Even bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Wat eet je in Zuid-Afrika?

Corine 25 januari 2024 Zuid-Afrika Reistips, Meet the locals, Rondreis Zuid-Afrika, Eten in Zuid-Afrika

In Azië verwacht je dat je veel noodles en rijst zult eten. In Latijns-Amerika ligt er vaak ceviche of een taco op je bord te shinen. Maar eten in Zuid-Afrika? Wat moet je je daar eigenlijk bij voorstellen?  

Braai

Waarschijnlijk heb je hier al wel eens van gehoord. De Zuid-Afrikanen houden van vlees, dus de barbecue wordt regelmatig aangestoken. Maar gezelligheid speelt hierbij net zo’n grote rol. Mensen komen samen en genieten met elkaar van het heerlijke eten dat op de BBQ wordt bereid. Het beste aan Braai is dat het niet alleen om vlees draait, maar ook om vis en groenten. Wat er dan op de braai terecht komt? Grote stukken vlees die langzaam gegaard worden, boerewors, sosaties (een spies met gemarineerd) en chakalaka (een groenteschotel met een beetje pit). En als side-dish staat er vaak Pap (een maïspap) op het menu. Braai is zo belangrijk in het Zuid-Afrikaanse leven dat er zelfs een nationale dag voor is uitgeroepen. Op 24 september staat bij iedereen ‘Braai Day’ op de kalender. Een braai moet dus zeker op je to-do-lijstje staan voor je Zuid-Afrika reis!

Boerewors en Pap

De boerewors kwam al even voorbij en is een van de populairste gerechten in Zuid-Afrika. Deze worst doet het heel goed bij elke braai en is gemaakt van gehakt, varkensvlees, rundvlees en een mix van kruiden, zoals koriander, komijn en peper. Boerewors wordt op meer manieren geserveerd en wordt vaak gegeten met Pap waar je de ‘wors’ in dipt. Boerewors en Pap zal je bij veel restaurants in Zuid-Afrika op de menukaart zien staan.

Biltong

Nog zo’n traditionele vleeslekkernij die je zeker moet proberen, is Biltong. Deze vleessnack lijkt een beetje op beef jerky. Dunne plakjes gedroogd die lekker gekruid zijn en die je eet als tussendoortje, als voorgerecht of bij een lekker koel drankje.

Bobotie

Bobotie komt in Zuid-Afrika niet uit een pak. Geserveerd met gele rijst en kerriesaus komt deze bekende ovenschotel vaak op tafel tijdens speciale gelegenheden en feesten. Even genoeg van vlees? Bobotie wordt ook wel eens gemaakt met linzen en groenten.

Bunny Chow

Doen ze in Zuid-Afrika ook aan streetfood? Ja zeker! Bunny Chow is bijvoorbeeld zo’n gerecht waar je je vingers bij af zult likken. Letterlijk, want je eet het lekker met je handen. Bunny Chow werd oorspronkelijk bedacht door Indiase immigranten in Durban en bestaat uit een broodje dat is gevuld met curry. Zeker de moeite waard om te proberen!

Potjiekos

Potjiekos is eigenlijk precies zoals het klinkt. Eerlijke kost uit een pot. Deze eenpansgerechten worden langzaam gekookt in een gietijzeren pot op open vuur. Het gerecht bevat vaak rundvlees, lamsvlees, kip of varkensvlees met groenten. Het wordt gestoofd met een mix van kruiden en vaak geserveerd met rijst of brood.

Melktert en malvapudding

Zin in iets zoets? Probeer dan eens Melktert. In Zuid-Afrika worden ze heel blij van dit dessert. Het is gemaakt van een zoete en romige pudding in een korst van gebakken deeg. De taart wordt afgetopt met lekker veel suiker en kaneel en wordt koud geserveerd. Het is de perfecte afsluiting van een smakelijke maaltijd. Malva pudding is nog zo’n lekker nagerecht. Gemaakt van een cakemix die wordt doordrenkt met een zoete siroop van boter, room en suiker en vaak geserveerd met slagroom of ijs. Caloriearm? Nee, zeker niet, maar lekker is het wel deze afsluiter van je diner.

Zomaar een greep uit de traditionele gerechten van Zuid-Afrika. Op toeristische plekken is de keuken internationaal en zal je zeker een pizza kunnen bestellen. Op de minder toeristische plekken zal de menukaart traditioneel zijn en zal je daar veel vleesgerechten op vinden. In het Kruger Park heb je de keuze uit een aantal restaurants waar het eten wat meer basic zal zijn.

Hoe dan ook; jong en oud zal heerlijk kunnen eten in Zuid-Afrika. En het mooie is dat je door het proeven van lokale gerechten de cultuur van Zuid-Afrika kunt ervaren. Wil jij ook het echte (culinaire) Zuid-Afrika ontdekken? Bekijk dan eens onze Zuid-Afrika rondreizen en proef de lokale gerechten van dit veelzijdige land.

 

 

Terug naar overzicht