De 5 vooroordelen over een Patagonië reis

Susana 6 december 2018 Chili Reistips, Reiservaring

Patagonië, het zuidelijkste stuk van Argentinië en Chili, staat op de bucketlijst van heel wat fervente reizigers. Blijft het bij dromen en reviews lezen? Of zit je binnenkort in het vliegtuig naar de zuidpunt van het Latijns-Amerikaanse continent? We vroegen Susana, reisspecialist Chili van Local Hero Travel, die er woont, naar de meest genoemde vooroordelen over deze exclusieve reisbestemming: 

1. Patagonië is ver
Susana: Patagonië ligt inderdaad niet om de hoek. Het is inclusief 2 overstappen al snel zo’n 30 uur vliegen: via Santiago de Chili naar Punta Arenas of via Buenos Aires naar Ushuaia. Ook qua C02 uitstoot is een reis naar Patagonië een flinke jongen: ik vraag mijn reizigers die uitstoot zoveel mogelijk te compenseren. Toch vind ik het verantwoord: zo’n once-in-a-lifetime reis maakt je bewust van de overweldigende natuur en de manier waarop we die beschermen. Luisterend naar het langzaam afbrokkelende ijs van de machtige Perito Moreno gletsjer voel ik me nog steeds uitverkoren dit van dichtbij mee te kunnen maken.

2. Patagonië is duur Susana: heb je de benodigde vluchten eenmaal betaald dan zijn de kosten niet veel hoger dan een vakantie in Europa. Wel is mijn ervaring dat iets extra uitgeven voor de lodges in de Nat. Parken het geld waard is. Denk ook eens aan reizen naar Patagonië net buiten het hoogseizoen dat loopt van eind november tot begin maart, de prijzen liggen dan doorgaans wat lager. En ga je voor een ultieme belevenis, zoals de 5 daagse gletsjer cruise met de Cruceros Australis dan heb je weliswaar een flink gat in je budget maar ben je een onvergetelijke ervaring rijker.   

3. Patagonië is leeg Susana: het merengebied in het noorden en de Patagonië highlights als Los Glaciares en Torres del Paine Nat. Park worden relatief veel bezocht maar verder is het inderdaad leeg: ruig farm landschap (Argentinië) en eilandjes, zeearmen en bergketens (Chili) Toch is die leegte nou net dé reden waarom je er heen reist: alles is er groter, hoger, ruiger en verder weg dan je je vanuit Nederland kunt voorstellen. Urenlang rijden zonder iemand tegen te komen, een winderig steppe landschap met af en toe een schapenboerderij XXL. En in de pleisterplaatsen daartussen vertellen de locals bij het houtvuur de magische verhalen die deze uitgestrektheid tot leven wekken.   

4. Patagonië is afzien Susana: met zo’n 400.000 km2, ongeveer 1,5 x Groot Brittannië loont het je Patagonië reis tijdig te plannen. Afzien is echt niet nodig. Het openbaar vervoer werkt naar behoren: bussen, minibussen en lokale vluchten brengen je waar je heen wilt. Eten en drinken zijn uitstekend, de tijd van lamsvlees en bonen is voorbij. Let op dat de leukste hotels en lodges in het seizoen (vooral vanaf november) snel vol raken. Op de bonnefooi reizen is, ook al gezien de vele vluchtwijzigingen van de airlines, niet aan te raden. 

5. Patagonië is dat WOW? Susana:ik ben bevooroordeeld maarweinig plekken hebben de ruige natuurlijke schoonheid van Patagonië. Natuurlijk, enorme gletsjers, ruige bergpieken en uitgestrekte vlakten met ijskoude felblauwe meren, die zie je elders ook. Maar juist de combinatie ervan geeft mij dat WOW gevoel. Het Engelse woord ‘remote’ zegt het: weg van alles op een plek waar je je nietig voelt en je dagelijkse worries er niet toe doen. Kortom: even helemaal gelukkig in een uniek stuk wildernis.
Is dat niet het ultieme vakantie gevoel?

Tot ziens in Patagonië, Susana.

Plan je eigen Patagonië reis op maat en boek rechtstreeks bij de Local Hero die er woont.
Kijk op de site van Local Hero Travel en geef je ultieme natuur reis een lokaal tintje.

Terug naar overzicht