De weinig bezochte provincie Nakhon Si Thammarat ligt maar een paar uurtjes reizen van populaire bestemmingen zoals het mooie eiland Koh Samui en de stad Krabi. In dit blog verkennen we de provinciedistricten Khanom en Sichon: verlaten stranden, een spectaculaire grot, bijzondere natuur, een interessant vissersstadje en een aparte hanentempel.
Gevouwen barracuda’s in Khanom
Een half uurtje nadat we de uit Koh Samui af reden, bereiken we het stadje Khanom. Aan alles zie je dat de inwoners vooral leven van visvangst op zee: boten van elk formaat liggen aan en in het water. We zien houten geraamtes bij krakkemikkige huizen van spaan- en golfplaat in de modder van een mangrovebosje, waar een vrouw met een mes vissen van schubben ontdoet om ze tot pla waan (zoetige kleine visjes) te bakken. Maar ook de lichtblauwe houten vissersboten die na een maand op zee hun enorme vangst aan wal brengen.
Drie krappe etages hoog, liggen ze afgemeerd aan een pier in de rivier. Het is een fascinerend gezicht: de bemanning tilt een eindeloze stroom oranje en blauwe kratten uit het scheepsruim. Vol met ijs en vis, werpen ze die op een smalle metalen stellage. Vlekkeloos glijdt de vangst over de alternatieve lopende band naar de koelwagens en kooplui op de kade. Grote barracuda’s, dubbelgevouwen in een roze plastic mand, hun bek met scherpe tanden omhoog priemend, dikke glimmende tonijnen, hoekige zilveren vissen, witte pijlstaartinktvissen en ronde roggen: tientallen soorten worden snel gesorteerd en uitgereden.
Strand en Grand Canyon
De kustweg Khanom uit is schitterend. Tussen rijen dikke palmbomen en struiken vol vrolijke gele bloemen zien we stukjes zee en lege stranden. We hoeven de verleiding niet te weerstaan: een relaxte stop in het fijne zand mag gewoon! Bomen werpen welkome schaduwen over het kilometerslange strand, in grillige rotsblokken zijn minizeewaterpoeltjes ontstaan, en het uitzicht over de strakblauwe Golf van Thailand is prachtig. Ergens in dat eindeloze water zwemmen ook roze dolfijnen, de trots van Khanom, waar we onderweg al standbeelden van zagen.
Een bord met “Grand Canyon” erop maakt ons natuurlijk nieuwsgierig. We volgen de route naar een plek aan de doorgaande weg zonder verdere informatie. Maar, hoewel de Thaise Grand Canyon niet groot is, is het 180 graden-panorama echt schitterend: een rotsblok steekt uit een klein meer, tegen een achtergrond van een met bomen begroeide grijze rotswand.
Waarschijnlijk is deze mooie en rustige natuuroase een voormalige steenafgraving. Bij de oever van het meer worden we verwelkomd door tientallen dikke zwarte meervallen. We leggen een 10 baht-munt in een mandje bij een onbemand kraampje en gooien het gekochte visvoer in het water. De vissen dartelen happend over elkaar heen. Een leuke ongeplande stop!
Glibberen en goud
Een laagje zachte bruine modder, een mix van vleermuispoep en water dat door de warme grot sijpelt, maakt het regelmatig glibberend lopen over de bodem van de Khao Wang Thong-grot. In het halfdonker schuin naar beneden lopen in een ondergrondse ronde tunnel die eindigt in een zwart gat, is dan best (in)spannend! Maar de tientallen bijzondere vormen die de natuur in duizenden jaren heeft gecreëerd zijn die letterlijke moeite absoluut waard.
We volgen gids Nong, die ons via een gat in een rotswand in een dicht bos naar die creaties leidt, de kalksteengrot in die zijn dorp collectief beheert en beschermt. Een paar keer moeten we kruip-door-sluip-door hurkend onder stenen door wurmen en zijdelings schuifelen door een nauwe rotsspleet; een mooi contrast met de enorme open ruimte met de witte en zandkleurige bizarre en fraaie stalagmieten en stalactieten waar we in uitkomen.
Met een beetje goede wil herkennen we watervallen, pagodes, een spook - volgens sommige bezoekers de kerstman, vertelt Nong – en een dolfijn. We zien ook levende minivleermuisjes en een grote zwartwit gestreepte spin, en goud: Nong verlicht puntjes in een plafond die glinsteren zoals alleen dat edelmetaal kan. Wat een gave grotervaring!
Een lekkere lunch hebben we nu wel verdiend, vinden we. Een restaurantje aan een woonhuis tussen akkertjes voldoet helemaal. “Dat is mijn broers land”, zegt de man, wijzend naar de overkant van de straat, waar ook een stalletje met prachtig volle meloenen staat. “Onze eieren komen van zijn kippen en de groente en fruit uit zijn tuin. Ga maar even kijken, terwijl mijn vrouw kookt”. Eenden en kippen rennen tussen mooie ananasplanten, bananen- en papajabomen en geurige kruidenstruikjes door, terwijl onze heerlijke noedelgerechten gewokt worden. En dat de fruitshakes ook fantastisch vers smaken, spreekt voor zich!
Tempelhanen
Een weiland vol met hanen, honderden moeten het er zijn. Als stoere wachters staan ze langs de weg. Nog een terrein vol, in glimmende vrolijke kleuren, en tien centimeter tot drie meter hoog. Winkels die dezelfde hanenstandbeelden verkopen: we zijn onderweg naar Wat Chedi Ai Kai in Sichon, een meer dan duizend jaar oude boeddhistische tempel waar hanen de hoofdrol spelen. Mensen komen hier namelijk het jongetje Ai Kai om succes en geluk vragen bij werk, studie en verkoop van bijvoorbeeld land.
En “Kai” betekent “kip” en “haan” in het Thais. Dus offeren ze hanenbeeldjes aan het jochie dat volgens de legende ooit verdronk bij de tempel en een godheid in het volksgeloof werd.
Onder toeziend oog van een enorm wit Boeddhabeeld plakken de gelovigen stukjes bladgoud op een beeld van Ai Kai en bidden ze voor hem. Daarna plaatsen ze hun hanenbeeldje tussen honderden anderen.
Soms offeren ze ook levende hanen en kippen. Kakelend scharrelen die tussen de beelden van hun versteende soortgenoten, die we verspreid over het tempelterrein zien staan. En daartussen: beelden van Captain America, andere superhelden, en de schattige Labubu-monstertjes. Tempelhanen en tempelhelden, dat zie je alleen in Thailand!
Ben jij ook op zoek naar onbekender Thailand?
Wil je naast de highlights ook de minder bezochte delen van Thailand zien? Dat snappen we. Je local Hero’s vertellen je graag meer over alle mogelijkheden. Vraag vrijblijvend een reisplan aan voor je individuele rondreis Thailand en laat je lokale reisexpert met je meedenken.
Mark, een Dutch local in Thailand
Over de schrijver:
Mark woont in Thailand, al heel wat jaren. Nu op het prachtige eiland Koh Samui, nadat hij eerst in Khon Kaen, een grote stad in het landbouwgebied van de Noordoostelijke regio Isaan, en ook in het altijd fascinerende Bangkok gewoond heeft.