bijvoorbeeld. 

Dag 3: Quito naar Cotopaxi

Vandaag ga je de Andes in. Je auto met chauffeur brengt je over de zogenaamde 'weg der vulkanen' naar de Cotopaxi. Met zijn 5900 meter is het de hoogste actieve …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Lekker luxe? Reken op ca. US$ 20,- p.p.p.n. extra.

 • Lekker luxe? Reken op ca. US$ 20,- p.p.p.n. extra.

Dag 4: Cotopaxi naar Isinlivi

Vanochtend kun je in ca. 1,5 uur een stukje van de Cotopaxi beklimmen. Door het mulle lavazand naar de refugio met super uitzicht over het park en de Ruminahui vulkaan. Nog hoger begint de gletsjer en zit je al op 5000m. Ben je niet zo’n trekker, boek dan vanuit je haciënda een mountainbike en verken de omgeving.

Tegen het eind van de ochtend vertrek je op je gemak via het Cotopaxi park (fotostops) naar Isinlivi, een mooi gelegen dorpje diep in de Andes, waar je overnacht in een kleinschalige cottage met uitzicht op de bergen. Je lunch onderweg is inbegrepen.

local Hero

Cotopaxi beklimmen? Warme kleren, stevige schoenen en genoeg drinken meenemen. Eerder terug kan, je chauffeur blijft wachten.

Dag 4: Cotopaxi naar Isinlivi

Vanochtend kun je in ca. 1,5 uur een stukje van de Cotopaxi beklimmen. Door het mulle lavazand naar de refugio met super uitzicht over het park en de Ruminahui vulkaan. …

︿

Dag 5: Isinlivi, dagwandelingen

Goed ontbijten is een must vandaag want je kunt kiezen uit verschillende selfguided dag wandelingen. Wandelen over de smalle bergpaadjes in deze omgeving is best nog een inspanning voor laaglanders zoals wij maar de diepe valleien met ruisende beekjes, schattige dorpjes met grazende lama’s en mooie uitzichten zijn daarbij een welverdiende beloning.

Ga vanmiddag eens kijken bij het lokale kaasfabriekje of maak onder leiding van een gids een tripje langs de verschillende lokale communities. Je kleinschalige hotel midden in de natuur heeft een klein spa/jacuzzi met stoombad en sauna, we hebben dit aan het eind van de dag alvast voor je gereserveerd. Na je diner (inclusief) en een slaapmutsje bij de open haard droom je al snel van al je Andes avonturen.

Dag 5: Isinlivi, dagwandelingen

Goed ontbijten is een must vandaag want je kunt kiezen uit verschillende selfguided dag wandelingen. Wandelen over de smalle bergpaadjes in deze omgeving is best nog een inspanning voor laaglanders …

︿

Dag 6: Via Quilotoa naar Baños

Een uurtje verderop ligt de Quilotoa vulkaan. Na de uitbarsting zo’n 200 jaar geleden is een enorm diep kratermeer ontstaan. De wisselende lichtval op het water geeft het meer een magisch tintje, dat in je camera maar lastig te vangen is. Vanaf de kraterrand kun je naar het meer afdalen, maar je moet daarna natuurlijk ook weer omhoog.

Na de Quilotoa vulkaan vervolg je je lange reisdag door de Andes. Onderweg zoek je een mooi plekje voor je picknick lunch. Tegen het eind van de middag kom je aan in de bewoonde wereld en het toeristen en uitgaansdorpje Baños, een fijne break op je Ecuador rondreis. Met een lenteachtig klimaat is het dé uitvalsbasis voor sportieve trips in de omgeving.

local Hero

Wil je niet lopen naar het meer, dan kun je het ook per paard doen (ca. US$ 10,-). Dat kun je ter plekke regelen. 

Dag 6: Via Quilotoa naar Baños

Een uurtje verderop ligt de Quilotoa vulkaan. Na de uitbarsting zo’n 200 jaar geleden is een enorm diep kratermeer ontstaan. De wisselende lichtval op het water geeft het meer een …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Ik wil graag langer blijven. Reken op ca. US$ 50,- p.p.p.n. extra.

 • Ik wil graag langer blijven. Reken op ca. US$ 50,- p.p.p.n. extra.

Dag 7 - 8: Ecuador rondreis, verblijf Baños

Ga, met de routebeschrijving, zelf mountainbiken, ca. 20 km bergafwaarts. Een bus brengt je met fiets en al weer naar je startpunt. Ook kun je ziplinen in het regenwoud: een canopy toer tussen de boomtoppen. Zo’n 2 km lang zoef je als een vogel tussen het groen. Let op: activiteiten zijn facultatief ter plaatse te boeken.

Na al die actie is het tijd voor serieus relaxen: de thermale baden zijn tegen 18.00 uur op zijn best. Zwemmen, badderen, soaken en warme sauna tubs: heerlijk! Pak daarna een terrasje op de Plaza Major of ga naar café del Cielo, hoog boven de flonkerende lichtjes van het stadje. Voor nog meer actie zijn er populaire salsa bars.

local Hero

Baños is mijn Ecuador favoriet: klein, gezellig en midden in de natuur, op de hellingen van de nog steeds actieve Mama Tungurahua vulkaan.

Dag 7 - 8: Ecuador rondreis, verblijf Baños

Ga, met de routebeschrijving, zelf mountainbiken, ca. 20 km bergafwaarts. Een bus brengt je met fiets en al weer naar je startpunt. Ook kun je ziplinen in het regenwoud: een …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Inclusief materiaal, reserveren niet nodig ca. US$ 32,- p.p.

 • Inclusief materiaal, reserveren niet nodig ca. US$ 32,- p.p.

Dag 9: Andes route naar Guamote

Vandaag reis je per privé auto met chauffeur dwars door de Andes, door het hoogste deel van Ecuador en met de met sneeuw bedekte vulkaantoppen als achtergrond. Een van de hoogste is de Chimborazo vulkaan. Op de flanken leven grote kudden vicuñas, bekend om hun zachte wol. Tenslotte bereik je Guamote, een Andes dorpje met een grote indigena gemeenschap. Een highlight van je Ecuador rondreis.

Inti Sisa heet het ontwikkelingsproject hier. Het is leuk om hier kennis te maken met het leven van indianen op de Andes vlakten. Je kamer in het kleinschalige gastenverblijf heeft een comfortabel bed en een warme douche. In de gemeenschappelijke woonkamer wissel je ervaringen uit met andere reizigers.

local Hero

Ben je er op donderdag, sla dan de lokale markt niet over. Potten pannen, kippen, schapen en (eetbare) cavia’s van verkopers uit de wijde omgeving.

Dag 9: Andes route naar Guamote

Vandaag reis je per privé auto met chauffeur dwars door de Andes, door het hoogste deel van Ecuador en met de met sneeuw bedekte vulkaantoppen als achtergrond. Een van de …

︿

Dag 10: Guamote, hike Ozogoche Lakes

Vroeg op voor een bijzondere trektocht met gids door de Andes vlaktes naar de Ozogoche meren, een beschermd gebied dat deel uitmaakt van het Sangay National park. Natuur op zijn best en een stukje nog nauwelijks bezocht Ecuador. Per jeep en te voet verken je het gebied, onderweg bezoek je de dorpjes van de lokale bevolking. Je lunch bij een lokale familie is inbegrepen.

Een vreemd fenomeen hier dat nog niemand heeft kunnen begrijpen: jaarlijks, meestal in de maand september, duiken honderden migrerende cuvivi (soort kievieten) plotseling diep het ijzige water van de meren in, tot de dood erop volgt. Om respect te tonen voor de vogels organiseren de bewoners een festival met muziek en dans.

Dag 10: Guamote, hike Ozogoche Lakes

Vroeg op voor een bijzondere trektocht met gids door de Andes vlaktes naar de Ozogoche meren, een beschermd gebied dat deel uitmaakt van het Sangay National park. Natuur op zijn …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Teveel om te zien? Reken op ca. US$ 30,- p.p.p.n.

 • Teveel om te zien? Reken op ca. US$ 30,- p.p.p.n.

Dag 11: Via Alausi naar Cuenca

In de ochtend transfer naar Alausí, waar je de bus pakt naar Cuenca. Je bent ca. 4 uur onderweg. Na een welverdiende douche in je posada kun je de smalle straatjes in het centrum verkennen. Na de siësta wordt het gezellig druk op straat. Eten, drinken, socializen, wat salsa dansen, gewoon meedoen is het devies.

Het is een aanrader om vanuit Alausi een treinrit te maken voor je de bus naar Cuenca pakt. De spectaculaire tocht gaat door het hart van de Andes. Onderweg diepe ravijnen, snelstromende riviertjes, bergtoppen en alpine vegetatie. De rit zit niet standaard in je reis, omdat de lokale treinmaatschappij in 2020 failliet is gegaan. De verwachting is dat deze in 2022 weer gaat rijden. Vraag je local Hero naar de mogelijkheden.

local Hero

Reis je met de trein dan vertrek je vanaf Alausí, niet vanaf Rio Bamba, want dat duurt 7 uur, is koud en niet zo comfortabel. De originele trein waar je op het dak zat, rijdt niet meer, maar de zgn. autoferry volgt hetzelfde traject. De trein rijdt niet op maandag.

Dag 11: Via Alausi naar Cuenca

In de ochtend transfer naar Alausí, waar je de bus pakt naar Cuenca. Je bent ca. 4 uur onderweg. Na een welverdiende douche in je posada kun je de smalle straatjes …

︿

Dag 12: Cuenca, verblijf

Een dag om het rustig aan te doen. Slaap uit, ontbijt op je gemak en ga daarna weer de straat op. Van je local Hero heb je al een Discover Cuenca routebeschrijving gekregen. Met haar tips ontdek je de stad door de ogen van een local, off the beaten track. Koloniale huizen, kleurige markten en vooral kerken, waar devoot gebeden wordt, kaarsen worden gebrand en wat geofferd. Sla vooral de kathedraal van de Immaculada Concepción met zijn blauwe koepels niet over.

Verrassende winkeltjes, doorkijkjes en markten zijn er volop. Langs de rivier loop je naar een van de fabriekjes waar de echte Panama hoeden worden gemaakt. Ze werden vroeger vooral succesvol naar Panama geëxporteerd, maar de hoeden worden alleen in Ecuador gemaakt.

local Hero

Het eetcafé Raymipampa kijkt uit op de kathedraal en is populair bij de bevolking. Ideaal plekje voor een lunch met lokale specialiteiten, verse sapjes en Ecuadoriaanse muziek.

meet the locals

Dag 12: Cuenca, verblijf

Een dag om het rustig aan te doen. Slaap uit, ontbijt op je gemak en ga daarna weer de straat op. Van je local Hero heb je al een Discover …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Ik wil graag langer blijven. Reken op ca. US$ 35,- p.p.p.n. extra.

 • Ik wil graag langer blijven. Reken op ca. US$ 35,- p.p.p.n. extra.

Dag 13: Cuenca naar Guayaquil, bezoek Cajas National Park

Relaxte privétransfer door de bergen en langs meren, bananen- en cacaoplantages naar Guayaquil. Onderweg maak je een stop in het Cajas National Park, een van de mooiste nationale parken van het land. Je luncht bij een kleine, lokale cacao community. Hier zie je het hele proces van cacaoboon tot chocolade. Via het Parque Historico bereik je tenslotte de grootste stad van Ecuador: Guayaquil.

De stad is schoner en sfeervoller dan je wellicht zou denken: mooie beboomde straten, pleinen en verborgen doorkijkjes. Je overnacht in een modern hotel in het centrum, niet ver van de boulevard. In de kleurrijke wijk Las Penas, per taxi eenvoudig bereikbaar, kun je ’s avonds prima dineren en uitgaan. Dan naar bed want de unieke flora en fauna van de Galapagos wacht!

Dag 13: Cuenca naar Guayaquil, bezoek Cajas National Park

Relaxte privétransfer door de bergen en langs meren, bananen- en cacaoplantages naar Guayaquil. Onderweg maak je een stop in het Cajas National Park, een van de mooiste nationale parken van …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Deze nacht regel ik liever zelf

 • Deze nacht regel ik liever zelf

Dag 14: Van Guayaquil naar de Galapagos eilanden

Vroege transfer naar de luchthaven voor je vlucht van ca. 3 uur naar Baltra. Bij aankomst staat je contactpersoon al te wachten. Eerst ga je naar de hooglanden van Santa Cruz, waar je de lava kraters bezoekt en kunt lopen tussen de gigantische schildpadden in hun natuurlijke omgeving. Na de lunch reis je door naar je kleinschalige hotel in het hoofdstadje Puerto Ayora.

Niet een boot maar je hotel is de basis van waar je de eilanden verkent. Overdag heb je een vol dagprogramma in een kleine groep, ’s avonds doe je wat je zelf wilt. De Galapagos zijn vrij duur, we kiezen hier voor budget hotels bij de haven. Wil je toch wat luxer, een echte middenklas hotel met zwembad, dan kunnen we die natuurlijk ook boeken.

local Hero

Eilandhoppen betekent weinig reistijd en veel zien, ideaal toch? Maar wil je liever cruisen, ik regel het voor je. Mijn favoriet: duiken met de manta’s. Een dure excursie vanuit Puerto Ayora maar wel de mooiste duiktrip van mijn leven. In onze Galapagos Top 5 meer inspiratie.

Dag 14: Van Guayaquil naar de Galapagos eilanden

Vroege transfer naar de luchthaven voor je vlucht van ca. 3 uur naar Baltra. Bij aankomst staat je contactpersoon al te wachten. Eerst ga je naar de hooglanden van Santa …

︿

Dag 15: Santa Cruz, boottrip eilanden

Vanuit Puerto Ayora maak je een boottrip naar een van de must-do eilanden: Santa Fé, Plazas, Isabella, Floreana, Bartolome of North-Seymour. Welke eilanden je exact bezoekt, hangt af van beschikbaarheid, het weer en de lokale autoriteiten. Op je foto’s: geel, groen en oranje gekleurde landleguanen, manshoge cactussen en een felblauwe zee.

Ga snorkelen met de zeeleeuwen en kijk onderweg vooral ook uit naar dolfijnen en walvissen. Verder zie je natuurlijk de fregatvogels en blauwvoetige jan-van-genten. Je lunch en het gebruik van snorkelspullen aan boord is inclusief. Tegen de avond ben je weer terug op Santa Cruz. Diner en avond verder op eigen gelegenheid.

Dag 15: Santa Cruz, boottrip eilanden

Vanuit Puerto Ayora maak je een boottrip naar een van de must-do eilanden: Santa Fé, Plazas, Isabella, Floreana, Bartolome of North-Seymour. Welke eilanden je exact bezoekt, hangt af van beschikbaarheid, …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Een dag langer in Santa Cruz excl. excursie ca. US$ 59,- p.p.p.n. Vraag Ellen naar excursie opties

 • Een dag langer in Santa Cruz excl. excursie ca. US$ 59,- p.p.p.n. Vraag Ellen naar excursie opties

Dag 16: Santa Cruz naar San Cristobal

Vanochtend heb je alle tijd om het eiland zelf te ontdekken. Ga bijvoorbeeld naar het Charles Darwin centrum met alle historische info over de eilanden of naar Academy Bay om te zwemmen en te snorkelen met de speelse zeehonden. Het mooie witte zandstrand van het eiland is per taxi eenvoudig bereikbaar.

’s Middags per public speedboot overtocht naar San Cristobal, ca. 2,5 uur varen. Je lokale vertegenwoordiger brengt je naar het kleine dorp Baquerizo Moreno, waar je overal op straat zeeleeuwen ziet. Zo zagen wij in de speeltuin kinderen heerlijk spelen maar de glijbaan was bezet door een slaperige zeeleeuw! Op dit eiland kun je ook heerlijk naar het strand.

Dag 16: Santa Cruz naar San Cristobal

Vanochtend heb je alle tijd om het eiland zelf te ontdekken. Ga bijvoorbeeld naar het Charles Darwin centrum met alle historische info over de eilanden of naar Academy Bay om …

︿

Dag 17: San Cristobal, bezoek Isla Lobos

Vanochtend staat je chauffeur je na het ontbijt op te wachten voor een rondrit over het eiland. Je bezoekt Isla Lobos, een eilandje in de buurt. Hier zie je veel typische Galapagos vogels, zoals de bluefoot boobies, de Nazca boobies, fregat vogels en een grote kolonie zeeleeuwen en zee iguana ’s. Je kunt er snorkelen in de baai. Vergelijkbaar is de door de zee uitgesleten vulkanische Kicker Rock.

Pak ’s middags de taxi of huurfiets naar Loberia beach, een fraai strand op de zuidwestpunt. Loberia staat bekend om zijn zeeleeuwen, zeeschildpadden en een prachtige zonsondergang. Pas bij hoogwater wel op voor de soms sterke onderstroom. Of ga naar Tijeretas hill, met zijn hikingtrails, uitzichtpunt en snorkelbaai. Het zandstrand van Playa Carol ligt er vlakbij.

Dag 17: San Cristobal, bezoek Isla Lobos

Vanochtend staat je chauffeur je na het ontbijt op te wachten voor een rondrit over het eiland. Je bezoekt Isla Lobos, een eilandje in de buurt. Hier zie je veel …

︿

Dag 18 - 19: Vertrek Ecuador, terugvlucht via Guayaquil

Na je ontbijt kun je voor de laatste zonnestralen en kleurige vissen nog even naar Playa Mann. Tegen het eind van de ochtend zit je Ecuador en Galapagos avontuur er op en vertrek je naar de luchthaven voor je vlucht naar Guayaquil. Hier stap je over op de internationale vlucht naar Amsterdam, waar je de volgende ochtend nog vol van alle indrukken aankomt. En je Ecuador combi Galapagos rondreis eindigt. 

Nog geen zin om naar huis te gaan? Vraag je Ecuador reis-expert naar de mogelijkheden. Wil je meer inspiratie opdoen voor de Galapagos? Check ook onze Galapagos voorbeeldrondreizen.

Dag 18 - 19: Vertrek Ecuador, terugvlucht via Guayaquil

Na je ontbijt kun je voor de laatste zonnestralen en kleurige vissen nog even naar Playa Mann. Tegen het eind van de ochtend zit je Ecuador en Galapagos avontuur er …

︿

Local stories - ontmoet Señor Don Pato

Korte verhalen en interviews van de mensen die je ontmoet op je reis. Hun families en relaties. De hoogte- en dieptepunten, hun zorgen, blijdschap en levenswijsheid. 

Señor Don Pato, Guía local de montaña: "I have the best view of the world! Every day I see the Cotopaxi volcano. When I look north, I see Ilinizas Mountain. South I see the Tungurahua, Chimborazo and Altar. With the Cotopaxi I have a special connection. After my mon and son, it’s the most beautiful thing I have. It has fed me and given me an amazing view. I go there 3 times a week with tourists."

Verder lezen over Señor Don Pato? Ga naar onze local stories of Instagram.

Local stories - ontmoet Señor Don Pato

Korte verhalen en interviews van de mensen die je ontmoet op je reis. Hun families en relaties. De hoogte- en dieptepunten, hun zorgen, blijdschap en levenswijsheid. 

Señor Don Pato, Guía local …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Helen

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Ecuador: