reisduur:
12 dagen / 11 nachten
vertrek:
diverse vertrekdata vanaf maart 2021 (ook '22 / '23 boekbaar)
route:
Ushuaia - Drake Passage - South Shetland - High Antarctica - Neko Harbour - Paradise Bay - Lemaire channel - Melchior Islands - Drake Passage - Ushuaia
reissom:
va. € 6800,- (o.b.v. 4 persoonshut)

Tsja, we draaien er niet omheen, deze reis is het meest geboekt en dus de leukste rondreis Antarctica! Op deze reis die je het: je monstert aan op een stoer expeditie schip met een versterkte boeg en vaart moeiteloos tussen enorme ijsschotsen door.

De Plancius, ooit onderzoeksschip van de Nederlandse marine, is ruim 100 meter lang, heeft een 45 koppige bemanning en plek voor 116 reizigers in comfortabele hutten, 2, 3 of 4 persoons, met eigen sanitair. 

Aan boord zijn zodiacs voor de landexcursies en is ervaren expeditie leiding aanwezig. Na hun lezing weet je alles over de sociale pikorde in een pinguïnkolonie, de gewoontes van het zeeluipaard of de vlieguren van de albatros. 

Maar eigenlijk is tijdens je Antarctica reis genieten aan dek nog het leukst: om je, op een continent waarop maar weinig mensen voet hebben gezet toch echt even avonturier te voelen.

Inclusief:
- alle overnachtingen en maaltijden aan boord;
- verblijf op basis van internationale groep;
- verblijf op indeling in 4 persoonshut met eigen sanitair;
- tegen toeslag ook 3 of 2 persoonshutten;
- luchthaven transfers en begeleide excursies aan land;
- assistentie van bemanning en reisleiding;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- internationale retourvlucht;
- retourvlucht naar Ushuaia;
- overnachtingen Ushuaia en Buenos Aires
- optionele excursies ervoor of erna;
- drankjes; persoonlijke uitgaven;
- fooien, gebruikelijk ca. US$ 8 á 10,- cash p.p.p.d.

Beste reistijd Antarctica

De beste reistijd voor je Antarctica rondreis, en ook de enige tijd waarin toeristische reizen worden georganiseerd, is onze winter, wanneer het daar zomer is. Dat betekent geen 20 graden in de zon maar temperaturen tussen de -5˚C en +10˚C, nog steeds niet echt warm natuurlijk. Op zee en op het dek van je schip kan een stevige, ijskoude wind waaien, waardoor het nog een stukje kouder voelt, zorg dus voor echt winddichte en warme winterkleding tijdens je Antarctica reis. Net als in het Noordpool gebied zijn de dagen in de Arctische zomer van november tot eind maart lang en blijft het ook lang licht.

Paspoort

Je vliegt via Argentinië en/of Chili. Daarvoor hebben Nederlanders een geldig paspoort /identiteitskaart nodig, die nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek naar Nederland. Een visum of speciale permit is niet nodig voor een reis naar Antarctica. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten.

Gezondheid Antarctica

Omdat je naar bijzonder afgelegen gebied reist, moet je goed voorbereiden. Een tandarts is niet om de hoek, een medische post ook niet. Je moet altijd een medische verklaring invullen voor een reis naar Antarctica. Uiteraard is er wel een ziekenboeg aan boord en medische kennis. Neem voldoende persoonlijk medicatie mee en evt. pillen tegen zeeziekte. Het kraanwater is drinkbaar, ook aan boord van je schip (let op de aanduidingen). Aan boord mag niet gerookt worden.

Tijdsverschil Antarctica

Dit is gebiedsafhankelijk. Dit zijn de tijdsverschillen bij de belangrijkste onderzoeksstations: Mawson: 4 uur later (wintertijd), 3 uur later (zomertijd). Davis: 6 uur later (wintertijd), 5 uur later (zomertijd). Casey: 7 uur later (wintertijd), 6 uur later (zomertijd). McMurdo en South Pole: 12 uur later (wintertijd), 10 uur later (zomertijd). Tussen de laatste zondag in maart en de eerste zondag in april en tussen de laatste zondag in september en de laatste zondag in oktober is het in McMurdo en South Pole 11 uur later. Kijk ook op worldtimezone.com.

Taal

Je reist in internationaal gezelschap. Ook de bemanning heeft roots over de hele wereld. Op de meeste Antarctica expeditie schepen is de voertaal Engels en heel af en toe alleen Duits. Vaak spreekt men ook nog andere talen zoals Spaans, Duits of Frans.

Veiligheid 

Alle Antarctica reizen worden geregeld door je Local Hero en uitgevoerd door lokale partner organisaties en rederijen. Deze werken onder strikte internationale richtlijnen en zijn in het bezit van alle benodigde permits en vergunningen. Landexcursies gaan altijd groepsgewijs en met ervaren gidsen. Uiteraard volg je hun aanwijzingen strikt op. 

Bagage Antarctica

De ruimte aan boord is beperkt dus probeer je bagage wat te beperken. Een rugzak of soft pack is aan boord van schepen altijd makkelijker dan een koffer. Een klein rugzakje komt van pas tijdens de 3-4 uur durende wandelingen aan land. Je kooi aan boord is uiteraard voorzien van een kussen, dekbed en lakens / sloop.

Kleding

Windvaste waterafstotende buitenkleding is een must tijdens een reis naar Antarctica. Niet te strak: verschillende dunne lagen zijn beter dan een dikke laag kleding. Wol, zijde, Gore-Tex en sommige synthetische stoffen zijn prima. Neem dun, warm ondergoed mee (bv. thermisch ondergoed van Hema). Een goede muts, capuchon en handschoenen zijn ook onontbeerlijk: verlies je warmte dan is dat voor 80% via je hoofd. Voorkom dat je nat wordt door transpiratie, zeewater of slechte schoenen/laarzen. Aan boord van het schip is gemakkelijke vrijetijdskleding genoeg, het is lekker warm.

Wat neem je mee op excursie  

* skibroek, Gore-Tex of broek met warm ondergoed en regenbroek
* wollen sweaters of fleece
* turtle necks als onderliggende laag houdt veel warmte vast
* wollen of fleece muts
* warme sokken (eventueel 2 lagen: 1 dunne en 1 dikke)
* water- en winddichte jas, bij voorkeur met capuchon
* dunne handschoenen en waterdichte handschoenen
* waterdichte rugzak (camera, verrekijker)
* zonnebril
* wandelstokken (persoonlijk, voor sommigen onmisbaar)

Wat voor schoenen heb je nodig op Antarctica?

Landexcursies betekent overstappen van zodiac op het ijs: de zgn. natte landingen. Op sommige schepen zijn er laarzen beschikbaar maar veel reizigers nemen eigen laarzen mee. Muckboots (www.kathmandu.nl) zijn populair: licht, comfortabel en waterdicht. De muckboot chore high (ca. € 99,-) houdt je warm tot -5˚ C, de muckmaster is iets duurder en werkt tot -20˚C. Via de link SKJA1FLHW4 krijg je 10% korting (we verdienen daar niet aan). Aan boord loop je gewoon op dikke sokken, sportschoenen of Teva’s met goed rubber profiel tegen het uitglijden.

Wat doe je wel en wat niet?

