ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

De wijnlanden van Zuid-Afrika

Julia 18 november 2021 Zuid-Afrika Reiservaring, Reistips, Gezin

Je stapt in je 4WD jeep, helemaal klaar om de wereld van de Big Five te ontdekken. Op safari rondreis door Zuid-Afrika: en dan? De wijnlanden van Zuid-Afrika: bekend onder wijnliefhebbers. De moeite waard voor elke reiziger om te ontdekken.

Wist je dat er in Zuid-Afrika alleen al: 10 miljoen hectoliter wijn wordt geproduceerd? Je vindt ze in allerlei verschillende soorten en maten. De wijnlanden van Zuid-Afrika zijn dus de ideale plek om meer te weten te komen over wijn maar natuurlijk kan je er ook gewoon lekker van genieten.

Je Zuid-Afrika reisspecialist, je local Hero Tanja, heeft een aantal wijnboerderijen voor je op een rijtje gezet. Lees het in deze blog.

Eikenachtig Stellenbosch

Wijn en Zuid-Afrika, dat zijn net twee handen op een buik. Je loopt door de wijngaarden van Stellenbosch en het valt je op dat je wordt omringd door eikenbomen. Dat is ook niet gek want veel van de wijnen in Stellenbosch worden gerijpt op eikenhouten vaten. Stellenbosch is de op één na oudste stad van Zuid-Afrika. Het is dus niet alleen leuk voor wijnliefhebbers om de stad te bezoeken, ook cultuurliefhebbers kunnen hier hun ei kwijt.

Ga je op rondreis door Zuid-Afrika? Dan is het leuk om je safari rondreis te combineren met een bezoek aan het Stellenbosch Wine Festival. De beste reistijd voor Zuid-Afrika, dus ook Stellenbosch, is in onze winter, hun zomer. Je raadt het al: dan vindt het Stellenbosch Wine Festival plaats. De temperaturen liggen in die periode tussen de 26 en 36 graden. Ideaal weer om lekker wijn te proeven, een wandeling te maken over de wijngaarden en een duik te nemen in de geschiedenis. Drink er wel een glaasje water bij.

Nu je er toch bent: loop Oom Samie Se winkel even binnen. Het is een mix van een museum en een winkel die er nog bijna hetzelfde uitziet als 200 jaar geleden. Je maakt echt een sprong terug in de tijd. Er is ook een universiteit te vinden in Stellenbosch dus je merkt dat het een echte studentenstad is. Bezoek je de stad in hun zomer, dan zullen de meeste studenten op vakantie zijn. Van gezellige rumoer ga je over in rust en kalmte in de stad.

Er zijn nog veel meer plekken te bezoeken binnen Stellenbosch, vraag je Zuid-Afrika reisspecialist naar de opties.

Culinair Franschhoek

Franschhoek ligt op 1,5 uur van Kaapstad af. Sommige reizigers kiezen ervoor om alleen een dagtrip te maken naar deze stad. In theorie is dit te doen maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om er meerdere dagen te blijven. Je kunt hier naast wijnhuizen bezoeken, ook culinaire hoogstandjes uitproberen. Franschhoek is zelfs uitgeroepen tot de gastronomische hoofdstad van Zuid-Afrika. Dat hoef je ons niet twee keer te zeggen.

Wijnhoppen met de wijntram

Op je gemak op pad van wijnboerderij naar wijnboerderij. Stap in de tram en rijdt mee met de wijnroute langs 14 wijngaarden. De tram heeft een hop on, hop off principe dus je kunt zelf bepalen bij welke wijnboerderij jij in- en uitstapt. Kies je eigen route en bepaal zelf bij welk wijnhuis je wijn wilt proeven. Wist je dat de tram vroeger zelfs werd gebruikt voor het vervoeren van fruit?

Je stopt onderweg bij vele wijngaarden waar je, naast wijnproeven, ook lekker kan lunchen.

Tip: reserveer van tevoren wel een tafel. Dan weet je zeker dat je een plekje bemachtigd hebt.

Kaapse wijnlanden: Paarl

Op zo’n 40 minuten van Kaapstad vind je Paarl: het 3 na oudste stadje van Zuid-Afrika. Doet de naam: Drakenstein, een belletje bij je rinkelen? Hier heeft Nelson Mandela de laatste jaren van zijn gevangenschap gezeten. Zijn bekende: Walk of Freedom, begon hier!

Er is genoeg te beleven in Paarl dus snel vervelen zul je niet. Loop langs de wijngaarden, ga paardrijden of breng een bezoek aan verschillende bezienswaardigheden. Ben je op reis met je gezin? Loop binnen bij de krokodillen farm of Drakenstein Leeuwenpark. Je kunt ook wandelen tussen honderden vlinders bij Butterfly World. Leuk voor jong én oud. Je kinderen zullen er in ieder geval nog dagen lang over praten.

Wijnproeven met kinderen

Op rondreis door Zuid-Afrika met je gezin én de wijnlanden bezoeken? Dat kan! Wijnproeven met je kinderen kan erg leuk zijn, mits ze oud genoeg zijn om een wijntje mee te drinken natuurlijk ;) Gelukkig is er een hoop te doen bij de wijngaarden wat niets te maken heeft met het drinken van alcohol.

Je vindt op veel plekken in Stellenbosch en Kaapstad, wijnboerderijen die ingericht zijn voor kinderen. Ze zijn er ook in Paarl en de wijntram in Franschhoek kan je samen met je kinderen bezoeken. Kinderen zijn van harte welkom, maar kijk van tevoren wel of het leuk is om naartoe te gaan voor de hele familie.

Op zoek naar kindvriendelijke wijngaarden? Lees hier onze 3 tips:

-          Spier Wine Farm: deze wijnboerderij kan je vinden in Stellenbosch. Wijnproeven? Dat kan je écht samen met je kinderen doen. Je hebt een wijnproeverij voor volwassenen maar ook voor kinderen. Terwijl jij geniet van een houtgerijpte (witte) wijn, kan je kind interessant doen met een 0.0% druivensap.

-          Groot Constantia: geen zin om naar Stellenbosch te rijden? Dan vind je deze wijnboerderij in Kaapstad een goed alternatief. Groot Constantia is het oudste wijnlandgoed die je kan vinden in Zuid-Afrika en is ook nog eens kindvriendelijk. Er zijn twee restaurants beiden met een aparte kinderkaart.

-          Middelvlei Wine Estate: een grote speeltuin voor kinderen, een waar paradijs voor ouders als je kinderen veel energie hebben. Op de Middelvlei wijnboerderij krijg je een waar boerderij gevoel en ook hier is er voor kinderen een aparte wijnproeverij te vinden.

Klaar voor wijn?

Hebben we je een glimps kunnen geven van de wijnlanden in Zuid-Afrika? Het is nog lang niet alles. Er is nog een hoop te ontdekken tijdens je Zuid-Afrika rondreis. Meer weten? Je local Hero Tanja, jouw Zuid-Afrika reisexpert, kan je nog veel meer vertellen over haar land.

Voor meer Zuid-Afrika inspiratie: lees de ‘alles wat je moet weten over je reis naar Zuid-Afrika’ blog. Of vraag gelijk je reisvoorstel op maat aan. Tanja helpt je graag bij het ontwerpen van jouw ideale rondreis.

 

 

Terug naar overzicht