Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Wat eet en drink je in Nepal?

Jane 15 september 2025 Nepal Reistips, Rondreis Nepal, Eten

De Nepalese keuken is wereldwijd niet zo bekend, maar het verdient zeker de aandacht. Nepal heeft een eigen keuken bestaande uit eenvoudige, voedzame en verse ingrediënten. Er zijn ook invloeden van de omringende landen zoals India, China en Tibet. In het land zelf zijn er onderlinge verschillen tussen regio’s en families. Dit zorgt voor veelzijdige gerechten.  

De Nepalese keuken heeft meer te bieden dan alleen dal. In dit blog ontdek je de lekkerste smaken van de Nepalese keuken: dal bhat, momo’s, chow mein, aloo tama, samosa, sel roti en chiya. Wat ga jij eten tijdens je rondreis door Nepal?

De Nepalese keuken

De meeste Nepalezen eten vegetarisch. Hun dieet bestaat vooral uit rijst, linzen, tarwe en maïs. Vlees wordt tijdens speciale gelegenheden gegeten. De Newari, inheemse bevolking van de Kathmandu-vallei, eten wel vlees zoals kip of geit. Omdat koeien heilig zijn, wordt er als vervanger van rundvlees soms buffelvlees gegeten.

Naast de Nepalese, Indiase, Chinese en Tibetaanse keukens zijn er uiteraard ook andere internationale keukens te vinden in Nepal. Denk hierbij aan Thaise, Mexicaanse, Amerikaanse en Italiaanse restaurants. Het is begrijpelijk dat je graag iets eet wat je kent, maar lokale snacks, gerechten en drankjes proeven tijdens je rondreis is onderdeel van je reiservaring.

Het eten van lokale gerechten is een manier om meer te leren over de dagelijkse cultuur van het land dat je bezoekt. Of je nu wel of geen foodie bent, door je smaakpapillen te prikkelen, zul je de reis nog beter ervaren. Misschien leer je zelfs wel een lokaal gerecht te bereiden tijdens een kookles of bij mensen thuis. Ontdek de lekkerste smaken van Nepal tijdens je rondreis.

Dal bhat

Je kunt er niet om heen als je in Nepal bent. Dal it is. Handjes omhoog voor de veganisten en vegetariërs onder ons. Het meest bekende gerecht van Nepal is dal bhat. In de basis bestaat dit gerecht uit rijst (bhat), linzensoep (dal) en een groentecurry (tarkari). Het gerecht komt op smaak door de kruiden die worden gebruikt. Dal wordt dagelijks gegeten door de lokale bevolking.

De uitgebreidere variant wordt geserveerd met plat brood of chapati’s, pickles, papadum en wat yoghurt. Per regio en zelfs per familie kan het gerecht verschillen. Taste it the local way: giet wat van de linzensoep over de rijst en maak er met je vingers van je rechterhand balletjes van. Eet het dan lekker op. Wie heeft ooit gezegd dat je niet met je handen mag eten? In Nepal is dat heel gewoon.

Momo’s

Ook momo’s zijn populair in Nepal. Van oorsprong komt dit gerecht uit Tibet. Momo’s zijn Nepalese knoedels van meeldeeg in verschillende vormen. Het zijn dumplings die gevuld zijn met vlees, groenten of kaas. Ze worden gestoomd of gebakken. Ze worden geserveerd met een sausje.

Chow mein

Chow mein wordt veel gegeten in Nepal. Het is een gerecht dat gemaakt wordt van geroerbakte noedels, in combinatie met geroerbakte groenten en of kip.

Aloo tama

Aloo tama is een vegetarisch gerecht, bestaande uit een soep of curry die gemaakt wordt van aardappelen, gefermenteerde bamboescheuten en zwarte ogen bonen. Uiteraard mogen de smaakvolle kruiden niet ontbreken.

Samosa

Deze heerlijke snack komt oorspronkelijk uit India. Een samosa is een gefrituurd driehoekje gemaakt van deeg en gevuld met curry van aardappelen, erwten en kruiden. Het is typische streetfood en je kunt het makkelijk meenemen voor onderweg.

Sel roti

Als je op zoek bent naar iets zoets, dan probeer je sel roti. Dit is een traditioneel Nepalees gefrituurd ringvormig deeg, dat gemaakt is van rijstmeel, ghee en suiker. Het kan zoet en licht kruidig zijn. Het is de ideale snack voor bij de thee. Sel roti wordt doorgaans gemaakt tijdens de festivals Dashain en Tihar.

Chiya

‘Chiya’ is het Nepalese woord voor thee. Dit wordt overal en altijd gedronken in Nepal. Het is namelijk een belangrijk onderdeel van de Nepalese cultuur. Een kopje thee maakt deel uit van het dagelijkse leven en zegt iets over de gastvrijheid van de bevolking. Of je nu een zakelijke meeting hebt, op bezoek bent bij vrienden of nieuwe mensen leert kennen, een kopje thee hoort erbij.

De Nepalese thee wordt gemaakt door theebladeren te koken met water en melk. Kruiden zoals gember, kardemom en peper zorgen voor de kruidige smaak en door de toevoeging van suiker wordt de unieke smaak gecreëerd. Ook al schrik je soms van de hoeveelheid suiker, chiya is niet hetzelfde zonder suiker. Trust me.

Benieuwd naar de Nepalese keuken?

Heb je trek gekregen in Nepalees eten? Boek dan een reis naar Nepal om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Neem contact op met onze local Hero Prabina. Zij kan je adviseren en ze helpt je graag bij het samenstellen van je ideale rondreis op maat. Voor meer inspiratie kun je ook onze voorbeeldreizen Nepal bekijken.

 

Tekst: Jane Sauer

Jane is een journalist met een passie voor reizen. Ze houdt ervan om nieuwe plekken te ontdekken, de natuur in te gaan, dieren in het wild te zien, zich te verdiepen in andere culturen en in contact te komen met de lokale bevolking.

Terug naar overzicht