Antarctica is met 14 miljoen km2 een van de grootste ongerepte wildernissen op aarde. Het milieu is er bijzonder kwetsbaar. Vogels, zoogdieren en mossen leveren een permanente strijd om te overleven. Draag bij het behoud van dit gebied:
* Laat geen vuilnis achter aan land. Gooi niets weg, ook geen sigarettenpeuken of toiletpapier (neem dit mee in een plastic zakje en gooi het in de vuilnisbak aan boord van het schip).
* Vermijd schade aan mossen tijdens de wandelingen; het regeneratieproces van de schaarse plantengroei verloopt zeer traag.
* Neem geen biologische, geologische en/of archeologische voorwerpen mee als souvenir. Graffiti op rotsen? Niet doen natuurlijk.
* Wandel niet over gletsjers of ijsvelden zonder begeleiding en dwaal niet af van de groep.
* Geen enkele foto is belangrijker dan het welzijn van de dieren. Verstoor het dierenleven niet en houdt steeds een respectabele afstand aan.

Geld & pinnen Antarctica

Het overgrote deel van je kosten heb je tevoren betaald. Aan boord van je schip betaal je in euro’s of USD cash of creditcard. Op Antarctica staat één geldautomaat. Deze is te vinden bij McMurdo station in het zuiden van Ross eiland. Dit is ook de enige plaats op Antarctica waar een winkel is te vinden waar je met je creditcard of Amerikaanse dollars (USD) terecht kunt. Niet dat je iets aan deze informatie hebt, want er zijn vrijwel geen reizen die er komen! Er zijn uiteraard ATMs in Ushuaia (Argentijnse peso) en Punta Arenas (Chileense peso).

Elektriciteit, mobiel 

Aan boord is er 220 V met gewone stekkers. Er is, het ligt voor de hand, geen mobiel bereik op Antarctica. Alle schepen hebben satelliettelefoons aan boord en er is e-mail communicatie mogelijk. Hieraan zijn wel kosten verbonden. De positie van het schip en de weersomstandigheden kunnen invloed hebben op de kwaliteit van de verbinding.

Getting around

Antarctica is van niemand. Toch liggen er oude claims van Argentinië, Australië, Chili, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Ze claimen allemaal delen van Antarctica, vaak op basis van ontdekkingsreizen. Alleen het stuk tussen 90° WL en 150° WL is niet geclaimd. Er verblijven gemiddeld tussen de 1000 en 5000 onderzoekers uit de hele wereld een of meerdere maanden, niet in steden of dorpen maar in de ca. 60 onderzoekstations. Je mag niet onbegeleid aan land en met nooit meer dan 100 mensen tegelijk. Voor en na je reis kun je verlengen met verblijf in Argentinië en / of Chili.

Meer info Google: webcam Antarctica en je komt bij de webcams van de verschillende landen, zoals die van Australië op http://www.antarctica.gov.au/webcams of de USA: http://www.usap.gov/videoclipsandmaps/mcmwebcam.cfm De beste reisgids over Antarctica is de Antarctica Cruising Guide, de enige Nederlandstalige reisgids is de Wereldwijzer Antarctica.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf je internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld op:
-vliegwinkel.nl  
-vliegtickets.nl 
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

Tip: deze vliegsites bieden geen standaard CO2 compensatie. Je kunt dat zelf doen, bijvoorbeeld via Carbonkiller.org. Met jouw bijdrage halen zij CO2 rechten uit de markt. Boek je via het Amerikaanse FlyGRN, dan is CO2 compensatie inclusief.

Let hierbij op het volgende:
* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra.
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via i-Deal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat.
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten.
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie.
* geef na boeking je local Hero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.
* wil je terug vanaf Santiago of Iguaçu of Rio de Janeiro etc., kies dan voor de optie ‘terug vanaf een andere luchthaven’ 

Je vliegt naar

Je vliegt via Buenos Aires naar Ushuaia of via Santiago naar Punta Arenas. Stopovers in Argentinië of Chili zijn uiteraard mogelijk, de meeste reizigers combineren hun zuidpool cruise met een verblijf in een van beide landen.

Kosten

Reken voor een retourvlucht op tenminste € 900,-. Er zijn goedkope mogelijkheden maar je moet meermaals overstappen, bent langer onderweg en het risico op vertragingen is groter. Reken in de drukke tijden al snel € 1000,- en een toeslag in het hoogseizoen.

Maatschappijen

De meeste reizigers vliegen met KLM direct naar Buenos Aires. Daarna vlieg je door met Aerolineas Argentinas naar Ushuaia toe. Of de route verloopt via Santiago de Chile naar Punta Arenas met LATAM Airlines. 
Verder kun je ook via de USA vliegen. Let er dan wel op dat je een zgn. visum waiver nodig hebt. Regel dit online tenminste 2 weken voor vertrek. Kosten ca. US$ 14,- p.p. te betalen met een creditcard.

Tijden
* Doorgaans kom je na een lange vlucht met één of meer overstap pas de volgende dag aan in Buenos Aires of Santiago de Chile, vanwaar je doorvliegt naar Ushuaia. De terugvlucht is doorgaans een nachtvlucht. Houd hier rekening mee bij je dag planning.
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan is het prettig als je transfer en hotel al geregeld zijn, zelfs als je een ervaren reiziger bent.
*Naast prijs zijn vluchtduur en overstap natuurlijk ook belangrijk.

Tips
*Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie, zo snel als je cruise bevestigd is.
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up-to-date met nieuwe prijzen. Dinsdag rond middernacht is statistisch het best. Boek niet op vrijdag of in het weekend, en gebruik ctrl-shift-n, zo vermijdt je de zgn. tracing cookies. Deze zorgen er soms voor dat de prijs die je krijgt verder omhoog gaat.
*Let op speciale actieperiodes, bv. de KLM Wereld Deal voordeelweken.

M/V Plancius

De M/V Plancius heeft tot 2004 dienst gedaan als onderzoeksschip voor de Koninklijke Marine. In 2009 is dit schip omgebouwd tot een expeditieschip. Het comfortniveau aan boord is vergelijkbaar met een comfortable hotel. 

De Plancius biedt plaats aan 116 passagiers in 53 passagiers hutten, dit zijn buitenhutten met alle privé toiletten en douches: 4 vierpersoons hutten met patrijspoort, 2 driepersoons hutten met patrijspoort, 9 tweepersoons hutten met patrijspoort, 26 tweepersoons hutten met venster en 2 deluxe tweepersoons hutten (ong. 12,5 vierkante meter) en 10 tweepersoons superieure hutten (ong. 21 vierkante meter). 

Alle hutten beschikken over lage bedden (één queen-size bed in de superieure hutten en twee eenpersoonsbedden in de tweepersoons hutten), behalve in de 4 vierpersoons hutten (voor 4 personen in 2x hoge en lage bedden) en in 2 driepersoons hutten (1 stapelbed en 1 laag bed). Het schip heeft een restaurant op dek 3 en op dek 5 een ruime observatie lounge met bar en bibliotheek. De grote vensters bieden hier een panoramisch uitzicht. Het schip heeft 38 bemanningsleden van diverse nationaliteiten. Verder zijn er 8 expeditiegidsen aan boord die lezingen verzorgen. Laarzen voor de landingen zijn inbegrepen.


Details:

 • Type; Middelgroot Expeditieschip
 • Lengte; 89m
 • Breedte; 14.5m
 • IJsklasse; A3 ijsversterkt
 • Zodiacs; 10
 • Bemanning; Internationaal
 • Capaciteit; 116
reisduur:
12 dagen / 11 nachten
vertrek:
diverse vertrekdata vanaf maart 2021 (ook '22 / '23 boekbaar)
route:
Ushuaia - Drake Passage - South Shetland - High Antarctica - Neko Harbour - Paradise Bay - Lemaire channel - Melchior Islands - Drake Passage - Ushuaia
reissom:
va. € 6800,- (o.b.v. 4 persoonshut)
Tsja, we draaien er niet omheen, deze reis is het meest geboekt en dus de leukste rondreis Antarctica! Op deze …
︿

Inclusief:
- alle overnachtingen en maaltijden aan boord;
- verblijf op basis van internationale groep;
- verblijf op indeling in 4 persoonshut met eigen sanitair;
- tegen toeslag ook 3 of 2 persoonshutten;
- luchthaven transfers en begeleide excursies aan land;
- assistentie van bemanning en reisleiding;
- CO2 compensatie reis.

Exclusief:
- internationale retourvlucht;
- retourvlucht naar Ushuaia;
- overnachtingen Ushuaia en Buenos Aires
- optionele excursies ervoor of erna;
- drankjes; persoonlijke uitgaven;
- fooien, gebruikelijk ca. US$ 8 á 10,- cash p.p.p.d.

Beste reistijd AntarcticaDe beste reistijd voor je Antarctica rondreis, en ook de enige tijd waarin toeristische reizen worden georganiseerd, is …
︿
Zelf boekenTegenwoordig kun je gemakkelijk zelf je internationale vlucht boeken bij de luchtvaartmaatschappij zelf of op een van de vliegticketsites. …
︿

M/V Plancius

De M/V Plancius heeft tot 2004 dienst gedaan als onderzoeksschip voor de Koninklijke Marine. In 2009 is dit schip omgebouwd tot een expeditieschip. Het comfortniveau aan boord is vergelijkbaar met een comfortable hotel. 

De Plancius biedt plaats aan 116 passagiers in 53 passagiers hutten, dit zijn buitenhutten met alle privé toiletten en douches: 4 vierpersoons hutten met patrijspoort, 2 driepersoons hutten met patrijspoort, 9 tweepersoons hutten met patrijspoort, 26 tweepersoons hutten met venster en 2 deluxe tweepersoons hutten (ong. 12,5 vierkante meter) en 10 tweepersoons superieure hutten (ong. 21 vierkante meter). 

Alle hutten beschikken over lage bedden (één queen-size bed in de superieure hutten en twee eenpersoonsbedden in de tweepersoons hutten), behalve in de 4 vierpersoons hutten (voor 4 personen in 2x hoge en lage bedden) en in 2 driepersoons hutten (1 stapelbed en 1 laag bed). Het schip heeft een restaurant op dek 3 en op dek 5 een ruime observatie lounge met bar en bibliotheek. De grote vensters bieden hier een panoramisch uitzicht. Het schip heeft 38 bemanningsleden van diverse nationaliteiten. Verder zijn er 8 expeditiegidsen aan boord die lezingen verzorgen. Laarzen voor de landingen zijn inbegrepen.


Details:

 • Type; Middelgroot Expeditieschip
 • Lengte; 89m
 • Breedte; 14.5m
 • IJsklasse; A3 ijsversterkt
 • Zodiacs; 10
 • Bemanning; Internationaal
 • Capaciteit; 116

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1: Aankomst Argentinië, inscheping Antarctica

Je vliegt via Buenos Aires naar Ushuaia. Bijna alle reizigers van de budget Antarctica rondreis maken op de heen- of terugreis een stop over. Laat het me weten en ik regel dat. Of kijk bij de TOP 5. Een extra overnachting onderweg is belangrijk om een praktische reden: in geval van vertraging (of vertraagde bagage): het schip wacht niet.


In de namiddag scheep je in. Je installeert je in je hut en maakt kennis met de kapitein en de bemanning. Dan is het tijd om het anker te lichten. Het schip zet koers naar de zgn. Drake Passage. De rest van de avond vaar je over het beroemde Beagle kanaal, een schilderachtige waterweg vernoemd naar het schip van Charles Darwin.

Dag 1: Aankomst Argentinië, inscheping Antarctica

Je vliegt via Buenos Aires naar Ushuaia. Bijna alle reizigers van de budget Antarctica rondreis maken op de heen- of terugreis een stop over. Laat het me weten en ik …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • De eerste nacht(en) regel ik liever zelf

 • Reken op ca. € 55,- p.p.p.n.

 • Reken op ca. € 55,- p.p.p.n.

Dag 2 - 3: Antarctica reis, Drake Passage

Gedurende deze twee dagen vaar je over de Drake Passage. Als je de zgn. “Atlantische Convergentie” oversteekt, kom je in een oceanografische overgangszone, de “Circum-Antarctische Upwelling”. Dit is jargon voor een plek waar de temperatuur van het zeewater in enkele uren tijd enorm sterk daalt en waar door de botsende zeestromen koud, voedselrijk water naar boven komt.

Een waar feest vooral voor vogelspotters, want het trekt veel zeevogels naar het schip. Zo zie je waarschijnlijk een scala aan albatrossen. Voor kenners: de Grote, Grijskop-, Wenkbrauw- en Roetkopalbatros. Ook is het stormvogel partytime: Wilson-, Zwartbuik- en Antarctische stormvogels. Bij de South Shetland Islands aangekomen zie je mogelijk al de eerste ijsbergen.

local Hero

Je ziet ze niet alleen vliegen op de Drake. Op mijn overtocht naar Antarctica zwom er een hele orka familie urenlang met het schip mee!

Dag 2 - 3: Antarctica reis, Drake Passage

Gedurende deze twee dagen vaar je over de Drake Passage. Als je de zgn. “Atlantische Convergentie” oversteekt, kom je in een oceanografische overgangszone, de “Circum-Antarctische Upwelling”. Dit is jargon voor …

︿

Dag 4: Antarctica expeditiereis, cruise en landbezoeken

Via de Melchior eilanden en het Schollaert kanaal, de zee engte tussen Brabant en Anvers eiland (zie hier de invloed van onze Lage Landen) vaar je naar ‘High Antarctica’. Op Curverville eiland sta je al snel oog in oog met een kolonie Ezels pinguïns en met sub Antarctische grote jagers die het op een broeden hebben gezet.

Ook op Danco eiland komen die Ezelspinguïns voor, net als Weddell zeehonden en krabbeneters die aan de kustlijn relaxt liggen uit te rusten. Dan komt het hoogtepunt van je Antarctica reis: bij Neko Harbour zet je voet op het ‘lege continent’. Je stapt over in de zodiac en meert aan te midden van steile bergen en gigantische, langzaam in zee afkalvende gletsjers. Je bent er! 

local Hero

Ezels pinguïns zien er natuurlijk niet uit als ezels, wel lijkt de roep op het balken van een ezel. Herkenbaar aan een witte streep die over de top van de kop loopt, een oranje snavel en idem poten. zijn het echte zwemkampioenen: bij 40 km/uur haalt geen pinguïn hen meer in.

Dag 4: Antarctica expeditiereis, cruise en landbezoeken

Via de Melchior eilanden en het Schollaert kanaal, de zee engte tussen Brabant en Anvers eiland (zie hier de invloed van onze Lage Landen) vaar je naar ‘High Antarctica’. Op …

︿

Dag 5: Paradise Bay en Goudier island

De volgende stop is Paradise Bay waar je opnieuw per zodiac aan wal gaat. Paradise is een baai met een inderdaad paradijselijk landschap: majestueuze bergpieken en een zeeoppervlak vol ijsbergen, een echte ‘out-of this-world’ ervaring. Maar kijk vooral ook tussen de ijsbergen door: je deelt dat paradijs wel met anderen: de hier wonende bultrugwalvissen en dwergvinvissen.

Nu is het tijd voor een scheutje bewoonde wereld: na de passage van het Neumayer kanaal bereik je Goudier eiland. Hier ligt het voormalige Britse onderzoeksstation Port Lockroy, tegenwoordig museum annex postkantoor, waar je (waarom ook niet) een Antarctisch kaartje naar huis kunt sturen. Een stukje verderop ligt Jougla Point, de favoriete broedplaats van de Keizeraalscholvers.

local Hero

Ik heb me nooit gerealiseerd dat walvissen ook slapen. We troffen er een onderweg, vlak naast onze zodiac, net onder de oppervlakte en bewegingsloos in slaap. Een bizarre ervaring.

Dag 5: Paradise Bay en Goudier island

De volgende stop is Paradise Bay waar je opnieuw per zodiac aan wal gaat. Paradise is een baai met een inderdaad paradijselijk landschap: majestueuze bergpieken en een zeeoppervlak vol ijsbergen, …

︿

Dag 6 - 7: Antarctica rondreis, pinguïns en zeeluipaarden

Je vaart verder zuidwaarts door het spectaculaire Lemaire Channel op weg naar de eilanden Pléneau en Petermann. Terwijl je ook hier kans hebt op het spotten van diverse soorten walvissen is het toch de pinguïn die de show steelt: een kolonie Adélie pinguïns poseert er zomaar voor je lens. Daarna wendt de kapitein de steven en vaart weer naar het noorden.

Door de Gerlache Straat kom je bij de Wilhelmina baai waar vaak bultrugwalvissen naar voedsel zoeken. Rond de Melchior Islands zien we opnieuw een sprookjesachtig landschap wit be-ijsde eilanden en kunstig gevormde ijsbergen. Hier heb je de kans op het zien van de zeldzame zeeluipaard.

Dag 6 - 7: Antarctica rondreis, pinguïns en zeeluipaarden

Je vaart verder zuidwaarts door het spectaculaire Lemaire Channel op weg naar de eilanden Pléneau en Petermann. Terwijl je ook hier kans hebt op het spotten van diverse soorten walvissen …

︿

Dag 8 - 9: Terug naar Ushuaia

Van de Melchior eilanden vaar je noordwaarts de Drake Passage op naar Ushuaia, net als op de heenreis een zeereis van 2 dagen. En net als toen in je kielzog een grote variëteit aan zeevogels. Je hebt nu genoeg tijd om verhalen uit te wisselen met je medereizigers, foto’s te bewerken of in de boordbibliotheek de ins en outs van al die pooldieren op je sighting lijstje nog eens te bestuderen.

local Hero

Heb je ze nog niet gelezen? Duik dan weg met een boek vol avonturen van die stoere ontdekkingsreizigers van weleer. Amundsen, Scott, Shackleton, of De Gerlache, die als eerste op Antarctica overwinterde bijvoorbeeld. Nu je het zelf gezien hebt, voel je je al een beetje verwant toch?

Dag 8 - 9: Terug naar Ushuaia

Van de Melchior eilanden vaar je noordwaarts de Drake Passage op naar Ushuaia, net als op de heenreis een zeereis van 2 dagen. En net als toen in je kielzog …

︿

Dag 10 - 12: Ontscheping Antarctica, vertrek Argentinië

In de loop van de ochtend zie je de contouren van Ushuaia langzaam opdoemen aan de horizon. Je schip meert aan en je neemt afscheid van je mede avonturiers en bemanning. Wil je nog even in Ushuaia blijven, dan is dat geen gek idee: vanuit deze stad zijn leuke trips te maken, bijvoorbeeld per 4WD naar het Tierra del Fuego National park of naar Laguna Esmeralda.

Als je niet verder verlengt, vlieg je naar Buenos Aires waar je na nog een overnachting, terugvliegt naar Europa. De dag erop ben je, een heleboel bijzondere ervaringen rijker terug, op de luchthaven van Amsterdam. Je leukste Antarctica rondreis is voorbij.

Dag 10 - 12: Ontscheping Antarctica, vertrek Argentinië

In de loop van de ochtend zie je de contouren van Ushuaia langzaam opdoemen aan de horizon. Je schip meert aan en je neemt afscheid van je mede avonturiers en …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

 • verleng een dag met een activiteit aan land. Zie mijn top 5.

 • verleng een dag met een activiteit aan land. Zie mijn top 5.

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Karin

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Antarctica: