Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Zo word je een Thaise monnik

Mark 1 juli 2025 Thailand Maatwerk reis, Rondreis Thailand, Boeddhisme

Boeddhistische monniken in hun feloranje pijen en hun kleurrijke tempels – wat in het Thais – ga je tijdens je rondreis Thailand zeker zien. Met een beetje geluk maak je ook iets heel bijzonders mee: een inwijdingsceremonie voor nieuwe monniken. In dit blog vertellen we je over zo’n ceremonie vol boeddhistische rituelen en hoe mannen een Thaise monnik worden.

Thailand is boeddhisme

Het boeddhisme is verweven met de Thaise cultuur en het dagelijks leven. Het is gebruikelijk dat elke Thaise jongen of man een periode in een wat doorbrengt. Dat kan een week zijn, of een jaar, of een heel leven. Sommige kinderen, vooral van arme gezinnen, groeien zelfs op in tempels, die ook scholen hebben.

Boeddhistische rituelen in Thailand

In een dorp in Noordoost-Thailand, de regio Isaan, mogen we meekijken bij een hoe een groep volwassen mannen de eerste stappen maakt om voortaan als phra (monnik) te leven.

Honderden schoenen en slippers staan op de trappen naar de eenvoudige halfopen tempelruimte. Familieleden zitten daar blootvoets op rieten matten te wachten. Ze zijn trots en blij, want een monnik in je familie hebben levert respect en status op in de Thaise maatschappij. Monniken in oranje pijen wachten ook.

Dan verschijnen de ongeveer veertig mannen die die kleur binnenkort ook zullen dragen, nu nog in een witte broek en een wit shirt. In stilte lopen ze langs een wit boeddhabeeld en gaan ze op witte stoelen zitten. In hun handen dragen ze een groot groen blad van de lotus-waterplant en een dichte lotusbloembol, allebei boeddhistische symbolen.

Bij het inwijdingsritueel wordt alle hoofd- en gezichtsbeharing ceremonieel afgeschoren. De phra ajahrn, een oudere monnik van de wat, spreekt eerst samen met alle aanwezigen gebeden uit. Daarna lopen de mannen in het oranje de ruimte in. Ze gaan achter de mannen in het wit staan en pakken een schaartje uit hun lotusbladeren. De monnik knipt één haarlok af, die hij in het blad legt.

De rol van moeders in de ceremonie

Dan is de moeder van de man aan de beurt. Zij is erg belangrijk bij de ceremonie. Door de tweede haarlok te knippen, begeleidt ze haar zoon als het ware naar zijn nieuwe monnikenleven. Als er geen moeder meer is, mag een oudere zus of tante die taak overnemen. Na de moeders mogen ook alle andere familieleden een lok knippen en in het groene blad plaatsen. Het is prachtig om te zien hoe sereen en liefdevol dat gedaan wordt. Voordat de knipper knipt, groet hij of zij de toekomstige monnik respectvol met de traditionele Thaise wai: een lichte buiging met gevouwen handen.

Haarloos hoofd

De volgende stap is de buurman van hun familielid knippen. En daarna diens buurman. De Thai gaan zo rustig, respectvol, en met regelmatig een mooie lach,  de hele ruimte door. Lokje voor lokje wordt elke toekomstige monnik iets kaler. Nadat ieder van hen halfgeknipt een vol lotusblad heeft, verlaten ze even de ruimte, om terug te komen met een kom vol water.

Scheermesjes en scheerschuim komen uit de tassen van moeders. De monniken maken het knipwerk vakkundig af. Staand achter hun toekomstige collega’s, scheren ze de laatste hoofdharen, wenkbrauwen, sikken en snorren af. Met een helemaal haarloos hoofd mag de geschoren groep het schuim en losse haarplukjes even zelf afspoelen en snel een praatje maken met hun trotse familie

Dan begint het laatste deel van de ceremonie van vandaag. De mannen gaan staan, hun moeders zitten voor hen, hun handen gevouwen. Tussen beide groepen staan monniken. De phra ajahrn vraagt om stilte en telt af van twintig. Het is doodstil als hij na nul de hele zaal voorgaat in een lang laatste gebed. 

Oranje cadeau

Drie dagen na deze prachtige ceremonie, is het afsluitende deel. Daar mogen wij niet bij zijn, maar alleen de zeer naaste familie. Son, een heel vriendelijke monnik vertelt: “De nieuwe monnik, in witte kleren, vraagt eerst zijn familie om de fouten uit zijn leven te vergeven. Daarna krijgt hij van zijn familie een zegen, en het oranje gewaad.

Dan vragen alle mannen ons, de monniken van deze wat, ook om vergiffenis. En ze moeten beloven voortaan te leven volgens de leer van Boeddha. Ze lopen daarna biddend drie rondjes om de tempel. In het oranje! En ze dragen drie gesloten lotusbloemen. Als de hoofdmonnik van onze wat hen daarna zegent, zijn ze echte nieuwe monniken!”

Hoe kun je een inwijdingsceremonie bijwonen?

We schreven al dat je een beetje geluk moet hebben om de bijzondere inwijdingsceremonie in Thailand mee te mogen maken. Vooral in Bangkok, Noord- en Noordoost Thailand worden ze regelmatig gehouden. Maar er zijn geen vaste dagen waarop ze plaatsvinden, en ook geen specifieke maanden.

Het goede nieuws is dan dat je dus het hele jaar de kans hebt. Maar hoe dan? Simpel. Vraag je Thaise gids, mensen bij je hotel of guesthouse of een monnik bij een tempel of zij weten of er binnenkort zo’n ceremonie is. Hoewel in principe alleen familie van de nieuwe monnik bij de ceremonie mag zijn, willen de meeste tempels wel een vriendelijke uitzondering maken, met de juiste Thaise introductie. Dus, met een beetje geluk…

Thailand en boeddhisme

Thailand en het boeddhisme zijn met elkaar verweven en dat zal je zeker merken tijdens je rondreis Thailand. Wil je weten welke boeddhistische tempels je zeker niet mag missen, vraag het je local Hero Henk of Mozz. Zij kennen ook de minder bekende plekken waar je het echte Thailand ontdekt. Bekijk voor inspiratie onze voorbeeldreizen Thailand die helemaal naar wens aan te passen zijn.

Mark, een Dutch local in Thailand

Over de schrijver:

Mark woont in Thailand, al heel wat jaren. Nu op het prachtige eiland Koh Samui, nadat hij eerst in Khon Kaen, een grote stad in het landbouwgebied van de Noordoostelijke regio Isaan, en ook in het altijd fascinerende Bangkok gewoond heeft. "Mark's tip: Vraag altijd vriendelijk aan een lokale gids of tempelmonnik of je een ceremonie mag bijwonen. Thaise gastvrijheid kent vaak geen grenzen"

 

 

Terug naar overzicht