reisduur:
18 dagen / 17 nachten
route:
Quito-Otovalo-Tena-Baños-Guamote-Cuenca-Ayampe beach-Guayaquil
reissom:
va. € 1269,- p.p. (bij 2 volwassenen)

Ecuador: dat is Zuid-Amerika in een notendop: koloniale steden, indianen op de Andes hoogvlaktes, stomende Amazone jungle en strand. Op deze Ecuador budgetreis doe je het allemaal en nog voordelig ook.

Ben je eenmaal geacclimatiseerd en wat aan de hoogte gewend, dan is het voordelig rondreizen met de snelle lokale bussen. Maar om niets te missen hebben we toch enkele privé transfers inbegrepen.

Na de hoofdstad van Ecuador, Quito en het indianenplaatsje Otovalo reis je naar de jungle waar je verblijft in een lodge van de Quichua indianen. In Banos kun je soaken in de hotsprings, ziplinen en mountainbiken.

Je pakt de ‘Devils Nose’ trein naar Cuenca en topt af op het brede surf zandstrand van Ayampe. Nog niet moe? Ga mee op een walvisexcursie of bezoek Isla de La Plata, ook wel ‘klein Galapagos’ genoemd.

Inclusief:

 • aankomsttransfer  (alle transfers zijn met Spaans sprekende chauffeurs) 
 • alle overnachtingen in 2,5 sterren hotels en lodges met privé faciliteiten en, behalve in Ayampe, met ontbijt; in de jungle inclusief alle maaltijden, activiteiten en gids; 2x lunch Guamote
 • privétransfers als omschreven;
 • treinreis over de Devils Nose;
 • mountainbike huur in Baños;
 • individuele stadswandelingen in Quito en Cuenca (beide zelf, met info);
 • assistentie van je local Hero en gidsen waar genoemd;
 • CO2 compensatie reis.

Exclusief:

 • internationale retourvlucht;
 • overige maaltijden;
 • lokale bus tickets voor de busreizen ( totaal ca. US$ 40,- p.p. je krijgt alle nodige info)
 • upgrades of extra excursies;
 • entrees (Cayambe wel inclusief), fooien etc.

Beste reistijd Ecuador

De beste reistijd voor Ecuador’s binnenland is juni t/m september, het is de warmste, droogste periode en er valt nauwelijks regen. De kust heeft een nat seizoen: van december t/m maart maar in de zomer is het erg droog. Bezoek je ook de Galapagos, dan is het daar vanaf juni tot december vaak bewolkt, droog met een soms ruwe zee en mist. Van december t/m mei is het warm en zonnig maar vallen er regelmatig heftige regenbuien. Ook op grote hoogte kan het klimaat snel veranderen: koud en mistig. Tijdens een rondreis Ecuador zal je dus nooit overal het meest ideale klimaat treffen.

Visum & paspoort

Voor de reizen naar Ecuador is geen visum nodig. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort dat recht geeft op een verblijf van maximaal 90 dagen. Je paspoort moet bij het verlaten van Ecuador nog tenminste 6 maanden geldig zijn. Houdt verder een (kopie van) je paspoort bij je, in Ecuador geldt een identificatieplicht. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Vaccinaties & gezondheid

Voor Ecuador zijn geen vaccinaties verplicht, behalve als je tegen de grens met Colombia aan zit. Dan is een gele koorts injectie verplicht. Aangeraden wordt een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Ga goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. De prijzen van vaccinaties zijn wisselend, dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. 

Maak je op weg naar Ecuador een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet bij binnenkomst in Ecuador een vaccinatie stempel getoond kunnen worden. Ook als je alleen overstapt op de luchthaven in zo’n land! Ecuador kent malaria risico, vooral in het Amazone regenwoud. Het verschilt per streek, in hoger gelegen gebieden in de Andes is het risico nagenoeg nul. Draag zoveel mogelijk beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray met 30-50% DEET. Het LCR kan je adviseren over malaria profylaxe.

Dengue ofwel knokkelkoorts komt in Midden – en Latijns Amerika steeds vaker voor. Deze ziekte verloopt meestal vrij onschuldig, met koorts, hoofdpijn en huiduitslag maar kan in uitzonderlijke gevallen complicaties geven. Dit geldt ook voor Zika, een met Dengue vergelijkbare ziekte, die vooral voor zwangere vrouwen gevaar oplevert. Er zijn geen vaccinatie hiervoor. De muggen die deze ziektes overbrengen steken overdag, dus smeer je goed in met antimuggenmelk.

Kraanwater is niet drinkbaar, drink flessenwater, het is overal goedkoop verkrijgbaar en staat doorgaans ook op je hotelkamer.

Hoogteziekte Ecuador

Een belangrijk onderwerp. Ecuador ligt behoorlijk hoog en dat geldt nog meer als je van plan bent een aantal vulkanen te beklimmen. Boven de 2500 meter is acclimatiseren een must, en Quito ligt al op 2850 meter! Zo is een extra dagje Quito aan het begin van je rondreis Ecuador nuttig, je went aan de hoogte, het voedsel en rust nog wat uit na je lange vlucht. Zo hoog is het droog en verlies je veel vocht. Veel drinken, al snel ca. 3 liter per dag, niet alleen water maar gezien de temperatuur ook thee en soep. Het al dan niet krijgen van hoogteziekte in Ecuador is niet te voorspellen. Een goede conditie of eerder hoog verblijf is geen garantie. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en slecht slapen. Meestal gaat dit binnen enkele dagen over. Zo niet, neem contact op met je Local Hero. Meer info op hoogtezieke.info.

Tijdsverschil Ecuador

In Ecuador is het gedurende onze zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur vroeger. Op de Galapagos eilanden is het verder nog een uur vroeger als in Ecuador zelf.

Veiligheid Ecuador

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de man of vrouw ter plaatse, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie in Ecuador en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ecuador is buiten de grote steden een veilig land. In de kleine plaatsen en dorpen kun je ’s avonds zonder problemen op straat lopen maar vermijd verlaten wijken of straten. Neem in de grote steden zoals in Quito en Guayaquil na zonsondergang altijd een taxi, ook voor kortere stukjes. Wees verder attent in drukke toeristische gebieden. Laat papieren en kostbaarheden niet achter op je kamer maar berg ze op in een kluis, zo hoef je niet met al die spullen over straat.

Kleding & gewoontes

Ecuador kent vele klimaatzones en veel hoogteverschil. Er is zowel tropische jungle als Andes hoogland, waar het op grote hoogte snel erg koud wordt. Neem daarom voldoende warme, winddichte kleding mee, liefst in laagjes, je kunt een deel dan tijdens de oplopende temperaturen overdag weer even uittrekken. Een warme trui, sjaal, muts, een petje tegen de zon en goede zonnebrand (op hoogte verbrand je snel) zijn nodig. Bezoek je een kerk, draag dan een lange broek/jurk (schouders en knieën bedekt). Ecuadoriaanse mannen zijn zeker in de grote steden conservatief gekleed en dragen daar geen korte broeken. Probeer wat in te blenden in de lokale sfeer, zo voel je je het prettigst.

Geld & pinnen in Ecuador

In Ecuador betaal je sinds 2000 met de Amerikaanse dollar. Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor alvast de koers bekijken. Als je cash euro biljetten wisselt, dan geven die van 50 en 100 de beste koers. In de grote steden kun je pinnen bij de automaten met cirruslogo. Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw en wees op je hoede voor zakkenrollers. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. Het is altijd aan te raden daarnaast genoeg US dollars in cash bij je te hebben. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen. Ver in de Andes en in de kleine dorpen zijn uiteraard geen pinautomaten, denk daar aan.

Alleen in de grotere hotels, winkels en restaurants worden creditcards geaccepteerd. Visa en Mastercard worden aanbevolen. Zorg voor voldoende kleingeld, 1 of 5 dollar biljetten, handig voor in kleine winkels, op markten of voor gidsen, chauffeurs enz.

Fooien & entrees

Fooien zijn gebruikelijk in Ecuador. Je chauffeur verwacht enkele US$ p.p. per dag. Ook in restaurants bars, en voor allerlei services heb je al snel wat dollars nodig. Als je weet hoe laag de salarissen liggen en je realiseert dat men vaak weer commissie moet betalen en van het geld hele families worden onderhouden, dan begrijp je dat hier wat makkelijk mee omgaan het best is. Op je totale Ecuador vakantie budget valt het immers mee. Vriendelijkheid is bijna altijd oprecht, maar zonder fooien kan men niet leven.

Elektriciteit

De stopcontacten in Ecuador werken op 110 volt. Je hebt een wereldstekker nodig, meestal zijn de stopcontakten Amerikaans. Straten zowel in de stad als op het platteland zijn vaak slecht verlicht, een kleine zaklamp meenemen is dus een must.

Getting around

Je reist door Ecuador per lijnbus of auto met chauffeur. De wegen zijn doorgaans 2 baans, smal en redelijk geasfalteerd maar wel met regelmatig gaten erin. Daarbij nog veel hoogteverschil. Gemiddeld haal je in Ecuador niet meer dan ca. 40 km per uur, dus je bent ook over korte afstanden vrij lang onderweg. Het is ook wel de charme van het land. Fietshuur bijvoorbeeld in Baños, Cuenca maar ook in andere plaatsen kost ca. 5-10 US$ per dag. Het is een goede manier om op eigen houtje dorp of stadje te verkennen. Check wel of de remmen in goede staat zijn.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op: 
vliegwinkel.nl  
vliegtickets.nl 
cheaptickets.nl 
tix.nl 
skyscanner.nl

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je localHero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

Je vliegt naar de hoofdstad Quito. Prijzig maar rechtstreeks en daarom toch veel geboekt. Wil je op een ander vliegveld in Ecuador vliegen? Dan moet je rekening houden met minstens 1, maar vaak meerdere tussenstops. 

Kosten

Reken voor een retourvlucht op tenminste € 800,-. Er zijn goedkope mogelijkheden maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Reken in de drukke tijden al snel € 1000,- en een toeslag in het hoogseizoen, zeker voor directe vluchten.

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen met KLM, direct naar Quito, retour of op de terugweg vanaf Guayaquil. Een alternatief is met Iberia, je stapt dan zowel op de heen- als de terug reis over in Madrid. Verder kun je ook via de USA vliegen. Let er dan wel op dat je een zgn. visum waiver nodig hebt. Regel dit online tenminste 2 weken voor vertrek. Kosten ca. US$ 14,- p.p. te betalen met een creditcard. Ook vanaf Düsseldorf vertrekken vluchten naar Quito.

Tijden

* Doorgaans kom je na je lange vlucht nog dezelfde dag aan in Quito. De terugvlucht is doorgaans een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dag planning.
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.
*Naast prijs zijn vluchtduur en overstap natuurlijk ook belangrijk.

Tips

*Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst- of zomervakantie. Gemiddeld 170 dagen voor vertrek is statistisch het voordeligst.
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. Dinsdag rond middernacht is statistisch het best. Boek niet op vrijdag of in het weekend, en gebruik ctrl-shift-n, zo vermijdt je de zgn. tracing cookies. Deze zorgen er soms voor dat de prijs die je krijgt verder omhoog gaat.
*Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM voordeelweken.

reisduur:
18 dagen / 17 nachten
route:
Quito-Otovalo-Tena-Baños-Guamote-Cuenca-Ayampe beach-Guayaquil
reissom:
va. € 1269,- p.p. (bij 2 volwassenen)
Ecuador: dat is Zuid-Amerika in een notendop: koloniale steden, indianen op de Andes hoogvlaktes, stomende Amazone jungle en strand. Op …
︿

Inclusief:

 • aankomsttransfer  (alle transfers zijn met Spaans sprekende chauffeurs) 
 • alle overnachtingen in 2,5 sterren hotels en lodges met privé faciliteiten en, behalve in Ayampe, met ontbijt; in de jungle inclusief alle maaltijden, activiteiten en gids; 2x lunch Guamote
 • privétransfers als omschreven;
 • treinreis over de Devils Nose;
 • mountainbike huur in Baños;
 • individuele stadswandelingen in Quito en Cuenca (beide zelf, met info);
 • assistentie van je local Hero en gidsen waar genoemd;
 • CO2 compensatie reis.

Exclusief:

 • internationale retourvlucht;
 • overige maaltijden;
 • lokale bus tickets voor de busreizen ( totaal ca. US$ 40,- p.p. je krijgt alle nodige info)
 • upgrades of extra excursies;
 • entrees (Cayambe wel inclusief), fooien etc.
Beste reistijd Ecuador De beste reistijd voor Ecuador’s binnenland is juni t/m september, het is de warmste, droogste periode en er …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst budgetreis Ecuador, verblijf Quito

Als je komt aanvliegen zie je de stad liggen in een grote vallei tussen de vulkaantoppen. Je budgetreis Ecuador is begonnen! Je chauffeur brengt je naar je hotel centraal in Quito. Ellen, je local Hero, komt naar je hotel en heet je welkom in haar stad. Zij zal nogmaals de reis met je doornemen en de laatste reisbescheiden overhandigen.  

De volgende dag zit je door het tijdsverschil al vroeg aan het ontbijt. Daarna tijd om de smalle straatjes van het oude koloniale centrum te ontdekken. Met het Discover Quito pakket dat je van Ellen hebt ontvangen maak je een mooie wandeling met lokale tips, zodat je plekjes aandoet die je zelf niet snel gevonden zou hebben.

local Hero

Ga ’s avonds eten in Mosaico, een restaurant met het mooiste uitzicht over Quito. Vraag de receptie of ze reserveren, het is erg populair. Neem ’s avonds wel altijd een taxi.

meet the locals

Dag 1 - 2: Aankomst budgetreis Ecuador, verblijf Quito

Als je komt aanvliegen zie je de stad liggen in een grote vallei tussen de vulkaantoppen. Je budgetreis Ecuador is begonnen! Je chauffeur brengt je naar je hotel centraal in …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • Boutique hotel in koloniale centrum. Reken op ca. US$ 20,- p.p.p.n. extra.

 • Boutique hotel in koloniale centrum. Reken op ca. US$ 20,- p.p.p.n. extra.

Dag 3 - 4: Quito - Otovalo, verblijf

Met alle info van je local Hero ga je naar het centrale busstation voor de lokale bus naar Otovalo. Niet heel comfortabel, maar wel veilig en echt een ervaring: indianen die naar de markt reizen, boerenvrouwen met levende hanen op schoot, gepakte handelsreizigers, je zit ineens midden in het Ecuadoriaanse leven. Na twee uur ben je er en regel je zelf een taxi naar je hotel.

Natuurlijk loop je van je hotel naar de Plaza de Ponchos, waar het dagelijks markt is. Vlees, groenten en kruiden maar ook heel veel kleurige souvenirs uit heel Ecuador. Panama hoeden, poncho’s, hangmatten, tassen en nog veel meer. Voor je het weet heb je je handen vol. Ga ’s middags de mooie groene omgeving bekijken en bezoek de waterval van Peguche.

local Hero

Geen probleem met vroeg opstaan? Zaterdagochtend is hier de grootste dierenmarkt van het continent, iets buiten de stad. Varkens, schapen, koeien, lama’s en cavia’s verwisselen met veel drukte en bombarie van eigenaar. Hoe local is dat?

Dag 3 - 4: Quito - Otovalo, verblijf

Met alle info van je local Hero ga je naar het centrale busstation voor de lokale bus naar Otovalo. Niet heel comfortabel, maar wel veilig en echt een ervaring: indianen …

︿

Dag 5 - 6: Otovalo - Amazone, verblijf

Na je ontbijt staat je chauffeur klaar voor een privé transfer naar de Amazone jungle bij Tena, een rit van ongeveer 6 uur. Onderweg een stop bij het evenaar punt Cayambe, met zonnewijzer. Echt lokaal is de plek waar je een nachtje slaapt: bij de Campococha community van Quichua indianen aan de oever van de Napo rivier. Na aankomst kennismaken met je gastfamilie.

Voor het donker verken je het dorp, help je  mee in de groentetuin, leert medicinale planten kennen of lokale gerechten maken. Diner en overnachting bij je gastfamilie. De dag erop doorkruis je met je gids te voet en per kano het tropisch regenwoud rond het dorp en ’s avonds val je in slaap met de geluiden van het regenwoud in de rainforest lodge.

local Hero

* Cayambe is een leuke plek om de evenaar te ervaren. Niet zo toeristisch als het Mitad del Mundo en de uitleg erg informatief.
* Neem lichtgewicht katoenen kleding, shirt of blouse met lange mouwen en insectenspray mee. Voor een regenponcho en rubberlaarzen wordt gezorgd.

Dag 5 - 6: Otovalo - Amazone, verblijf

Na je ontbijt staat je chauffeur klaar voor een privé transfer naar de Amazone jungle bij Tena, een rit van ongeveer 6 uur. Onderweg een stop bij het evenaar punt …

︿

Dag 7 - 9: Tena naar Baños, verblijf

Na je ontbijt transfer ga je naar het busstation van Tena, waar je de bus neemt naar Baños (ca. 4 uur), een toeristisch reizigersdorpje midden in de Andes en een fijne break op je Ecuador budgetreis. Een lenteachtig klimaat en dé uitvalsbasis voor sportieve trips in de omgeving. Ga, met de routebeschrijving zelf mountainbiken, ca. 20 km bergafwaarts. Een bus brengt je met fiets en al weer naar je startpunt.

Ook kun je ‘ziplinen’ in het regenwoud: een canopy toer tussen de boomtoppen. Zo’n 2 km lang zoef je als een vogel tussen het groen van tak tot tak. Na al die actie is het tijd voor serieus relaxen: de thermale baden zijn tegen 18.00 uur op zijn best. Zwemmen, badderen en warme sauna tubs: heerlijk!

local Hero

Baños is mijn Ecuador favoriet: klein, gezellig en midden in de natuur, op de hellingen van de nog steeds actieve Mama Tungurahua vulkaan. Pak een terrasje op de Plaza Major of ga naar café del Cielo, hoog boven de flonkerende lichtjes van het stadje.

Dag 7 - 9: Tena naar Baños, verblijf

Na je ontbijt transfer ga je naar het busstation van Tena, waar je de bus neemt naar Baños (ca. 4 uur), een toeristisch reizigersdorpje midden in de Andes en een …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Inclusief materiaal, reserveren niet nodig. ca. US$ 32,- p.p.

 • Inclusief materiaal, reserveren niet nodig. ca. US$ 32,- p.p.

Dag 10: Andes route naar Guamote

Vandaag reis je per privé auto met chauffeur dwars door de Andes, door het hoogste deel van Ecuador en met de met sneeuw bedekte vulkaantoppen als achtergrond. Een van de hoogste is de Chimborazo vulkaan. Op de flanken leven grote kudden vicuñas. Tenslotte bereik je Guamote, een Andes dorpje met een grote indigena gemeenschap en een highlight van je budgetreis Ecuador.

Inti Sisa, zo heet het ontwikkelingsproject hier. Het is leuk om hier kennis te maken met het leven van indianen op de Andes vlakten. Je kamer in het gastenverblijf heeft een comfortabel bed en een warme douche. In de gemeenschappelijke woonkamer wissel je ervaringen uit met andere reizigers.

local Hero

Ben je er op donderdag, sla dan de lokale markt niet over. Potten pannen, kippen, schapen en (eetbare) cavia’s van verkopers uit de wijde omgeving.

Dag 10: Andes route naar Guamote

Vandaag reis je per privé auto met chauffeur dwars door de Andes, door het hoogste deel van Ecuador en met de met sneeuw bedekte vulkaantoppen als achtergrond. Een van de …

︿

Dag 11: Guamote, hike Ozogoche Lakes

Vroeg op voor een bijzondere trektocht met gids door de Andes vlaktes naar de Ozogoche meren, een beschermd gebied dat deel uitmaakt van het Sangay National park. Natuur op zijn best en nog nauwelijks bezocht. Per jeep en te voet verken je het gebied, onderweg bezoek je de dorpjes van de lokale bevolking. Je lunch bij een lokale familie is inbegrepen.

Een vreemd fenomeen hier dat nog niemand heeft kunnen begrijpen: jaarlijks, meestal in de maand september duiken honderden migrerende cuvivi (soort kievieten) plotseling diep het ijzige water van de meren in, tot de dood erop volgt. Om respect te tonen voor de vogels organiseren de bewoners een festival met muziek en dans.

Dag 11: Guamote, hike Ozogoche Lakes

Vroeg op voor een bijzondere trektocht met gids door de Andes vlaktes naar de Ozogoche meren, een beschermd gebied dat deel uitmaakt van het Sangay National park. Natuur op zijn …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Reken op ca. US$ 30,- p.p.p.n. Meer tijd voor de markten en dorpjes in de omgeving.

 • Reken op ca. US$ 30,- p.p.p.n. Meer tijd voor de markten en dorpjes in de omgeving.

Dag 12: Naar Alausi, trein, naar Cuenca

Vroege transfer naar Alausí, waar je rond 11.00 uur op trein stapt voor een spectaculaire tocht door het hart van de Andes. Onderweg diepe ravijnen, snelstromende riviertjes, bergtoppen en alpine vegetatie. Het laatste stukje, de zgn. duivelsneus, is een zeer steile afdaling met zulke hoogteverschillen en haarspeldbochten dat je zigzag naar beneden moet rijden. Ook letterlijk een hoogtepunt van je rondreis.

Na je treinreis neem je de lokale lijnbus naar Cuenca. Na een welverdiende douche in je posada kun je de smalle straatjes in het centrum verkennen. Je bent niet alleen, want na de siësta wordt het echt druk op straat. Eten, drinken, socializen, wat salsa dansen, gewoon meedoen is het devies.

local Hero

Je vertrekt vanaf Alausí, niet vanaf Rio Bamba, want dat duurt 7 uur, is koud en niet zo comfortabel. De originele trein waar je op het dak zat, rijdt niet meer, maar de zgn. autoferry volgt hetzelfde traject. Let op"de trein rijdt niet op maandag. 

Dag 12: Naar Alausi, trein, naar Cuenca

Vroege transfer naar Alausí, waar je rond 11.00 uur op trein stapt voor een spectaculaire tocht door het hart van de Andes. Onderweg diepe ravijnen, snelstromende riviertjes, bergtoppen en alpine …

︿

Dag 13: Budgetreis Ecuador, verblijf Cuenca

Tijdens je budgetreis Ecuador heb je ook een dag om het rustig aan te doen. Slaap uit, ontbijt op je gemak en ga daarna weer de straat op. Van Ellen heb je al een Discover Cuenca routebeschrijving gekregen. Met haar tips ontdek je de stad door de ogen van een local. Koloniale huizen, kleurige markten en vooral kerken, waar devoot gebeden wordt, kaarsen worden gebrand en wat geofferd. Sla in ieder geval de kathedraal van de Immaculada Concepción met zijn blauwe koepels niet over.

Verrassende winkeltjes, doorkijkjes en markten zijn er volop. Langs de rivier loop je naar een van de fabriekjes waar de echte Panama hoeden worden gemaakt. Ze werden vroeger vooral succesvol naar Panama geëxporteerd, vandaar de naam, maar de hoeden worden alleen in Ecuador gemaakt.

local Hero

Het eetcafé Raymipampa kijkt uit op de kathedraal en is populair bij de bevolking. Ideaal plekje voor een lunch met lokale specialiteiten, verse sapjes en Ecuadoriaanse muziek.

meet the locals

Dag 13: Budgetreis Ecuador, verblijf Cuenca

Tijdens je budgetreis Ecuador heb je ook een dag om het rustig aan te doen. Slaap uit, ontbijt op je gemak en ga daarna weer de straat op. Van Ellen …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Ik wil nog een extra dag in Cuenca. Reken op ca. US$ 30,- p.p.p.n. extra.

 • Ik wil nog een extra dag in Cuenca. Reken op ca. US$ 30,- p.p.p.n. extra.

Dag 14: Cuenca naar Ayampe

Reisdag: met de lokale bus via Guayaquil naar Ayampe (ca. 7 uur). Dit rustige verborgen stranddorpje  ligt aan de rand van het regenwoud en naast zwemmen en surfen kun je er toch plenty ondernemen, b.v. paardrijden of mountainbiken. Je ecolodge heeft een zwembadje en het strand,  volgens veel reizigers het beste van Ecuador, ligt op 100 meter lopen.

Ayampe ligt tussen Puerto Lopez en Montanita in. Puerto Lopez is een leuk vissersplaatsje waar je ’s ochtends vroeg op het strand de vissers hun vangst ziet sorteren en hun netten repareren. Montanita staat vooral bekend als surf- en uitgaansdorp, waar veel reizigers en ook buitenlandse stagiaires neerploffen voor een weekje  ‘away from it all’.

local Hero

Iets meer uitgeven, ga dan voor de privé transfer. Twee uur korter, minder vermoeiend, lunch en met stops in het Cajas Nat. Park en bij een werkende cacao community/ plantage. Veel reizigers vinden het de toeslag waard.

Dag 14: Cuenca naar Ayampe

Reisdag: met de lokale bus via Guayaquil naar Ayampe (ca. 7 uur). Dit rustige verborgen stranddorpje  ligt aan de rand van het regenwoud en naast zwemmen en surfen kun je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • Deze nacht regel ik liever zelf

 • Deze nacht regel ik liever zelf

 • Ik wil graag langer blijven. Reken op ca. US$ 30,- p.p.p.n. extra

 • Ik wil graag langer blijven. Reken op ca. US$ 30,- p.p.p.n. extra

Dag 15 - 16: Ayampe, verblijf

Tijd voor relaxdagen aan het eind van je Ecuador budgetreis vakantie. Volg een yoga les, ga of leer surfen, of geniet van de prachtige zonsondergang. Populair zijn walvis spotten van eind juni tot ca. half oktober. Ook populair is een  boottrip naar Isla de La Plata, deel van het Machalilla National Park. Hier zie je grote zeehonden kolonies ziet en vogels, zoals de blue foot boobies. Net als op de Galapagos! Doen!

Dag 15 - 16: Ayampe, verblijf

Tijd voor relaxdagen aan het eind van je Ecuador budgetreis vakantie. Volg een yoga les, ga of leer surfen, of geniet van de prachtige zonsondergang. Populair zijn walvis spotten van …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • vanuit Puerto Lopez. ca. US$ 48,- p.p.

 • vanuit Puerto Lopez. ca. US$ 48,- p.p.

 • lekker ontspannen aan de kust? ca. US$ 15,- p.p.

 • lekker ontspannen aan de kust? ca. US$ 15,- p.p.

 • Galapagos maar betaalbaarder. Boottrip ca. US$ 50,- p.p. incl. taxi naar Puerto Lopez.

 • Galapagos maar betaalbaarder. Boottrip ca. US$ 50,- p.p. incl. taxi naar Puerto Lopez.

Dag 17 - 18: Vertrek budgetreis Ecuador, terugvlucht vanuit Guayaquil

Vanochtend vertrek je na het ontbijt naar Guayaquil voor je terugvlucht. Niet met de lokale bus maar met een privé transfer direct naar de luchthaven, wel zo comfortabel. Wil je nog een dagje Guayaquil er aan vast plakken dan kan dat. De transfer naar de luchthaven is dan op eigen gelegenheid.

Doorgaans vlieg je aan het eind van de middag en kom je de volgende ochtend vroeg aan in Amsterdam. Je Ecuador budgetreis is nu echt afgelopen. Dag 17 - 18: Vertrek budgetreis Ecuador, terugvlucht vanuit Guayaquil

Vanochtend vertrek je na het ontbijt naar Guayaquil voor je terugvlucht. Niet met de lokale bus maar met een privé transfer direct naar de luchthaven, wel zo comfortabel. Wil je nog …

︿

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Ellen

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Ecuador: